Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 10:40, 05 lip 2017

lindsay80 napisał(a)
A i piękna kompozycja przy róży z klonem i czosneczkami.
Brakowało mi takiego borda przy giardinie i wczoraj sobie żurawkę w tym kolorze dosadziłam, tak mnie Twoja fotka zainspirowała
A w kępie żurawki jeden główkowaty rósł

Edytko, no normalnie urosłam o 10 cm
Czosneczki są rewelacyjne- najlepszy cebulowy mój zakup jesienią.
Dla Ciebie:

A z kulkami mam tylko nadzieję, że sąsiad, który ma mi je załatwić nie nawali...okaże się w niedzielę, co z mojego zamówienia zostanie zrealizowane. Jeżeli by się udało, to miałabym 10 kulek (niewielkich, ale kulek) za 80 zł.

Pasuje mi połaczenie kulek z szałwią, oj jak mi pasuje

PYTANKO: czy ktoś jeszcze pamięta, że na tej nowej kulkowej rabacie miała być trzmielina oskrzydlona kompaktowa?
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że tam ją przewidywał w swojej wyobraźni?
Margerytka40 10:56, 05 lip 2017

Choiny trzeba było do wiaderka z wodą wsadzić i namoczyć dobrze bryłę korzeniową przed sadzeniem.
AnnaCh 11:06, 05 lip 2017

Ja z cichacza zaglądam, bo się nie mogę ogarnąć po tym weekendzie
Pozdrawiam 12 komandosów

Chyba o tej trzmielinie wszyscy zapomnieli
A boordel pokazujesz jakiś przedpotopowy (w dokładnym tego słowa znaczeniu, przed wiosennym potopem) i coś ścieniasz. Coraz łądniej masz i roślinki na wypasie
Sadź te buksy z szałwią, jak dla mnie będzie pięknie, u mnie jeszcze stipa tam rośnie.
A propo stipy, to dałam Ci stipę i kłosowce, nic więcej nie pamiętam
lindsay80 11:07, 05 lip 2017

Makusia napisał(a)

Edytko, no normalnie urosłam o 10 cm
Czosneczki są rewelacyjne- najlepszy cebulowy mój zakup jesienią.
Dla Ciebie:

A z kulkami mam tylko nadzieję, że sąsiad, który ma mi je załatwić nie nawali...okaże się w niedzielę, co z mojego zamówienia zostanie zrealizowane. Jeżeli by się udało, to miałabym 10 kulek (niewielkich, ale kulek) za 80 zł.

Pasuje mi połaczenie kulek z szałwią, oj jak mi pasuje

PYTANKO: czy ktoś jeszcze pamięta, że na tej nowej kulkowej rabacie miała być trzmielina oskrzydlona kompaktowa?
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że tam ją przewidywał w swojej wyobraźni?

Ja też te czosnki lubię i fajnie, że one teraz kwitną jak wszystkie inne czosnki już są wspomnieniem.

Ja coś o tej trzmielinie kojarzę - a kompaktowa to do jakich rozmiarów rośnie - ja mam jeden krzaczek, ale nie mial w nazwie, że kompaktowy.
Jak już tee buksy będą to poustawiaj wszystko i pokaż, na pewno się uda ją tam wkomponować - ona wiosną ma piękny seledynkowy kolorek, a na jesieni będzie różową, przyciągającą wzrok plamą.

Mam prośbę, zrób jeszcze kiedyś fotkę tego miejsca jak będzie ładne słoneczko, wychwytuję ostatnio wszystkie kompozycje z brązowymi trawami, szukając pomysłu na swoje.
Makusia 11:12, 05 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Choiny trzeba było do wiaderka z wodą wsadzić i namoczyć dobrze bryłę korzeniową przed sadzeniem.

Asiu- nie mam takiego wiaderka, do którego była korzeniowa by się zmieściła. Poza tym ledwie byłam w stanie przenieść choinę, a o jej podniesieniu do góry i manewrowaniu nią nie było mowy- to ogromne drzewa z ogromną bryłą. Nalałam mocno w dołki i podlewałam kilkakrotnie po posadzeniu, bo zrobiłam im "dołki" na wodę.
Makusia 11:15, 05 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
Ja z cichacza zaglądam, bo się nie mogę ogarnąć po tym weekendzie
Pozdrawiam 12 komandosów

Chyba o tej trzmielinie wszyscy zapomnieli
A boordel pokazujesz jakiś przedpotopowy (w dokładnym tego słowa znaczeniu, przed wiosennym potopem) i coś ścieniasz. Coraz łądniej masz i roślinki na wypasie
Sadź te buksy z szałwią, jak dla mnie będzie pięknie, u mnie jeszcze stipa tam rośnie.
A propo stipy, to dałam Ci stipę i kłosowce, nic więcej nie pamiętam

Nie kumam komandosów...boszzz...zniżkę mam dzisiaj, ale czytam o linii uboju indyków o wydajności 1500 szt/h, więc te 12 to jakaś abstrakcja- wyjaśnisz?
Sama zapomniałam o tej trzmielinie- wczoraj mi się przypomniało
Stipę to, wiem, że mi dałaś, kłosownicę też kojarzę, ale wydaje mi się, że jeszcze coś było. Zrobię zdjęcie, to może Ci się przypomni?
AnnaCh 11:19, 05 lip 2017

Makusia napisał(a)
Nie kumam komandosów...boszzz...zniżkę mam dzisiaj, ale czytam o linii uboju indyków o wydajności 1500 szt/h, więc te 12 to jakaś abstrakcja- wyjaśnisz?
Sama zapomniałam o tej trzmielinie- wczoraj mi się przypomniało
Stipę to, wiem, że mi dałaś, kłosownicę też kojarzę, ale wydaje mi się, że jeszcze coś było. Zrobię zdjęcie, to może Ci się przypomni?
No w pensjonacie byłyśmy my we trzy i 12 komandosów

Jak czytam o tych indykach i uboju, to chyba mojego sąsiada obsługujesz
Zniżkę to ja mam od dwóch tygodni... a sterta spraw, między innymi do sądu rośnie

Nie pamiętam, żebym Ci coś jeszcze dawała... paprykę i pomidorka, ale to byś widziała, nie?
Makusia 11:21, 05 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

Ja też te czosnki lubię i fajnie, że one teraz kwitną jak wszystkie inne czosnki już są wspomnieniem.

Ja coś o tej trzmielinie kojarzę - a kompaktowa to do jakich rozmiarów rośnie - ja mam jeden krzaczek, ale nie mial w nazwie, że kompaktowy.
Jak już tee buksy będą to poustawiaj wszystko i pokaż, na pewno się uda ją tam wkomponować - ona wiosną ma piękny seledynkowy kolorek, a na jesieni będzie różową, przyciągającą wzrok plamą.

Mam prośbę, zrób jeszcze kiedyś fotkę tego miejsca jak będzie ładne słoneczko, wychwytuję ostatnio wszystkie kompozycje z brązowymi trawami, szukając pomysłu na swoje.

Trzmielina Compactus według różnych źródeł dorasta do 0,5 m-1 m
Moja już na jesieni dała pokaz czerwoności, wiosną jakoś za specjalnie seledynu nie widziałam, ale może rośnie za bardzo w cieniu?
Jak dostanę buksy, to bez wątpienia najpierw je poustawiam, zanim je wkopię, bo przesadzać, to mi się nijak chce

Te buksy, to byłoby najlepiej, gdyby w różnej wielkości były, prawda? Obawiam się, że moje będą raczej podobnych rozmiarów...

Edytko tam nie ma kompozycji z brązowymi trawami- owszem brązowe trawy tam są i to w sporej ilości, ale rosną "w kupie", bo jak robiłam/podnosiłam rabatę z hortensjami ( a tam rosły), to je zgrupowałam na półce w dwóch miejscach. Zresztą z półki zrobił mi się przechowalnik
Makusia 11:23, 05 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
No w pensjonacie byłyśmy my we trzy i 12 komandosów

Jak czytam o tych indykach i uboju, to chyba mojego sąsiada obsługujesz
Zniżkę to ja mam od dwóch tygodni... a sterta spraw, między innymi do sądu rośnie

Nie pamiętam, żebym Ci coś jeszcze dawała... paprykę i pomidorka, ale to byś widziała, nie?

Uwielbiam Cię

Według mnie w pojemniczku były dwie różne odmiany, ale ja potrafię sobie coś wymyślić, a później sobie to wmówić
Eeeeee....12 komandosów...a mężowie Wasi wiedzą?

Twój sąsiad na S.?
AnnaCh 11:30, 05 lip 2017

Tak, to ten sąsiad Właściwie on dom wybudował, a mieszka jego córka

Nieee.... To chyba ten kłosowiec tylko, z resztą u mnie pisałaś, że kłoska ma

Pewnie, że nasi mężowie wiedzą Jak po nas długo nie przyjeżdżali, to dzwoniąc mówimy: "No kiedy będziecie, bo chłopaki chcą nas wam oddać ".
A serio, to w życiu nie widziałam kulturalniejszych panów.