Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 10:09, 29 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Beatko, mój rododendron w lutym wyglądał tak:

Przy takiej słabej kondycji rodka chyba bym go na straty spisała a Ty cud sprawiłaś. Ręce, które leczą. Szok, jak się pięknie zregenerował przez lato. Roślinki czują, gdy się o nie dba.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 29 wrz 2016

Do góry
Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:08, 29 wrz 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Kolejny kawałeczek mureczka

W sumie, to niepotrzebnie tak po skraweczku pokazuję. Powinnam rąbnąć od razu całość jak Leon. tyle że ja taki dzieciuch trochę jestem mentalnie co się każdą pierdołą cieszy
i jest się z czego cieszyć pokazuj pokazuj nawet po kawałeczku
Mój zakątek - początki 10:07, 29 wrz 2016

Do góry
Natka, dobre zdjęcia zrobiłaś

Faktycznie, przy tak szczelnym płocie żywopłot jako wiatrochron nie jest niezbędny. Co nie zmienia faktu, że osobiście i tak bym go (tzn: płot) zasłaniała, żeby nie czuć się jak w pudełku (to moje osobiste odczucia, Tobie może to nie przeszkadzać).

Problemem są te białe płachty od sąsiadów - je również bym zasłoniła.

I tu powstaje problem, bo to jest strona południowa i drzewa tam zacienią Ci działkę. Mnie by to nie przeszkadzało, nie wiem jak Tobie.

Róże posadziłaś pod południowym płotem, czyli są całkowicie w cieniu (wystawa północna). Najwięcej słońca masz pod tarasem i tam bym je przesadziła. A hortensje będą się bardzo dobrze czuć od zachodu (czyli na froncie)

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:06, 29 wrz 2016

Do góry
Ania zobacz,co upolowałam- takiego kolumnowego miłorzęba, jak koło Ciebie w szkółce (no chyba takiego) można na żywo zobaczyć na parkingu między casto a tkmaxx przy krzywoustego.
Mnie się podoba

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:02, 29 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Moje hostowisko pod jabłonią bzem i sosnami rosło w tym roku bardzo źle, jak się okazało nie tylko brak nawożenia było powodem, ale totalny popiół zamiast ziemi. Bez sąsiada zapuścił korzenie tak mocno pod hostami, że wypijał całą wodę, której i tak zbyt dużo w tym miejscu nie było.
Wykopałem wszystko co rosło, wywaliłem języczki, ususzone rutewki, azalie, zniszczonego buksa. Przekopałem całość wyciągając 2 pełne worki korzeni, nasypałem kompostu trochę ziemi z worka, przekopałem z odrobioną przekompostowanego obornika bo resztka mi została i posadziłem same funkie. Przydałoby się trochę gliny do zmieszania, ale nie mam dostępu obecnie. Nie ma co za bardzo pokazywać bo jak teraz funkie po ostrym przesuszeniu mogą wyglądać, ale dobrze, że zrobiłem to teraz bo wiosną na pewno dobrze wielkością bym tego nie rozstawił.

Może nie widać, ale 18 odmian tu leży

Nie dziwić się, że było sucho bo do tego wykopałem mnóstwo kamieni i cegieł

Odgarnąłem żwirek dalej o spory kawałek i nawet nikt nie zauważył, że powiększył miejsce na nasadzenie

Było już dość ciemno, ale efekt po posadzeniu.

Chciałem posadzić cisy by zasłonić płot, ale to znó mniej miejsca i szkoda mi kasy by tu inwestować, posadzę trochę bluszczu na płot by beton tak nie przytłaczał i wsio.
Takie szybkie roszady bez oszałamiających efektów, ale zawsze to lepsze niż było.

Efekt piękny. Masz świetny zmysł komponowania, ale to już kiedyś pisałam. Nieustająco zachwycam się Twoją wizytówką
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:00, 29 wrz 2016

Do góry
c.d.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:57, 29 wrz 2016

Do góry
Daglezja c.d.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:54, 29 wrz 2016

Do góry
Daglezja-Ryki
Lawendowy zawrót głowy 09:54, 29 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

szukajcie, a będzie wam dane
i znalazłam u Ciebie buki - masz Rohany z tego co pisałaś - sa piekne

teraz to mam dopiero ćwieka zabitego

piszesz, że maja problemy z mszycami - az tak ciężko ???
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:50, 29 wrz 2016

Do góry
Daglezja - Ryki
Pogubiłam się po drodze... 09:49, 29 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
krzywe ale się wyprostuje
super to wygląda

a pomocnik no no już się doszkala
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:48, 29 wrz 2016

Do góry

pięknie Trochę sie zainspiruje i zamówiłam troche trawek jakie masz, zobaczymy co mi z tego wyjdzie bo znalazłam porównanie z 2015 i daje nadzieję
polinka napisał(a)
I takie tam widoki do znudzenia takie same
]

co rośnie na tej cześci "trzeciej" ??
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:47, 29 wrz 2016

Do góry
Kasiu ta rozplenica nie była tak duża jak ta Twoja ale może dlatego że Ty byłaś chyba późniejszą porą w tym ogrodzie, więc może ona jeszcze urośnie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:43, 29 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)
I takie tam widoki do znudzenia takie same

Trawy po prostu zachwycają, brak slow. Bukszpany w bialych donicach miodzio, zostawiasz je tak na zime?
Przed red baronem co to za trawka?

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:42, 29 wrz 2016

Do góry
Ciąg dalszy ogród pokazowy Daglezji
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:27, 29 wrz 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Kolejny kawałeczek mureczka

W sumie, to niepotrzebnie tak po skraweczku pokazuję. Powinnam rąbnąć od razu całość jak Leon. tyle że ja taki dzieciuch trochę jestem mentalnie co się każdą pierdołą cieszy
ci powiem że ogrody ktre na poczatu mogą wydwać się ciężkie do okiełznania bo skarpa bo pochyło bo... ostatecznie zwykle ciekawiej wyglądają zwłaszcza jak się nimi zajmie odpowednia osoba
Problemy z tujami 09:24, 29 wrz 2016

Do góry
Już wklejam.
Tak jak na tym zdjęciu wyglądają 2 najmniejsze "sierotki", reszta jest od nich dużo większa i mają tylko pojedyncze gałązki żółte.

W całości prezentują się tak:

Na tych większych nie widać uszkodzeń dopiero jak zajrzy się pod nie to mają jedną lub dwie gałązki brzydkie.
Przy tujach jest wysypana kora a wokół kamyczki, szmaty brak.
Proszę o radę i z góry dziękuję.
Eksperymentarium 09:21, 29 wrz 2016

Do góry
Karabela napisał(a)

Karabelciu, co masz w tle na "ściance" ? idę szukać fotek z dalszej perspektywy

Edit..już wiem..to graby świetne tło.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:17, 29 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Spektakl trwa, przerw nie przewidujemy
może wreszcie bym się od sąsiadów odgrodziła...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies