Ech, wy Kochane, jak się domyślam jeszcze nigdy nie wykopywałyście 3-4 letniej (lub starszej) karpy miskanta... zapytajcie Skuli jak to wygląda i jak się robi, bo sam osobiście wykopywał sobie taką karpę

To siła wzrostu miskanta może podnieść kostkę. U mnie spore otoczaki poprzesuwał. Inna sprawa, że miskant tylko z pozoru jest wąski. U nasady. Góra wąska nie jest. Musimy pamiętać, ze mowa jest o rabacie przy wjeździe do garażu.
Te cisy które zaproponowałam na poprzedniej stronie to są cisy wąskokolumnowe - nic wspólnego z pokrojem ani sposobem wzrostu nie mają z Hicksii, Hilli, czy Baccata. Mam Chude i Oliwki posadzone w pasku 30cm szer. Może max. 10cm od płotu sąsiadów. Mają 1,60-1,80m wzrostu, a szerokości 10-25cm. System korzeniowy nie rozpycha się. Gałązki nie wyłażą do sąsiada, bo rosną pionowo. Tylko pionowo. Bez obrazy - mam ogród wąski, bardzo wąski i zaczynam być już specem od wszystkiego co wąskie, nie rozłażące się i kompatybilne ze sobą. Druga sprawa, to taka, ze powojniki mogą dalej zdobić ten fragment - siedliskowo mają te same wymagania, a cisy będą "tyczkami" dla pnączy i doskonałym ciemnym tłem podkreślającym piękno kwiatów.
Ale oczywiście jest to tylko propozycja i sugestia. Decyzja należy do właścicielki ogrodu.