Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:38, 15 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Bardzo ciekawy artykuł, zawsze to lepsze niż agresywna chemia.

Ja często używam mydła w płynie jak robię opryski na grzyba. Wtedy dłużej płyn się trzyma tak szybko nie spływa.
Ogród z koniczynką 11:08, 15 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miałaś szczęście z tymi cebulami. Szczególnie te hiacynty chętnie bym też zakupiła.
Muszą sprzedać przed świętami nie będą trzymać w magazynie. Ja tam nie mam szczęścia w Biedrze. Już wcześniej w Lidlu.

Dlaczego nie odpowiednia pora sądź nie zmarnują się. Dziwne, że tulipany były. Ja nie wiedziałam do jakiegoś czasu, że lilie można później w czerwcu posadzic i zakwitną.

Masz rację - sprzedać muszą, było sporo chętnych na cebulowe, nie tylko ja.
Posadziłam i czekam co z tego wyjdzie, nawet jak nie wszystkie urosną, to strata niewielka...Pozdrawiam
Na liliach nie znam się...jeszcze z nimi "nie spotkaliśmy się"
Ptasi gaj 08:53, 15 kwi 2022

Do góry
Ekologiczne opryski z mydła potasowego warto wiedzieć.

https://deccoria.pl/artykuly/porady-ogrodnicze/przygotujesz-z-niego-i-oprysk-na-szkodniki-i-nawoz-zadbaj-o-ogrod-bez-nadmiaru-chemii-34-10559
Mój ogrodowy pamiętnik 23:42, 13 kwi 2022

Do góry

Ładne kępki masz takie gęste. Ja jeszcze nie ciełam. Widzę zielone czupryny traw. U was dłuższy sezon.
Jak oglądam wątki z południowej Polski to w kompleksy wpadam.

Pozdrawiam

Chociaż powiem ci, że jakoś spóźniony ten sezon w tym roku. Teraz po kilku cieplejszych dniach jakieś życie się pojawiło w roślinach .
Ogrodowe wariacje 22:44, 13 kwi 2022

Do góry
Witam Aneta

Tak wszystko wyczyszczone jak to ci się udaje.
Szczerze to ja jeszcze czyścić nie mogę bo u mnie opoznienie wiosny ze względu na duże mrozy a później obfite opady śniegu.

Wiem że masz zarys ogrodu rozpisany na rośliny obym ja tak mogła ją tompchambgdzie się da i mam galimatias mój

Pozdrawiam

Elu super, że zajrzalas sama nie wiem jak mi się udało wysprzatac bo czasu mam jak na lekarstwo. Ogród też nie jest duży więc jest łatwiej robię na raty, dzisiaj po pracy przycięłam kilka bukszpanów, cisy i takie tam, wyszłam doslownie na 2,5 godziny.
Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:37, 13 kwi 2022

Do góry
Agatko Witsm
Hey Ela
Też nie źle napadalo śniegu. Przez całą ,2 zimy u mnie tyle nie było. Mam strat sporo przez ten śnieg. Trudno tak się zdarza.

Bardzo ładnie te chodniki wyszły. Fugowanie czyli piaskowanie to upierdliwa robota jak się ją źle zrobi to chawasty rosną.

U ciebie i tak lepiej wygląda wiosna.

Pozdrawiam

U mnie trzy razy od czasów budowy domu i ogrodowania miałam tyle śniegu, mam szkody
nie powiem, ale inaczej na to teraz patrzę, ogród mam już dojrzały więc nie dostrzegam
strat

Em fuguje, wydaje mi się że poza zamiataniem drogi nic innego nie robi, ale robi, stara się

Wiosna Elu u każdego startuje inaczej, to zależy od tego ile jesienią posadziliśmy cebulowych?
Ja w tym roku o tulipanach mogę zapomnieć będę podziwiać w innych naszych ogrodowiskowych ogrodach
Pozdrawiam
Jeden z ciemierników czekoladowy mnie nie zawiódł

Ptasi gaj 20:34, 13 kwi 2022

Do góry
Aniu to klin Brendy winę jeszcze liści nie ma on tak zakwita. Zresztą wszystkie klony najpierw kwitną, a później liście wypuszczają.

Jutro jadę i przed deszczem jeszcze sypne nawozu.
Dębowe zakątki 14:14, 13 kwi 2022

Do góry

Aniu nie ważny poślizg ważne że są i eM zdolny.

Zobacz ile pracy włożonej w te małe arcydzieła.

Ładne żeby mój tak chciał się wysilić

Pozdrawiam

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładne domki każdy inny i dużo ich, całe osiedle, super pochwały dla męża

Gosialuk napisał(a)
Ania pięknie wykonane domki. Przekaż mężowi pochwały. A ja się jakoś nie mogę zebrać na zrobienie domku dla owadów.

Też tak myślę,że już nie ważny ten poślizg.Ważne,że w końcu budki są.
Ja już chyba z rok o nich marzyłam, napominałam delikatnie.
Ale w tym roku słowa jako na prezent chyba bardziej zmobilizowały męża.
Wiem, wiem trochę się z nimi napracował.
Ale w ogrodnictwie dwie strony powinny mieć udział
Pochwały przekażę.
Domek dla owadów też przydałby mi się lepszy, bo mam mały i nijaki.
Ale domki sa to teraz można na drugą okazję wymyślać domek dla owadów
Ptasi gaj 14:07, 13 kwi 2022

Do góry

Danusiu tak się dzisiaj styrałam, że mam dosyć.
Połowę róż opatrzylam na lato. Powycinałam suche, kopczyki rozgarnelam w żwirze musiałam zebrać ziemię z kopczyków i podziałem nawozem. Kupiłam w Lidlu 2 paczki i jeszcze w obi 3 paczki myślę, że wystarczy i na drugi podsiewu w czerwcu.

Pierwszy raz i ostatni kopczykowalam zawsze przykrywalam donicami. Jakie to jest chrzanienie nigdy w życiu. Donica przykryje wiosna odsłonie i po robocie.
POd donicami są w lepszej formie niż w kolczykach.

Dzisiaj eM zauważył, że trzeba będzie jedną lub dwie wysokie sosny wyciąć przez ten mokry śnieg jedna pochyliła się na drugą sosnę i ta na następną.
Mam sporo szkód, ale to już po świętach.

U mnie dopiero krokusy kwitną i to byle jak może w przyszłym roku będzie lepiej.

Zaczyna mi Kwitnący chyba bodziszek czerwony Max frei

Klon Brendy Vine

Piękne listeczki klon już ci wypuszcza.U mojego jeszcze nic nie widać.Mam nadzieję,że nie zmarzł ;(
Przykro mi ,że masz szkody Ech,życie ogrodnika nigdy jest monotonne ani czasami spokojne .
Hiacynty cudne
Pozdrawiam Cieplutko Elu
W moim małym ogródeczku II 14:03, 13 kwi 2022

Do góry
Moje marzenie pierwiosnki 2ga fotka od dołu przepiękny kolor.

U mnie też czosnki duże. Niektóre już główki mają.
Ale inne wiosenne stoją w miejscu.

Ma iże poniedzieli jak pojadę do szkolki to takie kupie.
Elu rozsadziłam jesienią część pierwiosnków z tych co Ci się podobają. W tym roku nie ma efektu, bo to jeszcze drobnica. Chciałam sobie jeszcze przed bramką posadzić je, żeby było wiosną trochę kolorku. Jeżeli nie spotkasz takich to Ci w sierpniu odetnę kawałek i wyślę. U nas nie ma wyboru w pierwiosnkach, ale ja też rzadko bywam w mieście. Rabata wiosenna nabiera masy i co raz bardziej cieszy.
Upiekłam świąteczne ciasteczka, a tu się okazuje, że starszy wnuk ma gorączkę. Miało być szukanie w ogrodzie zajączka i jajeczka a tu -a kuku.

Bawarka 23:53, 12 kwi 2022

Do góry
Kasiu podziwiam hodowlę lotosow.
Bawarka 21:59, 12 kwi 2022

Do góry

Kasiu już pisałam region przepiękny. Rośliny mają specjalny mikroklimat na tej wyspie wszystko co sobie zyczs. Woda, ciepelko czego im trzeba wiecej. Widziałam ogromną metasekwoja mam nadzieję, że moja też taka urośnie kiedys. Różaneczniki stare egzemplarze ale jakie kwitnące.

Odnośnie tych motyli, czy one sobie fruwają na wolności czy w tej szklarni dużej. Te owoce południowe dobry pomysł a te motyle zwabić ale u nas nie ma takich piękności.

Ela, o tak, klimat tam na wyspie jest inny. Ogolnie rejony Bodenskiego maja inny klimat.
Te motyle ktore pokazuje na zdjeciach, sa w domu motyla

A w tej duzej szklarni, sa pokazy orchidei z calego swiata, lub inne tego typu imprezy. Jest tez mala kawiarenka z pysznymi ciastami i napojami.

Mam nadzieje, ze jedna z ogrodniczek z Ogrodowiska, pamieta nasz wspolny pobyt na tej wyspie i te cudne orchidee.

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:59, 12 kwi 2022

Do góry
Kasiu witam

Jadąc autobusem rozmyślałam o Ogrodowisku i pomyślałam o Tobie.
Kasiek Bawarka odwiedzam jej wątek a o Tobie pomyślałam.
Super te pudełku.

Pozdrawiam serdecznie

Hehe bardzo mi milo.A co cie do tego sklonilo psa podobnego zobaczylas za oknem ?
Dębowe zakątki 21:32, 12 kwi 2022

Do góry
Aniu nie ważny poślizg ważne że są i eM zdolny.

Zobacz ile pracy włożonej w te małe arcydzieła.

Ładne żeby mój tak chciał się wysilić

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:27, 12 kwi 2022

Do góry
Agatko Witsm

Też nie źle napadalo śniegu. Przez całą ,2 zimy u mnie tyle nie było. Mam strat sporo przez ten śnieg. Trudno tak się zdarza.

Bardzo ładnie te chodniki wyszły. Fugowanie czyli piaskowanie to upierdliwa robota jak się ją źle zrobi to chawasty rosną.

U ciebie i tak lepiej wygląda wiosna.

Pozdrawiam

Mój ogrodowy pamiętnik 21:12, 12 kwi 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Tak we wczorajszym wieczornym biegu to jeszcze wrzosy ścięłam. Tak późno w sezonie to chyba jeszcze tego nie robiłam. Jak zawsze po cięciu lepiej na nie nie patrzeć . Swoje trzeba odczekać aż zaczną wyglądać wyględnie.

Ładne kępki masz takie gęste. Ja jeszcze nie ciełam. Widzę zielone czupryny traw. U was dłuższy sezon.
Jak oglądam wątki z południowej Polski to w kompleksy wpadam.

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:09, 12 kwi 2022

Do góry
U mnie trawka jeszcze koloru pustyni. Rok temu o tej porze miałam zrobiona wertykulację a teraz ze względu na mokrą murawę nie da się zrobić.

Ja też uważam, że białe najładniejsze. Na tle ciemnej cieni dobrze świeca bielą.

A ty wiesz Wiola dzisiaj zaglądam na ciemierniki jeszcze 2 szt mam na balkonie patrzę a tu mszyce zielone żerują. Już opryskałam.

Ten mój trawnik na foto to roczniak ,więc nie wertykulowałam i po nawozie i wodzie ładnie już wygłąda. Na drugim po zabiegu zrobiłam dosiewkę więc jeszcze trochę aby wyglądał dobrze

Tak białe świecą z daleka

No patrz tym robalom to przymrozki nie przeszkadzają,wrr!
Ogród w Klein Kottorz 21:03, 12 kwi 2022

Do góry
Kochana wiosna cała gebom.

Kiedy u mnie tak będzie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:51, 12 kwi 2022

Do góry
U mnie trawka jeszcze koloru pustyni. Rok temu o tej porze miałam zrobiona wertykulację a teraz ze względu na mokrą murawę nie da się zrobić.

Ja też uważam, że białe najładniejsze. Na tle ciemnej cieni dobrze świeca bielą.

A ty wiesz Wiola dzisiaj zaglądam na ciemierniki jeszcze 2 szt mam na balkonie patrzę a tu mszyce zielone żerują. Już opryskałam.

Ogrodowe wariacje 20:43, 12 kwi 2022

Do góry
Witam Aneta

Tak wszystko wyczyszczone jak to ci się udaje.
Szczerze to ja jeszcze czyścić nie mogę bo u mnie opoznienie wiosny ze względu na duże mrozy a później obfite opady śniegu.

Wiem że masz zarys ogrodu rozpisany na rośliny obym ja tak mogła ją tompchambgdzie się da i mam galimatias mój

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies