Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 06:58, 20 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Aniu, czy ja dobrze u Agnieszki przeczytalam, ze Ty juz cebulowe posadzilas? ???
Zawsze tak robisz?

Tak we wrześniu już śmialo można sadzić cebulowe.
Ja to co miałam juz posadziłam do ziemi.
Ale z doświadczenia wem,że czasami coś kupiłam w pażdzierniku i w listopadzie i też do ziemi wówczas dopiero poszły.I normarnie na wiosnę rosły i zakwitły

Hortensja Bobo
Życie w wiejskim ogrodzie 06:40, 20 wrz 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Cudnie u Ciebie z tymi trawami i hortensje przyciągają wzrok
Dekoracje wczesnojesienne bardzo klimatyczne
Borówcowy raj 04:15, 20 wrz 2016

Do góry
Moniko dzięki z wpis. Słyszałem od mamy że u was już prawie mróz a u mnie jeszcze cieplutko rano o 6 20 i 89% wilgotności. Temperatura już trochę odpuściła ale wilgotność trzyma się jeszcze. Muszę teraz naładować akumulatory po wyjeździe syna, bo zraz indiańskie lato będzie, już pojedyncze drzewa można dostrzec nadgryzione jesienią ale malutko jeszcze. Teraz będę chciał pokazać wam trochę fotek na swoim dysku, dam Ci znać dziś la Ciebie mój ulubiony futrzak Chipmunk z bajki Chip i Deal. Pozdrawiam gorąco i zdrówka życzę pa. Co do ciasta to żebyś wiedział że strata by była do nie do odżałowania, choć miało już kilka dni, to jadłem je jeszcze tydzień i nic nie straciło na wartości

Może dorzucę jeszcze Szopa

Rododendronowy ogród II. 03:46, 20 wrz 2016

Do góry
Bogdziu, Fajnie było Cię zobaczyć na wycieczkowych fotkach, zdjęcia robisz nie gorsze od moich, motyle piękne. Tu to być mogła poszaleć, zwierzaki same wchodzą w obiektyw a motyle są wielkości dłoni. Króluje Monarch, jest tu ich bardzo dużo. Pokażę Ci Chipmunka, przesympatyczne zwierzątko. Jest ich to b. dużo, najwięcej oczywiście w parkach żyje w takich małych norkach wykopanych w trawie, tam zanosi wszystko co wysępi od ludzi. Powiem Ci że lato zleciało mi w tym roku błyskawicznie, nakręciliśmy sporo kilosów, więcej się nie dało za gorąco było. Nawet dzisiaj rano o 6 było 20 i 89% wilgotności a mama mówiła że dziś był prawie mróz a ja jeszcze w króciakach jeżdżę do pracy ale i tu już chłodek zaczyna już czuć. Tu bardzo powoli się ochładza i przymrozki będą może za miesiąc. Teraz dla Ciebie mój ulubiony futrzak z bliska ze swoją norką.

Pokażę jeszcze Black berda red winga samica z młodymi szczygła i szopa

Nie gniewaj się że zasypałem Cię fotkami ale myślę że Szop swoją miną Cię udobrucha
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:47, 19 wrz 2016

Do góry
Zakupiłam ostatnio irysy żyłkowane. Nigdy ich do tej pory nie miałam. Zobaczę jak (i czy wogóle) zakwitną
Fotki z co. - ale ku pamięci wystarczą

A może ktoś z odwiedzających ma jakieś doświadczenie w ich uprawie?
Ukojenie 23:35, 19 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Dobranoc

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:20, 19 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)

W Google widziałam, ale one takie podrasowane mi się wydają.
Dominiko! Wrzucan dla Ciebie fotki rozchodnika Birthday Party. Sadzonka dopiero co kupiona Zdjęcia robione w deszczu więc byle jakie.
Pszczelarnia 23:03, 19 wrz 2016

Do góry
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie, zwłaszcza u rh ale coś jest z moją konsekwencją nie tak, skoro do sadzenia różaneczników bebeszonych z torfu w dołek daję torf kwaśny. Muszę się poprawić. A rh. powinny być moczone przed sadzeniem.

To sadzenie różaneczników 'Pohjolas Daughter' w 2015 r. Te rosną dosłownie na korzeniach starego świerka i mają się dobrze na razie):

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:54, 19 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mój sobotni deszczowy ogrod

Festiwal Traw w Wojsławicach już się nie umywa do Twoich trawek
Ślicznie jest, ale to i tak wiesz...
Pszczelarnia 22:46, 19 wrz 2016

Do góry
I jeszcze penstemon, tym razem z Wojsławic.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:44, 19 wrz 2016

Do góry
Przydała by się para wrześniowych widoczków ogólnych...
co niniejszym właśnie czynię

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:23, 19 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do południa było parno i duszno, z lekkim zachmurzeniem i mgiełką. Już obstawiałam, że prognozy się nie sprawdzą.

[img size=270x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/125/1254757/original.JP

Ten fragment przepiękny kolorystycznie, nie udało mi się takich rozchodników na razie upolować, widzę że masz sporo astrów, pięknie się wynurzają

pozdrawiam
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:23, 19 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czekam zatem na fotki Miss Dior

Oto i ona:

Pszczelarnia 22:21, 19 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Jesli rosna np w cieniu to przyrosty bedą wieksze albo jeśli deszczu było dużo. Ja bym siarki tez teraz nie dawała, nic w korzenie a opryskałabym liscie tą moja mieszanką bo działa najszybciej (siarka granulowana długo się rozpuszcza nawet z rok). Nawet sam nawóz do iglaków byłby dobry do oprysku a lepszy z żelazem i na wiosne opryski powtórzyc. Dolistne nawożenie działa najszybciej.Mnie tez sie nie podoba dawanie kory ani w korzenie ani jako ścióka, tam jest sporo róznych grzybów i plesni szczególnie jak lezały w workach foliowych. Dla mnie to zły pomysł ale jak juz dałas to trudno. Moim zdaniem z tego są chore.Jak widzisz są rózne szkoły a wybór Twój.

Wybór mój, tak. Trudny wybór albo je uśmiercę od razu albo potem? Podłożę im siarkę w bliską okolicę korzeni. I opryskam Twoją mieszanką. I dam na pewno puch z liści dębowych. Do wiosny muszą przeżyć.

Wiem, że też lubisz derenie. Dla Ciebie finezja z ogrodu Tomka i Kasi:

Elinkowy ogród 22:20, 19 wrz 2016

Do góry
Przerysowalam strzalka z oznaczeniem N z projektu czy teraz lepiej czytelne.
Co do jalowcow nie chcialam ich ale mi tlumaczono ze to taka piekna zielen soczysta .
Ogród bez roweru 22:20, 19 wrz 2016

Do góry
Kupione w ubiegłym roku astry. Takie były fajne, kompaktowe. Środki kwiatów były w rzeczywistości bardziej złote niż na zdjęciu.

Pszczelarnia 22:13, 19 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Brunnerę żrą albo maleńkie ślimaki, albo jakieś też maleńkie gąsienice. Świadczą o tym wżery w środku liścia.

Przyrosty u rh są siłą rozpędu. Rodki na skraju agonii potrafią mieć przyrosty i kwitnąć. Zakwasić można zakwasem żytnim (herbicydy), podlewać zaparzoną kawą... ale to wszystko są doraźne metody. Przy naturalnym wysokim ph macierzystej gleby podsiąk i tak będzie ph podnosił. Odwlekanie siarkowania w czasie... Moim zdaniem lepiej to teraz zrobić, a jesienią i zimą roślina będzie mieć czas na korzenienie się. Siarka zaczyna pracować po min. 6 miesiącach do 5 lat. Po tym też czasie, czyli po 6 miesiącach, po jakimkolwiek zakwaszaniu można dopiero wiarygodnie określić ph. Świeżo po zakwaszeniu wynik jest mylny i niewiarygodny.
Sama mam bardzo wysokie ph macierzystej gleby (oscylujące pomiędzy 8-9) i wiem, jakie cuda robi dobrze wysiarkowane stanowisko.

Dereń Cousa tez lubi lekko kwaśno.

Merci. Tak nad kousą rozmyślam, niedaleko hortensji a jednak u ucisku cisów. Trzeba wszystkim dogodzić.

Dla Ciebie kousa z ogrodu Tomka i Kasi z Radkowa:

Rododendronowy ogród II. 22:11, 19 wrz 2016

Do góry

Moja ostoja 22:08, 19 wrz 2016

Do góry
Po przeciwnej stronie, wzdłuż płotu okalającego południową granicę działki, od strony ulicy rosną cisy Hicksii. Tylko u podnóża cisów jest najwięcej cienia.

Rok 2014

Podejrzałam u Danusi żurawki Citronelle rosnące na tle zielonej ściany cisów. Niestety, żywot moich był bardzo krótki. Padły z powodu choroby grzybowej, tak sadzę.

Dziś na ich miejscu rosną niskie Berberysy Thunberga Aurea. I dwa bukszpany. No i hortensja bukietowa 'Limelight', która "rozkraczyła" się po tegorocznych obfitych deszczach. Wolałabym na jej miejscu posadzić jakieś drzewko na pniu, np: Głóg Pauls Scarlet szczepiony, jednak sama nie wiem. Może ktoś mi doradzi?

Parę dni temu zaryzykowałam i między cisami posadziłam hosty 'Fire and Ice' (o ile się nie mylę) bo są "zdobyczne".
Na efekt będę musiała czekać do wiosny.

Rododendronowy ogród II. 22:08, 19 wrz 2016

Do góry
A u mnie nadal motylkowo tylko kwiaty sie zmieniły juz nie na jeżówkach a ba astrach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies