Dzięki za odpowiedź Mój mąż własnie spryskał tuje Polysectem (pan w ogrodniczym tak doradził)- to cos pomoże na ten czas czy mimo wszystko na wiosnę pryskać? Czy zrobilismy błąd? Przy tujach jest położona linia kroplująca a żadnego nawozu nie dawałam- jak kupowalismy tuje to w doniczkach były jakies zielone kulki ale staralismy się je wytrzepać bo były na wierzchu...i to może być przyczyna?
Można Polysectem, tylko należało sprawdzić czy zabieg teraz to nie strzał na wiwat. Misecznik i licinek pochowały się na spoczynek zimowy dlatego należało przejrzeć kilka miseczek i gałązki czy nie ma larw.
Witam ponownie. Zgodnie z sugestią zamieszczam zdjęcia moich maleńkich tuj.Tak jak wspominałam, posadziłam je przed tygodniem i dosłownie od razu zaczęły mi brązowieć od dołu. Jest ich grubo ponad 100 i jestem zrozpaczona, czy one mi przeżyją.
Tak wiem. Ja dopiero zaczynam. Wyplewię wokół tuj jak mi tylko pogoda pozwoli, kupię korę i wysypię.
Rozumiem, że odgrzybiacza, który polecił mi ogrodnik, nie ma potrzeby użyć?
Witam... czym można jeszcze wykonać oprysk na tuje szmaragd ...w ostatnich dniach moje szmaragdy zaczęły bardzo żółknąć nie tylko od środka ale i na zewnątrz ..nie mam pojęcia co może być przyczyną ...bardzo proszę o pomoc co robić ? pozdrawiam
Wygląda na efekt nadmiernej wilgotności powietrza, a rozjaśnione końcówki przyrostów mogą świadczyć o infekcji. Opryskaj co najmniej dwukrotnie Dithane i po 7 dniach topsinem.