Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Tu ma być ogród :) 23:43, 09 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na razie jest plan, że będzie rósł obok rozplenic Magic Autumn, po obu stronach ściany wodnej, która mam nadzieję powstanie w przyszłym roku, bo w tym to już na pewno nie.

Chcemy zrobić gabionowa ścianę, po bokach gabionowe ławeczki i takie minimalistyczne rabaty z kolumnowymi grabami i trawami - żeby tylko pomysł został utrzymany do czasu realizacji.

Ale plany!!!
Ty masz jakiś projekt? ... czy sama sobie to w głowie układasz? Ja też chciałam ścianę wodną ... ale nie wiem gdzie mogłabym ją usytuować
Fajnie masz
Malutki pod lasem 15:06, 09 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Mój taras też od wschodu będzie Na obecną chwilę stoi tam ławka-huśtawka i jest cały czas okupowana.

No to fajnie, mój na razie jest wykańczany i nic nie stoi, oprócz starych plastikowych krzeseł W przyszłym roku pomyślę może o jakiś ładnych meblach ogrodowych. Na razie dostałam takie krzesło-hamak i myślę jak je zaczepić o balkon, żeby dyndało nad tarasem

Malgosik napisał(a)
Ja mam taras od południa. Nawet zadaszenie nie pomoże bo sciany nagrzane. Ale o innych porach roku jest przyjemnie.

Ja zawsze chciałam mieć taras od południa. Niestety działkę mam wąską i miałabym go wtedy na siatce u sąsiada A teraz jestem bardzo szczęśliwa, że jest z tyłu domu od wschodu, bo używa się go głównie latem, a wtedy jest mało słońca.

paulina_ns napisał(a)
Ja tak samo, latem póki co z niego nie korzystamy, bo nie ma zadaszenia, ale wiosna, jesienią kiedy jest chłodniej fajnie się tam wypoczywa.

Najważniejsze, żeby temu kto mieszka w domu było dobrze

sarenka napisał(a)
ja nie miałam wpływu na to od której strony bedzie taras ani jak bedzie dom wygladał bo projekt był znacznie wcześniej. Zimą, okno tarasowe sprawia,że ogrzewanie częsciej sie wyłącza bo sie w domu nagrzewa od słonka- i to jest fajne. Póki co mam tak prowizorycznie zasłonięty taras,ale marzy mi się takie zadaszenie jak u Magda70 czy u czeresniowapomadka- o ile czegos nie pomyliłam. Nie wiem czy uda się nasz taras tak zadaszyc takim płótnem. Chciałabym białe lub szare belki , do tego taras drewniany też w jasnym kolorze pomalowany,ale nie wiem czy będzie to pasowało do naszego zielonego dachu (dom w przyszłości tez chcemy biały lub /z szary(m). eh eh, rozmarzyłam sie,a zycie zweryfikuje marzenia

Większość okien na dole (takich dużych, głównych) też mam od południa i też mi się ładnie zimą nagrzewa, piec się wyłącza i gazu mniej idzie
Ja niestety nie mam jak za bardzo osłonić, zadaszyć tarasu, bo mam nad nim balkon. Ale nic to, przecież każdy nie może mieć tak samo.
Masz zielony dach? Też kiedyś chciałam zielony dach i do tego żółte ściany, a wyszło, że mam zielono-żółte ściany i dach i wszystkie dodatki czarne
Malutki pod lasem 14:04, 09 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
prosze bardzo.

Podoba mi sie taki klon

AnnaCh napisał(a)

Ja się bardzo cieszę, że mam taras od wschodu i teraz jest już praktycznie cały zacieniony Zimą i tak nie korzysta się z tarasu, a latem taras od południa nie zdaje egzaminu przy takim słońcu, no chyba, że jest zadaszony.

