Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Szarlotka na kruchym cieście :) 00:01, 29 sty 2011

Do góry

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
CIASTO;0,5 kg mąki , kostka kasi , 1 op. proszku do pieczenia małe,dokładnie połączyć dodać ubite 5 zółtek z cukrem (ja daje 1/3 szkl) nie jest wtedy takie słodkie i 3 łyżki duże solidne kwaśnej śmietany połączyć wszystko wyrobić wstawić do lodówki na 3-4 godz.

w tyM czasie 1,5, kg jabłek (zależy jakie duże) obrać, pokroić w kawałki włożyć do rondelka, dodać trochę wody ( nie dużo bo jabłka tez puszcza sok) dodać cukier(znowu 1 szkl. ja daje mniej zresztą to zależy jakie jabłka) cynamon 1 łyzeczkę, kardamon 2-3 ziarka,parę goździków smażyć az porządnie zmiekną jak ostygną kłaść na rozwałkowane ciasto
a ciasto podzielić na 2 części na blachę dac pergamin położyć 1 warstwe ciasta na to jabłka i przykryc druga warstwą nakłuć widelcem po upieczeniu posypac cukrem pudrem

piec 45min/150 st ale to tez zależy od piekarnika SMACZNEGO
Dwa czerwone dęby 21:49, 28 sty 2011

Do góry
Wszelkie prace na naszej dzialce trwaja nieskonczenie dlugo(obowiazki zawodowe i niewiele wolnych dni).Jeden sezon trwalo oczyszczanie terenu,kolejne dwa budowa domu , w miedzyczasie miejsce po wykarczowanych drzewach przejely chwasty ha ha z tym poradzil sobie oprysk.Odchwaszczony i w miare wyrownany kawalek miala pokryc zielona trawka,ale ...dowieziono tony kamienia polnego na ogrodzenie.Teren mamy piaszczysty i kierowca z obawy ze utknie wysypal pokazna gore na wjezdzie.Przez kolejne wolne soboty dwie taczki i dwie pary rak przewozily gore w miejsce zielonej trawki.Zaczal sie sezon kamienny .Na wjezdzie pojawily sie kolejne tony ,tym razem dwa dlugie jamniory wypelnione kostka granitowa.Pomyslalam, ze do ulozonej kostki ogrodzenie z tego samego materialu bedzie lepiej wygladalo.I tak kamienie polne ponownie przewozilismy taczkami w glab dzialki bo blisko ogrodzenia potrzebne bylo miejce na kolejna dostawe kostki

Agnieszkowy ogródek 13:21, 13 sty 2011

Do góry
Już wyjaśniam, Gosiu:

Natomiast to kółko, o które pytasz, ma średnicę 2 m (kostka brukowa). Wokół koła stoi pergola, po której wspina się actinidia Dr Szymanowski. Owoców się nie dochowałam, ale może z czasem .... )) Mam strasznie owocożerne dzieci )))
Nie mam lepszych zdjęć tej pergoli:

Kiedyś ma tam stać huśtawka ogrodowa, ale teraz stoi tam domek dla dzieci. Dzieci nie chcą się tam jednak zbytnio bawić, bo jak jest słońce, to latają tam osy, a w cieniu z kolei mnóstwo komarów. Wcześniej domek stał na trawniku, ale ciągle przestawialiśmy go: albo do gry w piłkę, albo do koszenia, albo do kometki. Wylądował więc tam, ale chyba oddamy go w końcu sąsiadowi, ma mniejsze dzieci
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 20:04, 27 gru 2010

Do góry
Rozrysowałam
Co prawda po świątecznym obżarstwie trochę więcej ruchu by się przydało, ale co tam - niedługo wiosna to i ruch będzie
Tak jest:

A tak wymyśliłam:

Za tym żwirem, który na wiosnę przykryje kostka jest wcześniej zmieniana rabata.
Czekam na podpowiedzi co do nasadzeń - trochę tu pustawo

"Byłam" przed chwilą u Przemka ( shrekol) w ogrodzie i jestem jeszcze pod wrażeniem mnogości roślinnych bytów ))
Tym bardziej u mnie wieje pustką
Nauka projektowania 20:30, 13 gru 2010

Do góry
Szybki rysuneczek, jakoś tak może? Co prawda może już jest kostka i się nie da, ale bym oddzieliła furtkę od bramy i coś tam posadziła.
też zaokrągliłabym skarpę.
Mozna jeszcze spróbować zrobić linie proste wszędzie. Wtedy skarpa też prosta.

Nauka projektowania 23:21, 10 gru 2010

Do góry
Moja najukochańsza przyjaciółka , widząc jaką pasją stało się dla mnie ogrodnictwo poprosiła abym zaprojektowała jej ogród , biorąc pod uwagę skromny budżet. Na działce oprócz domu nie znajduje się nic.
Dlatego można sobie poszaleć wyobraźnią

Uploaded with ImageShack.us

To jest pierwszy pomysł :
Rozrysowana kostka brukowa z alejkami ,
taras ,który planujemy wykonać z płyty kamiennej oraz drewna zachodzącego na płyty w niewielkiej części (południowa część ogrodu) . Taras jest przez cały dzień nasłoneczniony i dlatego będę planowała osłonić go czymś wyższym po obu bokach, żeby tak słońce nie paliło,
kominek na tarasie.

Zaplanowane zostało miejsce na :
kosze na śmieci (będzie zasłonione żywopłotem z cisów)
ognisko - jako zaciszne miejsce osłonięte wysokim szpalerem thuji smaragd (tak sądzę)
warzywniak - obowiązkowo (również osłonięte tym razem żywopłotem ??????? to jest miejsce mocno nasłonecznione)
Zaznaczone są rabaty - nad ich zaplanowaniem obecnie pracuję.

Działka jest pod skosem stąd pomysł na podzielenie na dwie części ogrodu poprzez rabatę na skarpie , w środkowej swojej części ze schodami (np, z kostki brukowej lub żwirowej ) - żwirek również pojawia się w trzech miejscach : wyjście z tarasu na ogród, placyk na kosze na śmieci, no i te schodki ???? zobaczymy.

Legenda :
1. Świerk Serbski
2. Cis (żywopłoty)

Na razie tyle ..... cdn. )))

Ogród Sylwii od początku :) 18:46, 03 gru 2010

Do góry
Po otrzymaniu mapki z naniesionym domem, wykonujemy podkład w skali 1:100.
Nie bierzemy pod uwagę obecnego rozmieszczenia rabat, gdyż podchodzimy do sprawy kompleksowo i zaczynamy wszystko od nowa, aby ogród był piękny. Nanosimy dom, nawierzchnie i rabaty frontowe, bo ich rozmieszczenia nie da się już zmienić (kostka brukowa).
To są elementy stałe, do pozostawienia.
Ogród Sylwii od początku :) 13:19, 03 gru 2010

Do góry
Na początek, scan działki. Proszę się nie sugerować zaznaczonymi rabatami oraz kaskadą. Istotne jest usytuowanie domu i garażu oraz położona kostka.

Nasz przydomowy ogródek 08:47, 30 lis 2010

Do góry
Tak paprocie rozrastają się niesamowicie.Na szczęście z jednej strony jest murek oporowy od podjazdu a z drugiej kostka betonowa z krawężnikiem.To trochę paprocie ujarzmia.Ale wędrują wzdłuż rabatki i co jakiś czas wykopuję te ostatnie aby dać szanse innym roślinom.Pozdrawiam i aby zima szybko minęła. Nie lubię zimy.
Nawierzchnie z odzysku 12:46, 25 lis 2010

Do góry
Oj,pięknie wygląda stara cegła,też trochę mam,głównie jako odcięcia rabat. Zrobiłam też własnoręcznie chodniczek w bramce-cegła,kostka,kamyki.
Zdjęcie archiwalne,dziś wygląda lepiej. Lasek podrósł,chodniczek"wrósł" w otoczenie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies