Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 20:35, 28 gru 2016

Krzysiek_97 napisał(a)
Witajcie potrzebuje pomocy, nie mam żadnego pomysłu na tą rabatę. Może ktoś z was mi doradzi co by tu posadzić

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 20:36, 28 gru 2016

Witaj Powiem tak gdybym miała ten korzeń u siebie i takie drzewo z grubym pniem dające cień urządziłabym ogród stampery taki jak Danusia w jednym z ostatnich artykułów pokazywała.......ale za mało pokazałeś, nie wiadomo jak wygląda pozostała część ogrodu i otoczenie. Ogród powinien tworzyć całość.
nie wiadomo jakie są w tym miejscu warunki?
Jeśli jest cieniste dałabym koło tego cudnego korzenia paprocie miodunki brunery, parzydła, zawilce, tawułki, a podn drzewem posadziła bluszcz hederę, żeby go pięknie obrósł, ale nie wiem jakie są Twoje preferencje.
Do mojej wizji średnio pasuje obwódka z kulek i z kostki, bardziej z kawałków drewna lub kamieni.
Musisz pokazać więcej i więcej napisać o swoich upodobaniach, a nie tak bach i już
Brakuje też podpisu na dole na zielono, więc nikt tu nie trafi do Ciebie. Musisz go zrobić chcąc uzyskać pomoc.
Przydałoby się też jakieś tło dla tej rabaty
kleszcz72 22:31, 31 gru 2016

Witam
jak można zaaranzować tą rabatę?ekspozycja poludniowa,ziemia raczej piaszczysta ale bez przesady ,brak nawadniania
Z przodu szpaler z jukki ,z tyłu 3 miliny pmarańczowe prowadzone w formie 'parasola',drzewka
Myślę i myślę i nic mi nie pasuje.Jukki biale,miliny pomarańczowe
proszę o jakiś pomysł
Gardenarium 22:53, 31 gru 2016

Salvia nemrosoa 'Caradonna'. Lavandula angustifolia 'Munstead'.

Albo żółte iglaki.

Rabatę trzeba uporządkować. Milin powinien rosnąć na estetycznym rusztowaniu.

Instagram Ogrodowiska
kleszcz72 13:03, 01 sty 2017

Super,bardzo dziękuję! oczywiście rabata jest jeszcze przed porządkami ....Moimi
Uwielbiam szałwię!!!i kocimiętkę Tylko ja chciałam tam jeszcze wcisnąc rozchodniki i jakies trawy .Teraz wiem ,że to za dużo.Dziękuję
tylko trzmieliny nie lubię czym moglabym ją zastąpić?
Gardenarium 12:48, 02 sty 2017

kleszcz72 napisał(a)
Super,bardzo dziękuję! oczywiście rabata jest jeszcze przed porządkami ....Moimi
Uwielbiam szałwię!!!i kocimiętkę Tylko ja chciałam tam jeszcze wcisnąc rozchodniki i jakies trawy .Teraz wiem ,że to za dużo.Dziękuję
tylko trzmieliny nie lubię czym moglabym ją zastąpić?

Nie lubisz, ale jest zimozielona i dobrze tutaj zrobi. Pewnie że można Ilex crenata Golden Gem.

Instagram Ogrodowiska
Ananasek 20:49, 02 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

Ja bym mniej więcej tak poprowadziła linie

Prawą rabatę bym zwiększyła.

Danusiu, obmyślam Twoje świetne propozycje i nasuwają mi się pytania.

Czy te trzy drzewa które są na niebieskiej linii mają być tego samego gatunku?
Czy może te ozn. jako nr. 1 takie same (np. formowane cisy, bo obawiam się że liściaste zatykałyby rynny mojego niskiego domku. A to naprzeciwko wejścia do domu (2) ma być jakieś szczególne? (nawiasem mówiąc nigdy bym nie wpadła na to żeby posadzić tu drzewo) pomysł czaderski ale nie wiem jaki gatunek..odmiana przemknęła Ci przez myśl

Kolejne pytanie- nie mogę rozkminić co oznaczają przerywane linie :/ ...może żwirowe rabaty?
oraz w tej "łezce między drogą a ścieżką - co ma być trawnikiem a co obsadzone?

Jeśli chodzi o projekt z liniami prostymi, to mam rozumieć że poszczególne kolory obwódek rabat odpowiadają jednej odmianie roślin? I wówczas tworzę ogród bardzo uporządkowany...skłaniając się ku ogrodowi nowoczesnemu? (I tu oczywiście również sadzę drzewa zaznaczone kółkami jw.)

Czy dobrze zrozumiałam ?

Gardenarium 08:27, 04 sty 2017

Proste linie rabat wcale nie oznaczają, że rośliny też mają być posadzone prosto. Mogą na prostych rabatach falować, ale mogą być rządkami, co kto lubi.

Instagram Ogrodowiska
Ananasek 18:48, 05 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Proste linie rabat wcale nie oznaczają, że rośliny też mają być posadzone prosto. Mogą na prostych rabatach falować, ale mogą być rządkami, co kto lubi.

Danusiu! Twoje porady są nieocenione!
Dziękuję Ci bardzo za wszystkie. Po raz kolejny zabieram się do przeczytania Twojej książki i rysowania planu ogrodu. O ile z bylinami jest łatwo tworzyć kompozycje...potem je ewentualnie zmieniać, przesadzać,... o tyle drzewa są już większym problemem. Poza tym są szkieletem ogrodu.
Podpowiedz mi proszę jakie gatunki będą najodpowiedniejsze do obsadzenia ich na tej "niebieskiej linii którą oznaczyłam"?
Gardenarium 08:26, 06 sty 2017

Mogą być zarówno jednakowe drzewa jak i każde inne, ale jakie to ja nie wiem. Jakie lubisz

Może graby kolumnowe albo miłorzęby.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies