Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 11:25, 27 sie 2012

Nowe prawdziwe lime posadzone M. zdecydował, że nie przesadza traw i limek, żeby zwiększyć odległości między nimi... Za 2 lata będzie tego żałował...

Wieloszka 11:30, 27 sie 2012

Żurawki bordowe dają sobie radę, lime marmelade mimo przesadzenia i rozluźnienia ziemi dalej bidują Co z nimi robić?
Tak wygląda najładniejsza z nich:

Gorsza:

i najgorsza
Sebek 11:55, 27 sie 2012

Listków hakone nie wycinaj jak nie są złamane - niech leżą

Co do przesadzania traw - cytat z artykułu

Najlepszą porą dzielenia jest wiosna, zanim zaczną wypuszczać listki, choć niektóre mogą być rozmnażane jesienią, ale nie później niż na miesiąc przed zamarznięciem gruntu. Najlepiej poczekać na pochmurny dzień, aby korzenie nie wyschły.

Żurawkom nie wiem co zrób...Najlepiej oberwać najbrzydsze liści i liczyć na to, że te nowe już będą normalne....
Joaska 11:59, 27 sie 2012

Wieloszka napisał(a)
Perukowce poszły precz na inną rabatę, a na ich miejsce pod wiśnie pissardi zostały przesadzone hortensje "nie-Lime". Brakuje jednej wiśni (wypadła wiosną ) i paru miskantów, które będą tu przesadzone z innego miejsca. A właśnie, czy z przesadzaniem dużych miskantów trzeba czekać do wiosny? Ktoś wie?

Agnieszko, co to za trawa za limkami??
Mogłabyś mi pstryknąć fotkę liścia jakie ma, bo chcę zidentyfikowac mojego miscanta który miał byc zebrinusem a nim nie jest.
I dlaczego wyeksmitowałaś perukowce???
Milka 12:01, 27 sie 2012

Piękne nasadzenia hakone nic nie rób, u mnie po deszczach, też tak było, a teraz już mają średnicę około 40 cm, dosłownie rosną w oczach; żurawki bym jednak zostawiła, muszą się zaaklimatyzować i już!
może w następnym roku ruszą, tak czasami bywa z roślinami
a gdzie trzmielina?
Wieloszka 12:45, 27 sie 2012

Sebek napisał(a)
Listków hakone nie wycinaj jak nie są złamane - niech leżą

Co do przesadzania traw - cytat z artykułu

Najlepszą porą dzielenia jest wiosna, zanim zaczną wypuszczać listki, choć niektóre mogą być rozmnażane jesienią, ale nie później niż na miesiąc przed zamarznięciem gruntu. Najlepiej poczekać na pochmurny dzień, aby korzenie nie wyschły.

Żurawkom nie wiem co zrób...Najlepiej oberwać najbrzydsze liści i liczyć na to, że te nowe już będą normalne....

No nic, trudno, chyba czekam z miskantami do wiosny... Są olbrzymie, a nie wiadomo jaka będzie zima - szkoda by było je stracić.
A żurawki lime to już są po dwukrotnym obrywaniu listków - jedne jakoś żyją (może ze 3 sztuki) a reszta biduje. Nic im już chyba nie poradzę - najwyżej wiosną wywalę...
Wieloszka 12:51, 27 sie 2012

Joaska napisał(a)

Agnieszko, co to za trawa za limkami??
Mogłabyś mi pstryknąć fotkę liścia jakie ma, bo chcę zidentyfikowac mojego miscanta który miał byc zebrinusem a nim nie jest.
I dlaczego wyeksmitowałaś perukowce???

Asiu, ten miskant to Gracillimus. Pstryknę dziś fotkę listka dla Ciebie. Zebrinusa trudno pomylić z nim - u Madżenki są zdjęcia zebrinusów. A perukowce przestały pasować do koncepcji i źle tam rosły (z 6szt. zostały 3 liche). Teraz poszły w lepsze - mam nadzieję miejsce, dostały dolomitu i drugą szansę
Wieloszka 12:54, 27 sie 2012

irena_milek napisał(a)
Piękne nasadzenia hakone nic nie rób, u mnie po deszczach, też tak było, a teraz już mają średnicę około 40 cm, dosłownie rosną w oczach; żurawki bym jednak zostawiła, muszą się zaaklimatyzować i już!
może w następnym roku ruszą, tak czasami bywa z roślinami
a gdzie trzmielina?

Irenko, a traktujesz te hakone jakimś nawozem-magikiem, czy tak same z siebie rosną? A trzmielina jeszcze nie posadzona... Dziś mam gości to też nie dam rady... Od jutra się zabiorę, ale 8szt.dziennie to jest max moich możliwości teraz W 4 popołudnia powinnam skończyć
KasiaWB 12:58, 27 sie 2012

Aga, czy zurawki rosną na lekkim wzniesieniu? jak nie to je trochę podwyższ. Znam te widoki od siebie i tak u mnie się działo jak były za nisko posadzone. Teraz jak są na lekkiej górce to zupełnie co innego, a co przepadło mi to już trudno
Piękne rabaty bardzo lubię oglądać Twój ogród - czysta przyjemność
Wieloszka 13:04, 27 sie 2012

Uprzejmie donoszę wszystkim wrocławiankom, że odwiedziłam w piątek punkt sprzedaży roślin "Botanik" na ul.Zatorskiej (na Zakrzowie) - bardzo się tam zmieniło na plus. Dużo większy wybór roślin, niż kiedyś: piękne wrzosy, wrzośce, żurawki (4 odmiany - 1 żółta, 1 pomarańczowa, obsidiany i jakieś bordowe - sorki za brak nazw), sporo trawek (m.in.carex ornitophoda "Variegata"! - już myślę gdzie ją posadzić ), ładne hortensje grandiflory, kilka wiśni ubraculifera, wypatrzyłam też kule bukszpanowe na pniu - cięte przez właściciela, nie są niestety bardzo gęste, ale duże i tanie (80zł) - zastanawiam się nad nimi. I dużo innych roślinek
Ale machnęłam reklamę