Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Gruszka_na_w... 17:32, 02 sty 2017

U brzóz toleruję jedynie podkrzesywanie od dołu. Całe ich piękno tkwi właśnie w swobodnym pokroju. Ograniczanie ich cięciem i formowaniem zaburzy ten pokrój. Tak mi się wydaje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 18:07, 02 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U brzóz toleruję jedynie podkrzesywanie od dołu. Całe ich piękno tkwi właśnie w swobodnym pokroju. Ograniczanie ich cięciem i formowaniem zaburzy ten pokrój. Tak mi się wydaje.

Gruszko zgadzam się o ile brzozy rosną przy ogrodzeniu, jedne mam za płotem i te są piękne nieruszane, inną, ogromną przy wjeździe i tej nawet gałęzi nie przycinam bo lubię jak 'wiszą" takie długie włosy i światło je podświetla.

A dwie na trawniku mam formowane i te takie zostaną. Mnie nie drażni ich pokrój uwielbiam ich białe pnie, nawet szoruje je wiosną

oto one dwie po lewej - Aga przepraszam za zaśmiecanie wątku, daj znać to usunę

Wendy79 21:09, 02 sty 2017

AgataP napisał(a)

Gdzie chcesz sadzić te trawy do cienia ??

Będzie jeszcze rabata pod domem, tam prawie ciągle cień, ale to myślę, że dopiero nasadzenia na 2018 rok, bo dużo tam jeszcze pracy z ziemią, m.in. równanie terenu.
Najgorsze jest to, że większość nasadzeń chciałam robić z rozsad,żeby było taniej, a niewiele mam nasion takich bylin.
Wendy79 21:09, 02 sty 2017

AgataP napisał(a)

Aga przepraszam za zaśmiecanie wątku, daj znać to usunę

Zostaw proszę, przynajmniej coś się dzieje
bacowa 07:40, 03 sty 2017

AgataP napisał(a)

Ja pod swoje brzozy planuję molinię i to bez podlewania, choć w upały mogę jej ustawić spryskiwacz. Miałam jeszcze plan na kostrzewę Maire`a ale gdy zobaczyłam łany molini variegata na skwerach w Malborku to się w nich zakochałam. Nie podlewane, przy ruchliwej ulicy na totalnej patelni wyglądała obłędnie

Agata , uwierz mi że miasto dba o rabaty na skwerach i w całym mieście, rabaty są podlewane

Agnieszka, podaj link jakie masz moje zdjęcie , to ci poszukam inne.
pozdrawiam
AgataP 09:19, 03 sty 2017

bacowa napisał(a)

Agata , uwierz mi że miasto dba o rabaty na skwerach i w całym mieście, rabaty są podlewane

Agnieszka, podaj link jakie masz moje zdjęcie , to ci poszukam inne.
pozdrawiam

Ewcia ale mówisz o podlewaniu automatycznym? Kurcze nie spotkałam się z tym u nas w Łodzi, raz tylko w Poznaniu widziałam zraszacze na rondzie aż się zagapiłam na ulicy
Domyślam się, że podlewanie w okresie suszy musi być by inaczej wypaliłoby doszczętnie nasadzenia, choć tak się niekiedy dzieje - zależy jaki gospodarz w mieście.
AgataP 09:22, 03 sty 2017

Wendy79 napisał(a)

Będzie jeszcze rabata pod domem, tam prawie ciągle cień, ale to myślę, że dopiero nasadzenia na 2018 rok, bo dużo tam jeszcze pracy z ziemią, m.in. równanie terenu.
Najgorsze jest to, że większość nasadzeń chciałam robić z rozsad,żeby było taniej, a niewiele mam nasion takich bylin.

Rozumiem, daj ogłoszenie na wątku to może się coś znajdzie i sama sobie rozmnożysz Ja planuję tak z trawami, a resztę dokupię.
Też kombinuję że 2018 będzie dobrym terminem, inaczej się nie wyrobię z całością

Pszczelarnia 10:17, 03 sty 2017

Żywopłot wokół warzywnika jest dobry, jak nie zacienia i jest na niego miejsce: daje ciepłe powietrze, chroni przed przeciągami młode rośliny.

Zegary słoneczne w ogrodzie to coś wyjątkowego w Polsce - bo normalnie jest to jeden z wielu elementów ogrodowych.

Co do prerii pod brzozami - rośliny pokazane w książce wymagają bezkonkurencyjności.
U mnie pod brzozami (2 szt.), żywopłotem cisowym, 1 jarzębiną sprawdzają się rozchodniki (wystawa południowa ale żywopłot i drzewa zacieniają), carex Praire "coś tam", carex Bronze i inna brązowa, brzegiem tawulec pogięty jako obwódka, jeżówki, szałwie. Berberys 'Admiration' (tylko zielenieje jednak), sesleria heuflera świetnie i trzcinnik krótkowłosy..
Podlewam tylko jak jest susza ale co roku daję materię organiczną po całości.
AniMa 11:37, 03 sty 2017

Aguś wszystkiego naj naj w nowym roku
Widzę, że u Ciebie informacje i dla mnie przydatne: co pod brzozą?

U mnie dosyć mokro, to brzozy bez nawadniania dają radę... Na jednej rabacie posadziłam w towarzystwie brzóz trzcinnika KF - zobaczymy w przyszłym sezonie czy da radę?
Jana 12:03, 03 sty 2017

Przydatna informacja o cięciu brzóz....właśnie nad tym się zastanawiałam