Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Beaty 06:50, 16 lis 2013

Do góry
W kwestii technicznej, zlikwiduj odstępy między nawiasami, nie przeczytałaś instrukcji dokładnie. Link będzie działał.
Dlaczego masz w tytule wątku mkropka pl ? to oznacza reklamę konkretnej stronki. Zrób tytuł swojego wątku. Linki mają być na Ogrodowisko a nie gdzieś w net.
Ogród Beaty 06:49, 16 lis 2013

Do góry

Możesz dodać turzyce Carex testacea Prairie Fire, będą takie fajne "piórka".

Ogród Beaty 06:48, 16 lis 2013

Do góry
Witaj, rabaty są małe, a akurat rośliny które już są to wielkie okazy. Ten berberys rośnie silnie i nie jest aż tak ładny, aby być "gwiazdą". Moim zdaniem powinnaś go przesadzić wiosną.

Trzeba odmłodzić, czyli przyciąć prawie do zera i przesadzić w miejsce mniej eksponowane.

Po lewej z kolei rośnie dość ładny jałowiec ale też jest na brzegu rabaty. On ewentualnie nie będzie przeszkadzał. Przed nim paskiem dodaj trzmielinę Fortunego 'Emereld'n Gold', będzie fajnym kontrastem dla niebieskiego jałowca, na kratki daj ciemnoróżowe róże i do tego powojnik o ciemnoniebieskich kwiatach.

Przed tujami daj 5 hortensji bukietowych dowolnej odmiany (Bobo, Limelight, Vanille Fraise, przed nimi żurawki Berry Smoothie i będzie kolorystycznie ładnie i zadbane.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:51, 15 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podziwiam i wspominam, bo miałam takie same widoki Pamiętam budowę bardzo dobrze, przeżywam razem z Tobą.

Miło mi Danusiu, że zaglądasz na nasz plac boju i wspierasz jest już fajnie na tym etapie, ale wszystko przed nami, chciałabym jednak już mieć dom ocieplony i wykończony chociaż w stanie tzw. surowym, bo już żadne materiały nie zabierałyby miejsca w centralnej części przyszłego ogródka i spokojnie można by było cokolwiek robić
Słonecznie pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:01, 15 lis 2013

Do góry
Puk,puk, informatyk za drzwiami, wyłączam się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:01, 15 lis 2013

Do góry
Matko, mam asa, ale najpierw trzeba go zrealizować , pomysła jest Marzenko Ale najpierw to co rozpoczęte mus zakończyć, bo w takim tempie to się można wykończyć Rysiu, dasz radę do wiosny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:33, 15 lis 2013

Do góry
Petarda będzie, mam asa w rękawie, ale chyba na wiosnę to się objawi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:30, 15 lis 2013

Do góry
Jestem nieczasowa z kilku co najmniej powodów. Lustro a raczej jego ramy, to nie takie hop siup. jak się okazuje Wypolerowanie wielkiej ramy na satynę nie jest takie proste. Witek robi to już 3 dni. O cierpliwość proszę Potem szklarz, nie wiem czy przyjedzie od ręki

Mam zdjęcia z 2 dni, ale jak pisałam muszę przegrać nośnik bo za chwilę ani jednego zdjęcia nie będę miała.

Kochani, musicie poczekać.

Dla odmiany nic nie robię dziś u siebie w ogrodzie, bo pracowałam daleko od domu. Jutro popracujemy, ale raczej będziemy czyścić staw, wypompowywać wodę z liśćmi. Lustro będzie się lakierowało, żeby nie rdzewiało.

Wielkie uściski odwiedzającym i czeka mnie nieprzyjemna robota techniczna, nie cierpię tego jak śniegu

O preriowym nie pisałam, ten ogród z którego pochodziły zdjęcia wtedy ma być w grudniowej Magnolii, a to już jutro Będzie też ogród zimozielony Dwa w jednym

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:10, 14 lis 2013

Do góry
Ochrona przed mrozem. Przed zwierzątami w sumie są inne taśmy takie sztywne, jakby spirale. Woedz o tym, że gdy śniegi są wysokie, zwierzęta przechodzą nad ogrodzeniem (zające).

Po prostu spytaj sąsiadów, bo jedyne wytłumaczenie to mróz i zwierzęta.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 16:55, 14 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby dzikie zwierzęta nie obgryzały kory drzew.

Ale tam raczej nie ma szans na dzikie zwierzęta. Ogród porządnie odgrodzony, otoczony innymi domami. Jedyne zwierzę to labrador.
Ogród w kształcie litery" L" 19:58, 13 lis 2013

Do góry
To jest właśnie wada ogrodu bylinowego. Peonie są żarłoczne i zacieniają. O nich poczytaj tutaj

Zastosowanie piwonii w ogrodzie

Piwonie sadzimy jako punkty przyciągające uwagę na rabacie, W zasadzie słabo się łączą z innymi roślinami ze względu na swą wyjątkowość i okazały wygląd. Łatwo tutaj o przesadę. Nieźle mogą wyglądać z kosaćcami syberyjskimi i brodatymi, delikatnymi trawami ozdobnymi, makami oraz roślinami cebulowymi np. żonkile, późne tulipany i lilie. Jednak najlepiej, gdy z piwonii stworzymy jednogatunkowe rabaty. Należy je sadzić z dala od dużych drzew lub krzewów, ponieważ będą konkurować o przestrzeń i składniki odżywcze.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 13 lis 2013

Do góry
Ja bym zrezygnowała z obwódki, bo jak będzie obwódka to w środku muszą być wyższe rośliny, żeby wystawały zza niej. Więc radzę co innego. Zamiast bukszpanów daj tuje Danica lub inne coś zwarte, np, miniaturowe świerki np. Echiniformis albo coś podobnego.

Będą pasowały do plam z wrzosowatych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:50, 13 lis 2013

Do góry
Najwyżej spacery, zjeżdżać nie mam zamiaru

Nośnik mi szwankuje, zablokował kompa, musiałam wymusić wyłączenie. Nie mogę wkleić zdjęć
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:42, 13 lis 2013

Do góry
Zdjęcie jest bardzo słabej jakości, trudno zgadywać, czy to jest coś takiego?

Paeonia - Piwonia 19:27, 13 lis 2013

Do góry
Zostaw do wiosny. Albo obetnij, to nie ma dużego znaczenia.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie

Lawenda - Lavandula 19:25, 13 lis 2013

Do góry
Raczej zgniła albo porażona przez grzyba z powodu nadmiernej wilgoci. Utnij te porażone gałązki aż do nasady.
Anemone × hybrida (zawilec mieszańcowy) , Anemone hupehensis (zawilec japoński) 19:23, 13 lis 2013

Do góry
mira napisał(a)
tak jest piękny - liście ma bardzo ładne i chyba pasuje do naturalistycznych ogrodów i nie tylko - ja ma jedną ale kiepsko rośnie i nie wiem jakie stanowisko powinna mieć optymalne
23 wrzesień 2012

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:19, 13 lis 2013

Do góry
Rh trzeba popodnosić, wywiercić dziurę z drenażem. Po prostu postawić na tym, a obok obsypać górką ziemi kwaśnej ale naturalny pagórek zrobić. Może się uratują, skoro zalane, jeśli nie jest oczywiście już za późno. One gliny i zalania nie znoszą.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:18, 13 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, ja bym poprosiła jeszcze raz o te zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=523

Bo masz chyba prawdziwe jaja opuchlaków

Zaraz wyślę. Obawiam się że to jaja ślimaków......
Przesadzanie starszych drzew iglastych 19:17, 13 lis 2013

Do góry
Będzie żył Aby przezimował.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies