Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Na zielonej... trawce :) 10:45, 27 sie 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Jak zwykle przeslicznie.
Brzozy juz tak ladnie zgrubly.

A jakie horensie bardziej lubisz? Limki czy annabelki?

Oj tak pieńki im przytyły Cudne są

Co do hortek obie lubię jednakowo, ale każde za coś innego

Anabelle szybciej startują, także z kwiatami
Limki za to mają sztywniejsze pędy, przez co się nie kładą

Na zielonej... trawce :) 22:05, 26 sie 2019

Do góry
Jak zwykle przeslicznie.
Brzozy juz tak ladnie zgrubly.

A jakie horensie bardziej lubisz? Limki czy annabelki?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:12, 24 sie 2019

Do góry
Witam.
Proszę ponownie o radę.
Jacyś goście znowu odwiedzili mój ogród.
Znalazłem to na liściu brzozy papierowej, jak również na liściach klonu palmowego.
Proszę o podpowiedź, kto to zostawił, oraz jak pogonić tego gościa.

Serdecznie pozdrawiam.

Przerwa na kawę... 07:53, 24 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Powiem ci coś okropnego - ja już nastepną robotę wymyśliłam ale może żeby nudno nie było to już na następny rok. Chyba, ze teraz uda się namówić eMa na zrobienie pergoli. bo jak przeniosę huśtawkę na pergolę i do tego dodam hamaczek to będę miała nie jedną a dwie nowe rabatki i trochę się jeszcze zadrzewię
nowa rabatka powstałaby w miejscu huśtawki, o tu

A na pergolę jest idealne miejsce tu ale w innym stylu niż pokazywałam. Chyba bezczelnie skopiuję Kasyi projekt lub Ani Kwartet...

I głupia myśl zakiełkowała w mojej głowie po wizycie w cienistym zakątku za domem, że chcę tu coś jasnego, że chcę tutaj brzozy... muszę temat przespać, przemyśleć, przerysować, pomierzyć co ew. mi tu wejdzie ale ze 2 drzewa jeszcze muszę mieć na swoim terenie.

Widziałam twoją relację z wizyty u Ani Kwartet bodajże na wątku u Izy. Pamiętam te kolumnowe cisy wystające to tu to tam nad rabatami...marzenie. Pergolę z hamakiem też pamiętam. Ona miałaby u ciebie być razem z huśtawką? A w miejscu huśtawki tylko rabata? Oświeć mnie, bo z rana coś wolno myślę
Przerwa na kawę... 14:40, 22 sie 2019

Do góry
April napisał(a)
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
nie jestem na bieżąco ostatnio, ale czytam, że masz ivory halo- mogłabyś pokazać jak wygląda ta rabata z nim?? Może u mnie w wątku bo u Iwony to widzę tylko że wątek ma po kilka stron dziennie i mogłoby mi się zdj zagubić
Przerwa na kawę... 13:17, 22 sie 2019

Do góry
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
Przerwa na kawę... 12:43, 22 sie 2019

Do góry
Jola - dla ginnala będzie mało słońca do odpowiedniego wybarwienia. Ja z tego powodu i z powodu możliwej docelowej wielkości za płotem go posadzę bo też mam w doniczce czekającego na zmiłowanie.
April napisał(a)

Klon palmowy - jeżeli jest to róg w którym zawiewa - może nie przetrwać. Derenie ładnie powinny się tam prezentować, np. Ivory Halo. Tylko to krzak i raczej wcześniej lub później na rabacie a nie w ten róg. Bo tu coś powinno być eleganckiego. Kousa są w większości o ciemnozielonych liściach, jasne listki są ale u dużych i rozłożystych okazów. Cięcie niestety będzie konieczne. Ja bym bukszpanu nie wyrzucała - jak góra ma być bardziej rozwichrzona - taka obwódka ładnie by to uporządkowała. Tylko przycięta musi być. Jak nie bukszpan to Anulajda (bodajże) robiła obwódki z cisa, jakaś niska odmiana była.

Ja tylko jeden problem widzę - tu wcześniej jest perukowiec - jaki? I czy on zostaje w tym miejscu? Toto ogólnie małe nie rośnie. Wręcz przeciwnie. Tak z 1,5-2 m szerokości i kilka wysokości a on wciśnięty w rogu. Ja jakoś kojarzę, że tam jest mniej na więcej jak u mnie na tyłach, mało miejsca. Dopiero za domem się rozszerza. Mój perukowiec ma obecnie z 4-5 metrów wysokości i metr szerokości. Pamiętasz mojego potwora ciętego co roku? jest wąski bo... ma podwiązane, formowane i cięte gałęzie. Kupa pracy 2 razy do roku. Jeżeli perukowiec zostaje to tu musi być małe drzewo, najlepiej o jasnej koronie, ogólnie coś jasnego bo inaczej zginie na tle tujek i ciemnego perukowca. Zbyt wiele opcji na razie mi nie przychodzi do głowy.

Zerknij na brzozy, które wybrałam (tam na początku też brzozę widzę, mogłyby się zgrać) i na listę drzew moich wybieranych w miejsce gdzie trafił Alpens Globe.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=786&quoted_post_id=3423232

Brzozy - jedna to odmiana Yellow Wings a druga Fox valley. Jest też pendula Gracillis - ta do cięcia bo finalnie duża, mam kupiłam, schowałam, później zdjęcie pokażę . I ew. na magnolię Isis - jej tu by było dobrze z tym że oprócz wiosny to zielony krzak ale ładny wrzecionowaty. Sunsation też ogromna nie rośnie i jest strzelista. Nigdzie nie ma podanej jej szerokości ale na zdjęciach ona ma taki wydłużony kształt. Może Amanogawa? Jabłonie ozdobne też powinny wytrzymać może Adirondack? O tej trzeba poczytać bo u Joli np. przemarzła. Ja ją kupiłam i się zastanawiam nad sensem zakupu. Ciągle w doniczce.
A i może jarząb? Zerknij na white wax (wiem gdzie jest sadzonka ładna do kupienia, on jest taki lekko przewieszający. I jeszcze jeden klon mi przychodzi do głowy z jasnymi listkami - Carnival - lubi półcieniście

Perukowca bym stamtąd zabrała tak czy siak chyba, że jasnego wsadzisz
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:25, 22 sie 2019

Do góry
Kasiu u mnie niestety jak bym nie podlewała hortensji to liście kłapią i później opadają więc podlewam co drugi dzien wiadro wody. Mam krzaki 8 letnie wykształciły już duża część nadziemna więc korzeń musi pobierać dużo wody jak jej nie ma to klapie. U nas ziemia jak skala bez podlewania.

Podlewam również brzozy tak tak mają bardzo płytki system korzeniowy jak bym nie podlałam już by oblecialy z liści.

Wczoraj w nocy dosyć mocno podpali na szczęście.
Przerwa na kawę... 15:40, 21 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Brzozy srogo, bo mi brzoza się kojarzy już jako taki konkret, taki brzeziniak i mam wow w oczach
aaa, znalazłam 2 brzozy takie mniejsze ogólnie. Jedna to odmiana Yellow Wings a druga Fox valley. Jest też pendula Gracillis. Tą ostatnia mam zamówioną nawet. Te dwie pozostałe podobno u Schmita są w ofercie. Jeszcze ciekawa może być Spider Alley. Reszta z mniejszych jakoś mnie nie urzekła.
Przerwa na kawę... 14:22, 21 sie 2019

Do góry
Brzozy srogo, bo mi brzoza się kojarzy już jako taki konkret, taki brzeziniak i mam wow w oczach
Między brzozami 17:29, 20 sie 2019

Do góry
Dziewczyny może pomożecie w palowaniu bo chyba jednak ciężko mi idzie chodzi o tylną rabatę, która jest już przygotowana do sadzenia. Miały być jodły hortensje i trawy ale plany muszę pozmieniać z dwóch powodów po pierwsze ph gleby już chyba się dla jodeł nie nadaje bo jest za mało kwaśno (ph około 7) a dwa mam trochę roślin do przesadzenia. Ogólnie to chciałabym się osłonić od wiatrów. Poniżej plan i zdjęcia (przepraszam za bałagan).

widok z góry

widok z tarasu

plan

Rabata ma w najwęższym miejscu 3,5 m a szeroka jest na 16m. Linia przerywana oznacza miejsce do którego na razie mam przygotowane do sadzenia. Oznaczenia:
1 - teraz rosną tam graby kolumnowe (posadzone co 1,2 m )
2 - Jarząb "Granatnaja" - też już rośnie
3 - to rośliny w kolorach żółtych, pomarańczowych i różowych (liliowce, jeżówki, rudbekie, 3 czerwone berberysy, miskanty i rozplenice).
4 - świerki serbskie lub inne iglaste "stożki"
6 - rosnące brzozy za domkiem, podsadzone różowo kwitnącymi bylinami

Jest jeszcze sosna czarna ale zniknie z tego miejsca, wiec nie zaznaczałam na planie.

Zostaje wolne miejsce między świerkami (3 kółeczka ze znakiem zapytania) - myślę tam o dereniach z czerwonymi pędami oraz żeby powtórzyć je przed świerkiem z prawej strony.

Niebieska plama to małe oczko które zostawiam na przyszły rok, a jesienią w tym roku chciałabym zacząć przygotowywać rabatę między trawnikami.

Czy ten plan ma ręce i nogi?
Ogród pod lasem 16:14, 20 sie 2019

Do góry
No powiem Ci, Ewa, że Rosi ma się świetnie. Sadziłam go późno i trochę pietra miałam, ale okazało się, że ufff, po raz kolejny szczęście i zima dopisały. Widzę go centralnie z salonu, jest czym oczy paść

A lebiodkę kupowałam jako lebiodkę... Czort wie jak jej na imię. W każdym razie niekłopotliwa, zimuje, nie choruje, fochów nie strzela, ładnie przyrasta, nic tylko polecać. Tym bardziej, że u mnie rośnie na korzeniach brzozy.
Tajemniczy Ogród 15:22, 20 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Mam te rodgersje tyle, ze ona u mnie mikra, wiosna sadzona. I czeka na cien. W sloncu mi ja troche przypaliło. Jeszcze musi sie pomeczyc ze 2 sezony. Brzozy juz zasuwaja i cien w koncu dorobia

U mnie cień dostanie na starcie, szukam teraz jakiś sensownych sadzonek po necie
Brzozy na prawdę szybko rosną
Tajemniczy Ogród 15:19, 20 sie 2019

Do góry
Mam te rodgersje tyle, ze ona u mnie mikra, wiosna sadzona. I czeka na cien. W sloncu mi ja troche przypaliło. Jeszcze musi sie pomeczyc ze 2 sezony. Brzozy juz zasuwaja i cien w koncu dorobia
Przerwa na kawę... 14:58, 20 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
O kurcze, ale klimatyczne tyły! Metamorfoza genialna

Brzozy powiadasz? Srogo się robi
no udała się zmiana. Tym razem to dobra zmiana była

??? Srogo??? Czemu?
Przerwa na kawę... 14:33, 20 sie 2019

Do góry
O kurcze, ale klimatyczne tyły! Metamorfoza genialna

Brzozy powiadasz? Srogo się robi
Przerwa na kawę... 11:46, 20 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Spowiedź ogrodniczki na plus, prawie wszystko zrobione, grzechy naprawione, nowych brak. Odpoczynek bez wyrzutów sumienie Aż dziwna ta myśl, że nic do roboty, prawda
Chwilo trwaj chciałoby się powiedzieć. Na pocieszenie dodam, że będzie robota jak się drzewa rozrosną, rabaty ze słonecznych staną się cieniste. Dlatego pilnuj rozmiarów drzew, ja wiele przegapiłam i teraz się bujam

Widok piękny, jest lekko i bujnie, mimo, że robota była ciężka. Z pozostałymi rabatami też tak będzie Chociaż jakby tak wszystko już było skończone to faktycznie nuuuda! Człowiek tak się przyzwyczaja do główkowania nad remontami, że aż głupio zostać bezrobotnym w tym temacie
Powiem ci coś okropnego - ja już nastepną robotę wymyśliłam ale może żeby nudno nie było to już na następny rok. Chyba, ze teraz uda się namówić eMa na zrobienie pergoli. bo jak przeniosę huśtawkę na pergolę i do tego dodam hamaczek to będę miała nie jedną a dwie nowe rabatki i trochę się jeszcze zadrzewię
nowa rabatka powstałaby w miejscu huśtawki, o tu

A na pergolę jest idealne miejsce tu ale w innym stylu niż pokazywałam. Chyba bezczelnie skopiuję Kasyi projekt lub Ani Kwartet...

I głupia myśl zakiełkowała w mojej głowie po wizycie w cienistym zakątku za domem, że chcę tu coś jasnego, że chcę tutaj brzozy... muszę temat przespać, przemyśleć, przerysować, pomierzyć co ew. mi tu wejdzie ale ze 2 drzewa jeszcze muszę mieć na swoim terenie.
Tajemniczy Ogród 11:33, 19 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)

eee no strumien to mozna przeciez dorobic albo chociaz oczko z kaskadka z kolei ja mam wrazenie, ze najwiekszym pijakiem w moim ogrodzie zawsze były wierzby, pelno ich tu na żuławach, praktycznie w rowach rosna. a brzozy w borach to glownie na piachach

Ten temat jeszcze przede mną Choć taka mała kamienna fontanna w jakimś kątku mi się marzy...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:45, 18 sie 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piesek rośnie jak na drożdżach, ogród kwitnie, a brzozy z budleją tworzą cudowny obrazek.
Tylko żal patrzeć na zamulone oczko jak ma się w pamięci jak tam było pięknie.

Rośnie i rozkręca się, choć dzisiaj Gości przywitać nie chciała
no żal, serce mi ściska jak tamtędy przechodzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies