Podział ogrodu na "pokoje" zależy od ogólnej koncepcji, co tam ma się znaleźć i od stylu ogrodu. Zależy także od wielkości.
Na tym etapie nie wiem, co będzie lepsze. Podział, gdy wszystkiego od razu nie widać na pewno będzie ciekawszy, ale niektórzy lubią widzieć wszystko. Dowiemy się gdy więcej napiszesz, co tam planujesz..
Ale Tobie chyba chodzi o to, czy teraz na etapie budowy zajmować się całością, czy częścią?
W tym wątku ogłaszamy chęć wysyłania nasion zebranych w ogrodzie. Mogą być kwiaty, mogą być warzywa. Wszystko co mamy za darmo z własnego ogrodu, a chcemy się podzielić z innymi.
Wymieniamy nazwę rośliny jakiej nasiona mamy w nadmiarze, a osoby chętne mogą napisać prywatną wiadomość z własnym adresem na jaki należy wysłać nasiona.
Mile widziana koperta zwrotna ze znaczkiem, aby niepotrzebnie nie narażać darczyńców na koszty. Ja w każdym razie mam zapas kopert i znaczków, czekam na adresy
Wszelkie ustalenia adresowe wykonujemy pocztą prywatną Nie podajemy tutaj.
Każdą porcję nasion wsypaną do torebki lub koperty (niewielka ilość) podpisujemy.
Witam Panią i dziekuje za fachową poradę.
Artukuły bardzo ciekawe i pouczające. Napewno z nich będe jeszcze często korzystać.
Pani patrzy na wszystko z innej perspektywy i to jest super że możemy z jednej stronny podglądać fachowców i mistrzów, a z drugiej, że możemy sie tyle dowiedzieć z pierwszej ręki.
Mam nadzieję na dłuższą wspólpracę z portalem i liczę, że znajdę tu wiele porad.
A tymczasm czy mogłabym zagać pytanie, czy przy planowaniu troszke wiekszej działki lepiej jest podzielić ja na mniejsze kawałki przy planach szczegółowych, czy zajmować sie cały czas całością, bo z tym mam wciąż problem.
Całosci jakoś nie udaje mi sie wciąż ogarną, to może lepiej jeśli będę skupiała sie na mniejszych częściach (oczywiście po wstępnym ustaleniu jakie funkcje będzie spełniała każda z części planowanej)?
Tobie na razie w tej fazie, to nie inspiracje są potrzebne ale fachowe porady, jak się dopiero zabrać za planowanie i różne poważne prace, skoro masz puste pole
Polecam cykl pod nazwą "jak zaprojektować i założyć ogród" - od tego zacznij, spisuj sobie w punktach, a inspiracje popatrzysz w momencie projektowania.
...Danuś, zastanawiam się nad tymi kwiatami ciętymi na święta...jakie polecasz na tą specjalną okazję?...jakoś za stoikami tez nie przepadam ale ładne świeczniki do dekoracji już mam już mam...
Będę miała tylko choinkę i kwiaty cięte lub w doniczkach, nowy wianek może w holu na ścianie, bo ten jest całoroczny. Nie lubię stroików. Z lampkami w tym roku nie szaleję, muszę przyoszczędzić na prądzie na zmiany frontowe Szykują się, mam pomysła.