Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Anda 13:03, 09 mar 2018

Tez tak 60 cm
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SlonecznyOgrod 13:31, 09 mar 2018

Anda napisał(a)
Tez tak 60 cm

Ok, dziękuję Ci bardzo.
To jedno mam z głowy

Gdybyś jeszcze chciała mi doradzic odnośnie roślin i odległości na rabacie, która dopiero powstanie przy południowej ścianie domu.
Długość ok 10m.
Dosyć wąską rabatę tam planuję do 1,5 metra.

Jest tam teraz na gładko nic nie rośnie, sam trawnik.

Ja sobie tak wymyśliłam miskanty ML, pomiędzy nimi mikołajek, a na dole może szałwia.
Ale później pomyślałam, że ML jest dość jasny i lepiej wygląda na ciemnym tle, a tu lepiej by się sprawdził Gracillimus i rozplenica, tak naprzemiennie. Mogło to być o tyle ciekawie, że tamto miejsce jest widoczne najczęściej z boku a nie na wprost. Na wprost się nie przebywa i mam takie stare zdjęcie.
Co o tym myślisz?
Anda 13:35, 09 mar 2018

Gracillimusy rosna duze. Nie myslalas, zeby posadzic je same, w rzadku tak jak tu, w trawie z kancikiem?

https://www.pinterest.de/pin/564357397048996734/
https://www.pinterest.de/pin/350788258452772181/
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SlonecznyOgrod 16:19, 09 mar 2018

Właśnie chodzi mi o coś dużego, znajdę zdjęcie to wkleje, bo okna tam mam wysoko, więc miejsce jest.
Same gracki fajnie wyglądają, ale chyba jeszcze lepiej z rozplenicowymi baźkami.
Anda 16:53, 09 mar 2018

Jesli zdecydujesz sie na rozplenice przed nimi to odstep powinien wynosic grubo ponad metr, najlepiej 1,30m.
Gracki fajnie tez wygladaja z wyrastajaca sposrod nich Verbena bonariensis
paulina_ns 17:23, 09 mar 2018

Daria widzę,że wstępne plany wiosenne już są ja mam w jednym miejscu gracki jako niższe piętro turzyce buchanana, a między nimi jeżowki i brązowe rozchodniki, mi się takie połączenie bardzo podoba zdjęcie usunę jak zobaczysz.

Edit. Zdjęcie usunięte
Magleska 19:02, 09 mar 2018

widzę ,że Ewa Ci doradza .....mnie wena opuściła narazie ,ale dziś zaczęłam ogarniać troszkę ogród -na razie tylko porządki po bałaganiarskim psie
Donia72 19:53, 09 mar 2018

Daria, widzę, że będziesz szaleć z nasadzeniami
Ja u siebie mam dwie rabaty do przerobienia i jakoś jeszcze nie mam pomysłu. Z jednej wywaliłam perukowca i róże przesadzę w inne miejsca i wtedy muszę coś tam powsadzać. Chyba przesadzę tam magnolię. Drugą rabatę mam za domem i tam teraz rosną berberysy, pęcherznice, hortensje ogrodowe(byle jakie) i żurawki, które obiecałam siostrom. Niech się ciepło zrobi to zapraszam zwiedzanie mojego zakątka
SlonecznyOgrod 22:41, 09 mar 2018

Anda napisał(a)
Jesli zdecydujesz sie na rozplenice przed nimi to odstep powinien wynosic grubo ponad metr, najlepiej 1,30m.
Gracki fajnie tez wygladaja z wyrastajaca sposrod nich Verbena bonariensis

A jeśli naprzemiennie by je dać?
Takiej werbeny chyba nie znam muszę wygooglować.
Aurelllia 22:49, 09 mar 2018

Daria to ta słynna werbena patagońska