Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Tu narazie jest ściernisko... 22:17, 15 maj 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Rabata azaliowa w pełnej krasie, jak i cały ogród! Też czekam na lilie ...u Ciebie!

Haniu bardzo mi miło. W innym miejscu mam jeszcze inne lilie, ktore dostałam od ciebie i Gobasi. Tylko nie pamiętam gdzie które posadziłam. Może jak zakwitną to będzie łatwiej je poznać.
Tu narazie jest ściernisko... 22:00, 15 maj 2018

Do góry
Rabata azaliowa w pełnej krasie, jak i cały ogród! Też czekam na lilie ...u Ciebie!
Tu narazie jest ściernisko... 21:50, 15 maj 2018

Do góry
Margeretki już zaczynają a lilie tuż tuż.
Za drzwiami do ogrodu... 21:01, 15 maj 2018

Do góry
Irysy ,czosnki i orliki, a za chwilę maki ,lilie ...
Akwarela w ogrodzie:) 15:58, 15 maj 2018

Do góry
frezja napisał(a)
Jak wszystkie zakwitną, będzie wspaniałe widowisko. Bilety będziesz sprzedawała na nie

Bilety? Niezły pomysł. Albo polecę na targ sprzedawać do wazonów Nie mogę się już ich doczekać i tylko mam nadzieję, że jakieś burzysko ich nie zniszczy za szybko.
Moja babcia była wielką miłośniczką ogrodu i chociaż była zwykłą kobieciną z małej wsi to miała podobno wielki porządek i niezłą kolekcję roślin. W czasie wojny Niemcy zajęli dom dziadków na siedzibę dla oficerów i tata opowiadał mi, że przesiadywali w babci ogrodzie. Babci ulubione kwiaty: lilie, piwonie, szałwie i róże. Cieszę się, że udało mi się przenieść babci kwiaty do swojego ogrodu
Kwiaty we włosach 22:36, 14 maj 2018

Do góry
I jeszcze na wieczorek dzisiaj

lilie miniatury z ODR

rodki

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:03, 14 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

No wiesz takiego okazu chcielas sie pozbyc. To piekny iglak podcinaj galazki a zobaczysz jak bedzie ladnie rósł. Nie zapomnij o zwiekszonym podlewaniu.

A teraz o awatarze. Wiem, ze lilie masz piekne, buzia jeszcze ladniejsza.
Ja swojej nie foce, tylko ukratkiem foca. Zrobilam wyjatek dla wnuka potrzebowal do przedszkola ale zrobilam. Mocny retusz.
Powiedzialam mu, ze mam 18 lat i on w to wierzy. Jaja były w tym przedszkolu bo pani pytala ile lat ma babcia on powiedzial 18. Stasiu pomyliłes sie, babcia powiedziala ze ma 18 lat i koniec.

Od malego nie lubilam sie focic i tak pozostalo. Slubne mam pochowane na samym dnie szuflady.

Elu też mam malo swoich fotografii...jestem mało fotogeniczna nie lubię się ani fotografować ani kamerować

a lat też mam 18..od 4o-stki zczęłam liczyć na nowo
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:47, 14 maj 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

u mnie dziś odpoczynek...
nastawiłam gołąbki na obiad i luzik,

Elu ..Na pewno już masz w planach czas zarezerwowany na dłuższy odpoczynek

Miałam już je wyrzucić ale po trzech latach postanowiły rosnąć...maja przyrosty...na razie daruje im życie

No wiesz takiego okazu chcielas sie pozbyc. To piekny iglak podcinaj galazki a zobaczysz jak bedzie ladnie rósł. Nie zapomnij o zwiekszonym podlewaniu.

A teraz o awatarze. Wiem, ze lilie masz piekne, buzia jeszcze ladniejsza.
Ja swojej nie foce, tylko ukratkiem foca. Zrobilam wyjatek dla wnuka potrzebowal do przedszkola ale zrobilam. Mocny retusz.
Powiedzialam mu, ze mam 18 lat i on w to wierzy. Jaja były w tym przedszkolu bo pani pytala ile lat ma babcia on powiedzial 18. Stasiu pomyliłes sie, babcia powiedziala ze ma 18 lat i koniec.

Od malego nie lubilam sie focic i tak pozostalo. Slubne mam pochowane na samym dnie szuflady.
Migawki z ogródka 11:14, 14 maj 2018

Do góry
I przejrzalam zdjecia, ale piekny spektakl sie szykuje tez w tym roku mam lilie miedzy rozami, zobaczymy jak zagraja razem.
Zielona przestrzeń 07:39, 14 maj 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Przepięknie poprzeplatałaś to wszystko kolorystycznie. Niby mało tu kwitnie a jest tak kolorowo I wszystko super dopieszczone!

Dziękuję
Mało kwitnie, bo i mało kwitnących u mnie o tej porze
Z kwitnących bylinek, to u mnie jak na razie głównie jeżówki, lilie, szałwie, kocimiętki, piwonie... Ale nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa w tej kwestii
Pozdrawiam
Mój ogródek 23:07, 13 maj 2018

Do góry
Jak lilie buchną kwieciem, to efekt będzie powalający...rabatki prezentują się superowo...kanciki, że ho, ho... a gnojóweczka, to samo dobro...
Ogród Małej Mi 2017 15:21, 13 maj 2018

Do góry
I coś innego i tyle na dziś, bo dzień się kończy, muszę na jutro się przygotowywać do pracy....

I ostrogowce

A tera co jest do niczego:

Piwonia koperkowa słabiutka w tym roku..

Lilie wodne opanowała szarynka..

Bukszpany maja drugi już rzut ćmy..

Ot i dola ogrodnika.. opuchlaczka też już ukatrupiłam i kilka larw.. i zatrzęsienie komarnic i ich larw.. pszczół prawie nie ma, za to osy szaleja..

To by się człowiekowi w głowie nie przewróciło

Ogród z łezką II 07:30, 12 maj 2018

Do góry
Czosnki zaczęły, najpierw te mniejsze. Mount Everest się szykuje

pominęłam azalię Homebush, młodziutka, zeszłoroczna...po przesadzeniu suarki muszę ją ruszyć bardziej do przodu cycka. Azjatyckie lilie już się szykują

Na koniec, dla Irenki, siewki kosmosu. Rosną

Droga do spełnienia 13:31, 11 maj 2018
Do góry
Kawa napisał(a)
co do frontowej to
chyba zawilce posadzę "w kupie" a nie rzędem
między cisami , krajem będą evergoldy
hameln zostanie miskanty też
a jeżówki przesunę w dalszą część
jesienią posadzę cisy w miejsce lilli a lilie przesunę w przód
jakoś ogarnę
chyba

jedna mała uwaga zawilce to nie łatwa bylina ...rozłazi sie rozłogami zarówno te wiosenne i jesienne ....jeżówki w zawilcach moga nie dac rady ...ja mam ciemierniki posdzone w zawilcach jesiennych i ledwo zipia jak je liściorami nakryhja ...musze je wycinać zeby ciemierników nie pożarły

nie utrzymasz zawilców w rzadku ...wyplewienie ich tez nie jest łatwe ...bo korzonki sa delikatne i czesc i tak w ziemi zostanie i odrosnie ...to praca na kilka sezonów albo palaca chemia
Droga do spełnienia 13:15, 11 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
co do frontowej to
jakoś ogarnę
chyba

Większości nie ogarniam, ale podoba mi się pomysł z zawilcami "w kupie". Jakoś bardziej mi pasują niż rzędem. Chyba
Podmiejski ogródek 09:59, 11 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.

Te dwie rabaty chcesz skomponować na nowo? A wymiary gdzie? Wrzuć jakiś szkic, to będziemy myśleć i rysować. Zaznacz co musi zostać. Czy nasadzenia muszą być niskie, zwłaszcza na rabacie z rowerkami

W pierwszym momencie nie odczytałam tego jako zaproszenie do projektowania od nowa, dlatego z mojej strony nie było odzewu
Wszystkiego po trochu 07:21, 11 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Lilia Ci kwitnie??? Aż spojrzałam na datę czy czegoś nie pomyliłam Niesamowita ta wiosna!!! W pierwszej połowie maja kwitnąca lilia w gruncie

Moje lilie jeszcze w lesie. Ciekawe jak sobie dadzą radę te przesadzane niedawno. Będę zdziwiona jak zakwitną...

Kwasoluby masz zachwycające!!!

Nie w gruncie, wsadzona po zakupieniu do donicy i trzymana w domu
Dziękuję, mnie też zachwycają
Podmiejski ogródek 10:20, 10 maj 2018

Do góry
Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.
Wszystkiego po trochu 08:53, 10 maj 2018

Do góry
Lilia Ci kwitnie??? Aż spojrzałam na datę czy czegoś nie pomyliłam Niesamowita ta wiosna!!! W pierwszej połowie maja kwitnąca lilia w gruncie

Moje lilie jeszcze w lesie. Ciekawe jak sobie dadzą radę te przesadzane niedawno. Będę zdziwiona jak zakwitną...

Kwasoluby masz zachwycające!!!
Droga do spełnienia 08:06, 10 maj 2018

Do góry
co do frontowej to
jakoś ogarnę
chyba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies