Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Szmaragdowy Zakątek 12:13, 09 lip 2019

Do góry
aga55 napisał(a)

No własnie! U Magdy padało, w Pabianicach padało, a u mnie po drugiej stronie przyszłej kolei dużych prędkości też ani kropli. Brzozy wyglądają jak pod koniec września...jesień idzie...

A gdzie ta kolej duzych predkości ma przebiegać ? Którędy ? bo mnie zaitrygowałaś swoim wpisem Aga
Który rejon łódzkiego reprezentujesz jesli moge spytać ?
Szmaragdowy Zakątek 00:30, 09 lip 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Madzia no jak to u Ciebie padało a u mnie ani kropli...

No własnie! U Magdy padało, w Pabianicach padało, a u mnie po drugiej stronie przyszłej kolei dużych prędkości też ani kropli. Brzozy wyglądają jak pod koniec września...jesień idzie...
Pamiętajcie o ogrodach 00:08, 09 lip 2019

Do góry
Oj Grzegorz lubisz się u p.... Trzeba było lekko skopać tak jak pisałam i zasiać tej gorczycy. Korzenie by rozluźniły ziemię. Wapno posypać nie wyrzucaj tej darni daj ja na stertę podłej jakas gnojówka i przykryj ciemna folia przegnije i rozrzucisz wiosna.

Pisalam co masz zrobic na ten rok a wiosna byś wrzucił kompostu, (jak masz liście brzozy to kompostuj w ciemnych workach) obornika trochę ziemi parę worków zmieszal i miałbyś glebę że hej.

Jeszcze odnośnie zebrinusa nie jest to ładna trawa wg mnie brzydko się starzeje jesienią.

Ogród leśny na polu 22:04, 07 lip 2019

Do góry
Brzozy przy daglezjach to chyba nie najlepszy pomysł, bo daglezja pomimo wszystko lubi wilgoć, a brzoza swoim płytkim systemem korzeni wypija zachłannie wiodę. Obawiam się, że w przyszłości może być 1:0 dla brzozy
Ogród leśny na polu 21:07, 07 lip 2019

Do góry
Toszka, zrobiłam spis moich drzewek i krzewów:
Sosny czarne: 10szt.- 45cm
Sosny wejmutki: 5szt.- 80cm,   
                              8szt.- 40cm
Świerk kłujący: 16szt.- 40cm
Daglezje- 6szt.- 120cm (4+2)
Brzozy 15szt.:
6 na środku,
3 przed domkiem,
3 przy daglezjach,
2 od wejścia,
1 za domkiem
Świerki serbskie 39szt - 40cm:

W POCZEKALNI:
Paulownia - 40cm
Wiąz drobnolistny - 180cm
Klon palmowy- 60cm
Grujecznik- 70cm
Jarząb szwedzki 2szt - 40cm
Dąb 2szt. - 50cm
Dereń Elegantissima - 6 szt. 60cm
Pięciornik Goldstar - 10szt.

Tu na razie jest klepisko.... 19:06, 07 lip 2019

Do góry
Dziękuję Marto. My byliśmy dzisiaj w lesie i zdecydowanie odpadają jednak klasyczne brzozy bo o ile jak są młode są śliczne tak z wiekiem wyglądają niezbyt korzystnie
Ogród pod lasem 13:34, 07 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Gdzie takiego wykopałaś

Podoba mi się, szkoda, że woli wilgotne cieniste stanowisko, bedziesz go łączyć z Purple Ghost?

Taki był zamysł, ale bodziszek ma trafić blisko brzozy, więc chyba jednak ta kombinacja odpada. Śliczny jest, taki piórkowy
Tu na razie jest klepisko.... 21:58, 06 lip 2019

Do góry
Czyli rozumiem że klasyczne brzozy trzeba tak puścić niech rosną?
Wiesz co Toszko zależy mi żeby zrobić takie zaciszne małe (bo i działka malutka?) Miejsce na hamak i przed palenisko z ławkami.
Brzozy u sąsiada ... 21:35, 06 lip 2019

Do góry
Cześć,
Wypowiadam się pierwszy raz ale forum studiuje od kilku lat

Mam taki problem, działkę budowlaną 800 m2 kupiliśmy ponad 10 lat temu, cisza spokój to nas przekonało. Wieś. Na działce i wokoło całe łąki brzóz samosiejek wysokości 100-150 cm. My wszystko wynosiliśmy i obecnie dookoła domu przez lata powstał ogród. Jeden sąsiad to olał i postanowił sprawić sobie LAS . Dziś drzewa od sąsiada mają 15-20 m wysokości. Od strony salonu, tarasu i ogrodu po południu cały cza cień. Latem brzozy sypią tak że przy każdym mocniejszym podmuchu wiatru wygląda jakby padał brązowy śnieg. Nasiona po prostu mamy wszędzie. Nie nadążamy sprzątać. Jesienią liści tyle że nienadąrzam dziennie grabić trawnika. Zamiast cieszyć się ogrodem to cały czas w związku z tymi brzozami coś robimy. Nie wspomnę że korzenie wyciągają całą wodę i czym bliżej płotu to trawa coraz gorsza.

Moje pytanie jest następujące czy są jakieś przepisy dotyczące tego że mój sąsiad może sobie zapuścić taki niekontrolowany las. W gminie powiedzieli mi że mogę go podać do sądu hehe. Ale zamiast na proces wolę pieniądze wydać na rośliny on i nie jestem typem człowieka który o wszystko by się sądził.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie podpowiedzi...
Tu na razie jest klepisko.... 19:31, 06 lip 2019

Do góry
Co ile sadzić brzozy zwykłe? Można je ciąć i jakoś ujarzmić na odpowiedniej wysokości?
Ogród wśród pól i wiatrów 21:36, 05 lip 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Dzieki za nowe fotki. Pieknie wygladaja brzozy z bialymi rozami i za niedlugo z biala hortensja. Ja tez sadzilam dorenbosy w tym roku co 3 metry, ale jak narazie to sa bardzo liche, az sie wierzyc nie chce, ze beda kiedys wygladaly tak jak twoje. Pamietasz w ktorym roku je sadzilas?

Brzozy sadziłam jakieś 4 lata temu. Zobaczysz, one naprawdę bardzo szybko rosną.
W tym roku musiałam je ostro ciachać, bo mi na ścieżkę wchodziły.

Lubię ten biało zielony placyk brzozowy...
Teraz króluje tam delikatna jak śnieg meidiland
Podmiejski ogródek 14:46, 05 lip 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Podoba mi się Asiu ta Twoja konstrukcja. Nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, ale w wolnej chwili zaglądam Chcesz ją pomalować. Na jaki kolor? Też taką chcę (kiedyś). Nawet mi miejsce na nią projektowałaś U mnie potrzebuję do tego jakiś dach, by na zimę można było przechować meble ogrodowe. Kiedyś się zgłoszę po instrukcję

Asia, hamaczek super, jaka musi być rozpiętość? Tzn. chciałabym w tym roku posadzić brzozowy gaik. I te brzozy (przynajmniej dwie) muszą być w takiej odległości, by swobodnie powiesić kiedyś hamak. 3 metry, 4 metry? Chyba bardziej 4 jak patrzę na zdjęcie u Ciebie.

Kasiu, konstrukcja już pomalowana, tylko teraz stare zdjęcie wrzuciłam.

Tak wygląda po malowaniu:

kolor: grafitowo-szary (wg opisu na puszce)

Rozstaw belek dobrze oceniłaś. Jest 4 metry odległości pomiędzy nimi.
Jeśli masz wątpliwości, to lepiej więcej niż mniej, bo kawałek sznurka zawsze można dowiązać, a jak się tyłkiem po ziemi zahacza, to trochę kiepsko
Hamak mam z tych większych (i dobrze, bo jak tylko dzieci widzą, że się na nim kładę, to natychmiast przybiegają poprzewracać mi się po brzuchu)
Podmiejski ogródek 11:26, 05 lip 2019

Do góry
Podoba mi się Asiu ta Twoja konstrukcja. Nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, ale w wolnej chwili zaglądam Chcesz ją pomalować. Na jaki kolor? Też taką chcę (kiedyś). Nawet mi miejsce na nią projektowałaś U mnie potrzebuję do tego jakiś dach, by na zimę można było przechować meble ogrodowe. Kiedyś się zgłoszę po instrukcję

Asia, hamaczek super, jaka musi być rozpiętość? Tzn. chciałabym w tym roku posadzić brzozowy gaik. I te brzozy (przynajmniej dwie) muszą być w takiej odległości, by swobodnie powiesić kiedyś hamak. 3 metry, 4 metry? Chyba bardziej 4 jak patrzę na zdjęcie u Ciebie.
Blaski i cienie nowego życia 22:23, 04 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Chyba będzie dobry, jak myślisz?
Może środek czymś zamalować, żeby nie ciągnął tak wody?
Oczywiście możesz wywalić to zdjęcie ze swojego wątku

Idealny. Środka nie maluj tylk wsyp dobrej ziemi kwiatowej żeby rojniki szybko się przyjęły. Wogóle nie musisz brzozy malować fajna naturalna
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:01, 04 lip 2019

Do góry
Magara napisał(a)
szczerze mówiąc to te niewydarzone nie wyglądają na aż tak bardzo niewydarzone (o ile je dobrze lokuję na ostatnim zdjęciu )
ja sobie tego trzcinnika wyobraziłam w okolicach płotu - mam tam kilka wielkich już sosen (które coraz bardziej gubią dolne partie), ze dwie wielkie brzozy, przy samym płocie jakieś dwa, póki co małe świerki, i tak widziałam te trzcinniki pomiędzy tym wszystkim jako właśnie lekką przesłonę teraz doczytuję, że one do 1,5 m rosną (nie wiem czy dla mnie to nie będzie trochę mało), ale jeszcze się nie zrażam
Kasia, ile te Twoje mają lat?
P.S. wątek czytam od początku, z natury jestem zawzięta same zdjęcia to jedno, ale w każdym wątku mnóstwo cennych uwag, żal przeoczyć, nawet kosztem godzin na spanie przecież w czasie gdy ja śpię nowe rośliny by już mogły rosnąć

Może jestem za bardzo wymagająca ale mnie te dwa overdamy tam wkurzały. A może po prostu wybrałam im złe miejsce.
Te moje sadzone są w zeszłym roku więc jeszcze młode. Sięgają mi z kwiatami mniej więcej do pasa więc mają jakieś 1,2m.
W moim wątku mnóstwo gadaniny, pewnie jakieś cenne uwagi znajdziesz, ale więcej się pośmiejesz .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:07, 04 lip 2019

Do góry
szczerze mówiąc to te niewydarzone nie wyglądają na aż tak bardzo niewydarzone (o ile je dobrze lokuję na ostatnim zdjęciu )
ja sobie tego trzcinnika wyobraziłam w okolicach płotu - mam tam kilka wielkich już sosen (które coraz bardziej gubią dolne partie), ze dwie wielkie brzozy, przy samym płocie jakieś dwa, póki co małe świerki, i tak widziałam te trzcinniki pomiędzy tym wszystkim jako właśnie lekką przesłonę teraz doczytuję, że one do 1,5 m rosną (nie wiem czy dla mnie to nie będzie trochę mało), ale jeszcze się nie zrażam
Kasia, ile te Twoje mają lat?
P.S. wątek czytam od początku, z natury jestem zawzięta same zdjęcia to jedno, ale w każdym wątku mnóstwo cennych uwag, żal przeoczyć, nawet kosztem godzin na spanie przecież w czasie gdy ja śpię nowe rośliny by już mogły rosnąć
Witam, i o radę pytam :-) 10:58, 03 lip 2019

Do góry
magda19831 napisał(a)

Jestem Magda, nie Agata

zgadzam się - stipy i brzozy to duet idealny, ale w tym roku stipy robią mi tyle bałaganu, że Meksyk ! Nitki z nasionkami mam wszędzie, miedzy kostką jest pełno kołtunków i na rabatach jest tego od groma. Chyba poświęcę jedno popołudnie i je dokładnie wyczesze.Jak dla mnie brzozy i rozplenice to drugi idealny duet, ale wiadomo że na rozplenicę czeka sie dłużej niż na stipe.

Matko sorki, ja ciągle imiona mylę Kasie z Asiami, Magdy z Kasiami etc Przepraszam.

Oj przy kostce stipa rzeczwyiście średnio się sprawdzę. Mam przy chodniku na jednej rabacie i czasami też mnie wkurza. Czytałam u Milki że ona czesze i chyba też chwycę grzebyk w łapki i kucyki poczeszę.

Na rabacie gdzie z dwóch stron jest kora można pozwolić sobie na więcej.
Witam, i o radę pytam :-) 10:55, 03 lip 2019

Do góry
effka napisał(a)
Agata, stipy i brzozy to jest duet idealny, który zamierzam wykonać u siebie. Mam 6 doorenbosków na wjazdowej za różanką i dosadzę wokół nich stipki
Myślałam o rozplenicach ale jednak stipy zwyciężyły

Jestem Magda, nie Agata

zgadzam się - stipy i brzozy to duet idealny, ale w tym roku stipy robią mi tyle bałaganu, że Meksyk ! Nitki z nasionkami mam wszędzie, miedzy kostką jest pełno kołtunków i na rabatach jest tego od groma. Chyba poświęcę jedno popołudnie i je dokładnie wyczesze.Jak dla mnie brzozy i rozplenice to drugi idealny duet, ale wiadomo że na rozplenicę czeka sie dłużej niż na stipe.
Witam, i o radę pytam :-) 10:27, 03 lip 2019

Do góry
Agata, stipy i brzozy to jest duet idealny, który zamierzam wykonać u siebie. Mam 6 doorenbosków na wjazdowej za różanką i dosadzę wokół nich stipki
Myślałam o rozplenicach ale jednak stipy zwyciężyły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies