To ile czasu rośnie taki czosneczek w jednym miejscu, bo słyszałam, że po trzech latach wykopać i przesadzić w inne miejsce i będzie jak nowy - ale to wersja sprzedawcy.
Też mam obie - ale chyba wolę pęcherznicę, ładniejsze listki.
Miskanty już tam są dwa po bokach tui, chiński odm. nippon - ale pewna nie jestem. Najpierw miał różowe pióropusze a teraz zrobiły się białe.
Czosnki tak na hura się nie rozrastają, Owszem przybywa, ale już sa drobniejsze wtedy i kwiatostan mniejszy. A w takim zagęszczeniu, za mało będzie miał jedzonka na wieloletnie funkcjonowanie.
Trawa pampasowa i u mnie nie chce zimować. Lepiej już posadzić jakiś miskant o kolorowych kłosach.
Krzewuszka albo pęcherznica? Dylemat. MNie bardziej podoba się pęcherznica, ale i krzewuszka ładna. I to i to musi być korygowane, M am jedno i drugie, ale każde gdzie indziej w ogrodzie.
Puzzlowałam tę rabatę przedogródka i wyszło mi coś takiego
od lewej :
żurawka lima,
bukszpany 3 szt,
tuja na pniu whipcord,
rozplenica little z rozchodnikiem okazałym,
pod płotem wiśnia osobliwa umbra,
miskant graziella i
2 stożki może cis + 1 w rozplenicach
lub z jedną śliwą druga na skraju kolejnej rabaty
Trawy są za niskie a ja potrzebuję zasłonki, która będzie conajmniej do górnej krawędzi ogrodzenia. Poza tym to sezonowa osłona.
A sama koncepcja - świecznica i trawy - jestem za ale nie w tym miejscu.
Jak byś coś o tych czosneczkach wiedziała do kliknij do mnie, będę bardzo Happy
Ps. każdy pomysł podsuwa mi kilka nowych, więc nie krępuj się
Staram się nie doradzać, bo każdy ma inny gust, ale zastanawiam się, czy nie lżej wyglądały by wysokie trawy (Miskant Morning Light) zamiast tuj szmaragd? Myślę, ze dobrze by się komponowały ze świecznicą.
Spróbuj może zmniejszyć ilość gatunków, a zrób większe plamy. Głupio się czuję doradzając komuś, bo sama robię zawsze po swojemu, a konsekwencji u mnie nie ma za grosz.
Zastanawiam się też, czy po sezonie nie obniżają cen czosnków,( w sprzedaży wysyłkowej) zaczęłam to nawet obserwować. Sprawdzę pod koniec tygodnia.
było w doktoracie ostatnio:
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).
Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm
Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
No właśnie zapomniałam dodać u Ciebie, że trawiszcza też masz cudne
One tworzą w ogrodzie taki klimat, że robią całą robotę i nie trzeba nic więcej
Buziaki
Ewa prosiłaś, to moje tak na szybko propozycje
1.miskant ML lub Graziella
2. Szmaragd lub Cis aurea
3. magnolia za duża, berberys Red Pillar
4. stożek bukszpanowy lub cisowy
5. jałowiec nie Holger, bo kłuje i szeroko rośnie, zob. Limeglow
6.azalia japońska
7. Trawa sesleria
8. mahonia rośnie dużo większa
9. azalia japońska
Troche kiepska jestem dziś jakieś przeziebienie mnie dopadło ale wszystkim bardzo dziekuję za miłe komentarze. Navi niech Ci miskant pieknie rośnie tfutfu Hogata ziemia to taki troche żwir został podsypany pod nawierzchnię pod drewutnią tam będą plyty betonowe a oprócz tego M nawiózł trochę ziemi na działkę z tyłu bo tam jeszcze były braki
A wymiary tych deseczek to 5,5 szerokie na 3,5 grube i chyba są co 2 cm. Ola dzięki że czuwasz i napisałaś mi jaki to kolor Martika to gracki i u mnie rosną tak na 2 metry prawie Jago oby szybko rosły
A coś zimozielonego zamiast derenia? Myślałam o tujach między cisami, ale musiałabym je wtedy przesunąć na boki. Hortensje przed tujami, a trawy przed cisami, tylko prawą stronę zacieniają drzewa, nie wiem czy miskant variegatus sobie tam poradzi
Dzięki Mirella za opinię, każda opinia jest dla mnie bezcenna, bo mogę jeszcze nanieś korekty, a po 2 co kilka par oczu i głów to zawsze nowe pomysły i możliwość spojrzenia inaczej
Puzzle nie oddają rzeczywistości, ja chcę taki szpaler z hortensji bobo zrobić, dlaczego one bo są niskie, a tam jest przejście, wąskie, które z biegiem lat i tak się zawęzi, bo posadziłam tam tuje. Po 2 za hortensją posadzony jest miskant light ma ok 1,2 m więc będzie ładnie wystawał za bobo. Po 3 sa to rośliny, które można spokojnie przyciąć ( trawy, hortensje) bez większej szkody dla nich.
Wiosną będą kwitły posadzone krokusy kolorowe, ja tam lubię kolorki energetyczne takie przy ziemi
również tulipany, tu już trzymam się kilku kolorów.
Jeśli potrzebujesz wizualizacji u siebie to daj zdjęcie wrzucę Ci na puzzle