Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.
Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz
Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu
Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.
Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.
Tak mi się wydaje ,że na 3 najlepsza będzie bergenia,ona powinna sobie poradzić. Co prawda teraz jest okropna ale akurat tam prawie jej nie widzę
Mam nadzieję ,że szałwia poradzi sobie,to sam brzeg i może da radę . Chętnie dałabym jej więcej ,mam i niebieską i różową i białą. Tylko gdzie jeszcze?
Asiu, podczytuję w korkach.Śliwy póki co niewielkie więc szałwia da radę, a kiedyś będzie pretekst do zmian najwyżej ☺
Miałem przyjemność być u Asi w ogrodzie i wydaje mi się, że zimozielonych jest sporo. Powtórz gdzieś szałwię - żelazna roślina, która szybko da efekt, a u Ciebie duże połacie przecież.
Fajne te Twoje plany.
Tymczasem przyjechały moje Gold Bandy i zobaczcie tylko jakie
Trochę się o nie bałam bo tanie nie były ale po obejrzeniu sadzonek w innych miejscach postanowiłam że mimo ceny te zamówię i wykupiłam cały zapas z magazynu. Szkoda,że nie mieli więcej.