Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tu na razie jest klepisko.... 22:52, 01 lip 2019

Do góry
No to u mnie szykuje się jutro trochę zmian na działce przyjeżdża kultywator i będę mogła kopać i czyścić cała działkę akurat ten tydzień jest chłodniejszy także planuję korzystać. Mam nadzieję że uda się wysiać gorczycę na całości
W związku ze zmianami u mnie zastanawiam się nad zrobieniem paleniska i miejsca w zacienionym zakątku na hamak w ramach relaksu. Jakbym chciała zrobić to wśród brzóz to co ile trzeba sadzić brzozy żeby zrobić fajny zakątek? Brzozy zwykle które będą przycinane i utrzymywane na normalnej wysokości
Zszywkowy ogród marzeń :) 18:52, 01 lip 2019

Do góry
W końcu wymyśliłam z pomocą co zrobię z przedogródkiem, będzie powtórzenie roślin ale zimozielony akcent również będzie teraz tylko trzeba to posadzić, dobrze ze za kilka dni zaczynam urlop

A posadzę choine kanadyjska ’jeddeloh’ hakonechloa zielona, derenia i zastanawiam się nad hortensjami. Jesienią posadzę cebulki i wiosna będzie kolorowo

W sobotę wywiało mnie na południe i poczyniłam zakupy, na razie mają kwarantannę

W tym roku stawiam na zakup drzew, w krótce będą brzozy dorenboos, jest lipa Winter Orange klon Golden Glob a teraz dokupiłam klona Drummondi

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 22:47, 29 cze 2019

Do góry
Przydałoby się zdjęcie żeby określić dokładnie. Odrosty zwykłej brzozy jak najbardziej mogą wybijać poniżej miejsca szczepienia.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:07, 29 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Takie grzyby się zdarzają i każdy je ma rozniaste. Usuń i wyrzuć
Na tej fotce zauważyłam, że masz postrzępione źdźbła trawy. Koniecznie musisz naostrzyć nóż w kosiarce.

Też kiedyś mieliśmy wahacze, ale to musi być dobrej firmy. 30 min za mało to jest tylko po 15 min na jedną połowę wahacza.

Kup sobie kogucika takiego jak na fotce dzisiaj przyszedł w paczce. Ma regulowane rozprysk i wysokosc.. Mam automatyczne podlewanie ale mąż uznał że za mało i trzeba dodać wodotrysków przy takim upale.
"Kogucik" zamontowany na statywie jutro próba zrobię fotkę to pokaże. Mamy własną studnie więc podlewamy. Kosztuje to ok 120 zł mamy duży przekrój rury 1 cal więc daje czadu.
Mam jeszcze druga łąkę z brzozami też trzeba podlewać bo brzozy to pijawki i zaczynają schnąć i śmiecić liśćmi wszędzie.

Dziękuje za cenne wskazówki, mam zraszacz pulsacyjny jednej z znanych firm na literkę Ga... ale mam wrażenie że zraszacz wahadłowy jakoś równomierniej podlewa trawnik. Pulsacyjny bardziej leje przy końca a po środku lekko zrasza, takie jest moje odczucie. Niestety nie mam takiej średnicy rury jeśli chodzi o pod-licznik do podlewania także takie ciśnienie zapewne nie jest takie jak u Pani. zakupiłem jeszcze dwa zraszacze pulsacyjne Celfast Lux. Pytanie jeszcze do Pani jakiej firmy jest ten "Kogucik" czy sprawdza sie w domowym podlewaniu chodzi mi o cisnienie 2-3bar, czy przeznaczony jest tylko do pomp? Ewentualnie jakies zdjecie jak dziala Widzę że chyba jest profesjonalny bo ma wiecej regulacji.

Teraz dużo więcej podlewam mój trawnik, przez ostatnie 3 dni i mam wrażenie nabiera lepszych kolorów. Po wskazówkach Pani Eli, mam wrażenie że mało podlewałem mój trawnik, tym bardziej że jest skierowany na południe, także ciągle w miejscu nasłonecznionym. Nie wiem jak to wyjdzie za wodę ale trudno sprawdzmy czy efekt bedzie lepszy. Teraz sa upały także chyba trzeba lać i jeszcze raz lać. Zastanawiam się jeszcze czy nie dać nawozu jak tylko bedą zapowiadać jakieś deszcze.
Mirkowy ogród (początki) 14:34, 28 cze 2019

Do góry
Dominika fajnie że zajrzałaś do mnie. Wnusia już w domu jest i dziekuje za pozdrowienia.

Trzcinniki są fajne szybko na masie przybierają ale łapią rdzę. Wiosną najszybciej startują, warto je mieć.

Tu Rozplenica Hameln i z tyłu miskanty a za miskantami brzozy.

Mój ogród pod lasem 10:29, 28 cze 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
O rany, szok co piszecie o tawułkach, u mnie rosną już od dawna i nic im nie jest. Jak kwitną widziałyście, a piach mam jak na plaży. Na dodatek sosny, brzozy i dęby wokół. To musi być coś innego, a nie żarłoczność...

U mnie warunki jak u Ciebie a tawułki rosna bez przeszkód.Tez dziwna dla mnie sprawa z tymi Aprilkowymi. Osobiście wolę chińskie bo mają większy i taki bardzej mięsisty kwiatostan.te co zidentyfikowałam jako Arendsa prezsadziłam pod las w gorsze warunki i na mniej widoczne miejsca a one i tak sobie tam radzą.Tych pod lasem to nawet nie dokarmiam a wiadomo ,że pod debami i brzozami gleba d...nie urywa
Mój ogród pod lasem 09:40, 28 cze 2019

Do góry
O rany, szok co piszecie o tawułkach, u mnie rosną już od dawna i nic im nie jest. Jak kwitną widziałyście, a piach mam jak na plaży. Na dodatek sosny, brzozy i dęby wokół. To musi być coś innego, a nie żarłoczność...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:15, 27 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)

A brzozy u mnie podobnie , ale one tak co roku maja jak sucho jest. One straszne pijaczki są

Mam nadzieję że to tylko to.
Rok temu miałam narożnice zbrojówki, co mi te brzozy skonsumowały.
Mam w planie spryskanie ich lepinoxem, żeby się znów nie powtórzyło...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:29, 27 cze 2019

Do góry
Takie grzyby się zdarzają i każdy je ma rozniaste. Usuń i wyrzuć
Na tej fotce zauważyłam, że masz postrzępione źdźbła trawy. Koniecznie musisz naostrzyć nóż w kosiarce.

Też kiedyś mieliśmy wahacze, ale to musi być dobrej firmy. 30 min za mało to jest tylko po 15 min na jedną połowę wahacza.

Kup sobie kogucika takiego jak na fotce dzisiaj przyszedł w paczce. Ma regulowane rozprysk i wysokosc.. Mam automatyczne podlewanie ale mąż uznał że za mało i trzeba dodać wodotrysków przy takim upale.
"Kogucik" zamontowany na statywie jutro próba zrobię fotkę to pokaże. Mamy własną studnie więc podlewamy. Kosztuje to ok 120 zł mamy duży przekrój rury 1 cal więc daje czadu.
Mam jeszcze druga łąkę z brzozami też trzeba podlewać bo brzozy to pijawki i zaczynają schnąć i śmiecić liśćmi wszędzie.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:08, 27 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Hej! No chyba już mamy to
ML wokół tarasu, a od tarasem hortki i hakone.

Grabom nic. Za to brzozy mam jakieś chore.

A brzozy u mnie podobnie , ale one tak co roku maja jak sucho jest. One straszne pijaczki są
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:02, 27 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Ciekawa jestem co zdecydujesz. Napewno i tak będzie pięknie. A jak tam Twoje graby?Nic im nie jest przez te upały? U mnie liście zaczęły dostawać brązowych plamek i teraz zolkną

Hej! No chyba już mamy to
ML wokół tarasu, a od tarasem hortki i hakone.

Grabom nic. Za to brzozy mam jakieś chore.

Ogród z uśmiechem 21:26, 26 cze 2019

Do góry
TAR napisał(a)

zycze zebys miała a sobie by sie bez burzy obylo, wlasnie odcielam potezna galaz mojej brzozy polamanej przez ostatni wicher.

A burzy takiej z wichurami to sama nie chcę i nikomu nie życzę
Ogród z uśmiechem 21:21, 26 cze 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

O kurcze, ja też chcę

zycze zebys miała a sobie by sie bez burzy obylo, wlasnie odcielam potezna galaz mojej brzozy polamanej przez ostatni wicher.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:03, 24 cze 2019

Do góry
kachat napisał(a)

Violka, to ty też Kati jesteś?? Kilka wątków, kilka osobowości, no nieźle

Aaaa! Ale blondynka ze mnie !!! To ja już lepiej nie będę się odzywać...
O brzozach przeczytałam i pomyślałam, że ktoś moje brzozy zauważył nad moją rabatą i doradził co posadzić
Kaśka, dzięki za czujność
A wątek mam już jeden
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 17:53, 23 cze 2019

Do góry
Mam pytanie odnośnie odrostów tuż przy ziemi - czy odrywać/odcinać je?
Wydaje mi się, że to odrosty "zwykłej" brzozy - czy to możliwe?
Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:12, 21 cze 2019

Do góry
Wczorajsze

Z szmaragdami nie miałam gdzie posadzić za dużo kupiłam wsadziłam po 3 szt i zrobiły się kopy

Brzozy tyle owoców tulipanowiec po prawej

Bonici zaczynają. Po prawej róża przy altanie na jednej kiści ma tyle kwiatów

Ogród wśród pól i wiatrów 23:01, 20 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Dziękuję!!! Mariken faktycznie się wzmocnił, przycinam go każdej wiosny. Tylko kurczę, jakiś krzywy jest i teraz go prostuję, przywiązawszy do barierki, hehe Brzozy mocno bujnęły. Przycinam je tylko tyle, ile mi na ścieżkę wchodzą. Posadzone są (te z tyłu oczywiście) gdzieś tak co trzy metry..

Brzozy dzisiejsze

Pozdrawiam

Dzieki za nowe fotki. Pieknie wygladaja brzozy z bialymi rozami i za niedlugo z biala hortensja.
Ja tez sadzilam dorenbosy w tym roku co 3 metry, ale jak narazie to sa bardzo liche, az sie wierzyc nie chce, ze beda kiedys wygladaly tak jak twoje.
Pamietasz w ktorym roku je sadzilas?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:46, 20 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Aaaa, to dobrze, bo w miare jak brzozy mężnieją to rabata jakoś maleje... .

A jeszcze coś mi orzyszło do głowy - Ty te ML chcesz sadzić przy tarasie? A nie rozważałaś wyższych??? Takie Memory...?

Co to Memory? Nie znam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies