Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z pergolą 13:25, 29 wrz 2016

Do góry
Na razie rozrysowałam na tej którą mam. W obu wersjach pomiędzy obeliskami rosną miskanty z werbeną (lub bez):

wersja 1:

lewy kwadrat nie powinien być przytulony do tarasu, bo nie zgra się wtedy z oknami - środkowe ciski powinny wypadać w środku okien. Róż w kwadratach zmieści się chyba więcej niż po cztery, ale wolałam być ostrożna. Fioletowy pas to szałwie. W tej wersji problemem jest spadek - nie da się go zniwelować odpowiednim cięciem buksów.

wersja 2:

cały prostokąt (bez pasa z obeliskami) dzielisz wzdłuż na trzy. dostajesz dwie linie. na tych liniach powinien wypadać środek bloków buksowych. Jeżeli obeliski rzeczywiście są tak odsunięte od okien jak na rysunku, to pomiędzy blokami powinno wypaść nie więcej niż metr przestrzeni na róże. Powinno być w sam raz. W tej wersji trzeba zrezygnować z tego czwartego obelisku w rogu.
Ogród Nety- moje marzenie 13:06, 29 wrz 2016

Do góry
Na dwa ambrowce jestem praktycznie zdecydowana, ale nie wiem co obok dać żeby zasłonić się od tarasu sąsiada - w miejscy znaków zapytania.
Chciałabym się zasłonić, ale nie zdominowac tej części drzewami. Może jakies kolumnowe? Tylko długo trzeba czekac aż się rozrosną. Może tylko 1 większe drzewo?

Ogród z pergolą 12:59, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wersja 2

Aniu, ważne pytanie: w obu wersjach inaczej są zaznaczone obeliski przy oknach: inna wielkość i inna odległość od okna. Która wersja odpowiada rzeczywistości?

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:55, 29 wrz 2016

Do góry
admete napisał(a)
No to rosliny na taczki i jedziemy przymierzać
Jadąc koło zakola przy domu, zauważyłam że kolor jeżóweczek zarąbiście gra mi z żurawkami.

Dodam że jeżówki kupiłam dla koleżanki do hortensji
no może jedna dla mnie by była, a koniec końców okazało się że mnie samej przydałoby się z 7 sztuk hahahahahaha

przymiarki..
no nie bosssssssssko

Ten zestaw jest mega! Genialny efekt
Ogród Mirelli 12:43, 29 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Mirellka odpoczywaj,naładuj akumulatory na zimę Pozdrawiam
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:40, 29 wrz 2016

Do góry
takie to tylko nad morzem

a te już moje

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:40, 29 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

mi się wydaje że werbena spokojnie się tu zmieści

hehe wiosną za darmo siewki oddają sama Ci oddam
Thuja 'Brabant' 12:38, 29 wrz 2016

Do góry
A żółknięcie od dołu? Czy to choroba grzybowa (za głęboko posadzone?), przesuszenie czy przenawożenie?

Brązowe gałązki same odpadają po dotknięciu. Mają kolor czerwonawo-brązowy.

Przesuszenie raczej nie, bo podlewam je codziennie 45 minut z linii kroplującej (4 ,5 litra na metr, tuje co 70 cm). Raczej odwrotnie - przelanie. Od dwóch dni nie podlewam tuji, a sprawdzałem - ziemia nadal mokra.

Tuje sadziłem półtora miesiąca temu, pod każdy krzaczek wrzuciłem garść nawozu do ukorzeniania wymieszaną z ziemią.

Na początku chyba je to trochę popaliło. Zacząłem je podlewać intensywniej, żeby wypłukać nadmiar nawozu, ale wydaje mi się, że teraz przesadziłem z podlewaniem i ziemia była non stop mokra (za mokra).

Podejrzewam, że może to być fytoftoroza
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:35, 29 wrz 2016

Do góry
Ta dam!
Mam ja plan

Ogrodowy song 12:15, 29 wrz 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Zapomniałam wspomnieć, że wczoraj przesadzałam młode buki.

Nie wiem, czy ciąć teraz mogę ??
Ewa buki z doniczek czy przesadzałaś?Coś w dołki im dawałaś?Też mogę od sąsiada z lasku sadzonek wykopać tylko czekam aż liście opadną.
Kondziowy ogrod cz II 12:14, 29 wrz 2016

Do góry
Witam wstawie kilka zdjęć warzywnika, w końcu zaczyna wyglądać jako tako, ale jeszcze duzo pracy wymaga żeby wyglądał super

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:08, 29 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
odpowiem bez cytowania
nie mam pojecia jak rozmnazac barbule, moge sprobowac na wiosne po cieciu
mam 2 zwykle i 1 white surprise

i pare fotek

Kasya, jak je oceniasz wielkością i siłą wzrostu? Teorię czytałam na stronach szkółek I co to znaczy "zwykłe"? Czy mi sie wydaje, ze te zwykłe sa bardziej "zarówiaste"? Nie ukrywam, ze u mnie moze sie znaleźć co najwyzej jakaś kompaktowa odmiana - popatrzyłam tu i ówdzie ale juz chyba wstrzymam sie z zakupem do wiosny.
Ogród tworzony z pasją 11:57, 29 wrz 2016

Do góry
Karolu, ile lat mają Twoje miskanty ? Są już fajnie zagęszczone, super wyglądają z brzozami w tle

Karol99 napisał(a)
Teraz w ogrodzie królują miskanty..
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 11:47, 29 wrz 2016

Do góry
Chwalę się Na razie skarpą przy tarasie:
Tak było jeszcze wiosną tego roku

A tak jest teraz

W międzyczasie taras służył jako przechowalnia przesadzanych roślin Cieszę się, bo udało się wykorzystać rośliny, które już miałam w ogrodzie, tylko róże pnące przeprowadziły się do sąsiadki
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:45, 29 wrz 2016

Do góry
i jeszcze taka wierzba, może ktoś się orientuje jaka będzie dokładnie .. z góry dziękuję za pomoc
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:45, 29 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Półka wersja "enta"

Trzy brzozy+ rozplenice, kulki z cisa+ w szlaczek rozchodniki, przy kulkach "coś"- chodziło o inną fakturę i kolor.

Kręcę się w kółko trzymając tej samej koncepcji, że brzozy mają być ustawione właśnie tak, a kulki mają być trzy i dokładnie tam, gdzie je umiejscowiłam. Zmieniam tylko dodatki.

A może macie jakiś rewolucyjny pomysł? (Ale brzozy mają zostać ).
Gdzie jest Asia?

Dziewczyny jeśli coś Wam świta w głowie, to proszę o sugestie

mi się podoba bardzo
widze ze komponujesz symetrycznie jak ja
Ogród z pergolą 11:42, 29 wrz 2016

Do góry
kurcze nikt nie zareagowal na mojego posta o juz takim dokladnym ustaleniu nasadzeń w tych dwoch wersjach (a od tego zalezy ilosc sadzonek buksów) i teraz niewiem czy ja cos zle zrozumialam :/
Asia w tym twoim pomysle dolny blok jest na wysokosci końca linii tarasu?
wersja 1 to moja propozycja i tutaj "trumienka" ma sie licować z linia tarasu

wychodzi mi prostokąt ok 2,4m x 3,5 czyli sadząc co 20cm ok 70 sadzonek na jeden prostokat i podobnie na drugi
wersja 2

Asiu miedzy blokami (pisalaś o 3 rzędach buksów co 20cm sadzonych czyli szer 60cm)dokładnie juz licząc jest ok 2,4m miejsca na ten rząd róż. troche za dużo na jeden. czy bedzie dobrze jesli bedą 2 rzędy róż po calości? bo mi sie wydaję że troche busz znowu wyjdzie..ale ja się nie znam :/
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:41, 29 wrz 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

hortensa z prawej to jedna z tych kościelnych z zeszłego roku

zeszłoroczne buksiki
a poniżej jałowce z marketu z przed dwóch lat, wtedy miały 15 cm wzrostu i kosztowały 3 zeta, urosną wielkie

Sylwia, to mnie zachwyciło
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:37, 29 wrz 2016

Do góry
Witam! Czy jest ktoś w stanie pomóc mi stwierdzić jakie dokładnie to gatunki?
A - to jałowiec, tylko nie wiem jaki...
B - róża
C - lilak
D - J nie mam pojęcia..
M - jesion?
G - również lilak?

Bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi!

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:32, 29 wrz 2016

Do góry
Półka wersja "enta"

Trzy brzozy+ rozplenice, kulki z cisa+ w szlaczek rozchodniki, przy kulkach "coś"- chodziło o inną fakturę i kolor.

Kręcę się w kółko trzymając tej samej koncepcji, że brzozy mają być ustawione właśnie tak, a kulki mają być trzy i dokładnie tam, gdzie je umiejscowiłam. Zmieniam tylko dodatki.

A może macie jakiś rewolucyjny pomysł? (Ale brzozy mają zostać ).
Gdzie jest Asia?

Dziewczyny jeśli coś Wam świta w głowie, to proszę o sugestie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies