Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 14:46, 04 wrz 2019

UrsaMaior napisał(a)

No, fajne to jest i dobrze wygląda. Dawno u Agi nie byłam, ciekawe czy coś pozmieniała... U mnie na razie stoją 3 duże pieńki, ale jak się rozpadną to chyba od niej zgapię ten murek.

U ciebie by świetnie pasował bo materiał już masz taki sam przy ognisku no i kształt
mrokasia 15:03, 04 wrz 2019

April napisał(a)

Nie wiem czy znasz ogród Aguniady, ona kiedyś z innego forum była ale ma też bloga.
Wpisz w wyszukiwarkę "ogrod Aguniady ognisko" Ona ma to fajnie rozwiązane, z jednej strony murek granitowy. Miał służyć jako ławka, miał dostać jeszcze drewno na górze ale się rozmyśliła najwyraźniej bo został sam murek.
Może cię zainspiruje. W pobliżu też ma brzozy ale nie bezpośrednim.

Zajrzałam na szybko - fajne ma to ognisko! Pomysł na przyszłość . Dzięki!!!
mrokasia 15:24, 04 wrz 2019

No dobra, to teraz po pierwsze poprawiony plan z ogniskiem w pobliżu planowanego brzozowego zagajnika i kilka fot poglądowych, ale one słabo poglądowe są, bo żywopłot tujowy na granicy działek skutecznie przeszkadza w osiągnięciu całościowych widoków a z okna dachowego też za bardzo nie widać co i jak .
Plan:

I foty:
stojąc przy domku ogrodnika widok na granicę wschodnią

Z tego samego miejsca widok na całość z granicą zachodnią

dom sąsiadki i jej prześwitujący żywopłot (zdjęcie robione po 14tej - widać nachodzący cień od domu i moreli, to białe w prawym rogu to kibelek do usunięcia)

widok na wysokości tarasu - za plecami mam tuje

I widok spod ściany domu sąsiadki na nasz dom:

UrsaMaior 16:34, 04 wrz 2019

Stara, hektary! Mega zazdro!!!
jolanka 18:01, 04 wrz 2019

Ten ostatni rysunek najlepszy, kompostowniki myślę, ze w dobrym miejscu. Nie wiem czy nie dałabym tam także domku ogrodnika
Anda 18:25, 04 wrz 2019

Uuuuu, widzę planowanie na całego
Basen na środku to wyzwanie kompozycyjne. A altana nie mogłaby stanąć przy ścianie domu sąsiadki? Od razu byś tą ścianę przykryła i miała jakby jedną budowlę, element mniej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 21:12, 04 wrz 2019

UrsaMaior napisał(a)
Stara, hektary! Mega zazdro!!!

Hektary to może nie, ale ładny kawałek jest . Ale Ty to na pewno nie masz mi czego zazdrościć .
mrokasia 21:13, 04 wrz 2019

jolanka napisał(a)
Ten ostatni rysunek najlepszy, kompostowniki myślę, ze w dobrym miejscu. Nie wiem czy nie dałabym tam także domku ogrodnika

Joluś, nie do końca rozumiem, co masz na myśli mówiąc o drugim domku ogrodnika?
TAR 21:14, 04 wrz 2019

jolanka napisał(a)

ja tez bym dala. wczesniej juz Kaśkowe rozwiazanie bylo takie: kompostowniki plus domek
TAR 21:15, 04 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Joluś, nie do końca rozumiem, co masz na myśli mówiąc o drugim domku ogrodnika?

chyba w sensie zeby tam wlasnie dac domek ogrodnika a nie po lewej od strony wschodniej