Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z pergolą 11:26, 26 wrz 2016

Do góry
Ania, Ty mnie ubijesz na miejscu.
Kombinowałam cały weekend nad Twoim pomysłem i już mi czacha dymi.
Pokażę Ci mniej więcej swój strumień (nie)świadomości, łącznie z pomysłami które odrzuciłam, żebyś wiedziała co i dlaczego (to będzie długi post).

Jak wrzuciłam swój pomysł na pełną ścieżkę, razem z przesunięciem obelisków w kluczowe punkty kompozycji, to mniej więcej mi to grało, nawet bez zimozielonych.
Jak próbowałam przerobić ten pomysł na ścieżkę z luźno ułożonych płyt, z obeliskami zostawionymi na obecnych miejscach, to nic mi nie grało.
Założyłam, że to byłyby te kwadratowe płyty, z których masz zrobione schodki z tarasu. Odcinki ścieżek powinny być mniej więcej w proporcji 1 do 2:

Ale ze skarpą tak jak teraz, bez tarasów, nadal za mało struktruy, będzie busz. No to dodać te bukszpany czy cisy strzyżone:

Nie zgrywają się z oknami. No to może żywopłociki:

Ale znowu z tymi oknami się nie zgrywa. No to olejmy zasady kompozycji i dopasujmy długości odcinków do okien. Zrobi się miejsce na dwie kwatery otoczone buksowymi żywopłocikami:

Robi się zbyt formalnie, a za mało nowocześnie. Poza tym, co pomiędzy płytami: goła ziemia? kora? żwirek? macierzanka? wszystko do luftu.
To zrezygnujmy z tej ścieżki, Kamila miała fajny pomysł. Jakby pociągnąć najwyższy schodek i ułożyć te płyty w L-kę. Można by podkreślić tarasy liniami z buksów (ileż razy można użyć słowa "żywopłociki" w jednym poście?!):

Ale patrząc na to zdjęcie - co z drugą stroną tarasu? I jak to się ma w ogóle do całego nowoczesnego ogrodu? Nie no: dogranie stylu, struktury, proporcji, wkomponowanie w to okien, obelisków i roślin zimozielonych przerasta mnie.

No to reset. Jakie ja widziałam nowoczesne rabaty? Wąskie linie nasadzeń pomiędzy betonowymi płytami. A Ania planowała szachownicę na froncie....
No to może tak:
zrobić dwa grube pasy zimozielone, strzyżone poziomo, a nie zgodnie ze spadkiem skarpy (czyli bloki miałyby nierówną wysokość: najwyższe byłyby w najniższym miejscu skarpy) a pomiędzy nimi, na zasadzie kontrastu byłby busz różano-bylinowy. Styknęłoby?

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 11:23, 26 wrz 2016

Do góry

Ulubiona sesleria z kocimiętką

Moje odkrycie dnia! Proso "Rotstrahlbusch" (kto wymyśla te nazwy??? )

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:13, 26 wrz 2016

Do góry
To był Festiwal Traw i Kwiatów Jesieni - na pamiątkę, Wojsławice 2016:

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 11:12, 26 wrz 2016

Do góry

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:10, 26 wrz 2016

Do góry
Na pamiątkę

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 11:08, 26 wrz 2016

Do góry
Wojsławickie kompozycje na koniec, bo inni już je pokazali w lepszych ujęciach

Typografia ogrodu 11:06, 26 wrz 2016

Do góry
Choć realnie nie poznałam, mam wrażenie, że się znamy. Dziękuję za jabłonki. Pani Hania - Kurator Wojsławic aż mnie zapytała (stałam na placu i czekałam na mojego eM.) "skąd one się wzięły i jaka to odmiana"? Z dumą odpowiedziałam "z samego Kórnika".

Dziękuję widoczkiem z Wojsławic.

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 10:58, 26 wrz 2016

Do góry
Ludziska c.d

Siakowa - uśmiech na awatar

Gigantyczne wiśnie - "Umbraculifera" z Kasią

"Kiku-shidare" z Gabisią

Każda chciała mieć zdjęcie na słynnej ławeczce z Sebkiem

Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 10:57, 26 wrz 2016

Do góry
Domi pewnie że jestem Praktycznie codziennie was podglądam, po prostu kiedy nie mam nic mądrego do powiedzenia to się nie odzywam hihihih
Ogród Ani :) 10:52, 26 wrz 2016

Do góry
Domi namieszam z tych co kupiłam, zobaczy się na wiosnę co wyjdzie za dzieło hi hi

Alicjo, Marta, Aniu, Bea rzeczywiście się złamałam z tymi cebulowymi Nie wiem co to będzie Choroba postępuje Już mi nawet te liście tulipanów tak mocno nie przeszkadzają

Edytko cebulowe szaleństwo rzeczywiście nie jest tanie

Natko, tak szał

Asiu no skusiłam się, jakoś tak wyszło

Kamciu następny weekend podobno też ma być bardzo ciepły a ja i tak jadę z eMem na wycieczkę - cebulki muszą poczekać

Jola, Anulko dziękuję Z ram rzeczywiście zadowolona jestem, ino niech to wszystko teraz zdrowo rośnie

Mirellko
też się cieszam jak dziecko Piszczalam eMowi cały weekend nad uchem, że na wiosnę będzie nam kwitło Biedny chłop

Gosiu w te główkowate obkupię się w przyszłym roku, bardzo mi się podobają

Mircia macham

Anetko my mamy zrobione pół trawnika, tzn. na 20 arowej działce zrobione jest 10 arów - na tej części robimy ogród. Skomplikowana sprawa
Druga działka ma jakiś tam stary trawnik, w niezłej formie i Wariatka tam siusia.
Mieliśmy robić trawnik w tym roku (na tej drugiej działce) ale nam się już nie kce zwyczajnie Tej drugiej działki też nie chcemy ruszać, może się kiedyś przyda Życie pisze różne scenariusze
Ale jak już zrobimy trawnik, to moje dzieciaki będą wyganiane z Nanką na obowiązkowe spacery

Hej Jolu z Szarobiałego

Ufff... dobrnęłam
Buziole

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:35, 26 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)

ślicznie
Mam pytanko co ile posadzona jest lawenda na taki piekny dywan ?
Pszczelarnia 10:32, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie, zwłaszcza u rh ale coś jest z moją konsekwencją nie tak, skoro do sadzenia różaneczników bebeszonych z torfu w dołek daję torf kwaśny. Muszę się poprawić. A rh. powinny być moczone przed sadzeniem.

To sadzenie różaneczników 'Pohjolas Daughter' w 2015 r. Te rosną dosłownie na korzeniach starego świerka i mają się dobrze na razie):

To mi się podoba, tylko jedno przeszło mi przez myśl - czy wymiana gleby u Ciebie jest koniecznością, ogród masz na kwaśnym podłożu?.
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 10:29, 26 wrz 2016

Do góry
Tajemnicza Aga z Księżycowego - czyli Wendy z mężem !!!

Dyskusje i dyskutacje

Mój jest ten kawałek ogrodu 10:29, 26 wrz 2016

Do góry

Mój ogród pod lasem 10:29, 26 wrz 2016

Do góry
W końcu się udało

Powinnam jeszcze kora wysypać ,ale nie wiem co będzie jak warstwa liści z drzew spadnie...zgrabie korę wiosna razem z liścmi?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:26, 26 wrz 2016

Do góry

UROCZO!
Elinkowy ogród 10:23, 26 wrz 2016

Do góry
Uffff matko Toszka ale zadańie mi dalas umeczylam sie po pachy ale inwentaryzacje zrobilam jak prosilac , pytac jak cos nie jasne i az sie boje co napiszesz jak ten caly bajzel zobaczysz ...

Jeszcze fotka bezposrednio przed plotem jak prosilas
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:21, 26 wrz 2016

Do góry

Elinkowy ogród 10:19, 26 wrz 2016

Do góry
Na zakrecie brzoza podsadzona jalowcami sabinskimi za nimi cyprysy ivonee a po lewej pecherznice
Pod brzozo nie ma bukszpanow na tym luku ale na kolejnym cycku znow sie pojawiaja a wokol ńich llawenda gozdziki i jeszczerozchodnika wcisnelam

[img
Sa tutaj tez roze , hibiskusy i karagany na pniu , w plecach jalowcevariegata i wysokie blue arrov

Na tej rabacie sama nie wymysle ńic lepszego poze wywaleniem gozdzikow i rozchodnikow i wprowadzeniem niskich traw miedzy kulki
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/126/1261630/original.jpg[/img]
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 10:18, 26 wrz 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies