Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 12:48, 08 lis 2016

Constans napisał(a)
Ojaaaa, pomysł z żywopłotami Asi rewelacyjny! Podobywa mi się najbardziej ze wszystkich Ognisko bym wypier...papier Marta, a pamiętasz jak Toszka pisała, że trawnik to najdroższa w utrzymaniu rabata w ogrodzie? Po co koszty sobie produkować? Komunia, elewacja, malowanie w środku - gwoli przypomnienia Podsadzisz te żywopłoty jakąś trawką, bylinami i poukładanie się trochę złamie a żeby nawiązać tyłem do przodu to może przy przybramkowych rabatach walnąć żywopłociki...

Pośpij kilka dni z tym - dojrzejesz

Aniu...jam tak mega nie techniczna...ja nawet paznokci nie potrafię sobie opiłować- zaraz się wkurzam i obcinacz idzie w ruch- a Ty mnie chcesz skazać na żywopłoty i ich cięcie?
Makusia 12:58, 08 lis 2016

HAniu:
1. dziękuję za info o pompie- zakupię eMowi na Walentynki- postanowione

2. linie kroplująca wpisałam na swoją listę prezentów do Mikołaja tuż obok dobrego węża ogrodowego, sekatora do gałęzi i "pozycji otwartej"

3. Żurawki i hosty miałyby świetną miejscówkę na tej rabacie ze świerkami. Pod brzozami ich kompletnie nie będziesz widzieć, bo je zasłonią derenie- dlaczego Ty musisz brzmieć zawsze tak rozsądnie i przekonująco????

4. Żadnej ścieżki! Pisząc półdzikie miałam na myśli to, że tam będą na ziemi leżały liście z brzóz. Można puścić barwinek. Zniesie chodzenie po nimi niedobór wody, a nie trzeba nań chuchać.- no a gdyby derenie dać pomiędzy/przed brzozy i dać im linię kroplującą, to musi być ta "luka"? Bo ta luka mi nie leży ze względu na cykliczne zmniejszanie się powierzchni trawnika....chyba bardziej do mnie przemawia rabata zaczynająca się bezpośrednio od brzóz.

5. Ja Ci dam warzywnik z trumienek! Ale dobra- przyznaję się. Inwestycja płotka jest do d..y! Niemniej jednak musze poczekać, aż warunki atmosferyczne zrobią swoją i usunę tą konstrukcję. Wcześniej nawet o tym nie wspominam, bo eM by mnie rozstrzelał wzrokiem- całą zimę mu o tym gadałam i od wiosny płotek był najważniejszy, więc nawet nie wspominam między słowami o likwidacji płotka...
Przesunąć się go nie da, bo jest "na stałe", więc- nie chciałam tego mówić głośno...płotek i suszarę trzeba zasłonić
HAniu kocham Cię za grabiszcza!!!!!! Czekałam, aż ktoś powie "może grabiszcza", "mnie by tam pasowały grabiszcza"!! T A K !
makadamia 13:09, 08 lis 2016

Z tymi żywopłotami to się trochę zamieszanie zrobiło.
W tym rysunku powinnam go wygumkować, bo po naradzie z Gruszką ustaliłyśmy, że żywopłot tam nie da rady.

W międzyczasie była również wersja nowoczesna, w której żywopłot był przed brzozami, za to dereni nie było wcale. Z tej wersji rezygnujemy

Zostają same brzozy i derenie. Trudno, zimą będzie... mniej ładnie

Przerobienie stożków na choinki to super pomysł, ale wystawa zostaje ta sama - północna.
Co więcej, dużo więcej światła tam nie będzie, bo widzę, że sąsiad tuj nie ma zamiaru przycinać, więc urosną.

Za to zrobi się więcej miejsca na chciejstwa
Makusia 13:30, 08 lis 2016

makadamia napisał(a)
Z tymi żywopłotami to się trochę zamieszanie zrobiło.
W tym rysunku powinnam go wygumkować, bo po naradzie z Gruszką ustaliłyśmy, że żywopłot tam nie da rady.

W międzyczasie była również wersja nowoczesna, w której żywopłot był przed brzozami, za to dereni nie było wcale. Z tej wersji rezygnujemy

Zostają same brzozy i derenie. Trudno, zimą będzie... mniej ładnie

Przerobienie stożków na choinki to super pomysł, ale wystawa zostaje ta sama - północna.
Co więcej, dużo więcej światła tam nie będzie, bo widzę, że sąsiad tuj nie ma zamiaru przycinać, więc urosną.

Za to zrobi się więcej miejsca na chciejstwa

Podejrzewam, że sąsiedzi po definitywnym zakończeniu inwestycji "basen", wezmą ekipę, która zrobi totalny roz....i cały ogród. Zatem temat tuj -kto wie...

W zimie będzie pięknie- białe brzozy i czerwone derenie- będzie patriotycznie

PS. Dla zainteresowanych Widzicie moją balkonową balustradę......?
Kawa 13:35, 08 lis 2016

to basen sąsiadów????
boszz
iwka 13:36, 08 lis 2016

uuuulalalala
Makusia 13:37, 08 lis 2016

Kurde Dziewczyny! Widzicie gdzie mam balkon?!?!?! Niech mi ktoś zacznie współczuć i okaże zrozumienie...
Kawa 13:38, 08 lis 2016

Makusia napisał(a)
Kurde Dziewczyny! Widzicie gdzie mam balkon?!?!?! Niech mi ktoś zacznie współczuć i okaże zrozumienie...

hehehe no
współczuję ci i to bardzo
mnie osobiście by szlag trafił
Makusia 13:43, 08 lis 2016

Kawa napisał(a)

hehehe no
współczuję ci i to bardzo
mnie osobiście by szlag trafił

Jak myślisz Kamilo...dlaczego chcę sadzić liściaste....?
Kawa 13:43, 08 lis 2016

hii no i to wysokie