Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój ogrodowy pamiętnik 08:46, 11 kwi 2019

Do góry
JoannA napisał(a)
Moja Genie też przez pierwsze lata kwitła w sierpniu. W tym roku cała obsypana pąkami i już zaczyna kwitnąć. Ale zauważyłam że kwiaty bardziej wrażliwe na przymrozki niż inne odmiany.
Wczoraj u mnie było -4. Stellata i Randy jakby wcale nie zauważyły tych przymrozków, Genie natomiast ma lekko zmarznięte płatki kwiatów.

Rzeczywiście coś w tym jest bo moja też nie ma idealnych kwiatów, na niektórych płatkach są brązowe plamy. Biała magnolia tego nie miała. Kwiaty były nieskazitelnie białe .
Paradise czyli mój kawałek raju 07:38, 11 kwi 2019

Do góry
Agania dzięki, chociaż mógłby być bardziej pomocny Pies to by przekopał, tylko jak już kopać to wszystko

Kindzia tak, haha. Podziwiam 2 ogrody za jednym razem U Patrycji jestem często bo to ona mi doradza. Chociaż najczęściej jest to wykład dlaczego nie mogę tego posadzić tak jak ja chcę

A co do Bylinowego Raju, właśnie wczoraj byliśmy z Patrycją. Trochę szybko jak na byliny ale wczoraj było tak chłodno że nie miałem ochoty siedzieć na tym wietrze w ogródku.
Śliczna magnolia tam kwitnie, piesek też jest śliczny

Chyba dobrze że pojechaliśmy tak wcześniej, magnolia już przekwita i nie byłoby nic za tydzień czy dwa

Zapomniałem zrobić zdjęcia u mnie, jest jedno z nowo kupionymi roślinami i tymi wykopanymi z przyszłej francuskiej rabaty.

Własnie w tym miejscu ma być ta rabata cebulowo hortensjowa z poprzedniego rysunku, nikt nic nie napisał więc po cichutku liczę na to że takie nasadzenie to dobry pomysł

Dziękuje wszystkim za wizytę i odpowiedzi
Migawki z ogródka 21:34, 10 kwi 2019

Do góry
Aniu a po co emowi była potrzebna?

Nastawię w piątek. Dziś zrobiłam porządek w dwóch skrzyniach, miałam tam trochę roślin zadołowanych. Do jednej od razu wysiałam kolejną porcję marchewki z rzodkiewką i pietruszkę. Druga czeka.

A w domku popikowałam pomidorki. Jutro kolej na fasolnik egipski i kwiaty.
Dziewczyny po sąsiedzku - czy któraś będzie chętna na sadzonki bazylii? Mam zwykłą, cytrynową i czerwoną.

Takie domowe dziś zdjęcia

Na dworze zimno, ale magnolia ładnie wygląda nadal. Za to czosnek już takie pąki pokazał dziś.
Ogród tkany marzeniami 20:41, 10 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Niezły ten zestaw...uśmiałam się

Trawki nieźle wyczesałaś, masz tych akcencików wiosennych wkoło

Magnolia Cie nie zawiodła...to Genie?

Fiołeczki cudo

Wszyscy mówią, ze ćwiczenia fizyczne uwalniają endorfiny. U nas działa lepiej już od samego patrzenia na zestaw gebula się śmieje
Magnolia to Genie. Zerknęłam dzisiaj w ogrodzie jak sobie radzi. Z zimnem ok, ale coś jej obżera pąki
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:39, 10 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Aga dzięki no wiosna, wiadomo, cieszy , ale ta susza, u mnie straszna, już rośliny cierpią, a co dalej....powtórka z ub.r.??
Nie wyrabiam się, dalej jeszcze trawy, lawendy, kilka zmór, a kiedy trawnik, w nim jest wszystko, puste place, dziury przez psy wykopane, ale i orliki i łubiny i zawilce, muszę wykopać i na rabaty wrzucić.
I odnośnie siedzenia, dużo przesiaduję w różnych miejscach, ale robota jest stale i jej nie przerobisz, czyli z niedopieszczeniem się pogodziłam. Ostatnio mam urwanie głowy ze wszystkim

co mam w trawniku...orlik, łubin i mlecz

Wszystkie rośliny się dobrze czują u Ciebie
Miluś takie przytulisko dla roślin stworzyłaś że każdy by takie chciał. Słońce, osłonięty ogród od wszelkich wiatrów to duży plus. W takich warunkach wszystko rośnie jak na drożdżach.
Imponująca magnolia bordowa i biała. Jak ja bym chciała mieć takie okazy, ale u mnie wydmuchow jest to dla mnie duży problem.
Mam piękna wiśnie kiku shidare i drżę bo miała piękne i dużo pąków a tu mróz więc jak tu się nie martwić.
2 lata temu miałam przepięknego migdałka w zeszłym roku wykonałam bo zmarzł

Na szczęście mam tuje dookoła i już tak nie wieje ale jednak. Za to jednak mam wolność do około tylko jednego sąsiada.

Pozdrawiam Milus
Rododendronowy ogród II. 18:24, 10 kwi 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Piękna ta Twoja magnolia, oby przymrozków nie było...

Drżę o te przymrozki bo jak dotąd nie miałam szczescia zobaczyc jej w pełnej krasie. W pierwszym roku mróz zniszczył kwiaty , w drugim grad ściapał , ten rok trzeci i jak na razie pozwijała płatki bo zimno ale nie jest zmrożona. Alexandrina ma jak zwykle mnóstwo pąków które zakwitna w pierwszy słoneczny dzień, Leonard Messel juz kwitnie a żólta tez pąki bez osłonek. Jedynie o Nigrę i Betty się nie martwie bo tylko kilka pąkow pękniętych.
Rododendronowy ogród II. 18:19, 10 kwi 2019

Do góry
Piękna ta Twoja magnolia, oby przymrozków nie było...
Ogród na glinie 16:16, 10 kwi 2019

Do góry
Magnolia Susan zamówiona. Jutro przyjedzie. Z donicą jest wyższa ode mnie.
Zakupy zrobiłam na front. Będzie sadzenie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:27, 10 kwi 2019

Do góry
Czaruje nie tylko magnolia Agatko, jeszcze nigdy nie widziałam porzeczki krwistej kwitnącej, śliczne ma kolory
Mój ogrodowy pamiętnik 14:10, 10 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)

wcale nie rozmiar robi wrażenie piękna Ci ona

Zestawy kolorystyczne nam tu prezentujesz...pięknej co dnia

Z tym rozmiarem to tak mówią faktycznie. Że nie najważniejszy .
Moja magnolia w porównaniu z Twoją to mikrusik jest .
Ogród tkany marzeniami 14:09, 10 kwi 2019

Do góry
Niezły ten zestaw...uśmiałam się

Trawki nieźle wyczesałaś, masz tych akcencików wiosennych wkoło

Magnolia Cie nie zawiodła...to Genie?

Fiołeczki cudo
Mój ogrodowy pamiętnik 13:53, 10 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Tak więc a propos podglądactwa ogrodowego moje dzisiejsze fotki .
Magnolia Genie.

wcale nie rozmiar robi wrażenie piękna Ci ona

Zestawy kolorystyczne nam tu prezentujesz...pięknej co dnia
Migawki z ogródka 12:37, 10 kwi 2019

Do góry
Czy można już nastawić gnojówkę z pokrzywy? Mam już całkiem sporą, a chciałabym się jej pozbyć w tym miejscu. Przesadzę ją w kąt przy kompostowniku, żeby nie latać do sąsiadów po zaopatrzenie. Tam sobie będzie mogła rosnąć. Może w jakimś wiadrze dodatkowo, żeby mi się nie rozłaziła.

Nad ranem jednak spadło poniżej zera. Jak wychodziłam z domu, było -1. Ciekawe, jak magnolia będzie wyglądać.
Po nitce do kłębka ;) 12:25, 10 kwi 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
witaj
czytałam twój wątek już kiedyś ale nie pamiętam czy się odzywałam
zakupy super no i magnolia! nareszcie zakwitla!
chyba się obraziła jak kupiłas nową i postanowiła pokazać co ma w zanadrzu

hehheheh zapraszam częściej w takim razie <3
a widzisz takiej teorii nie brałam pod uwagę mam tylko nadzieję że zimne powietrze jakie teraz przyszło nie zaszkodzi tym kwiatom ...;(
Po nitce do kłębka ;) 10:53, 10 kwi 2019

Do góry
witaj
czytałam twój wątek już kiedyś ale nie pamiętam czy się odzywałam
zakupy super no i magnolia! nareszcie zakwitla!
chyba się obraziła jak kupiłas nową i postanowiła pokazać co ma w zanadrzu
Ogród na tle lasu malowany 10:29, 10 kwi 2019

Do góry
Fajna historia z ogrodniczymi ciągotkami pięciolatków
Magnolia piękna.
Forsycje w ciągu sezonu rzeczywiście nie są oszałamiające, ale jaka by to była wiosna bez żółtej forsycji? Skąd byśmy wiedziały, kiedy za trawnik się zabrać?.
Dla mnie najlepszym wyjściem to posadzić forsycję z tyłu rabaty, a przed nią posadzić byliny i trawy. Je się i tak ścina wczesną wiosną, czyli kiedy na rabacie pusto i goło - forsycja kwitnie, a kiedy forsycja jest bardzo niepozorna - i tak zasłaniają ją wysokie trawy i byliny. Win-win.

Wymarzony sielankowy ogród..... 10:08, 10 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
no i dzisiaj Emuś mnie zabrał do ogrodniczego... pojechałam tylko po magnolkę Black Tulip, no ale... A. wybrał sobie jodłę koreańską, jodłę kalifornijską i serby a ja dobrałam sasanki i choiny Jedeloh na tarasową miałam kupić magnolkę kwitnącą, no ale nie było, trudno będę czekać kiedyś zakwitnie

Fajne zakupy magnolia za rok powinna zakwitnąć
Ogród na tle lasu malowany 09:37, 10 kwi 2019

Do góry
Magnolia, która jest dla mnie niezaprzeczalną królową wiosny, jest obecnie w pełni kwitnienia. Jako jedna z niewielu roślin w moim ogrodzie nigdy nie zmieniła miejsca

Okazuje się, że pączki były świetną zabawką dla naszego kotka, który oberwał część z nich, dlatego niektóre gałęzie są puste. Nie domyśliłabym się gdybym go nie przyłapała na gorącym uczynku!
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:31, 10 kwi 2019

Do góry
nooo niezłe zakupy
magnolia sporawa reszta super
a mnie jakoś liście szafirkowe nie przeszkadzają nie wiem czemu nawet je lubię
Paradise czyli mój kawałek raju 09:17, 10 kwi 2019

Do góry
ElaS dzięki, jeszcze muszę trochę pokopać i czarna malwa zajmie swoje miejsce

Kindzia Dzięki za porady. Mam starego dęba, 3 jodły i pełno tuj. Wiem że w planach jest budowa drugiego domu na działce więc muszę być ostrożny żeby wszystko nie poszło na marne. Zajmuję się grafiką komputerową i mieszkam blisko Patrycji zszywki dlatego jakiś plan jest. Będę pokazywał więcej projektów które tam wygrzebałem. Co do wisterii to zobaczymy jak będzie z tą pergolą, bo łuk padł pod wpływem wiatru

Dorota123 Dzięki, każda rada i poświęcony czas są dla mnie ważne. To tak wygląda bo te deski stałe puste tak od lata tamtego roku, ale chyba zrobię tak jak mówisz, będzie taka podwyższona grządka zrobiona tylko z ziemi

Milka dzięki! Ciemierniki poznałem w tym roku i ani nie myślałem żeby coś usuwać z nich Z tym krawężnikiem to porozmawiam z tatą co można pomyśleć.

Wczoraj byłem u zszywka, jeden rododendron już jej kwitnie. Magnolia Susan też zaczyna, u nas nie zapowiadają przymrozków więc oby jej rosło. Nie wiem czemu się nimi nie chwali

Zdjęcia u niej w wątku

Ja ostatnio kupiłem trzmielinę na pniu i jest już posadzona na miejscu tam gdzie donice z bratkami, przekopałem miedzy jedna trzmieliną a bzem miejsce na rośliny. Chciałbym tam jakiś niski żywopłot, nie wiem jeszcze z czego.

Byłem wczoraj na zakupach i oczywiście jak to my wszyscy, kupiłem w supermarkecie rośliny... Żal mi patrzeć na te wszystkie biedne rośliny w foliach. Kupiłem magnolię stellate i kalina koralowa. Bardzo mi się ta kalina podoba bo jest podobna do hortensji
Więcej zdjęć wrzucę później. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies