u mnie też zakwitły te trawy z Biedry co to niby pisało na nich że molinia caureola - i też obstawiam, że to śmiałki jakieś - ja im te kwiatostany kilka dni temu wyrwałam co do jednego
Trzmielina Compactus według różnych źródeł dorasta do 0,5 m-1 m
Moja już na jesieni dała pokaz czerwoności, wiosną jakoś za specjalnie seledynu nie widziałam, ale może rośnie za bardzo w cieniu?
Jak dostanę buksy, to bez wątpienia najpierw je poustawiam, zanim je wkopię, bo przesadzać, to mi się nijak chce
Te buksy, to byłoby najlepiej, gdyby w różnej wielkości były, prawda? Obawiam się, że moje będą raczej podobnych rozmiarów...
Edytko tam nie ma kompozycji z brązowymi trawami- owszem brązowe trawy tam są i to w sporej ilości, ale rosną "w kupie", bo jak robiłam/podnosiłam rabatę z hortensjami ( a tam rosły), to je zgrupowałam na półce w dwóch miejscach. Zresztą z półki zrobił mi się przechowalnik
Olu, super, że graby!
Ja też za wersją numer 1, ile to czasu zejdzie aż one się zrosną, zawsze też możesz tyle ciąć ile potrzebujesz.
Co dasz im w nóżki?
Również staję w obronie okiennic, przecież one tam pasują idealnie i takie są charakterystyczne dla Ciebie - muszą być!
Nierówno dzieli tym deszczem, jakby przez pół Polska podzielona - południe woła o deszcz, a Wy macie go dość.
Wiosną nowe lilie sadziłam między hortkami, a te kilkuletnie co pokazuję teraz na fotkach, a rosną obecnie przy płocie, pójdą na tyły rabat między miskanty.
Ja też te czosnki lubię i fajnie, że one teraz kwitną jak wszystkie inne czosnki już są wspomnieniem.
Ja coś o tej trzmielinie kojarzę - a kompaktowa to do jakich rozmiarów rośnie - ja mam jeden krzaczek, ale nie mial w nazwie, że kompaktowy.
Jak już tee buksy będą to poustawiaj wszystko i pokaż, na pewno się uda ją tam wkomponować - ona wiosną ma piękny seledynkowy kolorek, a na jesieni będzie różową, przyciągającą wzrok plamą.
Mam prośbę, zrób jeszcze kiedyś fotkę tego miejsca jak będzie ładne słoneczko, wychwytuję ostatnio wszystkie kompozycje z brązowymi trawami, szukając pomysłu na swoje.
W sobotę mżyło trochę, ale niewiele to pomogło, susza straszna u nas jest, codziennie załączam podlewanie, dobrze, że woda z własnej studni bo inaczej to rachunek byłby powalający.
Śliczna ta rabata z szałwią, naprawdę ładne kępy już masz, stipa z nią się cudnie komponuje (aż pożałowałam, że już tego połączenia nie mam w tym roku) a na tle zieleni trawnika wygląda to obłędnie, niech no jeszcze tylko te hortki zakwitną, będzie czad.
Iwonko, ratujesz honor mojej szałwii, miejmy nadzieję, że u dziewczyn jeszcze się zrobi ładna.
U mnie nawet w miejscu, z którego już ją rok temu wywaliłam znowu pojawiły się siewki i nawet zakwitły, wg mnie ona jest niezniszczalna
Edytko, no normalnie urosłam o 10 cm
Czosneczki są rewelacyjne- najlepszy cebulowy mój zakup jesienią.
Dla Ciebie:
A z kulkami mam tylko nadzieję, że sąsiad, który ma mi je załatwić nie nawali...okaże się w niedzielę, co z mojego zamówienia zostanie zrealizowane. Jeżeli by się udało, to miałabym 10 kulek (niewielkich, ale kulek) za 80 zł.
Pasuje mi połaczenie kulek z szałwią, oj jak mi pasuje
PYTANKO: czy ktoś jeszcze pamięta, że na tej nowej kulkowej rabacie miała być trzmielina oskrzydlona kompaktowa?
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że tam ją przewidywał w swojej wyobraźni?
Super trawki zagościły, ja to się chyba muszę dowiedzieć gdzie Wy z Ursą tą szkółkę macie, bo takich odmian to w naszych lokalnych szkółkach nie widziałam
Lawendowe róże z bodziszkami w tle pięknie na zdjęciach wychodzą.
Obie róże i ja lubię, zresztą tak naprawdę lubię wszystkie, które wybrałam do swojego ogrodu, w przypadku każdej odmiany proces decyzyjny był długi, więc wybory były świadome.
Jeszcze czekam tylko na kwiaty Princess Anne kupowane wiosną z gołym korzeniem razem z Pashminami, w końcu coś się u nich rusza, niedługo zakwitną