Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

ewa004 14:51, 16 sie 2015

Wiuniu u nas tez wczoraj czarno było ,modliłam się żeby tylko nie jakaś nawałnica .
Postraszyło tylko ,deszczyk pokropił z 5 minut i cisza.
ewa004 14:51, 16 sie 2015

dubelek
A jak limki ?

wiunia 20:41, 16 sie 2015

Ewuniu limki jakoś wyglądają, otrząsnęłam je z wody, nieco się ich stan poprawił ale już nie są takie ładne zwarte będę musiała czymś podeprzeć albo podwiązać rano zrobione oględziny ogrodu, trochę bałaganu i połamanych kwiatów, róże no i hortensje Phantom mocno poszkodowane. Na jednym z pięciu krzków został tylko jeden kwiat, osiem złamanych
Dzięki Bogu nic złego się nie stało, rośliny odbiją, a jak nie to będzie powód żeby coś nowego kupić
Ściskam!
MirellaB 12:50, 22 sie 2015

A ja się skusiłam na inną hortensję niż ogrodowa i nabyłam limkę

Wiunia dobrze, że tylko ogród ucierpiał, a nie dom. Szkoda roślin, ale tak jak piszesz odbiją. Ja zawsze się boję, żeby dachu nie zerwało, albo okna wykuszowe nie wyleciały podczas tych nawałnic.

Buziaki
wiunia 22:19, 22 sie 2015

MirellaB napisał(a)
A ja się skusiłam na inną hortensję niż ogrodowa i nabyłam limkę

Wiunia dobrze, że tylko ogród ucierpiał, a nie dom. Szkoda roślin, ale tak jak piszesz odbiją. Ja zawsze się boję, żeby dachu nie zerwało, albo okna wykuszowe nie wyleciały podczas tych nawałnic.

Buziaki

Z limki będziesz zadowolona ja jestem bardzo. Phantom też jest super - polecam
Wczoraj tak znienacka zaczęłam ciąć graby i pociachałam wszystkie, aby zrównać je tak konkretnie niektórym musiałam skrócić gałązki nawet o pół metra Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie dadzą czadu!
jolka 23:00, 22 sie 2015

Wioletka pokaż graby
wiunia 23:06, 22 sie 2015

Jolu jutro wstawię fotki, bo dzisaj już padam
wiunia 15:43, 23 sie 2015

Jolu moje grabiki nie są jeszcze zbyt spektakularne ale mnie bardzo cieszą zwłaszcza, że prztrwały jakoś te upały bez specjalnej troski- oszczedzaliśmy wodę
wiunia 16:33, 23 sie 2015

Tak przy okazji - mam wielką prosbę - może ktoś pomoże mi w rozpoznaniu poniższych roślin? Nie mam pewności co do ich nazwy, a lubię wiedzieć co rośnie w moim ogródku

czy to rozplenica Hameln? dostałam wczoraj w prezencie

Czy to jest to samo co wyżej??? Ma jaśniejsze kotki ale może mniej "dojrzałe"?

I na koniec to pewnie miskant ale nie mogę go zidentyfikować kupiony wczesną wiosną jako ML ale to raczej nie ML, ma takie delikatne kwiatki kłoski, liście mają jedną białą pręgę na środku (ML ma na srodku i na brzegach delikatne pregi)są lekko zwinięte do środka jak ML i dość szorstkie no nie mogę tej roślinki dopasować do żadnej nazwy?

tu widac lepiej kwiat - tak pośrodku
JoannA 16:52, 23 sie 2015

Rozplenica 'Moudry', ten miskant to raczej ML. U mnie w ubiegłym roku też tak kwitł.