Bardzo dobrze, że obserwujesz, bo będziesz wiedziała jakie roślinki posadzić

Z owocowych mam tylko jedną jabłonkę. A oprócz tego 3 brzozy, no i zapomniałam, że mam modrzew i sosnę himalajska, ale one rosną przy północnej granicy, więc cień będą dawać ale sąsiadowi Zapomniałam znowu, że mam jeszcze dąbka, takiego co to się sam wysiał chyba z żołędzia upuszczonego przez ptaszka. Dąbek ma tyle co nasz Jaś, licząc z życiem płodowym

ja nie miałam wpływu na to od której strony bedzie taras ani jak bedzie dom wygladał bo projekt był znacznie wcześniej. Zimą, okno tarasowe sprawia,że ogrzewanie częsciej sie wyłącza bo sie w domu nagrzewa od słonka- i to jest fajne. Póki co mam tak prowizorycznie zasłonięty taras,ale marzy mi się takie zadaszenie jak u Magda70 czy u czeresniowapomadka- o ile czegos nie pomyliłam. Nie wiem czy uda się nasz taras tak zadaszyc takim płótnem. Chciałabym białe lub szare belki , do tego taras drewniany też w jasnym kolorze pomalowany,ale nie wiem czy będzie to pasowało do naszego zielonego dachu (dom w przyszłości tez chcemy biały lub /z szary(m). eh eh, rozmarzyłam sie,a zycie zweryfikuje marzenia

AAA, i schodów tez póki co na tars nie ma, wiec sie tam właściwie wogóle nie przebywa.

Tez mam brzózkę,ale ona cienia nie daje na taras.

Na przyszła rabate pada już jakieś 30 cm cienia
Malutki pod lasem 23:57, 08 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
no proszę jakie fajne wiadomości, no i jeszcze nie chwaliłam projektu Twojego przedogródka, świetny

A dziękuję bardzo, projekt trochę zainspirowany rabatą hortensjową Jolki
Ogród dla moich synków 15:49, 08 sie 2015

Do góry
Witaj Sarenko, dziękuję za miłe słowa.
Ja również nie mam wyobraźni i dlatego projekt ogrodu zleciłam profesjonaliście.
Nawodnienia nie ma , ale powoli się przymierzam, może w przyszłym roku na wiosnę. Projekt zrobiłam sobie w darmowym programie gardenii. Program wszystko Ci rozpisze i nawet koszta policzy. Popytaj tych co juz mają nawodnienie i używają o szczegóły.
Ekobordy będą u mnie oddzielały korę od kamyczków na rabatach. Jako obrzeże trawnika chyba sie nie nadają, bo by kosiarka zaczepiała. Trawnik będzie miał kancik
Warzywnik planuję w skrzyniach z boku domu. Na sad mam inne miejsce
Ogródek Iwony 12:39, 08 sie 2015

Do góry
I jaka decyzja odnosnie klona i dlaczego to musi być wlaśnie klon ? ?
Kiedy projekt 'ciurkadełko' zostanie zrealizowany bo jestem już go ciekawa ? A wogóle dlubiesz cos w ogrodzie w te upały? Mnie się nie chce, ograniczam się do podlewania
O, wlaśnie już drugi raz dziś słonce schowalo się za chmury, szok !
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:34, 08 sie 2015

Do góry
Teesciowa to chyba czarna robote wykonała, projekt Koko. Ja bym tej trawy tak po jednym popierdołku chyba jednak nie wybaczyła
Odcienie zieleni 13:44, 07 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Podoba mi się Twój projekt.

Chciałabym tam utworzyć coś podobnego co podesłała jazzy, wiedziałm ze mogę na nią liczyć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:44, 07 sie 2015

Do góry
Moniko niestety problem nie leży po tej stronie, fakt na początku miałem bardzo ambitne plan robiąc projekt pod siebie. Przyszedł rozsądek i ogród jest zaplanowany dla osób, które nie będą się mogły nad nim specjalnie długo rozczulać. Będą w nim głównie sprawdzone rośliny i połączenia, żadnych eksperymentów, aby później nie było trzeba wszystkiego zmieniać.
Siostra wychodzi z założenia, że ja i tak wiem lepiej czego ona chce w ogrodzie, troszkę w tym prawdy jest. Ma być dużo hortensji, kwiatów w dużych grupach, zero koloru żółtego i czerwonego. Biel, róż, ewentualnie jakieś odcienie niebieskiego w szałwii lawendzie.
Tak jak piszesz ja już się nie narzucam, ale też nie dam się wykorzystywać jeżeli coś robię z własnej woli, inne spięcia to już nie tematy forumowe

No być w bylinowym i się nie pochwalić, podjechałbym z miłą chęcią Ja jestem bardzo zadowolony z tego faktu, że mam taką szkółkę pod nosem, większość moich roślin pochodzi z tego miejsca. Bywam tam bardzo często(za często) i zazwyczaj wygląda to tak "pojechałbym do bylinowego... nie byłem w zeszłym tygodniu" Z opinią o właścicielach zgodzę się w 100% i potwierdzi to każdy kto miał okazje spotkać

Iwonko szkółka oczywiście ma sklep internetowy, ja osobiście nie korzystałem ale znam opinie zamawiających i widzę jak są rośliny pakowane, tak więc polecam
Jak masz jakąś imprezę ogrodniczą lub targi ogrodnicze w pobliżu to bardzo prawdopodobne, że tam bywają, ale to już trzeba się dowiedzieć telefonicznie.

Julka mają mają
Odcienie zieleni 13:41, 07 sie 2015

Do góry
Podoba mi się Twój projekt.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:29, 07 sie 2015

Do góry
mam pytanie projekt "ślimaczka" jakich roślin można uzyć ze strony 114 proszę o podpowiedź pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:34, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Mateusz oczywiście możesz podesłać jak zrobisz
Działak ma 750m^2 ale dużo odchodzi na taras podjazd dom pustkę za domem itd

Dzięki za to, że zerkniesz, będę chciał przysiąść i doprowadzić projekt do końca. To dla mnie duża pomoc.

Faktycznie malutka działaczka ale powiem Ci, że nie wygląda na taką z tego co zauważyłem na zdjęciu rabaty. Wiadomo, zdjęcia przekładają często zwłaszcza wielkość.
Malutki pod lasem 23:33, 06 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale ładny ten projekt!

No mam nadzieję, że na żywo też będzie ładnie
Ogród przy lesie początek 2012/2013 17:29, 06 sie 2015

Do góry
A ,u mnie nowość ,wykonane w słońcu ,pot się lał ,ale jest .Projekt mój ,wykonanie M i moje.

Malutki pod lasem 15:50, 06 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dzisiaj po tej małej wieczornej burzy wzięłam się trochę za przedogródek Wypieliłam tylko ten pas przy rabatce,a uwierzcie mi, że było ciężko, bo chwasty po kolana. Dobrze, że położyłam tą matę póki nie mam kamyków na rabatce (a właściwie nie mogę się doprosić o pojechanie po nie), bo by już żurawek nie było widać.

Reszty nie dam rady powyrywać, jutro M spryska jakimś herbicydem. na to pójdzie ziemia jeszcze, bo jest dół i może jakoś to do zimy będzie wyglądać. Tata dziś powiedział, że jak skończy ze schodami przy tarasie, to weźmie się za ten łuk, tak jak na projekcie Dla przypomnienia:

A tak wyglądała okolica po burzy z mojej ulicy Wszędzie unosiła się para.

Ale ładny ten projekt!
Malutki pod lasem 11:36, 06 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu, super i wiernie realizujesz projekt ogrodu .Brawo!!
Oj z M tak to już jest,,, trzeba poczekać ...oni chyba nie wiedzą, nie rozumieją ,że to dla nas zawsze na cito powinno być w ogrodzie i pomoc i kamyczki będą
Piękne żurawki

Oj niestety, miałam wielkie plany, M obiecywał, że mi wszystko w wakacje porobi, wakacje już na półmetku, a tu niewiele Ale powoli, też będę wszystko miała
Dziękuję w imieniu żurawek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:46, 05 sie 2015

Do góry
Wow Łukasz zamurowało mnie. Projekt pełna profeska. No dobra ze zrobieniem projektu, czyli narysowaniu oddzielnych obszarów to najmniejszy problem, bo jak zobaczyłem dobór roślin to szczęka mi opadła i nie mogłem jej pozbierać

Ja ostatnio zacząłem robić sobie projekt w Autocadzie, bo ręcznie to ciezko zachować wymiary, a nie chce mi się bawić z przyborami. Jednak jak teraz zobaczyłem ten dobór to pomyślałem sobie, jestem w czarnej d.... I to dosłownie bo nie mam zielonego pojęcia jak dobrać roslinki żeby było ok.

Takie porównania jak się zmieniało są bardzo fajne bo pokazują jak wyglądały prace i jak się zmienia rabata

A i jeszcze jedno pytanko, tam za płotem to domek i ogródeczek siostry?

PS. Opis chociaż długi to nie zanudził, a zaciekawił, jeśli chodzi o mnie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:29, 05 sie 2015

Do góry
Opiszę teraz jak obsadzona jest moja tegoroczna bylinowa.
Zimą powstał schematyczny plan nasadzeń, który miał niby jedną drobną, ale bardzo ważną korektę wniesioną przez Małą MI

Dla przypomnienia projekt

to teraz dośc skomplikowany opis dla wytrwałych

A: w tej części rosną od lewej
Turzyca Ice Dance
Bodziszek Rennarda
Rozchodnik Briliant
Bodziszek Midnight Reiter

B: częśc, w której będę troszkę zmieniał cały czas od lewej.
Rozchodznik Matrona(w sumie mało go widać jeszcze)
Piwonia Karl Resefield
-między 3 kulami z bukszpanu rośnie żurawka Dark Secret, a za nią orliki dioletowe i różowe
Na zmianę rośnie roża bonica z rozplenicą 'Moudry' ta może być tutaj za duża w przyszłości
Na końcu rośnie folks, który miał być Purple Flame, ale jest różowy

Na dodatek między A i B posadzona jest kocimiętka (tutaj jest za ciasno ) drugie nawias(prawdopodobnie odmiana Walkers Glow)

C:
Pysznogłówka Beauty of Cobham
Jeżówka Secret Affiar
Floks Adessa Pink Star
Jeżówka Secret Affair,
Troszkę w tye przypadkiem wsadziłem zwykłą jeżówke różową
dalej
Jeżówka Supreme Elgance
Floks Red Carrabien (zmiana na jakiegoś jaśniejszego)
Jeżówka Southern Belle
Pysznogłówka Kardinal

Hortensje zostały przenisione w miejsce D,a w miejsce dwóch hortensji po prawej na górze powędrowały ostróżki, Dark..coś i Jupiter Pink

E: to 'jezor z różami' rosną tutaj odmiany:
Ascot,
Marhia Thersia
Munstead Wood
Queen of Sweeden
William Shakespeare
Między Tereski wsadzona została szałwia Blue Queen, a obok Ascot I QofS szałwia Rosenwein,
Dosadzone zostało sporo stipy, która teraz pięknie powiewa,
Planuję wsadzenie jeżówek Secret romance, Pink Double Delight już rośnie

F:
przetacznik Red Foź, a za nim kocimiętka fassena, ale ta raczej dostanie eksmisje i zastąpi ją szałwia Blue Queen

G:
bodziszek himalajski Johnsons Blue

H, I: lawenda

J: te okolice są nieobsadzone ze wZględu na potrzebne miejsce do wycięci jabłoni na jesień. Hortensji w zaznaczonym miejscu nie ma i nie będzie, jak pisałem wcześniej powędrowały na miejsce (D) po łuku.

Na dodatek bukszpany po lewej zostały posadzone w równych odstępach.

W różach(E) jedynymi trawami będą ostnice, miskantów ani rozplenic nie będę sadził.

Pod napisem "żywopłot grabowy" tam gdzie zaznaczone trawy rosną miskanty Morning Light(jesze nie widać) z wrebeną.

Między bukszpanami w polach J i I rośnie jeżówka Piccolino.

Na rabatą góróją oczywiście 3 śliwy wiśniowe Nigra.

Uff jak ktoś dotrwał do końca to podziwiam.
Na rabacie jest jeszcz kilka roślin, ale ni pisałem bo będa zmieniane i nawet ich nie widać. Również wspominałem, że rabata się powiększy o dośc spory kawałek patrząc na projekt, poszerzy się w prawo

Na koniec bonusik

Październik 2014

21 kwiecień 2015

17 maj 2015

18 lipiec

30 lipiec

Malutki pod lasem 23:09, 05 sie 2015

Do góry
Aniu, super i wiernie realizujesz projekt ogrodu .Brawo!!
Oj z M tak to już jest,,, trzeba poczekać ...oni chyba nie wiedzą, nie rozumieją ,że to dla nas zawsze na cito powinno być w ogrodzie i pomoc i kamyczki będą
Piękne żurawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies