Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 00:44, 08 lis 2023

Do góry
Lidzia piołun jest bardzo gorzki, ale jest to zioło lecznicze, szczególnie na problemy żołądkowo - jelitowo - wątrobowe tam są też zioła jako przyprawy do ryb, mięsa, czasami sałatki posypuję. Plus jednoroczne, np w tym roku miałam majeranek, różne bazylie - uwielbiam. Rozszerzyłam w tym roku asortyment bazylii dzięki Kokesz
Z ziela piołunu robi się absynt, może mojej koleżance się uda bo dostała w tym celu bukiet z piołunu Krzak ma bardzo intensywny zapach, który lubię.
Mam też rosnące na dziko, nie w moim ogródku, ale obok jako "chwast" glistnik jaskółcze ziele i dobrze jest zjeść listek, dwa (w/g niektórych zielarzy), jeśli ktoś ma wyżej wymienione problemy.
Muszelko proszę nie usuwaj tego zdjęcia z selserią, coraz bardziej do mnie przemawia
Basiu - sama robisz sok z czarnego bzu? Tyle razy sobie obiecywałam i zawsze się nie udaje.
A tu mam zdjęcie z 19 czerwiec 22 w rogu szachownicy, od prawej oregano gold, macierzanka, tymianek, wyżej po prawej szałwia lekarska i gąszcz melisy cytrynowej, która pachnie pięknie, adekwatnie do nazwy

a tak w czerwcu tego roku, bogactwo

Ogrodowe wariacje 23:06, 07 lis 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tutaj mam miejsce na drzewa, ale nie mogą być duże bo jest wąsko.

Fajne to miejsce na drzewka. Kolumnowe by pasowały i może bordo żeby przełamać tę zieleń. Swoją drogą to masz tu bardzo ładny podwójny żywopłot. Czekam aż moje szmaragdy takie bedą duże.
A niższa warstwa z brabanta jest? Przystrzyżona idealnie po prostu.
Z kolumnowych mam i lubię buki dawyck purple i rohani. Rohani bardziej zwarty jest. One szybko rosną.
Początkująca ogrodniczka 21:59, 07 lis 2023

Do góry
calina napisał(a)

Cześć Calina Bardzo mi się podoba Twój plan zagospodarowania działki. Ja swoje kosmosy zbieram na nasiona, może za rok też będę miała taki kosmos jak ten Twój
Czy te grzyby są jadalne?
Grzebiuszka ziemna 21:23, 07 lis 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
...selserię jesienną też mam w tym samym koszu, w takim razie zostaje

Tak, tak! Sesleria jesienna jest świetna! Zobacz, na zdjęciu ma 1 rok, a gdy była sadzona, to miała trzy ździebełka na krzyż. (zdjęcie potem usunę, żeby Ci nie zaśmiecać)

Grzebiuszka ziemna 21:22, 07 lis 2023

Do góry
Zdaję relacje z uporządkowania na zimę szachownicy kuchenno-ziołowej, wszystko podcięte, szałwie lekarskie, melisa cytrynowa, cząber górski, tymianek, macierzanka, szałwia okręgowa, oregano gold, estragon (nie przypuszczałam, że to taki wielki krzaczor ) bylica piołun. Ta ostatnia zmieniła stanowisko, a część karpy poszła do koleżanki. Przysypane nową ziemią i trochę dzięki temu zabezpieczone na zimę. Z tych kwadratów 30/30 cm miałam w ciągu roku 3 zbiory i wystarczy taki nieduży ograniczony obszar w właściwie obszarek. Piję tylko swoje herbaty, robię różne mieszanki smakowe oczywiście ze zbieranymi na pobliskich ziemiach, a szczególnie uwielbiam kwiaty czarnego bzu, kremowe w szklanym dzbanku z cytryną i własnym miodkiem wrażenia węchowe, wzrokowe i smakowe, 3 w 1 słuchowe też bo mówię - mmmmmm....

na ostatnim zdjęciu za latarenką po lewej rośnie i cały czas kwitnie hyzop lekarski fioletowy, bardzo mi się ta roślina podoba i tak myślę, że on może spokojnie zastąpić na rabatach fioletowe szałwie. Zakupiłam w tym roku jeszcze hyzop różowy i biały. No i kwitnie nadal szalona szałwia omączona, nie omszona:

Nie mówię już o reszcie... post byłby zbyt długi i niestrawny
Moja ostoja 21:16, 07 lis 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Są jeszcze miejsca, gdzie jesieni nie widać:

Czy to Goardina?
Pięknie tu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:54, 07 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Sylwia, mam jeszcze takiego plektrantusa.

Byłyśmy przekonane, że mamy heliotropy. I ja i Abiko już miałyśmy te rośliny i znałyśmy, a te były identyczne tylko do teraz nie chciały zakwitnąć A jak zakwitły zrobiły surprise.
Ogród z koniczynką 20:42, 07 lis 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)

Podoba mi się to. Truskawki rosną w jakiś donicach? Nawozisz czymś czy wymieniasz po prostu na nowe egzemplarze?

Widziałam że twój dąb green pillar ładnie się przebarwił, mój grenn dwarf nie postarał się, liście zbrązowiały.
W kamiennym kręgu od początku 19:29, 07 lis 2023

Do góry
Sylvatika napisał(a)

Aniu
Twój ogród zachwyca o każdej porze roku
Czy pamiętasz jaka to odmiana miłorzębu?
pzdr
S.

Dziękują Edytko
To może wspomnienie późnego lata
Miłorząb o który pytasz kolumnowy Stiff Weeping
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:27, 07 lis 2023

Do góry
Sylwia, mam jeszcze takiego plektrantusa.

W kamiennym kręgu od początku 19:24, 07 lis 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Obejrzałam Wizytówkę Twojego ogrodu.
Ujął mnie harmonią i spokojem.
Pozdrawiam

Muszelko dziękuję za miłe słowa
Muszę się zmobilizować i uaktualnić wizytówkę
To może teraz dla przypomnienia
Wiosna 2023

Ogród Muszelki 19:11, 07 lis 2023

Do góry
'Philovita'

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:02, 07 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Sylwia, mam też komarzycę plektrantus lavender, może taką właśnie masz? Bo Nico ma malutkie, niezbyt atrakcyjne kwiaty.
Na zdjęciu jest lavender.

Inne liście ma ta moja...
Ogród Muszelki 19:01, 07 lis 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Muszelko, ile miałaś posadzonych krzaków tych pomidorków Philovita ? bo nasiona są dość drogie, zastanawiam się czy jedna paczka nasion wystarczy..

Mirko, kupiłam 1. op. 'Philovita F1'. Masz rację, są drogie - płaciłam 29 zł. W środku było 6 nasionek. Wszystkie wykiełkowały. 3 sadzonki wydałam, a 3 posadziłam w swoim ogrodzie. Wyrosły z nich krzaki potwory Nic z nimi nie robiłam, tzn. nie wycinałam wilków. Bardzo wysoko i szeroko się rozrosły. Chyba na pocz. sierpnia pochyliły się w stronę sąsiada (rosły przy jego 200 cm płocie). Sądzę, że spokojnie dorastają do wys. 250-300 cm. W ten sposób sąsiedzi też mieli pomidorki
Są baaaaardzo smaczne, słodkie, plenne. I zdrowo rosną.

Likwidowaliśmy zdrowe krzaki z kwiatkami. W listopadzie!

W przyszłym sezonie także je posadzę. Pan Muszelek zrobił długą i wyższą skrzynię. Krzaki cherry będą opierać się o pergole o szer. 400 cm. We wrześniu wszystko pod tę odmianę przygotowaliśmy. Skrzynia i pergole pomalowane. Czekają na maj '2024
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:46, 07 lis 2023

Do góry
Gdy po latach miałem szansę wrócić na górskie szlaki to młodzieńcze Sudety były tak samo odległe jak Tatry więc wybór był prosty. 40+ i pierwsze wejście na Rysy i tak już poleciało ,
Teraz Wysokie Tatry są coraz wyższe więc Sudety i Bieszczady stały się realną alternatywą ale Tatry zwłaszcza słowackie wciąż kuszą, może już nie wielka pętla przez Czerwoną Ławkę czy Rohacze ale pomarzyć każdy może
Nasza Orla Perć wciąż w zasięgu ale chyba już nie w jednym przelocie, no może z noclegiem w Murowańcu ale zgrać nocleg i pogodę to jak w totolotku i żeby jeszcze być w formie niekoniecznie 100% z tamtego czasu
zejście do Zbójnickiej Chaty z Czerwonej Ławki a wcześniej oczywiście była długa droga z Hrebienioka do Terinki

były wspomnienia i marzenia a tu szara rzeczywistość - idzie zima - to na te następne
Wzgórze chaosu 18:16, 07 lis 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Niesamowity ten klon, jakby żywcem wyjęty z japońskiego ogrodu. A buczek jak długo u Ciebie rośnie już? Cudny masz ten ogród, prawdziwie magiczny i zaczarowany, chętnie bym przysiadła na Twoich ławeczkach i podziwiała Twe dzieło
Daria mam zdjęcia buka z 2010 roku, był wtedy patyczkiem (ledwo widoczny po prawej stronie fotki).
Czyli 13 lat i mamy kilkumetrowego giganta
A rabata zmieniła oblicze, zniknęły berberysy i iglaste.

Moja ostoja 17:41, 07 lis 2023

Do góry
Mireczko- dla Ciebie info o ogrodówkach.
Przekażę Ci swoja wiedzę na ich temat, ale ja dopiero zaczynam przygodę z nimi.
Mam takie:
Wszystkie hortensje, ktore mam, kwitną na pędach ubiegłorocznych u nowych.

1. Hortensja w kolorze czerwonym (malinowym).
Sadzonkę pobrałam z krzewu sąsiada NN. Posadziłam w ziemi niezakwaszonej, raczej obojętnej. Taki kolor utrzymuje się cały czas.

2. Hortensja niebieska. Bardzo stara odmiana NN. Sadzonkę pobrałam z krzewu w ogrodzie koleżanki. Podlewałam nawozem dla hortensji niebieskiej. Koleżanka nie zakwaszała i ma różową.

3. Hortensja Diva Fiore - kupiona w kolorze różowym. Za radą producenta podlewam siarczanem glinu, bo chcę uzyskać kolor fioletowy.

Od niego też wiem, że kolor tej odmiany hortensji zależy od ph gleby (pewnie wszystkich, oprócz białej)
Ph 5 kolor niebieski
Ph 6 kolor różowy
Ph pośrednie kolor fioletowy

4. Mam też Endles Summer, która może mieć róże kolory na krzewie, podlewając krzew z każdej strony innym nawozem.
Ogrod nad bajorkiem 17:28, 07 lis 2023

Do góry
TAR napisał(a)

Piękna jesień u Ciebie, tyle kolorów, kształtów, malutkie, drobne listeczki i duże liście (czy to judaszek?).
Jeszcze ambrowce i klony przepiękne, ogromna różnorodność.
Ogród z koniczynką 17:18, 07 lis 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)
No i najpiękniejszy spektakl - klony October Glory...

Jest co podziwiać, klony płoną po prostu, cudności.
Za drzwiami do ogrodu... 17:10, 07 lis 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Uwielbiam te wachlarze Molinii... Transparent,Fontane, Haidedebraut i innych

Aniu, piękna jesień w Twoim ogrodzie. Molinie rzeczywiście wyglądają, jak wielkie wachlarze albo fontanny, cudne.
Biały zakątek zacytowany przez Eliskę uroczy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies