Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:07, 11 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasiulka ogromne dzięki, że mimo niedoczasu udało się Wam choć na chwilkę do nas wpaść . I nawet pogoda dopisała . Dzięki serdeczne Kochani . Kilka foteczek na pamiątkę .

To my dziękujemy Kasiulka u Was zawsze jest tak cudownie ciepło
A ta trzcina - genialna, będzie miała ze 4 metry - cudo!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:05, 11 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

To fajnie, że Ci się podoba . Polecam się na przyszłość .

Bardzo! Dałam jej honorowe miejsce
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:04, 11 paź 2016

Do góry
A poza tym w ogrodzie kolorów sporo.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:01, 11 paź 2016

Do góry
No i pognało mnie dzisiaj za miasto! Korzystałam z dnia bez opadów, ale i tak buty zmoczyłam bo trawa mokra.
Ogródek pustoszeje. Nawiało liści, których dziś nie sprzątałam. Zrobiłam porządek na piwoniowej.Obok przedłużyła rabatkę z jeżówkami/No i z rozpędu sprzątnęłam jedną z rabatek bylinowych i ścieżkę obok.

Maliny jeszcze są ... do czasu.

I pozostałości pigwowców, co ich nie sięgnęlam. Same spadły!

Ogród z łezką II 16:32, 11 paź 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Rozchodniki do przesadzenia wiosną...nie myślałam, że takie duże będą, kulaski za nimi się duszą.
Pusto bez cynii...

Mariken słabo się wybarwia

Właściwie tylko trawy widać...

Kasiu, ależ Ci sąsiedzi tło zrobili z tych strzyzonych roślin. Fajnie miec takich sąsiadów

Na tym ostatnim zdjęciu to ja jeszcze pieska widzę

Trawy w donicach mocno urosły, zaskoczona jestem, że tak dobrze sobie poradziły. Pozdrawiam Kasiu, a pieska proszę w nosek ucałować.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 16:24, 11 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
W sumie, to mam jeszcze jeden pomysł:
Cisy - o wysokości ok. 1 m - dać przy krawężniku
a buksy - o wysokości ok. 30,40 cm - dać od strony trawnika.

Nawet tą cienistą można by wtedy włączyć:

Ciemnozielone to cisy, a jasnozielone to buksy.
Zaraz, tam przecież płytko jest... Cisy sobie poradzą? Sylwiu, przypomnij sklerotyczce, jaka tam głębokość.

No i w tej opcji dla berberysów nie ma tu miejsca. Trzeba je będzie eksmitować gdzie indziej.

Praca wykonana.troszkę zmarzłam ale nie padało.Fotki innym razem,bo już ciemno,ale wierzcie że sadzonki pięknie ukorzenione!
Makadamia bardzo Ci dziękuję za Twoja wizję!Cis odpada na całości jako żywoplot-ma rozległy system korzeniowy,potwierdziła to Toszka.Tam jest tylko albo aż 80 cm ziemi.Bardziej skłaniam się do bukszpanu.Posadziłam 100szt sadzonek po najdłuższym boku rabaty nr 1 tak jak to sugerowałaś i w kwadratach na wprost ścieżki z tarasu,dlatego że tam miałam przygotowane podłoże z obornikiem i mączką/kształt liter U/Zabrakło sadzonek na stworzenie rabaty w kształcie L,ale można to nadrobić wiosnąTwoja koncepcja jest interesująca ale czy nie uważasz,że jeśli nie będzie cisa to może L zrobić z zimozielonych carexów i jako przedłużenie także na rabacie nr3.Obawiam się tylko aby bukszpanowe obwódki nie zdominowały ogrodu.Carexy mam w przechowalniku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:19, 11 paź 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:16, 11 paź 2016

Do góry
jesieni cd

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 16:14, 11 paź 2016

Do góry
Widziałam podobne w Kew Gardens, ciekawe, czy u nas by się przyjęły? Najfajniejsze chyba kiedy już zardzewieją ...
Fajna ozdoba w lecie, roślinki mogą się po tym wspinać, no i w zimie kiedy rabaty puste, a tu takie żelazne niespodzianki Marzą mi się takie kwiaty czosnku albo ważki jak poniżej.
W cieniu - zacieniona 16:12, 11 paź 2016

Do góry
bogumila napisał(a)

Pisałam o tym już wcześniej...ale powtórzę...
W 2014 wyprowadziłam jeden długi patyk,boczne pędy wyłamywałam.W 2015 ucięłam wierzchołek i systematycznie bawiłam się w uszczykiwanie pędów...zrobiła się mała korona.
W tym roku wiosną znowu przycięłam i pozwoliłam zakwitnąć...na dużą koronę jeszcze trzeba poczekać dwa lata.Myślę,że udało mi się to wyprowadzenie na pniu i w tym roku odłożyłam już następne,dorodne pędy...wiosną,po ukorzenieniu zacznę zabawę na nowo.
Na ten efekt czekałam trzy lata...może to długo ale jestem z tych cierpliwych i czas szybko mija.

2014...2015...

...i 2016

...życzę powodzenia.

Bogusiu, bardzo dziękuję za ten opis. A zdjęcia dołączone do niego - rewelacja. Nie mogę również pominąć, samego efektu "bomba"
Pszczelarnia 16:06, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Podpucha .

A tymczasem dziwnie wyglądają donice sadzone pod koniec kwietnia. Wytrzymały cały sezon:

no jak to podpucha, no popatez sama na te donice. Jak mistrz posadzi to wytrzymaja caly sezon a my uczniaki juz trzeci raz zmieniamy deko w donicach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 11 paź 2016

Do góry
Wioletta napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.Propozycja fajna,podoba mi się. Będę w tą stronę kombinować.
Pozdrawiam serdecznie.

Możesz jeszcze lekko pokombinować tu, poszerzyć tylko chyba tam jakaś oczyszczalnia jest i dekiel wystaje

Skąpana w słońcu 15:56, 11 paź 2016

Do góry

Pszczelarnia 15:54, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I nawet jest ich więcej.

Zbliża się czas opisywania dalii przed wykopkami, trzeba odszukać napisy i połączyć ze zdjęciami.

Czy ktoś zna nazwy tych dalii?

Białe:

D. 'Crazy Love'?

Ostatnia jednak
wydaje mi się że taka sama jaką mam czyli Boom Boom White - u mnie była najpóźniej kwitnącą i dość wysoka ale szyk i elegancję to ma

z tych drobniejszych to polecam Ci Tam Tam ciemne kulki niski okrągły krzaczek

Dlaczego leszczynę wycięłaś ? bo ja o niej myślę więc pytam

a jarmuż - na śniadanko- masełko, cebulka, czosnek,może być i papryczka i ciut szyneczki - to podsmazyć albo dodać pomidorka i się poddusi
w misce obrane listki jarmużu polać oliwą i cytryną i dobrze pomasować następnie na patelnię
na to rozbełtane jajka - wysmażyć jak się lubi i
można rewolucje w ogrodzie czynić

pozdrawiam

Skąpana w słońcu 15:35, 11 paź 2016

Do góry
Bogusiu, troszkę róż jeszcze kwitnie. Dużo przesadzałam więc przycięte bez kwitów. Część też jest chora, ale jakoś sobie radzą.

Danusiu
, to prawda, że róże i jeżówki goszczą w moim sercu i na działce. Zapewne będzie ich więcej. Co do hortensji to w planach mam jeszcze cały szpaler. Myślę, że dwa lata to za mało na ogrom pracy, który nas czeka. Najpierw trzeba uporać się z pracami budowlanymi i uporządkowaniem terenu a potem mogę szaleć do woli

Urszulko, zapraszam z całego serducha

Agatko, nie pamiętam, czy pokazywałam marcinki. To urocze rośliny, które bardzo zdobią ogród o tej porze roku. Myślę, że warto je mieć chociażby ze względu na pszczoły i inne owady. Róże i jeżówki chyba faktycznie będą wizytówka mojego ogrodu. Zobaczymy co z tego wyniknie, czas pokaże

Tereniu, nawet nie wiesz jak bardzo one mnie kuszą. Teraz zamówiłam tylko 4 sztuki róż a w sklepach tyle cudowności

Irenko, potwierdzam róża Baronessa jest cudna

Jeszcze niedawno było tak, ciekawe jak jest teraz bo już tydzień nie byłam na działce. Zimno i ciągle pada deszcz. Jeszcze mam troszkę tulipanów do posadzenia i nie ma jak.

Pojawiają się pierwsze kolorki na borówkach amerykańskich i świdośliwie, która cudownie się przebarwia

Pszczelarnia 15:11, 11 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Brak slow zreszta lepiej nic nie pisze bo czytając Ciebie Pszczółko czy Magnolię to czesto sie czuje jak uczennica nie przygotowana do lekcji i googluje o czym Wy to rozprawiacie )))

Wszystkie foty cudniste a czerwony żółty klon rozwalił mnie ))))

Basilikum napisał(a)

dokladnie, fajnie nam uczniakom posluchac co Profesorowie do powiedzenia maja

Podpucha .

A tymczasem dziwnie wyglądają donice sadzone pod koniec kwietnia. Wytrzymały cały sezon:

Ogród Nety- moje marzenie 15:01, 11 paź 2016

Do góry
Tu mam w miarę ok zdjęcie. Na razie bez "drzew" żeby nie zasłonić wju.

Zaczęłabym już od tej rozplenicy na zdjęciu żeby taras zasłonić. Tylko pytanie- po jednym, po dwa, czy po trzy?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:48, 11 paź 2016

Do góry
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Gardenarium napisał(a)

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.

Dziękuje za odpowiedź Danusiu.
Bardzo mi się podobają zachodzące na siebie korony drzew. Myślałam o grujecznikach. Tylko nie wiem jak drzewa poradzą sobie z biegiem lat. W jakiej bezpiecznej minimalnej odległości mogę je sadzić? Czy można je formować? I co można im w nóżki podsadzić co by w przyszłości ładnie wyglądało?
Pozdrawiam :*)
Ogród Nety- moje marzenie 14:48, 11 paź 2016

Do góry
Wypociłam takie dwie wersje z grabami, a że nie mam doświadczenia z tymi drzewkami, to prosze o sugestie- jak lepiej te drzewa sadzić? Jak lepiej wyglądają?

Ogród z pergolą 14:47, 11 paź 2016

Do góry
Drodzy moi pomocnicy nieuchronnie zbliża się czas kiedy bede musiała wykopać kanny zaslaniające moje szambo i posadzić wokoł cisy czy inne zimozielone. ale aby było jakieś nawiązanie to muszę zrobic 2-3 zimozielone kwadraty. czy moglibyście mi podpowiedzić gdzie?w którym kwadracie zrobić powtórzenie?

ŚŚ świdośliwy
te 2 kwadraty przy wejściach w dalsza część ogrodu juz posadziłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies