Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Narodziny ogrodu Eweli 15:01, 14 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
a na tej rabatce to rozplenica hameln ?

na naklejce było "rozplenica japońska". Pani w szkółce powiedziała, że to " Pennisetum", ale jak czytam w necie, to pełna łacińska nazwa brzmi: Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
ciekawostka
Ogród w skali mikro cz.II 11:43, 14 sie 2015

Do góry
Wiem ,źe jeszcze nie wszystkim Wam odpisałam za co przepraszam , ale do babci musze lecieć obiad przygotowac..potem wraca moje osobiste dziecko a i teściowa ma dziś urodziny ..tak więc wybaczcie ale musze spadać ...żeby nie było tak łyso , tomparę ujęć mikro ogrodu
Jedna z moich niewielu obecnie gwiazd..hortensja limelight na patyku prawie tak jak lody ,no nie ??

Chwila dla ochłody rozplenica z hutujnia

Nadchodzi czas rozchodników......

Pierwsze szczotki rozplenicy , tak wyczekiwane mam nadzieję ,źe na 3 szt się nie skończy

I rzut okiem z daleka noo wiecie jak to u mnie " z daleka " wygląda

Pozdrawiam wszytskich i deszczu życzę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:24, 13 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witaj tu Mirella
Przychodzę do Ciebie od Iwonki zobaczyć liatrę Bardzo ładna,ja mam białą

Piszesz,że masz rozplenice - jakie?
Posadziłam w tym roku 5 szt Hameln i mam nadzieję,że wielkie nie będą, bo miejsca za dużo nie mają

Mirello, miło mi, że zajrzałaś do mnie Moje rozplenice to też Hameln, ale widzę, że będą wielkie, też za mało miejsca im zostawiłam, na wiosnę sadziłam takie małe sadzoneczki, dużo luzu miały, wydawało się, że nigdy nie urosną, aż tu nagle tak buchnęły, zarosły tawułki, ledwo widać inne roślinki W zasadzie mnie to cieszy, ale zdecydowanie będę musiała wiosną przerzedzić rabatkę

Tu rozplenica włazła na werbenę ale na zdjęciu nie widać

Życie w wiejskim ogrodzie 21:19, 13 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Jak ja lubię Twoje powroty.....
Gdzieś czytałam o ograniczonej powierzchni na której można wysiewać maczek i tą Twoją roślinką. Może się zbytnio nią nie przechwalaj.
Dmuszek i rozplenica wyglądają bajecznie.

Ewo cała przyjemność po mojej stronie
Mam nadzieję że mnie nie dojadą za te siedem sadzonek Rosną jak szalone i pewnie gdyby nie ta susza byłyby dużo większe
Szkoda że ten dmuszek i rozplenice są jednoroczne bo aż żal bedzie się z nimi żegnać
Życie w wiejskim ogrodzie 20:47, 13 sie 2015

Do góry
Jak ja lubię Twoje powroty.....
Gdzieś czytałam o ograniczonej powierzchni na której można wysiewać maczek i tą Twoją roślinką. Może się zbytnio nią nie przechwalaj.
Dmuszek i rozplenica wyglądają bajecznie.
Ogród do odświeżenia 18:04, 13 sie 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie tam gdzie hosty przypala - dobry pomysł na trawki- a możesz szerszy kadr zrobić- co tam obok rośnie?

Buziolki Julcia

Obok to jest taki cienki paseczek i tam tylko są 2 hosty i Vanilka i trzy maleńkie ratowane jeżówki...w różowym kolorze....chcę dać tam tylko różę pasującą do Vanilki w chwili bordowienia...no i trawy, ale już na pewno nie rozplenica....no chyba, że jakaś niewielka....ale co w którym miejscu to się muszę zastanowić....

Dzięki za buziaki
Moja działka. 16:31, 13 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bogusiu, tą trawkę z tymi iałymi kłosami też kupiłam. Szkoda brzoskwiń.

To rozplenica,dostałam od Kindzi jak dzieliła,jestem z niej zadowolona
Ogród Mirelli 11:01, 13 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Ale masz już dużą tę rozplenicę. Czy to hameln? Ładnie wygląda.
I wrzosy już zaczynają kwitnąć?!

Ale ja nie chcę jesieni...

Tak to rozplenica Hameln
Wrzosy już kwitną u mnie długo
Takie to lato jakieś dla mnie krótkie w tym roku, chyba przez to,że tyle pracy w ogrodzie
Mazurkowo 10:49, 13 sie 2015

Do góry
Dzieć jest chory. Ma bostonkę. Nigdy wcześniej nie słyszałam nawet o takiej chorobie! Cóż, człowiek się całe życie uczy Ale moje powiedzmy, że moje/nasze plany trochę szlag trafił. Mieliśmy z Panem Mężem dzień wolnego, mieliśmy coś działać pod kątem miejsca na ognisko - skończyło się na tym, że w ciągu dnia odsypialiśmy wszyscy nocne wizyty u lekarza z Dzieciem a działaśmy wieczorem o 21 jak Dzieć już spał. Nie ma to jak kopanie przy świetle halogenów. Wariaci! W tym miejscu powstaje owe coś. Proszę na patrzeć na pobojowisko po bokach

Moja malusia rozplenica wypuściła pierwsze koty! Roślinki maciupcie, ale są i mam ogromną nadzieję, że za rok jak się troszkę rozrosną będzie cudnie!

Ogród na glinie 10:45, 13 sie 2015

Do góry
a teraz przy studni
miało wyjść w pudrowym różu...
wokół studni ma być ścieżka kamienna
a tutaj 1 skrzypce ma grać rozplenica Hameln, narazie jest mała
dosadziłam wczoraj różne żurawki, bo mizerniały w doniczkach

Moja codzienność - ogród Oli 08:36, 13 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Dzięki

Rozplenica to mega popularna Hameln z jezówką Secret Affair i pomyśleć, że posadziłam je bez przekonania w zeszłym roku

Kasiu na oko jeżówki mają 60-65 cm
cudne, chyba je w tamtym roku przeoczyłam, albo nie kwitły tak zabójczo?
W tym roku posadziłam przed cisami rozplenice i jeżówki, zatem liczę na podobny efekt do Twojego
U Was na południu już rozplenice w pełnej krasie, u mnie dopiero jedna nieśmiało pokazuje piórka
Moja codzienność - ogród Oli 07:48, 13 sie 2015

Do góry
Dzięki

Rozplenica to mega popularna Hameln z jezówką Secret Affair i pomyśleć, że posadziłam je bez przekonania w zeszłym roku

Kasiu na oko jeżówki mają 60-65 cm
Moja codzienność - ogród Oli 07:34, 13 sie 2015

Do góry
I co to za rozplenica i gdzie ją można kupić.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:22, 12 sie 2015

Do góry
Bogda napisał(a)
PRZECUDNIE!

Jak to rozplenica jednoroczna?przeca one wieloletnie, czy nie?

Dzięki

Ta rozplenica niestety należy do jednorocznych U mnie nowość Własnoręcznie wyhodowane na parapecie Zostawię ją na zimę i zobaczymy co z tego będzie Znajomy od którego dostałem nasiona mówił że niestety trzeba siać co roku
Życie w wiejskim ogrodzie 21:02, 12 sie 2015

Do góry
PRZECUDNIE!

Jak to rozplenica jednoroczna?przeca one wieloletnie, czy nie?
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 16:11, 12 sie 2015

Do góry
Witaj, fajnie zaczęłaś. Mam sugestię, abyś donice wewnątrz wyłożyła np. cienkim styropianem. Tak, by korzenie roślin nie przemarzały zimą. Będą miały większą szansę.
Możesz zebrinusa zastąpić rozplenicą. Pasuje do niej. Zebrinusa posadź w gruncie, albo przed donicami. Donice dadzą fajne tło Zobacz tutaj:
rozchodnik i rozplenica
Warto zajrzeć też tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=53

A co do donic, ja mam w donicy przy tarasie Miskanta Gracilimusa posadzonego z berberysem kolumnowym, jako delikatna osłona tarasu. Mam tylko świadomość, że będę go wiosną wykopywać, dzielić karpę i wsadzę tylko połowę, reszta na rabatę
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/937813/original.JPG

Powodzenia w przemyśleniach. Zaznaczam sobie twój wątek
Ogród na glinie 11:55, 12 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
piękne zestawienie krwawnika z rozplenicą, ja ciągle nad krwawnikiem dumam: mieć czy nie mieć

ja tam kupiłam niewiele myślac, zawsze mogę wyrzucić, albo oddać
kosztował mnie 5 zł
póki u mnie nie rósł, nie potrafiłam określić czy go lubię
no i nie wiem co dalej z tym zestawieniem, bo krwawnik jakiś wysoki, a rozplenica niska....
narazie ma się rozrastać, a potem zdecyduję
Ogród na glinie 11:36, 12 sie 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Śliczny ten krwawnik masz
Muszę dokupić jeszcze jasny kolor,bo mam tylko czerwony.
Moja rozplenica się wysiewa i od razu sobie sadzoneczki robi.Tak było w ubiegłym sezonie, całkiem dorodne rozdałam znajomym.

Dzięki
Nie wiem na ile warto jasny kupować. Obserwuję, że w miarę przekwitania jaśnieje. Żeby nie było całkiem blado...
Np jasnoróżowy robi się biały i dziewczyny narzekają.
Zobaczymy czy u mnie wyrosną jakieś rozplenice.
Ale nie zachwaszcza zbytnio tymi siewkami?
Ogród na glinie 10:54, 12 sie 2015

Do góry
Śliczny ten krwawnik masz
Muszę dokupić jeszcze jasny kolor,bo mam tylko czerwony.
Moja rozplenica się wysiewa i od razu sobie sadzoneczki robi.Tak było w ubiegłym sezonie, całkiem dorodne rozdałam znajomym.
Moja działka. 18:43, 11 sie 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mnie też w tym roku później rozplenica szczoteczki pokazała, to susza Bogusiu, ważne, że żyje!

Żyje i ma się dobrze,stipę też mam ładną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies