Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ukojenie 18:38, 24 kwi 2018

Do góry
Dzis rylam w kolo oczkowej i potem na tej z jalowcem.
Wysadzilam lilie i miecznice, jedna hameln. Podzielilam 2 jezowki i szalwie. Przesadzilam zurawki.
Efekt - prawie nuewidoczny a ja wiem, ze wynosilam dwie ikeowskie torby chwastow.
Taka syzyfowa praca...

Limonkowa rzeczka

I kolejna szafirkowa - uwielbiam te kwiatki
Zdjecie w druga strone

Działeczka Asi :) 11:22, 24 kwi 2018

Do góry
Zamówiłam lilie, szałwię W czwartek powinnam dostać róże
Gożdzikowa - wiejski ogród 09:04, 24 kwi 2018

Do góry
widzę, że lilie już ruszają
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:53, 23 kwi 2018

Do góry
Lilie ładnie rosną .
I u mnie już spore. Tulipany piękne.
Wciąż cieszą.
Ukojenie 17:01, 23 kwi 2018

Do góry
Wysadzilam te bukietowe zgodnie z wczesniej rysowanym planem.
Patyczki scinane przed mrozami zakopalam z doniczkami.

Pozostaly do sadzenia trawy i lilie oraz miecznice.

Z zimowanych musze zajac sie mieczykami i daliami.

Rano w prognozie bylo ze dzien bedzie pochmurny i zakonxzy sie deszczem... Swiecilo slonce...
Probowalam jak najwiecej popchnac do przodu
Żywopłotki cisowe. 22:15, 22 kwi 2018

Do góry
Gosiu
Jolanko
Kasiu CS

to młodziutka jeżówka z ubiegłego roku pierwszy jej kwiatek.

Dziś zrobiłam zdjęcie tej samej wychodzącej z ziemi.
W ubiegłym tygodniu ledwo wychodziła.

większa kępka pomarańczowej jeżówki.

jeżówki mix z kupionej torebki z siewu w ubiegłym roku na rozsadniku, dokładnie liczyłam jest 65 szt.

lilie siewki, przetrzymane w piwnicy.
a zadołowałam w dużej donicy na zewnątrz i okryte gałązkami tez wschodzą.

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:45, 22 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

super Kasiu...czekamy jak zakwitnie...Lodyżkę ma jak patyk czy robi jej się płaska?

Na razie jak patyk, ale płatki ma o wiele drobniejsze niż pozostałe lilie, miałam maleńką cebulkę może jeszcze się zrobi płaska a jeśli nie to i tak jest przepiękna .
Cudowne te Twoje pomarańczowe tulipany.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:53, 22 kwi 2018

Do góry
W pół godzinki podcięłam kawałek żywopłotu pod domem, samo zakole żeby już nie wchodzić na rabatę bo ida lilie

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:32, 20 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Gosiu pięknie u Ciebie wszystko rośnie, a wysiewy super a powiedz mi na piwoniowej co masz jeszcze wsadzone, jak przekwitną piwonie, to co będzie kwitło, bo tak kminię w dwóch miejscach bym chciała pociągnąć piwonie, myślałam, żeby wsadzić w nie lilie, podsadzić je żurawkami lub jakimś carexem, ale jeszcze nie wiem... buziaki

Monia, zasadniczą będą tam tylko piwonie. Ta rabata jest najdalej od domu, za sadem. Nie musi być kwitnąca cały sezon. Poza tym obok są hortensje ogrodowe, to one będą przyciągać wzrok. Do piwonii myślę dosadzić jedynie albo szafirki, bo mam nadstan, albo pierwiosnki, bo własnie ładnie skiełkowały z nasionek od Miry.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:32, 20 kwi 2018

Do góry
Gosiu pięknie u Ciebie wszystko rośnie, a wysiewy super a powiedz mi na piwoniowej co masz jeszcze wsadzone, jak przekwitną piwonie, to co będzie kwitło, bo tak kminię w dwóch miejscach bym chciała pociągnąć piwonie, myślałam, żeby wsadzić w nie lilie, podsadzić je żurawkami lub jakimś carexem, ale jeszcze nie wiem... buziaki
Podwórkowa rehabilitacja 21:24, 19 kwi 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Piękna szachownica. Moja została pożarta przez poskrzypkę liliową, którą uparcie zbieram, a która uparcie pojawia się w coraz większej ilości. Zaczyna podgryzać wychodzące lilie

Stokrotki cudne

A to małpy z tych poskrzypek, u mnie albo jest ich mało albo się chowają umiejętnie, bo zauważam je dopiero jak lilie mają paki.
Stokroteczki urocze w swej prostocie
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:49, 19 kwi 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja jeszcze dałabym między roślinami lilie
Trzmielina ładna.
Polak jeszcze trochę i będzie czuć jego zapach i pełen rozkwit
dobry pomysł - idzie na listę
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:27, 19 kwi 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Bardzo mi się podoba ta rabata różana Świetnie to zaplanowałaś i zrealizowałaś.
Rabata z hortensjami też zapowiada się ciekawie. Może jeszcze pomyślisz do o kwiatach kwitnących latem - jeżówki, liatry, bo inaczej będziesz miała tam samą zieleń do kwitnienia hortensji.

Ja jeszcze dałabym między roślinami lilie
Trzmielina ładna.
Polak jeszcze trochę i będzie czuć jego zapach i pełen rozkwit
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:39, 19 kwi 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Posypałaś płatkami Irenko, jak dziewczynka w procesji Tyle tych piękności masz, że aż zastanawiam się gdzie to wszystko się mieści.
A która z twoich magnoli jest dla Ciebie najpiękniejsza, którą najbardziej cenisz?

Też takie skojarzenie miałam
Mieści się, ba nawet ginie, trzeba specjalnie w tym kierunku iść, aby zobaczyć
Trudne pytanie, co do magnolii, bo co rok wiosną jest inaczej; Piruetka ma cudowny zapach, Wildcat kwiaty, gwieździste niezawodność, Leonard Messel pewność kwitnienia i kwiat, Satysfaction chyba jednak najpiękniej pachnie
Nie umiem wybrać, bo np. Susan w tym roku jest zjawiskowa
Mam kilka młodych, Wulcan i Daybrek, jedna czerwona a druga pomarańczowa, zatem jeszcze nie wydam opinii, bo czekam na nie...no Rose Mari, wydaje się że w tym roku pokaże kwiat, zobaczymy

a tu zmieniałam, powoli pustka się gubi
są Elaty, jeżówki i pluskawice, czosnki, lilie i jeżówki w ognistych kolorach
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:05, 19 kwi 2018

Do góry
kilka fotek takich w międzyczasie
mimo że wczoraj nic specjalnego nie zrobiłam , miałam mieć dzień wolny bo w szkole egzaminy a cały dzień spędziłam jeżdżąc i załatwiając dentystów, zakupów , tabletek na kleszcze dla pasa - apropo przedwczoraj jechałam do sąsiadki żeby mi wyjęła jednego który mi się na "pośladku" ulokował, mały był, miałyśmy go złapać do pojemnika na badanie ale niefortunnie nam upadł na ciapatą podłogę - więc liczę że był zdrowiutki i nic mi nie będzie.

robią mi się zaległości, trochę się tym denerwuję - a miałam łapać dystans
a wszystko przez to że jestem dobra koleżanka i sąsiadka i od piątku i w jeżdziłam po znajomych i cięłam im to co sama wsadziłam albo ogrodowi w zeszłym sezonie. W niedzielę sobie obcięłam tylko 3 kulki w donicy bo juz lilie wychodza i w te pędy musze ciąć obwódkę na zakolu - a tu rano we wtorek naciągnęłam sobie plecy w górnym piersiowym po prostu przekręcają się na łóżku

zamówiłam truskawki - a warzywnik nie przekopany
nawozy leżą w wiatrołapie
opryski nie zrobione
chwasty nie wyrwane

mam nadzieję że uda mi się coś nadrobić w najbliższych dniach

moje ukochane kloniszcze

widać już że cała główna gałąź poszła

Podwórkowa rehabilitacja 22:35, 18 kwi 2018

Do góry
Piękna szachownica. Moja została pożarta przez poskrzypkę liliową, którą uparcie zbieram, a która uparcie pojawia się w coraz większej ilości. Zaczyna podgryzać wychodzące lilie

Stokrotki cudne
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:17, 18 kwi 2018

Do góry
Wsadziłam pod folię 48 szt pomidorów.
Poutykałam na stałe miejsce lilie, jeżówki, dalie z doniczek, podpędzone trochę w domu.
Zadołowane w ub. roku w donicach rozchodniki też trafiły na swoje miejsce.
Dwa dni ciężkiej harówki, a EM przygotowuje miejsce pod budowę pawilonu majsterkowego, bo twierdzi, że dwie piwnice to mało na jego "precioza techniczne".
Upragniona wiosna ostro daje mi w kość (kręgosłupową)

Gwiaździsta coraz piękniejsza

Skarbonkowy ogródek 13:37, 17 kwi 2018

Do góry

Jeszcze wracając do tematu żółtych rabat tak przy okazji

makadamia napisał(a)
Po latach 90-tych, chorych na "pastelozę", kiedy to malowało się pokoje na "przytulne" morelki, brzoskwinki i inne pomarańcze, a w ogrodach rosły czerwone i żółte tulipany - ciepłe kolory zostały na wiele lat wyklęte. Wszyscy lubili bile, róże i fiolety, nikt nie znosił pomarańczy, żółci, czerwieni (ale, rzecz jasna, kogokolwiek by się zapytać, to on nie podąża za modą, co to, to nie).
Teraz dopiero trend się odwraca i te kolory wracają do łask, choć już w trochę innym wydaniu

ŻÓłto-biała rabata może świetnie wyglądać.

To był pierwszy pin ktory wyswietlil mi sie jak szukalam zolto- bialych rabat

Ja bym nie chciała jednak iść aż tak mocno w bylinowki.

makadamia napisał(a)
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

Zdecydowanie na tak A w szczególności te kule zatopione w żółtych trawach (hacone) wyglądają cudnie.

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Zaglądaj do woli

anbu napisał(a)

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa

No widzisz Rob i ciesz się z koloru. Choć Ty już masz zaczątki żółtego.

UrsaMaior napisał(a)
Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

Margerytka40 napisał(a)
Podglądam z zaciekawieniem planowanie

Skarbonkowy ogródek 13:19, 17 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.

Pogoglalam trochę to co wypisałaś i wyszło co następuje

tawuły, Stella de'Oro, złocienie, agapanty,cisy, bukszpany jak najbardziej na tak

Rudbekie, wrotycz chyba niekoniecznie

Jak pisałam wczoraj, zaliczyłam rundkę po ogrodniczych przy okazji zwracając uwagę na żółte rośliny.

To mi wpadło w oko:

cdn.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:38, 16 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja nie mogę ją pisze a ty juz nowe foty wystawiła. Ogródek tarasowy piękny. Rybki w czystej wodzie pływają. U mnie jeszcze, cze oczko na czyszczenie czeka, ale lilie już też liście na wodzie są.

Ja teraz wiosną w końcu nie czyściłam, nie zdążyłam. Jesienią liście powycinałam, żeby nie gniły za radą Bogdzi i woda czysta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies