Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 17:45, 29 sie 2016

Do góry
Różanka

Werbenowy busz

Metamorfozy ogrodowe 17:45, 29 sie 2016

Do góry
przed metamorfozą

i po
Beskidzkie marzenie 17:42, 29 sie 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
/img]

Oj tak, też mogłam weekend spędzić w cieniu, cudowne uczucie.
Nawet jeśli będę zwijać ręcznie moje zadaszenie to i tak mu wybaczę, bo cień bezcenny.
No i Ty masz piękne widoki
Mój zielony świat 17:41, 29 sie 2016

Do góry
Cieniście

Clematis Cassandra i owocowo

Mój zielony świat 17:38, 29 sie 2016

Do góry

Kałuża

Metamorfozy ogrodowe 17:37, 29 sie 2016

Do góry
dawno temu

obecnie
Pszczelarnia 17:35, 29 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)

Pszczółko, czy ta dolna to Sweet Memories? Piękna u mnie drugie kwitnienie słabiuteńkie było.

Tak. Ta róża to wspomnienie, przybyła z ogrodu Robaczka, różanego romantycznego ogrodu.

Jestem zaskoczona ta różą, bo nie była niczym pryskana, ani nawet nawożona i tak ładnie się sprawuje.
Swoją droga tak myślę sobie, jaki sens ma sadzenie u mnie wymagających roślin w tej części ogrodu, gdzie się rzadko zagląda, a nie widać tej części ogrodu z domu?

Tak sobie myślę ....

Zawilce japońskie:

Mój zielony świat 17:31, 29 sie 2016

Do góry
Pennisetum Rubrum

Okolice altanki

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:28, 29 sie 2016

Do góry
A to dla Katki - mam tak samo z klonem i zawsze o tej porze - czyli jak jest suche i gorące lato... Podlewaj dużo klona, i obserwuj, ja też trzymam kciuki za swojego i Twojego!

Mój zielony świat 17:28, 29 sie 2016

Do góry
Warzywnik

W tę i we w tę

W żwirowym kole klon Dissectum Garnet

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:27, 29 sie 2016

Do góry

Po incydencie z przedziurawionymi poduszkami w altanie przez sroki, nałożyła tam firankę, nie chcę tam dzikich lokatorów do tego zbójów!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:24, 29 sie 2016

Do góry
Tymi pięknymi floksikami zasilała Agania moją różową rabatę...

W żółtym zakątku karmnik od Katki przewróciłam na drugą stronę bo na niej są żółte listki
Pszczelarnia 17:24, 29 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Późne lato trwa! I jesienne róże miniaturowe:

Pszczółko, czy ta dolna to Sweet Memories? Piękna u mnie drugie kwitnienie słabiuteńkie było.
Mój zielony świat 17:24, 29 sie 2016

Do góry
Prymula Franceska

Tegoroczna rekordzistka w długości kwitnienia. Zaczęłą w kwietniu, skończyła w lipcu. Niesamowita Kwiaty zielone z żółtą gardzielą, karbowane na brzegach. Cudo A po prawej suszą się Krzyśki.

Stipusia

Aminek

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:22, 29 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Bardzo ładne i duże te rośliny kupiłaś. Mogę także prosić o namiary szkółki. Mam smaka na trawki

wiadomość wysłana

Tak prezentuje się pojedyncza sadzonka Haconechloa Aureola

a tak z Miskantem Gracillimus
Mój zielony świat 17:18, 29 sie 2016

Do góry
Liście lecą z drzew...

Wrzosowisko

Paulownia - rekordzistka wielkości!
Widzicie mój palec? Pokazuje jak liść jest ogromny

Pszczelarnia 17:18, 29 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Ewa wiem, że masz molinie w tym odmianę Edith Dudszus, czy one bardzo lubią mokre stanowiska?

Dziwię się, że dają radę u mnie. Czyli wystarczy im dobrze przygotowana ziemia.

Dla Ciebie słoneczka:

Pomysł na ogród 17:15, 29 sie 2016

Do góry
Skula napisał(a)

a grzybkow strasznie zazdroszczę bo koźlaczki piekne !
Mój zielony świat 17:13, 29 sie 2016

Do góry
Dzika marchew Dara

Mój zielony świat 17:09, 29 sie 2016

Do góry
Irenko, kocimiętka Purple Haze. Mam ja. Rozmnażam. Odłożę dla Ciebie

Kasiu, to może całodniowa wycieczka do Szmitów, a po drodze masz ZP?

Agatko, tak nepete po kwitnieniu przycinam, szybko się regeneruje. Teraz kwitnie drugi raz, co prawda nie tak obficie, ale wystarczająco ładnie. Ja jestem bardzo z niej zadowolona.
O innych miejscach wystawowych ZP nic nie wiem. Wiem za to, że jak się trochę pojęczy, to wysyłają. Zadzwoń, zagadaj. Albo zrób sobie kiedyś wycieczkę do Arboretum w Wojsławicach w czasie jednego z festiwal. Najbliższy to trawy, będą. Serdecznie

Anula, dzięki

Joku dziękuję, tak, dobrze poznałaś

Wieści...
Wstyd się przyznać, ale zdjęć z ostatnich miesięcy nie mam. W lecie kumulacja różnych obowiązków/aktywności powoduje, że ogród schodzi na dalszy plan.
W weekend zrobiłam fotograficzny obchód, więc parę aktualności zaraz pokażę. Niestety, oddają jesienny klimat. Tak, tak, widać i czuć już jesień.

W tym sezonie żadnych rewolucji nie było i nie będzie. Rabaty mam już zdefiniowane, a drobne korekty robię korzystając w większości z własnych zasobów roślinnych (dzielę). Próbuję zmienić kolekcję w kompozycję.
I tak pod koniec września planuję kilka wykopków i roszad. Potrzebuję uporządkować kolorystycznie i wysokościowo rabatę jesienną, dominującym kolorem będzie bordo. Z kolei na rabacie przy altance, potrzebuję zmienić pierwsze piętro, bo przywrotniki okazują się jednak zbyt wysokie i ekspansywne. Dumam nad obwódką.
Zostało mi jeszcze do zmiany jedno miejsce przy froncie. Nie śpieszę się jednak z działaniami. Wolę odroczyć realizację na przyszły sezon, aby móc w okresie zimowym wyobrażać sobie różne możliwości kompozycyjne. Lubię tak wymyślać

Tymczasem w ogrodzie przekwitły lilie, liliowce, floksy, lawendy. Hortensje wchodzą w przebarwienia. Na trawniku coraz cześciej pojawiają się suche liście. Kwitnienie powoli kończą też moje ukochane rutewki. Najpiękniej wyglada teraz wrzosowisko, to zdecydowanie jego czas. Cieszą trawy, patagonki, jeżówki, rozchodniki i perovskie. Róże leniwie tłoczą po raz drugi. Niedługo zacznie się spektakl przebarwień liściaków. Ciekawa jestem jakie odcienie i faktury pokaże w tym roku winorośl japońska, ładnie się już rozrosła. Ale wszystko w swoim czasie. Teraz aktualności

Na początek fotogeniczna panienka Daucus carota Dara, czyli po prostu dzika marchew w odmianie Dara (o różowych kwiatostanach).
Jeśli ktoś ma rękę i cierpliwość do nasionek, polecam bardzo, bo jest cudna!

Daucus carota Dara

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies