Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Lek na całe zło czyli mój ogród 15:45, 18 gru 2017

Do góry
aldonaz napisał(a)
Wracając do niezidentyfikowanej rośliny, to nie jest agastache. Znalazłam zdjęcia jak kwitła i wygląda bardziej jak szałwia, czy jasnota. Może uda mi się znaleźć zapiski z nazwą.

Lamium w zasadzie ma kwiaty pomieszane z liścmi, ta bardziej wygląda na szałwię

Lamium album

Szukałam też w lobeliach, ale nie znalazłam. Jak znajdę to napiszę.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:59, 15 gru 2017

Do góry
Oto ogólny plan działki

A to zestaw moich roślin :1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:07, 14 gru 2017

Do góry
Taka inspiracja z miasta

cztery rośliny
bukszpan, lawenda, szałwia i róże okrywowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 13 gru 2017

Do góry
1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Ogród w remoncie 17:52, 11 gru 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ten dereń 'White Gold' będzie dobry, ważne jest wg mnie, żeby to był dereń o żółto-zielono-oliwkowych łodygach (mam wizję łagodności kolorystycznej na tej rabacie). Szałwia da radę w lekkim ocienieniu. Ta sesleria Heuflera ma kolor głębokiej zieleni i jest bezobsługowa i szybko przyrasta na każdym stanowisku - ja ją bardzo lubię. Pokrój podobny do hacone, tyle tylko , że jak młoda to bardziej sterczy, potem ma kaskadowe kępki.
I te carexy też są super, pasują nawet do seslerii.

Dokładnie o tej łagodności pomyślałam analizując pomysł Gruszki. Trochę poszperałam w czeluściach internetu,obejrzałam to i owo i chyba postawię na carexy. Zobaczę jak będą sobie radzić u mnie. Faktycznie sesleria heuflera zgrała by się z carexami,muszę wiosną trochę jej kupić. Kojarzyła mi się zawsze ze sterczącymi jeżykami ale chyba właśnie nigdy nie widziałam starszej. Tak sobie patrzyłam dziś na to miejsce pod przyszłą rabatę i chyba będzie dobrze z tym planem.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:16, 11 gru 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A u mnie zima. Ze śnieżycą i hulającym wiatrem. I widzę moje ulubione astry.

Siejesz je co roku?

Słyszałam w telewizji,że zima u Was szaleje....U mnie ciepło nawet przestał padać deszcz i wyjrzało słońce....ale tyle błota ,że trzeba ubierać kalosze do kolan

Ewo
astry ,aksamitki i szałwia błyszcząca to moje ulubione jednoroczne ...mam je co roku
Astry siałam tylko peoniowe...w tym roku zmieniłam na dwubarwne pomponowe i przy nich zostanę ...super są

Ogród w remoncie 13:56, 11 gru 2017

Do góry
Ten dereń 'White Gold' będzie dobry, ważne jest wg mnie, żeby to był dereń o żółto-zielono-oliwkowych łodygach (mam wizję łagodności kolorystycznej na tej rabacie). Szałwia da radę w lekkim ocienieniu. Ta sesleria Heuflera ma kolor głębokiej zieleni i jest bezobsługowa i szybko przyrasta na każdym stanowisku - ja ją bardzo lubię. Pokrój podobny do hacone, tyle tylko , że jak młoda to bardziej sterczy, potem ma kaskadowe kępki.
I te carexy też są super, pasują nawet do seslerii.

Ogród w remoncie 17:33, 07 gru 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Na ten moment wymyśliłam bukszpan ,seslerię jesienną i może szałwię compakta niebieską.

Baaaardzo lubię ten zestaw . Niebieska szałwia jest obłędna .
I co chyba ważne - nie będzie łyso zimą .

Margerytka40 napisał(a)

Mam trochę berberysów admiration ale czerwony kolor... hmmm trudno mi sobie go tam wyobrazić.

I słusznie .
Wszystkiego po trochu 08:09, 02 gru 2017

Do góry
Szałwia, wysiała się sama Caradonna, niestety dziecko nie ma cech matki i jest prawie 1m wysoka, ale ciągle kwitnie

chryzantemka ciągle piękna

berberys

ciemiernik, już z pąkami

hakonechloa

i widoczek

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:20, 21 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)
Tak kulki rządzą w całym moim ogrodzie to wszystko przez ogrodowisko . Zakochałam się w połączeniu stip i buksów plus szałwia omszona fioletowa rewelacja. Szkoda tylko że kule są takie drogie.
Co do planów to wszystko muszę narysować żeby zobaczyć jak wygląda inaczej nie umiałam sobie wyobrazić.

zawsze przy większych ilościach danice można dać. Nie jest to co prawda buksik ale efekty od razu widać
Zestaw z szałwią super
Salvia - szałwia 15:10, 21 lis 2017

Do góry
Ja ścięłam szałwię do zera we wrześniu. Taką praktykę stosuję i szałwia bez problemu wiosną odrasta.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:49, 21 lis 2017

Do góry
Tak kulki rządzą w całym moim ogrodzie to wszystko przez ogrodowisko . Zakochałam się w połączeniu stip i buksów plus szałwia omszona fioletowa rewelacja. Szkoda tylko że kule są takie drogie.
Co do planów to wszystko muszę narysować żeby zobaczyć jak wygląda inaczej nie umiałam sobie wyobrazić.
Salvia - szałwia 12:44, 21 lis 2017

Do góry
Witajcie, posadzilan u siebie szałwię blaukonigin, a pomiedzy kępami szalwii rosną przebiśniegi. Przebisniegi mają zdobić rabatę zanim ruszy szałwia, tylko co zrobic z paskudnymi liśćmi. Czy mogę zamiast wiosną ściąć je już teraz,aby potem nie zdeptac niechcący,bądź nie ściąć razem z szalwią przebiśniegów?
Mirkowy ogród (początki) 19:41, 20 lis 2017

Do góry
Zosiu dla Ciebie szałwia Deep Blue.O tę ci chodziło?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:01, 15 lis 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Fajne mebelki zakupiłaś pięknie u Ciebie,klimatycznie i ciepło... moją uwagę zwróciła obudowa kominka,jeśli możesz szepnij słówko na jej temat...i szałwia,która u mnie także wciąż kwitnie fioletowo,tylko ponoć jednoroczna? spróbuję zebrać nasiona.A chwastami się nie przejmuj,mi też została skarpa do wypielenia

Hej! Dziękuję!
Obudowa kominka to beton architektoniczny.
Tak wygląda w totalu. Obudowaliśmy nim też półkę pod telewizorem.

Szałwia podobno jednoroczna rzeczywiście. I definitywnie jesienna, jak się okazuje

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:23, 15 lis 2017

Do góry
Fajne mebelki zakupiłaś pięknie u Ciebie,klimatycznie i ciepło... moją uwagę zwróciła obudowa kominka,jeśli możesz szepnij słówko na jej temat...i szałwia,która u mnie także wciąż kwitnie fioletowo,tylko ponoć jednoroczna? spróbuję zebrać nasiona.A chwastami się nie przejmuj,mi też została skarpa do wypielenia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:31, 15 lis 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
widzę prostowanie rabat ) znaczy słabo widzę bo szersze kadry by się przydały żeby to można było łatwiej ogarnąć)

a co do stipy ...to u mnie przesadzanie wiosenne / późnowiosenne siewek sie udawało bez problemu. Jesienne jest kiepskie.
Własciwie mam takie obserwacje że u mnie stipa jest dwuletnia , podobnie jak amazon mist frosted curls ....na mojej glinie po drugim sezonie nie przezywa zimy zwyczajnie gnije/schnie...nie wiem czy długo wytrwam z ciagłym jej uzupełnianiem

Na wiosnę pokażę efekty jak już ścieżkę zmienię ... będzie wówczas wyraźnie widać zmiany a jak stipa mnie wkurzy to wymienię ją na coś innego ... a co do AM to mam nadzieję, że przeżyje bo jak nie to mój zestaw AM + szałwia straci rację bytu ... a tego bym nie chciała
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 16:19, 13 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)
Stożkowo-kulista plus lekkie trawy i np szałwia omszona to chyba już klasyk, który zawsze się sprawdzi. Będę u siebie przy tarasie też taki zestaw robić.

Ewa to prawda! ale szałwii mam bardzo dużo i bardziej lubi słońce.Nie bardzo widzę ją koło tarasu... może w przedogródku trawy jak najbardziej będą
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 23:06, 12 lis 2017

Do góry
Stożkowo-kulista plus lekkie trawy i np szałwia omszona to chyba już klasyk, który zawsze się sprawdzi. Będę u siebie przy tarasie też taki zestaw robić.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:15, 11 lis 2017

Do góry
Dochodzi połowa listopada, aura nie rozpieszcza, raz cieplej raz lodowato i smętnie...
Dziś przy Święcie było trochę lepiej, na przemian świeciło słonko i wiał wiatr goniący ciemne chmury na niebie. W ogrodzie jeszcze dosyć kolorowo. Po tygodniowej nieobecności odkryłam, że kwitną nadal chryzantemy, niezmordowana szałwia trójbarwna i resztkami gonią róże. Swój pokaz kolorów zakończyły nieodwołalnie marcinki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies