Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:42, 08 lis 2016

pawel_snopek napisał(a)
Klon cynamonowy najlepiej wygląda gdy ma formę wielopniową jego kora jest wtedy mocno wyeksponowana, na plus zasługuję jeszcze jego jesienne przebarwianie liści na intensywny czerwony kolor

Dzięki, Pawle! Właśnie dlatego wymyśliłam, że wielopniowość jeszcze bardziej uwydatni jego największy atut. Jesienna szata też mi się podoba.
margaretka3 11:43, 08 lis 2016

Konieczki napisał(a)
Ale co to za zycie bez ogrodu. No ale na tarasie
Zaniedbalam okropnie, w sobote bede dzialac przesadzac.
Gosia bede potrzebowala Twojej pomocy przy zmianach ale to juz na priv.
A gdzie kupowalas? Ja musze do J sie wybrac, szukam usilnie klonow Ginnali i to kilku sztuk jakbys widzialam daj znac.

Na tarasie to przecież jedną nogą już w ogrodzie, a płucami to w całości
Priv napisałam. Dam znać.
margaretka3 11:46, 08 lis 2016

Gabriela napisał(a)
Klon strzępiastokory, piękne drzewo, zaopatrzyłaś się w Krzywaczce?
Cieszę się widokiem kwitnących chryzantem, mam je w pamięci, zgłoszę się wiosną, miejsce już gotowe.

Tak, połowę wykupiłam. Ale jeszcze były ostatnio.
Ja też pamiętam o nich dla Ciebie.
Gabrysiu, napisz, jakie kolory chcesz, muszę oznaczyć, póki kwitną. Potem zapomnę.
margaretka3 11:46, 08 lis 2016

violka171 napisał(a)

najwazniejsze ze zimuje w gruncie
dziekuje za info
pozdrawiam

margaretka3 11:52, 08 lis 2016

mira napisał(a)
To ja tę czerwoną chryzantemę już sobie zapamiętałam u Ciebie, cudowna.

Widze że masz różę Rapshody - coś powiesz o niej?

Miałąm też knautię i mi ją jakby rdza opanowała, sięłam do ziemi i nie wiem czy się na wiosnę odnajdzie, czytałam że ona lubi być taka krótkotrwała.

Działasz mocno, mocno, a ja dziś lenia poczułam,strasznie u mnie mokro i zimno - czuję że to nie czas na pracę w ogrodzie - a robić jest co. Oby jakies ciepełko na chwilkę przyszło.

pozdrawiam

Ten odcień czerwieni świetnie pasuje do jesiennych brązów, złota i żółci. To też ją odłożę dla Ciebie
Oj, wczoraj było potwornie mokro, nawiozłam tylko kompostu na grządkę warzywną, nie dało się wejść i przekopać.
Rapsody mam krótko, dopiero drugi sezon, rozkręca się powoli. Ma 1,5 metra. Miała odrobinę plamistości, mszycy nie miała. Lubię róże w fioletach.
Laurowiśnia ma ją znacznie dłużej. Zasięgnij jeszcze u niej rady, pewnie więcej Ci powie, bo ona ze znacznie większym doświadczeniem różanym niż ja.
margaretka3 12:08, 08 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Zakochana jestem w Twoich chryzantemach. Czy to są jakieś specjalne, czy takie, jak kupuje się na groby? Ja mam jedną taką uratowaną właśnie z cmentarza, gdzie wylądowała na śmietniku i pięknie mi się odwdzięcza kwitnieniem, ale nie wiem czy jest szansa na przezimowanie.

Moje aminki nie dojrzeją, zbyt zielone jeszcze, więc nasion nie zbiorę w tym roku.

Mam i ja driakiew, ale z całej paczki nasion wzeszły mi 3 sztuki. Będę próbować znowu siać, bo podoba mi się.

Zastanawiałam się nad Rapsody, ale widzę, że niepotrzebnie. Piękna jest, w moim kolorze, zakupię więc.

Zawsze odnajduję u Ciebie coś ciekawego.

Aga, to są takie jak na grobach ludzie stawiają. Mam je wszystkie od mojej mamy, która uprawia je w wielkich ilościach od trzydziestu już prawie lat. Stąd właśnie o chryzantemach troszkę wiem
Tę swoją posadź w gruncie jak najszybciej, żeby zdążyła się dobrze ukorzenić.
Aminki mimo wszystko zostaw i nie wyrywaj przed zimą, może jeszcze się wyszuszą i coś się wysieje na wiosnę.
W ubiegłym roku pokazałam moje chryzantemy, możesz je zobaczyć tauaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=67
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=75
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=85

A tutaj masz instrukcję, jak zrobić na wiosnę swoje sadzonki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=86
margaretka3 12:12, 08 lis 2016

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,widzę że działasz ,jeju ta cudna rabata różano -lawendowa poszła pod nóż ? w szoku jestem ,ale wiem że zielonego tła ci tam brakowało ,chryzantemy cudne .

Reniu, pod nóż, uwierzysz? Taki zwrot akcji
margaretka3 12:23, 08 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Oj, nie wiem. Bez planiku nie ruszymy. Ale będzie zima.

Krzywulce są z charakterem, fajne.

Czy Tobie chryzantemy też tak podsychają dołem?

Tej białej nie mam. I tej bordowej. Jak się nazywają Twoje odmiany i gdzie można je kupić? I poproszę o więcej inf. nt. pielęgnacji chryzantemy i sadzenia (moja jedna rośnie na wygnaniu pod wierzbą, druga w zielniku a trzecia pod gruszą ozdobną, przy prosie).

Tego się właśnie obawiałam. Tylko przed zimą muszę zdążyć posadzić kloniki. Musze się zmobilizować.
Ewo, w tym roku nie tylko od dołu podsychały dolne liście u chryzantem, całe gałązki grzyb zjadł, tak bardzo, że niektóre w ogóle nie zakwitły. Za dużo wilgoci w lecie było. Ja ich nie przyskałam, sprzedawcy w szkółkach stosują środki przeciwgrzybiczne.
W ubiegłym roku szukałam nazw odmian moich chryzantem, tylko niektóre znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=75

Ewo, ja nic specjalnego nie robię z chryzantemami, rosną w każdej glebie. Od ponad trzydziestu lat moja mama je uprawia w dużych ilościach, w różnej ziemi je miała, i w bardziej wilgotnych i żyznych (wtedy rosną bujniejsze kępy) i w glinie na słonecznym stoku, gdzie nikt ich nie podlewał.
margaretka3 12:28, 08 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, wyszabruj i dla mnie. Ja im dam miejsce honorowe w zielniku.

Przypilnuję Gabrysię, żeby wyszabrowała Tylko które białe? Na zdjęciach są co najmniej dwie odmiany, z żółtym oraz różowawym środkiem. Obu nie masz?
A tę rudo-pomarańczową masz? Ona też jest śliczna.
12:31, 08 lis 2016
margaretka3 napisał(a)

Haha
Jesteś pewna? Już możesz zacząć zazdrościć
Normalnie cudne to moje krzywulce

no to juz ci sie robią rabaty swiatowe ...największy krzyk mody teraz to drzewa wielopniowe

czy to jest klon cynamonowy? ...kompletnie nie wiem gdzie o tych krzywulcach pisałas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies