Dziękuje Ci za propozycje, jestem wdzięczna Kurde pytałam sprzedającego i nic mi nie wspominał żeby była ekspansywna w takim razie faktycznie chyba narazie sobie ją daruje. Tyko mówił że miskant olbrzymi bywa ekspansywny ale na niego mam przygotowane ograniczniki do wkopania w ziemie
Miałam na myśli pomieszczenie w nowym domu które M mi przerobił na coś ala szklarnie.
A kurde pytałam sprzedającego o zimowe i twierdził że te trawy które wybrałam zimują bez problemu :-/
Nie miałam na myśli trzymać w domu, M mi przerobił pomieszczenie na coś ala szklarenke.
Nie lubie się narzucać komuś bo źle się czuje z takim proszeniem a co do siana to mam 2 lewe ręce
Dziewczyny dziękuje za szybki odzew trawy mam zamówić wieczorem więc się nad tymi zastanowie.
Czyli jednak sadzić do gruntu? Szkoda bo liczyłam że je podziele i na wiosne juz będę miała sporo do obsadzenia.
A z tą stipą to może przemarznąć jak ja tak późno wsadzę czy ogólnie przemarza? Jakbym na wiosne kupiła to będzie ok czy lepiej wogóle zrezygnowac??
Hm tak siedzę codziennie i czytam to forum i szukam inspiracji do swojego ogrodu. Watek swój pisałam na 389 stronie. Wymyśliłam ze posadze na tym kawałku hortensje żurawki i miskanty. Azalie i rododendrony przesadze tutaj gdzie jest margarytka na pniu. Tam jest wejście do domu. Co o tym myślicie? Tam mam dwie hortensje ogrodowe różowe i niewiem czy je zostawić czy przesadzic? To wtedy 2 hortensje lime light jedna ogrodowa i miskant (taka opcja moglaby byc?) zrobiłam zdjęcie moich zakupow wczorajszych jeszcze nie mam miskanta. Pokaze zdj pozaostalej części ogrodu (kwiatów nigdzie nie mam) tu gdzie hustawka będzie altana ogrodowa stala, za nią jest ogródek warzywny. Proszę o opinie Wasze
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Dla tych która nie czytali mojego wcześniejszego wątku to chodź mi o zagospodarowanie miejsca wzdłuż tego chodnika (na zdj. Gdzie stoi bus sąsiada) i tam tez mysle dać mate wiklinowa na siatkę. Z góry zdj. Ostatnie
Irenko, pięknie jesiennie !
Red barony super Ci rosną ( moje też nienajgorzej...) , ten miskant Afrika cudny, pierwszy raz widzę tę odmianę, rozplenice Hameln super rozrośniete i piekne kwiatostany mają- mam nadzieję, że moje mizerne kupione nie tak dawno też takie kiedyś będą
Goście walą drzwiami i oknami..a gospodyni nie ma.. sorki.. los tak chciał..
Sylwia - nie wszytko rośnie.. ale takie życie..
Aniu Tre - czas leci coraz szybciej... wiec i wnuki rosną coraz szybciej..
Justyna - zimowity wszystkie ładne, ale muszą rosnąć w kępie.. moje kępy już pozarastały.. i nie mam już gdzie ich przesadzać.. trudno ..
Kasya - była u Ciebie popatrzeć na miskanta i nie wypatrzyłam go. Raczej miskant powinien mieć chociaż jedną wiechę... nawet młody... może jeszcze dla niego za wcześnie? Zaglądałaś do środka.. nic nie puszcza??
Haha, wiedziałam że spokojnie nie usiedzi przy takiej pięknej pogodzie Ciekawa jestem tych zdobyczy, czekam na fotki. Berberysy na pniu.. hmm, chyba w ogóle nie widziałam takich, chętnie obejrzę te wszystkie cuda Mam nadzieję, że kosodrzewiny ostatecznie odwdzięczą się za Twoją litość dla nichi będą pięknie zdobiły ogród
Gabisia napadła na centrum roślin wykupiła ostatnie 5 Limelightów takich 2 metrowych , kupiła bukszpany 8 sztuków , wytargała maluteńką kosodrzewinkę (wiem wiem, urośnie) i dwa berberysy żółto zielone na pniu nadprogramowo z 10% zniżką Miskant Variegatus się jeszcze do mnie uśmiechał, wielki śliczny z pięknymi kwitnącymi pałkami...no cudo...
Mirelko, trzymam kciuki, by twoja magnolia zakwitła. Może zwyczajnie zmroziło jej kwiaty i tyle.
Ja mam dwie magnolie posadzone w tym roku:
W formie drzewa - Spektrum i mniejszą na nodze - Old Port. Też jestem ciekawa, czy wiosną zakwitną. Lubią kwaśną ziemię.
Co do miskantów, fajnie wyglądają te kwitnące. Lubię te pędzelki.
Powinien niedługo zakwitnąć Grosse Fontanne, jakoś u mnie z opóźnieniem, bo Ewa bacowa pisała, że u niej już kwitnie.
Z wcześnie kwitnących jest jeszcze:
Malepartus,
Graizella,
Ferner Osten.
Mój Klaine Fontanne ma wysokość ok 1,60 z pędzelkami. Nie wiem, czy to ostateczna wysokość, bo mam go od wiosny, a w pierwszym sezonie może być niższy. Jeśli Ewa zajrzy, to się wypowie, bo ma go dłużej
Przy okazji zobacz, jak fajnie Danusia zaprojektowała rabatkę, w której składnikiem może być kwitnący miskant:
Szkoda, ze nie mam miejsca na taką inspirację. Bardzo mi się podoba.
A na tej stronie zrobiłam fotki, jak się rozwijały pędzelki miskanta: Tutaj, post niżej.
Początek kwitnienia u mnie 10 sierpnia i cały czas kwitnie