Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowy song 14:05, 16 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Z traw to bym wzięła jednak miskant ML, bardziej zwarty

kiedy go sadzić Irenko??
Ogrodowy song 14:04, 16 paź 2015

Do góry
Z traw to bym wzięła jednak miskant ML, bardziej zwarty
Mój ogród nad rzeką... 12:43, 16 paź 2015

Do góry
Wygląda to tak. Za żywopłotem rosną limelighty podsadzone frosted curls.
Motyw jest powtórzony z przeciwległej ściany pod płotem.
Hortki bym zostawiła. Żywopłot pociągnęłabym aż do cisow ej kulki , którą przesadziłabym w prawo. Miskant ml też by został.

Będzie bardziej pałacowo , jak na rezydencję przystało

Wrzucę później w GP.
Tu ma być ogród :) 11:38, 16 paź 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
musisz męża urobić że potrzebujecie więcej roślinek
w miejscu pytajników może miskanty morning light albo hortensje bobo abo sundae fraise.

W tym roku męża urabiałam, mówiąc, że jak kupimy teraz wszystko to w przyszłym roku sobie będzie ładnie rosło, obawiam się, że ma dobrą pamięć, ale wiadomo, że jakieś drobiazgi to przemycę i się nie zorientuje nawet

Miskant ML to byłby trzeci gatunek na tej krawędzi domu, a nie chcę już tak mieszać, natomiast hortensji nie lubię - dziś jak pooglądałam uschnięte kwiatostany po kilku dniach deszczu to najchętniej wszystkie bym je wycięła - wszyscy się zachwycają, że o tej porze roku też wyglądają pięknie, a ja kompletnie tej opinii nie podzielam.
Ogród na Zapłociu 11:16, 16 paź 2015

Do góry
fastigiata to chyba kolumnowe, rosną wąsko i nie wiem czy nadają się, a to ma być w celu utworzenia szczelnego żywopłotu? może po prostu pociągnij szmaragdami do końca, bo i tak masz już różnorodność.
z takich które można jeszcze ciąć to na forum polecane są świerki serbskie i choiny kanadyjskie, dają ładne tło

według mnie to miskant i pęcherznica do przesadzenia, latem ładnie ale zimą będzie szpara

Mój ogród - trudne początki - Paula 11:13, 16 paź 2015

Do góry
Derenia mam i ja

Z tymi hortensjami to jest tak że chce miec 2 rabaty z H, jedną tą swierkową myslałam zrobić z hybrydami tzn. Levana 2szt, Wims red 2szt, Pinky Winy a drugą przed oknem od sypialni i tarasem 4szt Limelight, 1 Little lime, 2szt Bobo. W sumie to mogłabym je wymieszać.
Tylko też kolorystycznie chciałam to jakoś ułożyć i na drugiej rabacie ma być tak kolejno:

dereń elegantissima z boku, 4 Limelight, bobo,littlelime, bobo
korzeń w środku trawa biało-zielona turzyca
żurawki czerwone
pomiędzy 4 Limelight ma być miskant (zielone kwadraciki) i bukszpanowa obwódka przedłużenie rabaty po drugiej stronie tarasu.

Wybaczcie rysunek ale tak na szybko.

Teraz znając już koncepcje obu rabat myślicie żeby pozamieniać miejscami hortensje??
Tylko little lime i bobo muszą zastać na swoim miejscu bo tam potrzebuje niskie hortki.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:31, 16 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Pisałam o tej wysokiej trawie....że to trzcinnik może...

Rozplenice jeszcze rozpoznaję

Ale zacytowałaś zdjęcie z brzozowej
Nie wiem... Mi bardziej na miskant wyglada, ale kto wie... Na razie nie mam czasu się doktoryzować
Zielona odskocznia 09:19, 16 paź 2015

Do góry
beta napisał(a)
u mnie już zima...wszystko pomarzło....więc poczekam z Tobą na babie lato

W sumie to u mnie zostały jeszcze tylko patyczaki werbeny, miskant malepartus kwitnący 3 kłosami i kilka traw. Więc u mnie babiego lata też nie będzie to sobie przynajmniej pooglądam u Agaty
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:18, 16 paź 2015

Do góry
Hej Iza , specem nie jestem , ale jeśli masz tam dużo słońca nie sadz tam ogrodowych , one wolą połcieniste miejsca jednak, moze bukietówki ? niezawodne i mniej kapryśne , trawy w tyle super, jak chcesz rozjasnić to może miskant variegatus albo ml ? bukszpany z przodu jak najbardziej ok i moze przed hortkami rozchodniki, albo małe trawki albo jeszcze coś niższego
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 21:31, 15 paź 2015

Do góry
Wreszcie padało cały dzień Niech pada, pada...
Miskant i carex wsadzone tylko na chwilę, na przechowanie.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:43, 14 paź 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Lakim jest i zadam banalne pytanie co to za trawa? Ta duża czy to miskant Morning Light ?
U Oci ... 11:39, 14 paź 2015

Do góry
ocia79 napisał(a)
Hej Jazzy, tak to Miskant Giganteus Takie monstrum mi urosło. Bardzo go lubię.

A nie rozłazi Ci się po ogrodzie? W sensie czy nie jest ekspansywny?
Tu ma być ogród :) 10:09, 14 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Rabata po prawej stronie drzwi wejściowych (po lewej stronie będzie bliźniacza): 3 x Miskant Variegatus, 3 x RH Cunningam White, 5x carex Aurea Elata, 6 x kula bukszpanowa, 1 x Miłorząb Mariken.

Myślę jeszcze co ostatecznie pomiędzy te buksy - jest tam po 50 cm wolnej przestrzeni, a pomysłów jest kilka: runianka, konwalnik, Evergold, Ice Cream, ptasie łapki, żurawki limonkowe ... co obstawiacie?

Edytko, zaciekawiła mnie aurera elata. Napiszesz mi o niej coś więcej ?
U Oci ... 09:09, 14 paź 2015

Do góry
Hej Jazzy, tak to Miskant Giganteus Takie monstrum mi urosło. Bardzo go lubię.
Biało różowy ogród za płotem. 21:33, 13 paź 2015

Do góry
Kasiu bardzo się cieszę, w przyszłym sezonie okaże się jaki będzie efekt

Olu liczę na twoją opinię i porady, w tym ogrodzie szczególnie
Trzmielina to w sumie problem, ale z tego co szukałem najbardziej podobna do Silver Queen

Iwonko w sumie ta strona ma być w bieli i zieleni, w kilku momentach przebije się jakiś akcent kolorystyczny.
Zobacz mam to połączenie u siebie, ta sama trzmielina i miskant ML

Co teraz myślisz?
Zawilce chcę dodać między miskanty posadzone co metr.

Magda spodziewam się zdziwienia skąd wzięły się tulipany i narcyzy oraz czosnki.

Mateusz planowałem 3 razy tyle, ale.... 'tego nie ogarniesz'
Ogród z lustrem 21:26, 13 paź 2015

Do góry
Piękne połączenie. Ten berberys i jarzmianki, no i miskant.
Życie w wiejskim ogrodzie 19:31, 13 paź 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Przemko podziwiałam Twoje piękne kompozycje jakie stworzyłeś i byłam zachwycona do wczoraj , paskudna aura wszystko zniszczyła, ubolewam , u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , wiem że wiosna będzie u Ciebie cudowna za sprawą cebulowych, czekam na tę chwilę .pozdrawiam.

Oglądałem zdjęcia u Ciebie Nie spadło tak dużo śniegu jak u mnie a mieszkamy niedaleko siebie
Kompozycje jesienne należą do przeszłości niestety Będę musiał wykombinować coś nowego tylko nie wiem czy jest jeszcze sens bo jak będzie powtórka z ,,rozrywki,, to aż strach pomyśleć
Pozdrawiam
Ogród Renaty 18:52, 13 paź 2015

Do góry
Teresko, Ty jak zwykle czujna dziękuję za podpowiedź.
Zdjęcie skarpy mam przed wykarczowaniu i po
Zdjęcia z tel. Więc nie są dobrej jakości.

Skarpą zarośnięta

I po wykarczowaniu

Danusia poradziła tak:
Najlepiej jeśli zrobisz konkretne pola kolorystyczne. Polecam irgę, z bylin bergenie (mają ciemne liście zimozielone), do trzmieliny pasują tez niskie berberysy np. Bagatelle.

W te łany możesz wpleść trawy wysokie np. miskanty, ale nie za dużo, bo uwalą się potem na tych plamach niskich roślin.
Berberysów nie chcę bo one kłują, myślę o obwódce z trawki Hakonechloa macra ' Aureola'a na dole skarpy potem trochę wyżej bergenia i trzmielina a pomiędzy miskant variegatus a może inaczej doradźcie mi.
Ogród z lustrem 15:26, 13 paź 2015

Do góry
To miskant Variegatus... swoją drogą te zdjęcia super!
Życie w wiejskim ogrodzie 13:02, 13 paź 2015

Do góry
Przemko podziwiałam Twoje piękne kompozycje jakie stworzyłeś i byłam zachwycona do wczoraj , paskudna aura wszystko zniszczyła, ubolewam , u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , wiem że wiosna będzie u Ciebie cudowna za sprawą cebulowych, czekam na tę chwilę .pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies