Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:47, 11 lis 2014

Do góry
Tawuły bardzo lubię, mam ich sporo a z tej cały rok robię bukiety - dokładam do bukietów gałązki

jezówki się trzymają bo ani deszcz ani śnieg się z nimi nie rozprawił

a to mój Chopin czyli karagana - karagana mi się nie podoba ale teraz jest najlepsza

i na koniec letnio/jesienna kompozycja tej ciepłej jesieni

wszystkim zaglądającym życzę radości z ciepła i słoneczka które jeszcze gości
i relaksu w pracach ogrodowych
pozdrawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:35, 11 lis 2014

Do góry
Cudne były ostatnie dni - ach tylko w ogrodzie siedzieć i dłubać - można z wszystkim zdążyć tak łaskawa ta jesień.
U mnie za tydzień będzie koszona trawa ostatni raz i zebrane liście.
Cały czas patrzę na pogodę kiedy trzeba okryć róże i hortensje - bo te wyjątkowo zostaną okryte jak najczulej.
Ulica doprowadzona do porządku - wszystko wkopane i w innym porządku i wiem, że dokupię wiosną tawuły Anthony Waterer i dosadzę - taka ogrodowa złość .

A na razie mały spacer z aparatem dziś

lak z własnej hodowli widzę jak rośnie i z ciekawością zobaczę jak zakwitnie u mnie pierwszy raz

w zasadzie zwiastuny wiosny są - hortensja pnąca już gotowa

tawlina też

choć na szczytach ma ładnie zasuszone wiechy na zimową ozdobę

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:39, 11 lis 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Pokazuj kochana pokazuj i to szybko bom ciekawska

Olcia, nie ma mowy rabata będzie skończona wiosna , dopiero...
Tak na serio - jak wiosną wykopałam z tej rabaty tawuły tak nic nie robilam do dziś... wykopałam w końcu głog Paul`s Scarlet i posadziłam imperatę jak zaproponowała Zielona - i zabrakło mi
Mysle żeby tam dosadzić tulipany Angelique, ale nie jestem do tego przekonana...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:30, 10 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Dreptałam tu i tam i jeszcze jestem w zachwycie mmmm buziam

Bardzo mi miło Edytko
no to ja na tapecie i okolice domku i kiedyś tam było pierwsze ognisko, dziś już ma 3 miejsce i nadal niezrobione
widać jakie maciupkie sosny czarne, z 30 cm

Vanilki kupiłam ostatnio w Wojsławicach, prawie białe, ciut różu, chyba się już nie przebarwią czy jak?

zmieniłam nasadzenia, tawuły do ziemi, a tu dałam trawy

tego na pierwszym zdjęciu w ogóle nie widać
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:18, 10 lis 2014

Do góry
kachat napisał(a)
Tja tak lubię zwyczajność Jak posadzę te żółte do cienia to się na ładny jasnozielony zmienią..? Tawuły japońskie już mam i jak na razie rosną super.

Co za ulga, że są ludzie którzy lubią zwyczajność. Dołączam się.
Żółć pęcherznic nie jest nachalna, w cieniu na pewno nie będą tak żółte. Pęcherznica bezodmianowa jest zielona. Znów tylko w starych parkach np. na tzw. Elekcyjnych Polach Kamionkowskich w W-wie - zatrzęsienie.
Perukowiec (wiesz, że są odm. ziolonolistne?) w półcieniu powinien dać radę.
A tawuły niejapońskie? Np. brzozolistna. U mnie na piachu ma się całkiem dobrze (choć rośnie na słońcu), ale myślę, że i w półcieniu da radę. Jest lekko zadarniająca. Tawuła szara, gęstokwiatowa, śliwolistna (ta nie lubi gleb wapiennych), wierzbolistna (na wszystkie gleby i stanowiska), tawuła van Houtte'a (też b. tolerancyjna).
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:27, 10 lis 2014

Do góry
To chyba będę musiała spróbować z tymi pęcherznicami, skoro mówicie że w kwaśnym piachu i w cieniu sobie poradzą Tylko liście mają oczywiście zamiast zielonych (choć gdzieś czytałam, że chyba są zielone odmiany..? a może gatunek taki jest?) kolorowe, a ja tak lubię zwyczajność Jak posadzę te żółte do cienia to się na ładny jasnozielony zmienią..? Tawuły japońskie już mam i jak na razie rosną super. Perukowiec do cienia będzie ok..? Wszędzie piszą, że kocha światło...
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 19:41, 09 lis 2014

Do góry
kachat napisał(a)
A co myślicie o pęcherznicy, jaśminowcach, kalinie koralowej, tawule japońskiej i perukowcu? Jaśminowce mam dwa i całkiem nieźle rosną, choć niestety słabo kwitną, tawuły japońskie radzą sobie super choć te w cieniu słabiej się wybarwiają i są bardziej jasnozielone niż złotawe. Perukowiec rośnie pod domem na słońcu i nie wiem, jak by się czuł w cieniu... Macie jakieś doświadczenia z tymi krzewami?

ja mam pęcherznice, tawuły i perukowce
świetnie sobie radzą i wbrew poglądowi żeby perukowców nie ciąć corocznie wiosną to robię i pięknie się zagęszczają i nie rosną tak w górę
podobnie przycinam pęcherznice
tawuła rośnie od zachodu
perukowce północny wschód
pęcherznice od zachodu
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:09, 09 lis 2014

Do góry
A co myślicie o pęcherznicy, jaśminowcach, kalinie koralowej, tawule japońskiej i perukowcu? Jaśminowce mam dwa i całkiem nieźle rosną, choć niestety słabo kwitną, tawuły japońskie radzą sobie super choć te w cieniu słabiej się wybarwiają i są bardziej jasnozielone niż złotawe. Perukowiec rośnie pod domem na słońcu i nie wiem, jak by się czuł w cieniu... Macie jakieś doświadczenia z tymi krzewami?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:18, 08 lis 2014

Do góry

Niestety kolorowe liście oznaczają że za chwilę drzewka i krzewy będą łyse, pokazą sie wszystkie mankamenty ( u mnie się juz zaczęło stąd kilka juz zmian, przesadziłam 3 tujki, cyprysika, tawuły, hortensję, krzewuszke, kilka traw i innych bylin - rany a ja sie dziwię że mnie kręgosłup boli
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:15, 08 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
O za wykład o buku dziękuję, mój kolumnowy zdecydowanie i mam go już kilka lat, ale koloru czerwonego się w tym roku nie doczekałam, a w poprzednich było wow liści mu nie obrywam, za duży jest
To przedpłocie faktycznie irytujące mocno

U mnie buk z cudnego rudego dziś zrobil się brazowy a może to bark słonka nie wiem

no i ró tu przedpłocie to bym musiała czekać 10 lat i nic - w takich sytuacjach zawsze się ryzykuje, oby mi się róża przyjęła - reszta tawuły to raczej dobrze będzie a na dodatek dziś zasypali rów i przy pomocy biletów powsadzali a ja troszke namieszałam hehe i oby mi asfaltu nie władowali to będzie super.

pozdrawiam
Ogród Bogusława 12:26, 08 lis 2014

Do góry
Modrzewie i tawuły japońskie rozbarwiają zieleń

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:30, 08 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ależ on się pręży ten tulipanowiec. Pokazuje kto tam rzadzi.

Ewa, chyba dopiero pokaże, będzie wielki, na razie sosny dużo większe są
wyjątkowo fajnie jego liście się grabi

baterie podładowałam i pokazuję kolorki, śliczna tegoroczna jesień, wprawia w dobry nastrój
irga płonie
pierwszy raz mam tak wybarwione liście hortensji

tawuły, takie pospolite, a takie śliczne o każdej porze
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:14, 07 lis 2014

Do góry
a z krzewow lisciastych to jeszcze tawuły dobrze tam rosna
i jeszcze, juz nie krzewy , ale polecam bo pieknie sie rozrastaja i kwitna przylaszczki
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:54, 06 lis 2014

Do góry
No a teraz trochę ogródka w jesiennych barwach. Najbardziej mnie zaskoczyły berberysy i tawuły

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:21, 05 lis 2014

Do góry
Na froncie przebarwiły się tawuły i liście piwoni

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:40, 05 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

W weeknd trzeba wszystko dokładnie podlać, bo sucho ...
Zapowiedzi takiej temp skłaniają mnie jeszcze do przesadzenia carexów...

Tez sprawdzam wilgotność gleby, zwłaszcza pod rh i azaliami i nowymi nasadzeniami donice nadal podlewam, jak się wyrobię oczywiście
Będę robić to samo, bo zmieniam nasadzenia na domku letnim, wywalam tawuły Gold Carpet....tylko gdzie!?, a daję trawy, chyba będą lepiej rosnąć, wniosek z obserwacji traw, co mam w głowach, no i będą cały sezon cieszyć przesadzanie to nie dzielenie, śmiało można to robić
radosnego dnia życzę, bo pogoda nas rozpieszcza
Ogród wyrozumiały 19:08, 04 lis 2014

Do góry
Hihihi Doczytałem o skarpie, bo trochę się w temacie zagubiłem.
Modrzew odpada. Świerk zwisający raczej też w tym miejscu.
Tawuły dają świetny efekt dywanu tylko w masie. Musi być ich z 50 sztuk minimum, żeby był efekt.
Tak patrzę na ten taras i chyba zastosował bym tylko iglaki. Na liściaste masz cały ogród. Wymyśliłem sobie coś takiego, ale możesz zignorować, bo to tylko tak na szybko ;p
Żółte mogą być te jałowce 'Golden Carpet' co masz, niebieskie np. jałowce 'Blue Chip'. Stożek to świerk serbski 'Nana', albo inne coś nana co rośnie małe w stożek Od jednej strony dwie kulki na pniu, a od boki jedna, z czegoś co nie trzeba ciąć. Może to być jakaś sosenka szczepiona lub żywotnik. Wsadzisz i nic więcej nie robisz. Raz na jakiś czas wchodzisz sprawdzić jak się wszystko trzyma.
Nie baw się w berberysy, tawuły, trzmieliny i inne, bo często trzeba docinać w kostkę. Tutaj nawet jakby się poprzerastały jałowce to ciekawie to może wyglądać.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:53, 04 lis 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Gosia- w myślach czytasz, czy Ty taka Czarodziejka jesteś? Właśnie wróciliśmy z Przytoku i zastanawialiśmy się nad berberysami zamiast zurawek. Musze zobaczyć u Marzenki, bo Ona ma takie co się same kulkują.
Tawuły mam już w dwóch miejscach i nie chciałabym powielać, a turzycy jeszcze nigdzie.

Dzisiaj tez doglądnęłam pięknego Wredei- muszę się chyba ogarnąć, bo szczepiony i troszkę kosztuje, ale mnie kusi bardzo.

Oczywiście nie wyjechałam z niczym Kupiliśmy pięknego jałowca szczepionego do posadzenia przy wejściu. Grzesiowi się bardzo podobał.

Czarownica raczej A gdzie fotka jałowca?? Na 100% berberys lepszy będzie i bezobsługowy Przy Twoim areale to ważne Wspomnę jeszcze że piękne żółte berberysy tyż somAle widzę że ta turzyca cię korci Niech więc będzie jak chcesz
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:19, 04 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu a zamiast żurawek które jak mówi Luki, trzeba odmładzać aby ładne były to może bezobsługowe berberysy admirationy? Niektóre moje żurawki już wyrośnięte i trzeba rozsadzać. Przy naszych kręgosłupach to może lepiej cuś mniej pracochłonnego? Takie żółte kulki mi się podobają przy huśtawce a może zamiast turzycy tawuła golden princesWygląda dokładnie jak na symulacji?Chociaż turzyca też super

Gosia- w myślach czytasz, czy Ty taka Czarodziejka jesteś? Właśnie wróciliśmy z Przytoku i zastanawialiśmy się nad berberysami zamiast zurawek. Musze zobaczyć u Marzenki, bo Ona ma takie co się same kulkują.
Tawuły mam już w dwóch miejscach i nie chciałabym powielać, a turzycy jeszcze nigdzie.

Dzisiaj tez doglądnęłam pięknego Wredei- muszę się chyba ogarnąć, bo szczepiony i troszkę kosztuje, ale mnie kusi bardzo.

Oczywiście nie wyjechałam z niczym Kupiliśmy pięknego jałowca szczepionego do posadzenia przy wejściu. Grzesiowi się bardzo podobał.

Ogród wyrozumiały 14:47, 04 lis 2014

Do góry
Olili napisał(a)
a jakby posadzić berberysy i tawuły Lp tylko bez tych jałowców???

Wtedy zimą są same gałązki i jakby nieco monotonnie się robi.

Mam mieszane uczucia co do modrzewi w ogóle to się może nie wypowiem. I nie miałam własnego, więc może popytaj na forum jak sobie radzą. Ja jednego widuje z okna i właśnie schodzi śmiercią naturalną. Choć na działeczkach ROD widuję też bardzo ładne egzemplarze. No i zimą jest łysy. Jakbym miała tam sobie coś posadzić takiego spływającego i niezimozielonego to szybciej wybrałabym szczepioną karaganę.

cała przyjemność po mojej stronie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies