Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Makusia 11:39, 20 paź 2016

Wendy79 napisał(a)
We wtorek lub w środę dojedzie do nas 250 grabów na żywopłot. Muszę jeszcze wyplewić kawałek (20m2 ?) pod sadzenie, bo znowu rzuciło się jakieś nowe pokolenie chwastów. Potem wielkie sadzenie, a na deserek do wsadzenia grusza Lipcówka i śliwa Opal, z tej samej dostawy.

z a m u r o w a ł o m n i e!!!

ILE?!?!?!
Wendy79 11:54, 20 paź 2016

Mam b.duży problem z internetem, więc nawet wczoraj nie miałam, jak odpisać.

Graby dzisiaj przyjechały. Moczą się, a potem zaczynamy sadzenie. Miały być sadzonki 20-35 cm, przyjechały takie ok. 80 cm. Wielkoludy. Ciąć je jeszcze teraz czy na wiosnę? ... To i tak jeszcze nie cały żywopłot, bo z lewej strony musimy dowieź ziemi, więc obsadzimy tam tylko mały kawałek, a reszta nie wiadomo kiedy.

Ponieważ i tak nie dam rady raczej zamieścić zdjęć,a moje umiejętności rysowania są marne, spróbuję opisowo.
Nasza działka 1600m2, jest wydłużonym prostokątem (+-59/26). Z tyłu jest warzywny 300m2, przed nim część z sadem, domkiem ogrodnika i kiedyś miejscem na ognisko ok. 400m2. Ta część ogrodzona jest żywopłotem nieformowanym, marzy mi się tam łąka kwietna, chociaż próba jej założenia w tym roku na wiosnę, raczej do udanych nie może się zaliczać. Ta cała część użytkowa jest już odgrodzona od reszty żywopłotem grabowym (sadzonym w czerwcu).
Niecałe 100m2 zajmuje dom, reszta pozostaje na komunikację i rabaty. Dom jest +- na środku. Z przodu są już fundamenty rabaty brzozowej (21/4m) tzn. rosną derenie, jako żywopłot i brzozy Doorenbos.
Kwestia trawnika jest ciągle otwarta, chociaż mój eM raczej go nie chce (taa, ciekawe dlaczego ). Ciągle się zastanawiam, co jest bardziej czasochłonne i droższe w długotrwałym użytkowaniu. Kwestia bosych stópek, nie jest już raczej brana przeze mnie pod uwagę ( a gdyby zdarzył się cud, to zmiana w ogrodzie, byłaby najmniejszą ze zmian w naszym życiu ).
sylwia_slomc... 19:47, 20 paź 2016

z topinaburem bym uważała bo bardzo ekspansywny ponoć......i uwierzę bo zaczynam go widzieć po rowach nawet na obrzeżach Krakowa
Gruszka_na_w... 21:08, 20 paź 2016

Wendy79 napisał(a)
Mam b.duży problem z internetem, więc nawet wczoraj nie miałam, jak odpisać.

Graby dzisiaj przyjechały. Moczą się, a potem zaczynamy sadzenie. Miały być sadzonki 20-35 cm, przyjechały takie ok. 80 cm. Wielkoludy. Ciąć je jeszcze teraz czy na wiosnę? ... To i tak jeszcze nie cały żywopłot, bo z lewej strony musimy dowieź ziemi, więc obsadzimy tam tylko mały kawałek, a reszta nie wiadomo kiedy.

Przytnij je po posadzeniu 30 cm od ziemi. Na gęsty żywopłot najlepiej sadzić w dwóch rzędach na mijankę. Czego nie zdążysz posadzić, to możesz zadołować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 18:04, 22 paź 2016

No i jak żywopłot? Sadziłaś na dwa rzędy ?
Wendy79 18:16, 22 paź 2016

AgataP napisał(a)
No i jak żywopłot? Sadziłaś na dwa rzędy ?

Posadzony. Wczoraj popołudniem szybka akcja była, bo nie wiem, jak eMuś liczył, ale po obsadzeniu planowanych miejsc, jeszcze cała wiązanka 50 sztuk została. No więc przekopaliśmy jeszcze kawałek z lewej strony, jakieś 11 metrów. Zostało 9 sztuk (zadołowanych) i wszystko to jeszcze do cięcia.
Sadziliśmy w jednym rzędzie, co 20 cm. Zostało do obsadzenia jeszcze z 30 metrów, to bym chyba zbankrutowała na podwójne rządki... Ale jak eM usłyszał o podwójnym rzędzie, to stwierdził, że po cięciu będzie ukorzeniał i sadził Nie wtrącam się zbytnio: żywopłot to jego działka Byle było miejsce na moje hortensje...
AgataP 18:48, 22 paź 2016

Wendy79 napisał(a)

Posadzony. Wczoraj popołudniem szybka akcja była, bo nie wiem, jak eMuś liczył, ale po obsadzeniu planowanych miejsc, jeszcze cała wiązanka 50 sztuk została. No więc przekopaliśmy jeszcze kawałek z lewej strony, jakieś 11 metrów. Zostało 9 sztuk (zadołowanych) i wszystko to jeszcze do cięcia.
Sadziliśmy w jednym rzędzie, co 20 cm. Zostało do obsadzenia jeszcze z 30 metrów, to bym chyba zbankrutowała na podwójne rządki... Ale jak eM usłyszał o podwójnym rzędzie, to stwierdził, że po cięciu będzie ukorzeniał i sadził Nie wtrącam się zbytnio: żywopłot to jego działka Byle było miejsce na moje hortensje...

Podobno sadzenie jesienne lepsze, chłodniej bardziej mokro więc jest szansa że nie wypadnie Wam dużo. Ja sadziłam co 30 cm, najwyżej będę cięła ostro by się rozgałęział, a na wysokość poczekam dłużej Będzie pięknie.
Podjęłam też decyzję, że poszerzam rabatę z limkami, dosadzę tam kolejny rząd molinii. Zauroczyły mnie w Malborku i chcę jej mieć więcej.
Wendy79 19:17, 22 paź 2016

AgataP napisał(a)

Podobno sadzenie jesienne lepsze, chłodniej bardziej mokro więc jest szansa że nie wypadnie Wam dużo. Ja sadziłam co 30 cm, najwyżej będę cięła ostro by się rozgałęział, a na wysokość poczekam dłużej Będzie pięknie.
Podjęłam też decyzję, że poszerzam rabatę z limkami, dosadzę tam kolejny rząd molinii. Zauroczyły mnie w Malborku i chcę jej mieć więcej.

Będzie EM chodził, prawie gładził i mówił do nich: tylko rośnijcie. Ja do niego: naciesz się, bo teraz będziesz musiał ciachnąć na 30 cm, ale jak zadbasz, to może już niedługo będzie taki wysoki
Na ile będziesz miała teraz szeroką tą rabatę? U mnie też zmiany na wiosnę: red baron nie będzie już w rządku, bo rabata będzie docelowo na ponad 4 metry szeroka i sadzić będę w plamach.
Wendy79 19:18, 22 paź 2016

Do posadzenia mieliśmy taki oto bukiecik...

Karol99 19:22, 22 paź 2016

Grabowy żywopłot jak dla mnie jest bardzo elegancki. Jeden rząd starczy spokojnie, nie ma sensu wydawać pieniędzy na kolejny. Ładne sadzonki kupiliście.