Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 10:11, 15 mar 2018

anbu napisał(a)

Jak jesteś przekonana, to nie ma tematu
Będzie pięknie

Bardzo je lubię po prostu ,zobaczymy jak to będzie
makadamia 10:13, 15 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)

Tak do końca to pusto nie będzie,ja to widzę tak - żywopłot ,jego czerwone gałązki zimą i wczesną wiosną widać,brzozy mają bardzo zwracać uwagę ich białe pnie,carexy pòki co nie są złe ale można wcisnąć w nie cebulowe,w rogu aż nadto zimozielonych rh. Na świerkowej w hakonce krokusy ,w hortkach bardzo wczesne tulipany. No nie wiem.

Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.

Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz

Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu

Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.

Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.
Margerytka40 10:13, 15 mar 2018

Monia81 napisał(a)
Mi się podoba
Może bym tylko na tej rabacie RH zamiast kilku RH dołożyła coś innego też lubiącego kwasse a o innej strukturze np. kiścienie, bądź perisy albo kalmie
Te liriope spicata powtórzyłabym w 3 pomiędzy paprocie o liściach zimozielonych i bergeniach...
A przy 4 bym wrzuciła dla powtórzenia funkie te same co przy RH + ciemierniki lub coś innego co ma liście zimozielone...

Zapamiętam ,dzięki.
Margerytka40 10:28, 15 mar 2018

makadamia napisał(a)

Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.

Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz

Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu

Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.

Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.

Tak mi się wydaje ,że na 3 najlepsza będzie bergenia,ona powinna sobie poradzić. Co prawda teraz jest okropna ale akurat tam prawie jej nie widzę

Mam nadzieję ,że szałwia poradzi sobie,to sam brzeg i może da radę . Chętnie dałabym jej więcej ,mam i niebieską i różową i białą. Tylko gdzie jeszcze?
AnkaK 10:45, 15 mar 2018

Asiu, podczytuję w korkach.Śliwy póki co niewielkie więc szałwia da radę, a kiedyś będzie pretekst do zmian najwyżej ☺
Miałem przyjemność być u Asi w ogrodzie i wydaje mi się, że zimozielonych jest sporo. Powtórz gdzieś szałwię - żelazna roślina, która szybko da efekt, a u Ciebie duże połacie przecież.
Fajne te Twoje plany.
Margerytka40 11:20, 15 mar 2018

AnkaK napisał(a)
Asiu, podczytuję w korkach.Śliwy póki co niewielkie więc szałwia da radę, a kiedyś będzie pretekst do zmian najwyżej ☺
Miałem przyjemność być u Asi w ogrodzie i wydaje mi się, że zimozielonych jest sporo. Powtórz gdzieś szałwię - żelazna roślina, która szybko da efekt, a u Ciebie duże połacie przecież.
Fajne te Twoje plany.

Ciesze się,że Ci się podoba . Właśnie myślę nad tą szałwią ,powtórzyłabym ją oj, powtórzyła
Margerytka40 11:28, 15 mar 2018

Tymczasem przyjechały moje Gold Bandy i zobaczcie tylko jakie

Trochę się o nie bałam bo tanie nie były ale po obejrzeniu sadzonek w innych miejscach postanowiłam że mimo ceny te zamówię i wykupiłam cały zapas z magazynu. Szkoda,że nie mieli więcej.
Wiolka5_7 11:36, 15 mar 2018

Jakie ładne
Monia81 11:54, 15 mar 2018

Fajniutkie te gold bandy ja po zakupie w zeszłym roku od razu je dzieliłam a w ciągu sezonu nabrały masy
Margerytka40 11:55, 15 mar 2018

Wiolu
Cudne są,jak otworzyłam karton aż mi się oczy zaśmiały