Dziękuję Joasiu, i moje wspomnienie Skierniewic dla Ciebie z ciepłym pozdrowieniem.
W tym roku wystawa Kwiatów powiązana z wystawą tkanin artystycznych, co mnie jako byłą projektantkę zawsze interesuje.
Jednak przyznam, że bardziej zaciekawiły mnie tkaniny dekoracyjne i użytkowe na tym stoisku, niż wystawione kilimy.
Ze Skierniewic przywiozłam Kwiat Pustyni, hortensję Vanillę, niebieski zawciągowiec, różowy Rh, różową chryzantemę do domu by mi oczyszczała powietrze, i parę cebul tulipanowych.
Brakuje mi czasu na Ogrodowisko, ale spróbuję zaglądać w jesienne dłuższe wieczory. Pozdrawiam.
Będąc w Krynicy podkurowałam troszkę zdrowie i przy okazji odwiedziłam Ogród Biblijny i Sensoryczny w Muszynie Zdroju.
Oto fotki z Krynicy, z kwiatami też.
Jeszcze kwiaty Krynicy...znanej z wód leczniczych, koncertów operetkowych,
miejsc związanych z malarstwem Nikifora, i słynnego tenora Jana Kiepury (uwielbiam operetkę).
Cerkiewki w okolicach Krynicy.
Wnętrze cerkwi z ikonostasem.
Ogrody Biblijne w Muszynie Zdroju symbolicznie przedstawiają treść Pisma Sw.
W głębi żelazna rzeźba z wodą, która ustępuje przy przejściu symbolizuje ucieczkę Izraelitów z Egiptu,w czasie której ustąpiły wody M. Czerwonego.
Ukryta w trzcinach kobiałka symbolizuje narodziny Mojżesza, co wyjaśnia tabliczka.
Stos dla Izaaka przygotowany przez ojca Abrahama iw krzakach ukryta owieczka ofiarna i tabliczka z cytatem biblijnym to symbole przedstawiające Miłość do Boga.
I jeszcze jeden przykład symbolicznych języków ognia...podczas Zesłania Ducha Sw. Taki ogród i czas na przemyślenia bardzo zbliża i poucza jak czytać Pismo Sw. które "w czasach ostatnich będzie głoszone po całej ziemi"...
Przyznam się, ze zabrakło mi sił na Ogród Sensoryczny, który wymaga spaceru całodziennego. Myśleliśmy, że jest blisko Ogrodów Biblijnych i poszliśmy pieszo, a potem jeszcze na górę. Ogród jest rozległy z wygodnymi ścieżkami spacerowymi, gdzie nawet osoby niepełnosprawne mogą wyczuć Ogród Zapachów, dotknąć roślin o specyficznej strukturze w Ogrodzie Dotyku, a zmysłem smaku spróbować poziomek w Ogrodzie Smaku, itp. Wniosek, nie planować obu ogrodów w jednym dniu.
Muszyna
Wspomnę, że zajrzeliśmy do Wysowej, by z bliska zobaczyć Ogród Richiego z Ogrodowiska. Zadbany bardzo. Właściciela nie mieliśmy okazji spotkać, ale pozdrawiamy serdecznie.