Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W miniformacie 08:05, 17 sie 2016

Do góry

a hortka kolorem mnie zachwyciła ...znasz odmianę...chciałabym taką ...białaoliliową wzdycham

Hortensja się przebarwia i teraz ma taki kolor. Ona jest różowa i nie znam odmiany. Kupiłam bez opisu, ale mam jeszcze jedną i ta jest biała, a z upływem czsu ma różowe "liźniecie"
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:04, 17 sie 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Sea Foam

ale ona ma delikatna
Chopin zachwycający, muszę sobie go sprawić
Mała Eleczka 07:58, 17 sie 2016

Do góry
bleebla napisał(a)

Spoczęłabym...tu oto na tej kanapie
Ogród Małej Mi - sezon 2016 07:55, 17 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jakie lato.. noce zimne... basen zwijam.. bo woda już nie osiągnie temperatury dla ludzi.. i ani razu nie skorzystałam z basenu

No ten sezon niestety mało łaskawy dla lubiących się moczyć.A mały ludek przeuroczy-mój chrześniak też jest na etapie zjadania wszystkiego co widzi-kamienie uwielbia
Ogródek z futrzakami i kamieniami 07:51, 17 sie 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
troche sierpnia

Ewuś piękny ten Twój sierpień Cudowności masz i róże tak pięknie kwitną
ta najciemniejsza róża co to za panna ?? Jest bardzo podobna do mojej NN kupionej w szkółce. Moje róże chorowite przez te deszcze tylko te starsze egzemplarze jakoś sobie radzą. Czy Ty róże sadzone wiosna nawozisz ? Buziaki
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:41, 17 sie 2016

Do góry

Irenka muszę,ale po prostu muszę to napisać: zostałaś moim ulubionym rycerzem 2016-a wierz mi, że to nie byle co-do tej pory był to John Snow z Gry o Tron

A i jeszcze...piękne klimaty-takie greckie masz-niebieski robi robotę!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:39, 17 sie 2016

Do góry
Dzień dobry,
jestem nowa na forum, ale śledzę go od jakiegoś czasu. Proszę o pomoc w rozpoznaniu chorób azalii i czy da się je uratować.
Ogródek późną jesienią zakładał ogrodnik, który w tym roku "zniknął" i nie odbiera telefonów. ziemia była gliniasta, dużo gruzu budowlanego, ogrodnik miał ją przekopać, oczyścić, użyźnić, etc. aby rośliny mogły rosnąć. Niestety po tym jak padło sporo tuj, mam podejrzenia, że gleba nie została jednak dobrze przygotowana, a może po prostu mamy pecha i wszystkie choroby zawitały do naszego ogródka.
Opuchlaka już rozpoznałam i z nim walczę, ale nie wiem czy da się uratować azalie, które robią się takie czerwone. Niedawno pryskałam previcurem ale co jeszcze mam zastosować> I martwią mnie te zaschnięte końce na jednej z odmian azalii. Takie zasuszone końcówki mam też na hortensjach, zdjęcia umieściłam w innym wątku. Proszę o poradę co mam jeszcze zastosować aby uratować krzaczki.
Wąski cienisty przedogódek 07:34, 17 sie 2016

Do góry
Lipiec 2016/ Sierpień 2016

Czy można przesadzać hortensje na jesieni czy lepiej poczekać do wiosny?
Lawenda mi się trochę "rozlała" czy powinno się ją jakoś ciąć żeby zachować pokrój zwartej kępy?
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 07:27, 17 sie 2016

Do góry
Witam
jestem nowa na forum, ale wątki czytam od jakiegoś czasu. Pokrótce opiszę stan ogródka. Późną jesienią ub. roku ""profesjonalny ogrodnik" przygotował nam ogród - ziemia ciężka, gliniasta, dodatkowo mocno zanieczyszczona gruzem pobudowlanym.
Miał ją użyźnić, przekopać i przygotować tak aby rośliny mogły "żyć". Do końca wiosny było wszystko ok a potem zaczęły się niemiłe niespodzianki, a ogrodnik w zasadzie zniknął ,nie odbiera telefonów.
Muszę sama powalczyć o ogród, co zresztą lubię ale brak mi wiedzy.
Do rzeczy - załączam zdjęcia hortensji, mam kilka krzaków i tak wyglądają obecnie wszystkie.
Wystawa dla jednych jest wschodnia, inne rosną na wystawie południowej.
Niestety rozpoznałam opuchlaka i z nim walczę, jednak nie wiem czy te przesuszone liście to slońce czy choroba grzybowa. Proszę doradźcie co robić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:03, 17 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moja Biedermeier jest małym krzaczkiem i wygląda tak

w pąku

w pełni rozwinięta

Identycznie wygladała moja, a kwiat trzymał sie chyba z 3-4 tygodnie na łodydze!
W oflisowym ogrodzie 04:22, 17 sie 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Kami czy to drzewo to wierzba mandżurska?
Jeśli tak to bardzo ładnie u Ciebie rośnie.
Mam takiego małego zaniedbanego drapaka, ciągle mu liście zasychają - nie wiem czy choruje, czy ma za sucho w tym miejscu, czy za mało słońca...zastanawiam się czy go nie wyrzucić.
Jak często podcinasz swoją - może ja za mało swoją ciacham i dlatego jest taka wyleniała?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:30, 17 sie 2016

Do góry
A tu moja żałosna stipa.
W ogóle jest tu bardzo żałośnie, nie mam pomysłu co zrobić ze ścieżką, czym wyłożyć, wysypać? Żwirek odpada bo tam zbyt wąsko jest i przy każdym podlewaniu będę w to wężem korę wgarniała.
Poza tym rośliny. Tak nie może zostać !!!!!!!!
Jak mam je rozmieścić ?? Stipy napewno wylecą ( w tym roku wsadzone tam są awaryjnie )
Myślałam w ich miejsce dać Red Barona, pod nim tak jak są te czerwone żurawki, rozmnożyć trawki, porozsadzać w miejsce wrzosów ?? Co z tym fantem zrobić ?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:21, 17 sie 2016

Do góry
Vanillki są na różnych stadiach rozwoju

tatarakom podoba się to miejsce. Jak widać do trzech razy sztuka

Tym już trzeba bedzie bardziej dogadzać z podlewaniem

Szukam pomysłu na zasłonki. Jak uszyć, co zrobić by się nie "wiewały" jak szalone ? Mam grube, żaglowe płótno, chcę by przy silniejszym wietrze nie łopotały. Myślałam wszyć jakieś obciążniki, macie może jakieś pomysły co by można zastosować ?

(Tu na zdjęciu to chwilówka zapożyczona z tarasu, nie sugerować się proszę )

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:21, 17 sie 2016

Do góry
i moje webenowe poletko

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:20, 17 sie 2016

Do góry
Te mają prawie w całości zjedzone liście, wszystkie wygladają ja jedno sito nie mam pojęcia co je tak pożarło. Wczesnym latem zbierałam z nich setki maleńkich ślimaków ale w końcu opanowałam inwazję a jednak dziur przybywało cały czas

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:20, 17 sie 2016

Do góry
Wszyscy wiedzą jak wygladają jeżówki ale ja nie mogę się powstrzymać, są takie piękne

Odcienie zieleni 2 00:16, 17 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Co to za trawa? Super masz bukszpanowo, a Green Jewel piękna, zobaczysz jak w przyszłym roku da czadu.Też ją mam i jestem zadowolona, chyba to moja ulubiona
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:52, 16 sie 2016

Do góry

miejscówka kulki na pniu

i hortki dębolistnej

i na dobranoc powrót do domu

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:48, 16 sie 2016

Do góry
Miejscówka wiązu

w tle siano do spalenia
przy szałasie już się zieleni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:43, 16 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam rozrysowaną w skali 1:100 całą działkę (kratkowany papier 1 cm to 1 metr w rzeczywistości), naniosłam obrys budynku, zaznaczyłam miejsce dla drewutni, oczyszczalni, studni. Zaznaczyłam miejsce na sad i warzywnik. Potem zaplanowałam ścieżki. Rozrysowałam kształt rabat. Patrzyłam na osie widokowe z okien (co trzeba przesłonić, co wyeksponować). U mnie jest szczere pole, bardzo brakuje mi drzew, więc je zaplanowałam, potem wysokie krzewy i grupowo sadzone mniejsze krzewy. Bylinami zajęłam się na końcu. Potrzebowałam wyrazistego szkieletu (ram). Rysowałam sobie plamy i je kolorowałam. Nie wszystko , co zaplanowałam udało się idealnie
(miałam z tarasu widok na góry, więc nie planowałam tam wysokich drzew i krzewów). Potem sąsiad zaczął budowę i akurat na osi widokowej przy ogrodzeniu postawił olbrzymią huśtawkę, a taras zrobił naprzeciw naszego. Musiałam kombinować i dosadzać coś, co urośnie wysoko.

Edit- zrobiłam zdjęcie poglądowe tego, jak zaczynałam robić plan zagospodarowania działki

Jesteś WIELKA!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies