Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:13, 29 wrz 2011

Do góry
Słabo widzę cyferki a można by zeskanować z większymi cyferkami???
Nie mogę odczytać. No dobra , za łożyłam okulary...

Jak dla mnie za dużo się dzieje, trójkąty niepotrzebnie mieszane z kwadratami i kwadraty na ukos... zobaczymy co powiedzą inni
Nie wiem gdzie jest "1" - grab
Gabiony będą miały jakie przeznaczenie, tylko jako kostka i już?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:03, 29 wrz 2011

Do góry
Witam ponownie.
Spróbowałam dziś narysować przedogródek. Z założenia ma być reprezentacyjny. Z pewną doza nieśmiałości przedstawiam moje wypociny. Proszę jednak puścić wodze fantazji bo kiepsko mi to wyszło.
Opis:
Rabaty po obu stronach chodnika są żwirowe. Nasłonecznienie tzw. PATELNIA.
A wszelkie obrzeża kwater w środku rabat będą zrobione z pasów blachy ocynkowanej.

Plan nasadzeń:
1. grab pospolity 'Fastigiata' na ogołoconym pniu cięty w prostopadłościan.
2. Kostki formowane z bukszpanu (kwadraty wielkości ok. 80cm do 100cm)
3. Gabiony (kostka z drutu wypełniona kamieniami.-wielkość tak jak kostki bukszpanowe.
4. Kwatery z jasnozielonym niedźwiedzim futrem.
5. Kwatera z kostrzewą siną.
6. Czarna trawka czyli Ophiopogon Nigrescens.

Proszę o ocenę , lub rady co mam zmienić.
Murki oporowe 23:58, 28 wrz 2011

Do góry
Wiesław R. napisał:

Mam do Państwa jedno pytanie i jeśli mógłbym dostać odpowiedź to będę wdzięczny. Chodzi mi o to czy można łączyć łupki (wapienie), które przeważnie są żółte lub ciemno żółte z kostką granitową to srebrną, jasną. Łupki miałyby być na skarpie, a kostka na ścieżkach ogrodowych. Podglądałem Państwa realizacje (są najlepsze jakie widziałem w internecie) i nie mogłem znaleźć takiego przypadku. Nie znam się na ogrodach ( tylko na podatkach i księgowości), a teraz na starość przyszło mi go założyć.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam

Wapień nie jest dobrym materiałem bo ulega rozpadowi dość szybko, a granit jest wieczny.
Nie ma przeciwwskazań do łączenia z granitem jednak ze względów wskazanych powyżej - nie wiem jak to się sprawdzi, bo nie stosowaliśmy takiego połączenia.

Jeśli nie ma innego wyjścia (względy oszczędnościowe) - można spróbować.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:15, 24 wrz 2011

Do góry
Mnie tydzień temu w sobotę użarło coś pod kostką, do dzisiaj nie wiem co. Na drugi dzień dopiero opuchła mi cała kostka i nie umiałam chodzić przez trzy dni, a dwa ślady po ukuci mam do dzisiaj. Altacetem w żelu najlepiej posmaruj sobie.
Ogród amatora - proszę o pomoc 21:13, 24 wrz 2011

Do góry
Kostka jest droga - a kasę przeznaczysz na rośliny

Jak płaciliśmy za kostkę na obrzeża to mogłem zrobić bardzo fajną rabatę za równowartość
Mój ogród - co dalej? 23:14, 17 wrz 2011

Do góry
Oj tam oj tam - kostka jest przepięknie ułożona
Za szeregówką u Suiki 22:05, 16 wrz 2011

Do góry
Witajcie!
Wczoraj po raz pierwszy odwiedziłam Wasze forum i jestem zachwycona! Wasze ogrody są wspaniałe, a ja dopiero zaczynam przygodę z ogródkiem. Mieszkam już w swojej szeregówce od roku, a na wiosnę mam zamiar zacząć działać za domkiem. Na razie mam tylko trawę i masę aksamitek przy siatce Mam wielką prośbę o pomoc w zaprojektowaniu mojego małego kawałka ziemi.Pomożecie?
Ogródek jest dość wąski, jak to za szeregówką. Szerokość przy kostce to 6m, a na końcu rozszerza się do 7,8 m. Długość bez tarasu i kostki (sam teren do obsadzenia)to 9,6m. Na siatce po lewej stronie przy kostce mam posadzony bluszcz- docelowo bedzie na calej siatce. Gorzej z siatka po prawej stronie- nie moge na niej nic zrobic bo plot jest tylko sasiada -czym tu sie odgrodzic i zaslonic?Dodam ze moja szeregowka jest 2 a ta po prawej jest 1 i za waskim pasem trawnika jest chodnik i ulica. Kazdy kto tedy idzie lub jedzie gapi sie na nas;( jestesmy jak na patelni na widoku
Na mniej wiecej srodku ogrodka- tam gdzie to wciecie chcemy zrobic taki niby zywoplot. Nie chce miec roslin tylko pod plotami a na srodku wybieg z trawy. Chce podzielic ogrodek na 2 czesci- rosliny spod siatek schodzilyby sie do srodka zostawiajac przejscie na srodku. Myslalam o wysokich iglakach, cos takiego jak ma sasiad za siatka na wprost. Co sądzicie? Za tym zywoplotem bylaby strefa wypoczynkowa - po prawej stronie miejsce do siedzenia- taras lub kostka z 3 stron pelgore, jak zarosna to by nas nie bylo widac od lewej, od przodu i od tego zoltego domu. Wejscie byloby od lewej strony. Cala roslinnosc ma byc oddzielona od trawnika 2 rzedami kostki- takiej jak widac na zdjeciu- sporo jej zostalo, ma ksztalt prostokata i kwadratow, kolor jesienny lisc i troche szarej. Powinno powstac ciekawe, nieregularne oddzielenie- maz by mi nie kosil roslin kosiarka a trawa nie wchodzila by na roslinki. Lubie kolor fioletowy i chcialabym miec takie rosliny. W glebi w lewym roku moze cos wyzszego?
Z tylu tylko nizsze rosliny, bo iglaki sasiada robia juz ladne tlo.

Dodam ze ogrodek lezy na lekkim wzniesieniu, jest dosyc wietrznie Ziemia- gliniasta,a na to rzucona jakas lepsza. Pod trawa sporo piachu, ziemia nie jest zbita. Jak trzeba będzie to wymienię ile trzeba będzie hihi Latem mnostwo komarow Mieszkam w okolicy Wroclawia wiec okolica raczej ciepła.
Przy schodach po obu stronach (pod tymi rzuconymi deskami jest jedno) mamy zostawione prostokąty do obsadzenia -moze jakies wysokie krzewy, ktore siegalyby ponad taras.

Piaskownica zostaje jeszcze na jakies 2 lata potem idzie weg
Co do slonca -ogrodek jest skierowany na poludniowy-zachod. Po poludniu mamy chwile cienia, ktory rzuca tez zolty dom za nami. W upalny dzien to wybawienie, bo wszyscy sie prażą a ja mam cien idacy w kierunku mojego domu. Potem slonce omija ten dom i wychodzi na chwile jeszcze na prawo od żółtka

Ale się napisałam hihi mam nadzieje ze cos poradzicie. Nie za bardzo zagrace? Ale naprawde nie chce miec trawnika w srodku i tuje naokolo brrrr
Napiszcie prosze, co myslicie o moich pomyslach. Mam cala zime na zaplanowanie co i jak a na wiosne bierzemy sie do roboty
Acha te kropki na rysunku (przepraszam za jego kiepska jakosc) to slupki od siatki.
Piszcie, bede zagladac czesto i odpisywac, ew, cos wyjasniac. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odzew!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:19, 12 wrz 2011

Do góry
Witajcie,
ale sie gwarno zrobiło Super!
Przepraszam że tak zadaniowo Was traktuje - na to wyszło - po prostu boję się sama podejmować decyzje, które okażą się chybione... i już chciałam kupować lawendę, a tu proszę - guzik z tego

Tam jest bardzo sucho, mało i słaba ziemia w tym pasie. Umocnienie podjazdu jest jakieś 5 cm pod ziemia i zachodzi na jakieś 5 cm też wgłąb. Boję się też że roślinki delikatne tam sobie nie poradzą, leży tam śnieg odgarniany z podjazdu do wiosny...
Dzięki Danusiu za rady, w takim razie zero lawendy. Tujki niedawno wsadziłam, nie mam gdzie ich przesadzić :/ a jeśli wyrzucę M mnie wyśle do wariatkowa chyba
Funkie odpadają, bo jest tam ciągle słońce i sucho, musiałabym ciągle podlewać i nie byłyby ładne. O tej runiance japońskiej - pachysandrze czytałam, że najlepiej rośnie w cieniu drzew, lubi żyzną i wilgotną glebę... dlatego tutaj jej nie rozważałam...myślisz że mimo wszystko by sobie poradziła?

Kiedyś myślałam żeby pomiędzy nie posadzić środkiem tawuły, byłoby weselej gdyby zakwitły. Lub rozchodniki okazałe. Ale nie przepadam raczej za takimi przeplatankami... więc coś okrywowego, nie wysokiego, słabo rosnącego, na słabą i suchą glebę Tylko co? Może te tawuły, gęsto sadzone i mocno cięte na kształt obwódki?

Podjazd - hmm, nie zrobiłabym takiego drugi raz. Mój fachowiec akurat na tym się nie znał, już równo nie jest (po 3 latach wjeżdzania szambowozu :/)
Nie chciałam betonu, a kostka byla 6x droższa niż ten łupek granitowy. Ładnie położony wygląda ładnie, ten... hmm no przyzwyczailiśmy się... no ale jest. Sprawdza się ok, tj jeździ się po nim i po osobówce się nic nie dzieje. Nawet odśnieża się nieźle, mimo iż nie jest idealnie równa. Dzięki temu nie jest śliska i w zimie mimo roztopów i ponownego marznięcia wody nie jest śliska. Ale Młoda nie może jeździć rowerkiem czy hulajnogą, bo nie jest równo i jeździ się gorzej... z tych względów drugi raz nie położylibyśmy jej...

Może w następny weekend wybiorę się Przemku pod halę
Mój klomb przed domem 22:22, 09 wrz 2011

Do góry
A ja wręcz przeciwnie ,nie sypałabym tam już żwirku..wokół jest już kostka, więc niech trochę ziemi zostanie
Biały domek pod lasem 22:47, 07 wrz 2011

Do góry
Kompostownik jest w planach, ale sama nie dam rady, a mój połówek to typ domowo-komputerowy i muszę go mocno mobilizować do pracy w ogrodzie. A że on aktualnie rekonwalescent to ciężko z mobilizacją
Do rh i azalii jakoś nie nabrałam przekonania, może na razie Nie widzę ich w sielskim ogrodzie, chyba, że mnie przekonacie
To może trochę swoich pomysłów rzucę, żeby było się do czego odnieść.
Myślałam raczej o jakimś cisie, takim krzaczastym, choinie kanadyjskiej - to na tło. Przy schodach po prawej stronie chcę posadzić bluszcz, żeby w przyszłości piął się do samej góry.
Z niższych roślin - myślałam o miodunce i turzycach. A na samym dnie - albo też bluszcz, albo kopytnik.
To był plan jak ten przedogródek miał być o połowę mniejszy Teraz różnica poziomów sprawiła, że kostka została inaczej zaprojektowana i trzeba chyba więcej roślin. Dom jest biały, kostka będzie szara, trochę bym to chciała jakimiś kolorami ożywić.
Czas na zmiany - najwyższy czas 21:20, 07 wrz 2011

Do góry
Jeśli chodzi o kostkę, to rzecz gustu ale ja jestem zdania, że to nie kostka powinna przyciągać wzrok swoją urodą czy kolorystyką tylko rośliny. Ja np.tu widzę te płyty betonowe w połączeniu z wąskimi np. podwójnymi rzędami kostki granitowej.

Cyprysik od dołu chyba powinnaś podstrzyc, uformować ładniejszy kształt, kulisty, ale czy teraz to nie wiem. I chyba ten cyprysik za bardzo wciśnięty w róg budynku.. Pewnie musisz się zdeklarować jaki lubisz styl ogrodu, bo tak nikt pewnie nie pomoże. Czy nowoczesny, minimalistyczny, czy romantyczny, tajemniczy, elegancki jak u Danusi, czy może wiejski ogródek. Różnorodność ogromna i trzeba koniecznie to określić. Bo co Ci ktoś będzie pisał, zebyś posadziła róże, przed nimi lawendę, jeśli to nie to Ci się podoba.
A masz tam przy tarasie słońce czy jednak mimo strony południowej jest cień?- bo widzę wysoki budynek.
Czas na zmiany - najwyższy czas 11:57, 07 wrz 2011

Do góry

Tak wygląda reszta.Za płotkiem na którym wiszą czerwone pelargonie jest taras (też trzeba go zmienić kostka lub coś) i dalsza część do zagospodarowania. NO właśnie czy to ma być w jednym tonie, jednakowo wysypane czy odmienne?
Biały domek pod lasem 11:11, 07 wrz 2011

Do góry
No nie zauważyłem

Ale Dasia pisała, że chce tam coś posadzić w tym roku jeszcze - no ale na początek kostka....
Biały domek pod lasem 23:07, 06 wrz 2011

Do góry
W najbliższych planach ogrodowych jest przedogródek, bo ile można znosić taki widok:

aktualnie wygląda to tak, lada chwila będzie tu kostka, a między domem a kostką koniecznie coś w tym roku chcę posadzić, żeby już nie straszyło.

Ogrodowe zawirowania 21:20, 04 wrz 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Krysiu, zauroczona jestem tym twoim kuchennym kącikiem. Przepiękny mur z cegły i ta granitowa kostka. Wypatrzyłam też fają kompozycję na kuchennym parapecie. Masz nisko sięgające okno?

Dziękuję Jolu. Okno faktycznie nisko osadzone, a na parapecie stoją albo białe doniczki albo jakieś inne białe naczynia z porcelitu, z kwiatami lub ziołami. Sezonowo zmiennie.

Z braku czasu na razie mnie brak na forum, w kwestii moich brzóz i co pod nimi będzie później. Jesienią też może pokażę skrawek (by nie zaburzać tematu właściwego) kuchni by pokazać dlaczego biało i szaro w tej części ogrodu.
Ogrodowe zawirowania 11:09, 03 wrz 2011

Do góry
Krysiu, zauroczona jestem tym twoim kuchennym kącikiem. Przepiękny mur z cegły i ta granitowa kostka. Wypatrzyłam też fają kompozycję na kuchennym parapecie. Masz nisko sięgające okno?
Nasadzenia przed domem 20:36, 02 wrz 2011

Do góry
I tutaj jeszcze jak żurawki były w dobrym stanie

Po urlopie, kiedy żurawki się zbuntowały

Dosadzę kulki bukszpanu mam w ogrodzie czekającą na przesadzenie i pod klonem ma być kostka z bukszpanu, pod miłorzębami miał być ostrokrzew golden gem ale nie dostałam, także myślę co z tym. Rabata za ścieżką też jest nie skończona,wcześniej zaplanowałam rododendrony ale tam chyba za bardzo słonecznie. Dokupiłam 20 szt runianki pod okna przy trzmielinie na pniu, ale tam wchodzi każda ilość i jej nie widac. Jałowiec przy schodach do przesadzenia. Fatalne dziś zdjęcia wyszły, bo obiektyw mi dzieci wysmarowały a ja nie wyczyściłam :-/ dopiero teraz to zobaczyłam...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:23, 01 wrz 2011

Do góry
Bogusiu - dla Ciebie
Tutaj przy skalniaku mam tylko rowek

A tak tnę przy kostce - żeby nie wychodziły włosy przy koszeniu

W sumie szuram nożem po kostce, nie ma żadnych odstępów, bo krawędź wyznacza kostka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:27, 01 wrz 2011

Do góry
Myszorek na podjeździe musi być kostka jako krawężnik, ekobord bardziej nadaje się tam, gdzie nóżkami stąpamy, a samochodem za słaba będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:44, 01 wrz 2011

Do góry
Najfajniejsza kostka jest granitowa, no ale to jednak duży koszt. Mi się najbardziej podobają niebanalne ułożenia kostki, jakieś wzory, koła i inne cuda zresztą pooglądaj
http://www.google.pl/search?q=bruk&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1280&bih=630

Zerknij też jakie super nawierzchnie są w tym ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/106-ogrody-holenderskie-appeltern/photos
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies