Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:30, 27 paź 2015

Do góry
MalgorzataGrazyna napisał(a)

W żurawkach (co najmniej 12 szt) białe krokusy (50 szt) i białe tulipany liliokształtne (30 szt)

Miskant 'Morning Light' - 3 szt
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 26 paź 2015

Do góry
alis napisał(a)

Potrzebuję porady dotyczącej tego fr. rabaty. Od lewej jodła koreańska, perukowiec, przed perukowcem berberysy kolumnowe(?) żółte Maria lub Golden Touch ok. 5 szt., dalej na prawo trawa wysoka(tylko jaka?), dalej juka obsadzona czosnkami a w nogach obwódka z berberysu admiration. W GardenPuzzle nie ma konkretnych roślin, wiec kolorystycznie i pokojowo podobne wstawiłam. Czy to ma sens? Rabata jest od strony wschodniej.

Alis wstaw lepiej post u siebie w wątku prędzej Ci ktoś podpowie

Zaznacz na planie które to miejsce?
alis napisał(a)

mini wrzosowisko,
zielona kropka oznacza posadzony cyprysik nutkajski
niebieska to jałowiec płożący prowadzony przy bambusie.

Co jest za/przed tym fragmentem? Robienie na wyrywki po kawałku może spowodować to że rabata nie będzie spójna.

Bierzesz pod uwagę wygląd rabaty zimą czy nie zależy Ci na tym?

Wysoka trawa jak wysoka? Może być np miskant gracillimus
Ogródkowe perypetie:) 05:55, 26 paź 2015
Do góry
abiko napisał(a)

kurcze mi się nie podoba.. w tym miejscu miskant mi się przewiesza nie stoi, ale nie mam czym zasłonić nóg róży.. okropnie teraz to wygląda i muszę to zmienić. Tylko co dać w zamian.

dobry pomysł żeby trawami róże zasłonić ....ale u ciebie przewieszony miskant słabo wyglada...powinien stać pinowo i szytywno!

ciekawe jak to u mnie wyjdzie? ...najwyzaj bedę poprawiać albo zmieniac....bo to pierwszy raz
Ogródkowe perypetie:) 18:34, 25 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
też sobie posadziłam ML przy Marikenie żeby pieniek obtuliły ...ale moje trawki mikre jeszcze.....pokaż w całosci jak to wygląda...plisss

kurcze mi się nie podoba.. w tym miejscu miskant mi się przewiesza nie stoi, ale nie mam czym zasłonić nóg róży.. okropnie teraz to wygląda i muszę to zmienić. Tylko co dać w zamian.
Ogródkowe perypetie:) 16:42, 25 paź 2015

Do góry

Dla Beatki drugi miłorząb, który w tym roku zasłonił miskant.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:14, 24 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)

a tak kwitł miskant ML 2014

to warto czekać na ten efektczekam dalej..
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:00, 24 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Cześć Ola Przychodzę z zaległą rewizytą i na co trafiam? Oczywiście na traffki
Obiecałam sobie, że już nie piszę o grackach bo mnie tu zaczynają "przezywać" ale ostatni wpis zrobię u Ciebie
Zobacz sobie w grafikach google na miskant graziella...jest bardzo podobny do gracilimusa ale kwitnie na biało tak jak Twoje trawki...

Witaj u mnie Polinko, cieszę się, ze mnie odwiedziłaś
Ja też już nie chcę wiele o nich mówić ale denerwuje mnie fakt, że to raczej nie to co zamawiałam Już dawno sobie wygooglowałam grazielle i zaczęłam rozpytywać bo mi własnie na nią wszystko wskazywało. Gdybym miałą normalny ogród pewnie bym się pomyłką zbytnio nie przejmowała ale tu chodziło mi o konkretny efekt. Jak narazie jestem rozczarowana
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:07, 24 paź 2015

Do góry
Cześć Ola Przychodzę z zaległą rewizytą i na co trafiam? Oczywiście na traffki
Obiecałam sobie, że już nie piszę o grackach bo mnie tu zaczynają "przezywać" ale ostatni wpis zrobię u Ciebie
Zobacz sobie w grafikach google na miskant graziella...jest bardzo podobny do gracilimusa ale kwitnie na biało tak jak Twoje trawki...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:24, 23 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
No raczej....sam miskant tyle może mieć

dokładnie a rozplenice pożrą kulki w pierwszym sezonie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:23, 23 paź 2015

Do góry
No raczej....sam miskant tyle może mieć
O....! 19:03, 23 paź 2015

Do góry
Mira, dzięki...Ty mnie do pionu stawiasz z tymi marcinkami i słusznie
a fotki zaraz dam, zmobilizowałaś mnie do ich wykonania dzisiaj...

lojalna- no, wybarwiły się zreczywiście nieźle...

Hania, no właśnie, dzisiaj u mnie też jak na lekarstwo z tym słońcem...

ryska, no nie wiem, co odpowiedzieć... pozdrawiam również

Milka - no, raczej nie zakwitną... u mnie w tym roku kwitnie ( jak zwykle) miskant Malepartus i miskanty 'Herman Musssel'( też jak zwykle), a reszta strajkuje...

no i kilka dziejszych fotek...

jesień w moim parku...

makata w tonacji i tematyce aktualnej - jesiennej przy przejściu z 'parku' do ogrodu

Nasz przydomowy ogródek 17:40, 23 paź 2015

Do góry
Irenko Haniu dziękuję Wam. Już odżyłem. A że byłem przeziębiony to Bari chodzi na spacery z córcią. Tak - to miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus).
Jest bardzo inwazyjny. Muszę pomyśleć nad porządnym ograniczeniem rozrostu.

Haniu super riposta. Dziękuję. Pies właśnie poszedł na spacerek.
Nasz przydomowy ogródek 17:13, 23 paź 2015

Do góry
O lala, wierszykow, tak lubimy obojgu wam się sypią, a kawał Hani extra, też nie znałam
Ogród piękny, wypucowany.
Zbysiu, czy to mój ulubiony miskant cukrowy??
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:34, 23 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
KASIEK
cieszę się, że tak to odczułaś
LOJALNA
och Jolu, czy ja wiem, różnie to bywa
KINDZIA
no teraz, stale skubię i sypię, ja nie przykrywam, więc może ty tez nie, zwłaszcza, że u mnie goła ziemia, u ciebie kora...może gdzieś odgarnij i sypnij na ziemię, a w innym miejscu na korę
Kasia, miałam białe marcinki zabrać od ciebie, skleroza
z kolei ja swoje siewki przesadzam, upycham, gdzie miejsce, a tego juz brak. Buziaki

EDA
Edytko, Misia ma dużo z Dżagi, reinkarnacja jakaś?
klony japońskie lubię bardzo, o trzmielinie sie tyle naczytałam, ale dopiero od 4 lat, taki pokaz.
rok temu zebrinusy lepiej kwitły,czemu...skoro ten rok taki gorący, czyżby susza?
patrzyłam na fotki, o wiele ładniej było rok temu, czyli susza/
zebrinusy 2014

czyli Irenko zebrinusy kwitną na trochę żółto i ciemno od góry czy całe wiechy ciemne są ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:26, 23 paź 2015

Do góry
KASIEK
cieszę się, że tak to odczułaś
LOJALNA
och Jolu, czy ja wiem, różnie to bywa
KINDZIA
no teraz, stale skubię i sypię, ja nie przykrywam, więc może ty tez nie, zwłaszcza, że u mnie goła ziemia, u ciebie kora...może gdzieś odgarnij i sypnij na ziemię, a w innym miejscu na korę
Kasia, miałam białe marcinki zabrać od ciebie, skleroza
z kolei ja swoje siewki przesadzam, upycham, gdzie miejsce, a tego juz brak. Buziaki

EDA
Edytko, Misia ma dużo z Dżagi, reinkarnacja jakaś?
klony japońskie lubię bardzo, o trzmielinie sie tyle naczytałam, ale dopiero od 4 lat, taki pokaz.
rok temu zebrinusy lepiej kwitły,czemu...skoro ten rok taki gorący, czyżby susza?
patrzyłam na fotki, o wiele ładniej było rok temu, czyli susza/
zebrinusy 2014

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 05:09, 23 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

hihih no właśnie i jak tu kupić gracka, ja kupiłam vanilki które według Waldka vanilkami jednak nie są

W przypadku hortensji nieco intensywniejsze wybarwienie kwiatostanów właściwie niczego nie zmienia. Natomiast nie dziwię się koleżankom które zamawiały Miscanthus sinensis ,,Gracillimus" a otrzymały np. Miscanthus sinensis ,,Graciella". Choć obie trawy ładne to w przyszłości niestety będą różniły się pokrojem. W/g mnie ,,Gracillimusowi" tworzącemu z liści przepiękną formę fontannową nie jest w stanie dorównać żaden inny miskant.

No to jeszcze miesiąc Beti i się zacznie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:02, 22 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
mikro miskant yuka jima zrobił się bordowy

No masz ... a moj zielony ... może znowu jakis pomylony mam?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:16, 22 paź 2015

Do góry
mikro miskant yuka jima zrobił się bordowy

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:16, 22 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)

czy to miskant Gracillimus??

tak, ten po lewej stronie to gracek, u mnie jest 2gie lato/jesień a te po prawej to morning light, też 2gie lato ze mną spędziły.
Kiedyś będzie tu ogród 19:41, 22 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I Ty kobieto na mnie nie krzyczysz, że do Ciebie nie zajrzałam!!!
Poczytałam całości obejrzałam wszystko Plany masz super, działka wielkości mojej czyli mierzymy się z tym samym areałem Brzozy nawet mamy tej samej wielkości
Mój eM też chciał staw robić, ale plan upadł bo jedyne miejsce gdzie mógłby go zrobić mieści się w pasie zieleni i zgody nie dostanie w życiu, a więc zdecydowaliśmy się na malutkie oczko w przydomowym - na razie w tym miejscu jest czasowo oczko z balii i na adaptacje istniejącego rowu na mini rzeczkę z wodospadzikami, ale muszę się do Gminy przelecieć bo niby zgodę od nich miałam , a coś tam się teraz z przepisami pozmieniało i nie wiem na ile jest aktualne to co było uzgodnione

A pro po ogrodzenia przed sarnami i zającami my ogrodziliśmy całość siatką leśną na łatach pomalowanych folią w płynie i wkopanych w ziemię....przed sarnami chroni w 100% Zając przedostaje się tylko jeden , o którym więcej i dlaczego jest w moim wątku, a bażanty nic sobie z takiego ogrodzenia nie robią poza tym , że się czują bezpieczniej i gniazdują na naszej działce w łące kwietnej i na działce nocują
Zaznaczam do obserwacji

Witaj Sylwio. Areał podobny, tylko efekty inne. No, brzozy podobnej wielkości.
Co do urzędów, papierków itp to lepiej już się nie wypowiadam, bo słów szkoda. Jak człek ma się połapać, jak sami urzędnicy się gubią.
Co do ogrodzenia to chyba nie ma szans nawet na siatkę leśną. Przy kilkuset metrach nawet najtańszy materiał to koszt. A w kieszeni pusto.
Ale bardzo mnie pocieszyłaś co do bażantów.

Iwk4 napisał(a)
Przybliżyłam sobie Aniu na telefonie i drzewka widzę. Szybciutko ci urosną. A sąsiadowi pożycz lornetkę. Miłego dnia.

Iwonko czasami sąsiad im mniej widzi tym lepiej. Pozdrawiam.

Iwk4 napisał(a)

Aniu, twój miskant wygląda jak mój Gracilimus. Na 90% to on.
Ironia losu. Ty chciałaś kwitnącego - masz gracka. Inni chcieli gracki- mają graizelle, hi, hi

Iwonko toś mnie pocieszyła. A kto miał wpadkę w drugą stronę? Ty?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies