Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:40, 27 sie 2012

Do góry
Kurcze - nie wiem czy nie pomyliłem z szachownicami..... Te które mają iść głęboko do ziemi - czyli to i to można sadzić już końcem sierpnia, kilka razy gdzieś takie wypowiedzi czytałem ...Ale jeśli się Wam nie spieszy poczekajcie, bo jeszcze zakwitną w grudniu i mnie zlinczujecie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:32, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

A czy Ty wiesz, że 25 cebulek takiego czosnka nie zostało posadzonych przeze mnie wiosną ? .... Muszę sprawdzić czy jeszcze przeżyły....???? Leżą sobie w skrzynce w grażu... Buuu

Jeśli żyją - tzn nie są popiołem to zamocz je w kaptanie na godzinę, dwie i od razu do ziemi - czosnki już można sadzić.

o, tego nie wiedziałam, czyli i ja posadzę już!
a ty Anitka wypad rabunkowo - zakupowy na Centrum planujesz! i super
Co z makiem Papaver somniferum ? 12:23, 27 sie 2012

Do góry
Łaaaaaał - takiego niebieskiego meconopsa widziałem w angielskiej szkółce - no cuuudo!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:21, 27 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Ale się tam pomarańczowo od tych żurawek zrobiło !

A te kwiaty to chyba portulaka?

to dobrze, czy źle z tym pomarańczem, chociaż one zmieniaja kolor, są jakby w 3 odcieniach i w zależności od światła inaczej wyglądają
może i portulaka, kobieta w dziale sprzedaży mówiła, ale zanim dojechałam do domu, zapomniałam!!!

Dooobrze - właśnie zrobiło się takie powiązanie - a jak to wszystko podrośnie to te pomarańczowe murki na prawdę będą wyglądać zjawiskowo!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:14, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

to dobrze, czy źle z tym pomarańczem, chociaż one zmieniaja kolor, są jakby w 3 odcieniach i w zależności od światła inaczej wyglądają
może i portulaka, kobieta w dziale sprzedaży mówiła, ale zanim dojechałam do domu, zapomniałam!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:59, 27 sie 2012

Do góry

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:55, 27 sie 2012

Do góry
Listków hakone nie wycinaj jak nie są złamane - niech leżą

Co do przesadzania traw - cytat z artykułu

Najlepszą porą dzielenia jest wiosna, zanim zaczną wypuszczać listki, choć niektóre mogą być rozmnażane jesienią, ale nie później niż na miesiąc przed zamarznięciem gruntu. Najlepiej poczekać na pochmurny dzień, aby korzenie nie wyschły.

Żurawkom nie wiem co zrób...Najlepiej oberwać najbrzydsze liści i liczyć na to, że te nowe już będą normalne....
Ogród do kwadratu 11:52, 27 sie 2012

Do góry
Danusiu - łatwo powiedzieć nie stresuj, się ale dużo trudniej to zrobić! Mam trochę zaniedbań, jestem tego świadoma.

Sebek
- dzięki za odwiedziny. Cieszę się że Ci się u mnie podoba - zapraszam częściej.

Teraz pokażę kolejne zdjęcia - będzie to taki zarys działki od strony południowej. Roślinki są jeszcze małe, dużo chwastów do pielenia. Caly ogród ma być w tonacji niebiesko-różowej/fioletowej. Nie projektowałam ogrodu sama - nie mam takich zdolności. Pomagał mi fachowiec - pani Maria, którą serdecznie pozdrawiam. Czas na fotki.

To strona południowa:
Przerwa w rabacie przy murze - tu ma być element wodny - będzie widoczny z salonu - na razie straszy!!!

Teraz pokażę poszerzony fragment wysokiej rabaty. Rośnie tu grujecznik japoński.

A tutaj mam ścianę z miskantami. Latem rosły przed trawami dzwonki szerokolistne, ale nie wzbudziły we mnie szczególnego zainteresowania - bardzo krótko kwitną i są uwielbiane przez mszyce. Zamiast nich chciałabym coś innego, ale co? Pomyślałam o żurawkach w kolorze ciemny fiolet. Czy będą dobre, jak sądzicie?

Na zakończenie moje kompozycje jesienne - podpatrzone zresztą u Danusi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:38, 27 sie 2012

Do góry
Pięknie Danusiu - te futerka są niesamowite!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:33, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękne te zmiany! Żurawki wyglądają bosko - to marmelade?

dzięki, nie to Creme Brulee;

a za chwilę, jak opdpwiem na posty, pokażę pozostałe zmiany, muszę wrzucić na kompa zdjęcia
na razie już z żurawkami koniec, teraz mi potzreba 200 traw, do mojego pomysłu i ciekawe, czy Finka będzie mieć
Oczar - Hamamelis 10:18, 27 sie 2012

Do góry
Dzięki Sebek. Bałam się, że może on jest, na przykład jak magnolia, krzewem bardzo źle znoszącym przemieszczanie.
Lilie - Lilium 09:24, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wzdłuż łodygi nigdy nie widziałem przybyszowych cebulek, więc nie wiem...
Niektóre mają małe czarne cebulki na łodyżkach,można je wkopać...i czekać...
Dolina Tęczy 08:26, 27 sie 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
asica - witam i zapraszam częściej

Sebek - punkt dla Ciebie za rozszyfrowanie nazwy, ale...słówko arcobaleno to mój nick - w nazwie wątku nie pojawi się w swojej włoskiej postaci... Blog Any to tytuł jednej książki z mojej ulubionej serii - mój..będzie innym tytułem z tej samej serii - nadal w tematach arcobaleno - kto wie?
!

Ach!!! wiem wiem, Dolina Tęczy!!!!!!!!
A ja właśnie zabieram się za ponowne czytanie całej serii, tylko poszukuję 3 pierwszych tomów, bo mi się gdzieś przy przeprowadzce zawieruszyły Chciałabym dokupić te same wydania....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:03, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Suuuper zakupy! Czekamy na dalsze doznania

Sebek, no to jak już zakupy widziałeś, to wiesz, że to posadzić też trzeba....., a potem pielęgnować.... podlewać.... nawozić.... Więc w przerwach między spotkaniami i kawusiami czasem troszkę popracujemy
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:45, 26 sie 2012

Do góry
Ja cebulki w tym roku będę kupować hurtowo - czyli duuuuże worki co sprzedają w marketach
Oczar - Hamamelis 23:35, 26 sie 2012

Do góry
Każdy krzew zniesie przesadzenie - niektóre zniosą lepiej a niektóre gorzej. Teraz jest ochłodzenie - dobry moment aby przesadzić rośliny
Kondziowy Ogród :) 23:33, 26 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Widziałem Twoje stożki....Lepiej zawiąż im czerwoną kokardkę Te trzmieliny na pniach boskie masz![/quot
Zgadzam się z Sebkiem jestem zafascynowała tymi trzmielinami na pniach, ja być może cos podobnego mam tylko w wersji mini, a może to cos innego ? nie znam się na roslinkach jak idę do sklepu, kupuję to co mi się spodoba o nazwie szybko zapominam.
Wersja mini mini 23:18, 26 sie 2012

Do góry
stychaz napisał(a)
Witaj Kasiu

Nie jestem pewna czy jest ktoś kto ogarnia Dziękuję za komplementa.
Za wątkiem wnętrzarskim też jestem cały czas ale nie wiem czy na Ogrodowisku wypada. A porady i uwagi bardzo chętnie. Wnętrza uwielbiam

To załóż wątek w pogaduszkach - na prawdę taki wątek będzie się cieszyć zainteresowaniem, bo wiele z Was ma na pewno niesamowite domy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 23:15, 26 sie 2012

Do góry
Piękne te zmiany! Żurawki wyglądają bosko - to marmelade?
Ogród u stóp klasztoru 22:57, 26 sie 2012

Do góry
Oj tam oj tam - ładne te zdjęcia przecież
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies