Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:35, 01 wrz 2011

Do góry
mój małżon też ma jakby klapki na oczach bardziej otwarte po zwiedzaniu ogrodu Danusi i Witka. Pokazywał zdjęcia moim Rodzicom i opowiadał soczyście(namacalne doznania w "bukszpanowym" były i dla niego nad wyraz emocjonujące)

Danuś, jakbyś zajrzała tu w wolnej chwili, to powiedz mi proszę, czy jeśli podjazd wysypię drobnym grysem granitowym, to mogę zastosować ekoboard zamiast kostki czy krawężnika, czy to nie zda egzaminu? Może kiedyś przyjdą obrzeża z granitu, ale to i może i kiedys, a ta kostka co jest przyprawia mnie o migrenę.Znasz może kogoś, kto robi dobrze takie podjazdy?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:35, 01 wrz 2011

Do góry
mój małżon też ma jakby klapki na oczach bardziej otwarte po zwiedzaniu ogrodu Danusi i Witka. Pokazywał zdjęcia moim Rodzicom i opowiadał soczyście(namacalne doznania w "bukszpanowym" były i dla niego nad wyraz emocjonujące)

Danuś, jakbyś zajrzała tu w wolnej chwili, to powiedz mi proszę, czy jeśli podjazd wysypię drobnym grysem granitowym, to mogę zastosować ekoboard zamiast kostki czy krawężnika, czy to nie zda egzaminu? Może kiedyś przyjdą obrzeża z granitu, ale to i może i kiedys, a ta kostka co jest przyprawia mnie o migrenę.Znasz może kogoś, kto robi dobrze takie podjazdy?
Mój klomb przed domem 08:55, 01 wrz 2011

Do góry
Bardzo ładnie ta kostka wygląda i trawnik zachwyca
Pierwsze kroczki przy szeregowcu 18:43, 30 sie 2011

Do góry
Sebek, tak to jest trzmielina na pniu, ale dość wysoka, a zdjęcie szersze zaraz umieszczę, to jest front a ta oddzielająca kostka to już przed ogródek sąsiada.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, teraz o niczym innym nie myślę tylko o tym kawałku ziemi.
Aha no i za dwa dni rozpoczęcie szkoły i już mam dosyć na samą myśl.
To będzie zaczarowany ogród 23:40, 29 sie 2011

Do góry
Kasiu, ciekawe jak z tym nawozem? Nam kiedyś u klienta poplamiła się kostka ale betonowa i nie zeszło Po tym przypadku po każdym nawożeniu zawsze zmywamy chodniki wodą z węża. Człowiek cięgle musi się uczyć i doświadczać różnych nieprzyjemności.
Dwa światy 22:38, 29 sie 2011

Do góry
oj ładne te hortensje i wrzośce fajnie rozrośnięte i ta Twoja kostka Haniu przerośnięta mchem- taką lubię najbardziej
Początki 22:37, 27 sie 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Trudno z ta skarpą będzie.Jakby kostka nie dochodziła tak blisko.można byłoby jakieś niskie krzewy wstawić,a tak, pod samą siatką,to tylko bluszcz da radę,i chyba ,że chcesz szybko,to winobluszcz najszybciej poradzi .Ale wtedy sąsiad będzie miał problem,bo mu po gałęziach pójdzie.

Haniu - zobacz na tym pierwszym zdjęciu skarpy:

- tam właśnie już jest u sąsiada wiciokrzew i bluszcz (Hedera). Łazi mu to po drzewach i właśnie przy tej mojej kostce odsłoniło korzenie
Tam się nie da zmniejszyć/zwęzić kostki bo jest równo 4,5m na wjazd i bramy się nie przesunie bo na działce z przodu (sąsiada) ja mam służebność drogi 4,5m i ani cm więcej.
Początki 22:27, 27 sie 2011

Do góry
Trudno z ta skarpą będzie.Jakby kostka nie dochodziła tak blisko.można byłoby jakieś niskie krzewy wstawić,a tak, pod samą siatką,to tylko bluszcz da radę,i chyba ,że chcesz szybko,to winobluszcz najszybciej poradzi .Ale wtedy sąsiad będzie miał problem,bo mu po gałęziach pójdzie.
Ogród Sylwii od początku :) 22:21, 27 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

śmietana 18% 1/2litra
mleko 2,3% - 1litr x2
5 jajek
kostka masła
160g cukru
2x cukier waniliowy
dużżże opakowanie herbatników
2 lub jedna galaretka

mleko gotujemy .... kiedy zaczyna się zagotowywać wlewamy połączone wcześniej składniki :
śmietanę + jajca ...... dodajemy również cukier waniliowy.
Zostawiamy na palniku gazowym na minimum również elektrycznym aż zawartość zacznie się ścinać /ok 20min/ Powstaje serek po odcedzeniu .

herbatniki kruszymy na patelni z niewielką ilością masła ...podgrzewamy aż się zrobią ciepluchne..... Nabierają wówczas fajnego smaczku .... Uwaga nie przypalić !!!!
Wysypujemy na okrągłą foremkę i czekamy aż się wystudzi

Kostkę masła + cukier /używam robota kuchennego/ mieszamy aż składniki się połączą / cukier uprzednio rozpuszczam w niewielkiej ilości ciepłej wody - wówczas w zębach nie strzela /
Dodajemy wystudzony serek - łączymy składniki.

Masę kładziemy na herbatniki /ja do tej masy kupuję mix owocowy z puszki i mieszam z masą/
Na wierzch kładziemy brzoskwinie lub co kto chce i zalewamy galaretką brzoskwiniową lub jak kto woli ....

Smacznego

Faktycznie bogaty sernik
Ogród Sylwii od początku :) 22:15, 27 sie 2011

Do góry
Syla napisał(a)
śmietana 18% 1/2litra
mleko 2,3% x2
5 jajek
kostka masła
160g cukru
2x cukier waniliowy
2 lub jedna galaretka

mleko gotujemy .... kiedy zaczyna się zagotowywać wlewamy połączone wcześniej składniki :
Zostawiamy na palniku gazowym na minimum również elektrycznym aż zawartość zacznie się ścinać /ok 20min/ Powstaje serek po odcedzeniu .

herbatniki kruszymy na patelni z niewielką ilością masła ...podgrzewamy aż się zrobią ciepluchne..... Nabierają wówczas fajnego smaczku .... Uwaga nie przypalić !!!!

Kostkę masła + cukier /używam robota kuchennego/ mieszamy aż składniki się połączą / cukier uprzednio rozpuszczam w niewielkiej ilości ciepłej wody - wówczas w zębach nie strzela /

Masę kładziemy na herbatniki /ja do tej masy kupuję mix owocowy z puszki i mieszam z masą/
Na wierzch kładziemy brzoskwinie lub co kto chce i zalewamy galaretką brzoskwiniową lub jak kto woli ....

Smacznego

Faktycznie bogaty sernik
Ogród Sylwii od początku :) 22:13, 27 sie 2011

Do góry
śmietana 18% 1/2litra
mleko 2,3% x2
5 jajek
kostka masła
160g cukru
2x cukier waniliowy
2 lub jedna galaretka

IIIIIII do lodówy !!!!!

Smacznego

Ogród - początek 16:44, 17 sie 2011

Do góry
Myślę, że za duża jest ta rabata - może coś takiego?

Według mnie kostka powinna iść jedną linią, nie żeby była raz prosto, raz falowanie

Numerki oznaczają
1 - ten buk co pokazałaś albo jakiś bonsai
2 - rododendrony
3 - hortensje limelight
4 - plama z żurawek citronelle - albo przynajmniej jakichś jasnych
5 - kule z bukszpanu
6 - zawijasek z bukszpanu
7 - jakaś mała fontanna albo coś na pniu - jak cis.

Proporcje roślin są chyba w miarę dobrze dobrane - być może 2, 3 i 5 może wejdzie po 5 sztuk
Projekt wiaty - rozwiązania 12:18, 17 sie 2011

Do góry
W kultowym chyba dla mnie "watku bukszpanowego ogrodu", który traktuję jako doskonałe zródło informacji, wiedzy, inspiracji , miejsca gdzie mogę wyszlifowac swoj kiepski gust, znalazłam link do werandy (o ten: http://www.weranda.pl/archiwum/2010/05/12952-nastrojowe-zakatki )
I tam wypowiedź Danusi:

U nas królują nieśmiertelne drewniane altanki,

Ja w swoim ogrodzie planuję własnie wiatę narzedziowo-samochodową. Niestety nie będę miała pozwolenia na budowę garażu, bo działka jest malutka i nie spełnia norm odległości. Ale jest opcja - byłam w starostwie, bym postawiła wiatę narzędziowo-rekreacyjną (na zgłoszenie) i parkowała tam samochód.
Powstał projekt, ale założeniem była lekka konstrukcja nośna stalowa oparta na filarach i zadaszenie poliwęglanem komorowym gr.16mm. Nie jest to najbardziej spektakularne rozwiazanie i po przeczytaniu ok 30% wątku Bukszpanowego ogrodu (ponad 500 stron to troszkę dużo na te kilka dni odkąd poznałam orgodarium), zastanawiam się czy nie dałoby rady wymyślec/zaplanować czegoś mniej oczywistego. W sensie materiałowym. Może faktycznie jakieś lustro? Albo ogród na dachu? I jak to wykonać? Na podłozu będzie kostka betonowa - taka jaką mam obecnie na scieżkach.
Tylko to musi spełniac definicję wiaty.

Poniżej wklejam mniej więcej zarys wraz z obwymiarowaniem tej konstrukcji.

Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Chciałabym na dniach złozyć wniosek zgłoszenioy do starostwa i szukać wykonawców, by wyrobic się przed zimą. Przed porodem sie nie wyrobię, bo termin mam za 3 tygodnie, ale może dam radę przynajmniej część rzeczy ogarnąć.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:48, 16 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Ewcia, ale co ma razić przy tujach? kostka?

Danusiu, a jak ja nie mogę tu dostać odkwaszonej próchnicy to czym mam róże podsypać???

Może jest obornik przekompostowany bydlęcy? albo ziemia kompostowa? Róże luibią materię organiczną, rozejrzyj sie po sklepach ogrodniczych
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:16, 16 sie 2011

Do góry
Ewcia, ale co ma razić przy tujach? kostka?

Danusiu, a jak ja nie mogę tu dostać odkwaszonej próchnicy to czym mam róże podsypać???
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:52, 10 sie 2011

Do góry
Witaj Ano,

też przerabiałam historię z tymi cudnymi białymi kamyczkami, które wyglądały świetnie w koszach u kamieniarza, ale w moim ogrodzie już nie tak wspaniale. Strasznie "gryzły się" z kostką granitową. One jakoś do niej nie pasują. Są tak jaskrawo białe i takie gładziutkie, że kostka wygląda przy nich na brudną i krzywą. Na szczęście kupiłam tylko kilkanaście sztuk na przymiarkę i łatwo byłe je upchnąć w mniej widocznym miejscu. Otoczyłam nimi miniaturową rabatkę z ziołami, którą mam w trawie. Na tle trawy (jak nie ma kostki granitowej obok) nie wyglądają źle.
Mój znajomy umieścił te kamienie (w największym rozmiarze) w łazience: ułożył je pod umywalką w obniżeniu i podświetlił. Fajnie to pasuje do bielutkich sanitariatów i szarej glazury.
Nie wiem czy oglądałaś marcowy program "Maja w ogrodzie" kiedy prezentowany był ogród projektantki mody, w którym było mnóstow tych białych kamieni? Wyglądały cudnie w połączeniu z trawertynem - bardzo nowocześnie. No ale tam cały dom w ogrodzie był biały, ścieżki białe, donice białe, altana biała itd. U mnie ta biel kamyków nie sprawdziła się. Finalnie wysypałam na rabaty grys granitowy i jest ok.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 22:18, 09 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

Genia ja marzyłam o nawierzchni z kostki granitowej, ale z uwagi na koszty wybraliśmy taką.
W łezce jest kostka granitowa podwyższona, a na zewnątrz chodnika poniżej kostki brukowej, żeby sie dobrze kosiło

Zdjęcia zrobie jeszcze

Dziękuję, poczekam, a jakże
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:08, 09 sie 2011

Do góry
Iwonko, skarpetka czeka, bo zabrakło 2 bukszpanów
Genia ja marzyłam o nawierzchni z kostki granitowej, ale z uwagi na koszty wybraliśmy taką.
W łezce jest kostka granitowa podwyższona, a na zewnątrz chodnika poniżej kostki brukowej, żeby sie dobrze kosiło

Zdjęcia zrobie jeszcze
Ogród moich marzeń 22:44, 08 sie 2011

Do góry
Cenię sobie Wasze miłe słowa i one jeszcze bardziej zachęcają do dalszej metamorfozy. Pokaże jeszcze tył swojego ogrodu

Dom i budynek gospodarczy mamy w kolorach żółto brązowych dlatego kostka też jest żółta i brązowa by wszystko tworzyło całość. Klomby mają kształt łzy- tak samo z tyłu jak i z przodu. Nasadzenia na każdym są inne ale w podobnym stylu - wszystko ma się łączyć w jedną całość. Druga połowa ogrodu jest inna- obsadzona na maksa roślinnością.

Na pierwszym dużym klombie znalazło się również miejsce na ciurkadełko ( a to dzięki Sebkowi )- uwielbiam delikatny jego odgłos.

I widok z perspektywy

Basen w przyszłości ma być większy i na stelażu dlatego miejsce pod niego jest przygotowane już większe.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:57, 08 sie 2011

Do góry
Ana, super torcik!robisz na zamówienie, mówisz?hmm...będę pamiętaćsprawdzę Cię w grudniuhaha...

A co dobrego jedliście?że humorki Wam tak dopisywały?musiala być naprawde fajna imprezka!!!

fajnie wyszły fale na trawniku i kostkazdolny Mi border przy huśtawce z kamyczkami tak równiutko wyglądatrawy fajnie by tam wyglądały podsadzone jakąś może żurawką?od kiedy się zakochałam w żurawach wszędzie bym je sadziła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies