Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kompozycje z trawami w roli głównej 09:07, 25 sie 2016

Do góry
anetta napisał(a)
kilka ujęć z mojego ogrodu

Pni Aneto jestem zafascynowana tą pani rabatą z trawami, cudo Proszę o napisanie co tam pani wsadziła jakie odmiany szczególnie na tym pierwszym i drugim zdjęciu. Dziękuje
Marzenie o zielonym zakątku. 09:06, 25 sie 2016

Do góry
Przeglądając różne wątki natknęłam się na taką kompozycję, która bardzo mi się spodobała
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:59, 25 sie 2016

Do góry

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:58, 25 sie 2016

Do góry
Witajcie ponownie

Nie sądziłem, że z tym nawożeniem to będzie taka niekończąca się historia

Przypomnę jak wyglądał trawnik po pierwszym wysianiu nawozu:

Po 3 tygodniach i wielu dylematach (spalony czy głodny) zdecydowałem się dosiać nawozu w jasnych miejscach - co na dziś sprowadziło trawnik do takiego stanu:

Mam zatem lepszą trawę w miejscu niedawno wysianego nawozu, zaś cała reszta zaczyna powoli słabnąć.

Przeraża mnie nieco żarłoczność tej trawy lub patrząc z innej strony, ubogość mojej ziemi. Sypanie nawozu co miesiąc wydaje mi się trochę kuriozalne, chociaż prawie wszędzie zalecają, by robić to co 3-4 tygodnie.

Zdaję sobie sprawę, że na sypanie obecnie po całości (by wyrównać wybarwienie) nawozu zawierającego azot nie będzie najlepszym pomysłem, bo jesień już tuż tuż. Wpadłem zatem na pomysł, by dać trawie trochę naturalnego zasilenia (poprawiając jednocześnie strukturę gleby) i skorzystać z opcji, którą posiada moja kosiarka - mulczowanie trawy. Zastanawiam się, czy przy najbliższym koszeniu nie przelecieć trawnika stosując tę funkcjonalność. Trawa, którą podkaszam obecnie ręcznie nożycami przy ogrodzeniu, po ścięciu zostaje tam, gdzie została ścięta i praktycznie znika (rozkłada się) już następnego dnia, zatem nie mam raczej obaw związanych z zaleganiem.

Co sądzicie o takiej formie zasilenia trawnika? Korzystacie z niej? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:58, 25 sie 2016

Do góry

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:57, 25 sie 2016

Do góry

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:56, 25 sie 2016

Do góry
Ubiegły tydzień:

Typografia ogrodu 08:53, 25 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Jesień

No i dziś

Perfekcyjne to zestawienie, niby popularne ale białe rozchodniki ...wisienka
Z Pszenicznej ... 08:51, 25 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Agata, napisz mi proszę, jak wygląda teraz arcydzięgiel Twój, jeśli możesz, chodzi mi o to, czy ma liście, czy już sam pęd kwiatowy... Bo ten co dostałam, to jedna łodygi goła właśnie kwiatowa, zero liści, no i nie wiem. Może on tak powinien mieć przy kwitnieniu?

Masz go na porannym dzisiejszym zdjęciu

Ten rośnie w towarzystwie innych bylin które zakrywają mu nóżki.
Dwa inne rosną same, bo roślinki tam jeszcze małe i nie są takie. Mają bardziej żółte listki i są niższe.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:40, 25 sie 2016

Do góry
Mój ogród nad rzeką... 08:40, 25 sie 2016

Do góry
W kroplach porannej rosy

I kilka porannych ujęć

Ta panna mi ciągle wygniata rabaty, odsłąnia linie kroplujące i ugniata rośliny.

Reszta później
Dziś pracowity dzień, więc będzie coś nowego
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:39, 25 sie 2016

Do góry

Jesiennie!!!
Od początku 08:37, 25 sie 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
Sezon na śliwki więc knedle na obiad .

Zostały? Bo się wpraszam Piękne zdjęcia
Ogród z łezką II 08:34, 25 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Kaski a czy ja mogę dostać od Ciebie jakieś namiary na nawóz co hortek i czym nawozisz róże po za yaramila oczywiście bo chcę się przygotować na przyszły sezon ☺. Cofnęłam się te 10 stron jak pisał Zbyszek a nawet się więcej i nie znalazłam

Pewnie, że możesz. Proszę

o różach dopiero Julci pisałam, nie musisz długo szukać
Pogubiłam się po drodze... 08:32, 25 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Iwonka poznajesz?

a ja głupia mam tyle sadzonek a donice betonowe puste stoją

w tej róży to dziczka, trzeba to wyciąć nisko przy ziemi
Moja codzienność - ogród Oli 08:32, 25 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
wczoraj fotki nie chciały się wgrać...

z grubsza ogarnięte, brakuje ramki ale musi ''zardzewieć'' więc za jakiś czas dopiero się pojawi
no i marzy mi się poleżeć na narożniku ale na to też przyjdzie jeszcze trochę poczekać

Oooojeeej. Jak cudnie! Ukochane przeze mnie betony! Nie mogę się napatrzeć. A to "tylko" altanka - marzenie wystroju wnętrza niejednej osoby. Do tej pory podczytywałam Cię po cichu, bo i tak wystarczający masz u siebie tłok, gdzie jeszcze ja będę Ci się pałętać po ogrodzie, ale przy tych betonach nie wytrzymałam.Ja za imitację swoich do salonu wydałam majątek i gdy przyglądam się tym Twoim, to o wiele bardziej mi się podobają mimo, że swoje kocham miłością absolutną. Czytam, że z eMem opracowaliście metodę własną. Czy to zastrzeżone, czy gdzieś dzielisz się przepisem? Jeśli będę potrzebowała, jest cień szansy, że podzielisz się technologią ich produkcji?
Ogrodu i tego wszystkiego dookoła to już nawet nie komentuję. Od ponad dwóch lat śledzę z małymi przerwami Twój wątek czytając go od początku i nigdy się nie znudzę widokiem Twojego pięknego ogrodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Mój ogród nad rzeką... 08:31, 25 sie 2016

Do góry
Kostrzewę uwielbiam, jest tak cudownie niebieska.
Porobiłam z niej sadzonki i liczę, że będę w przyszłym sezonie mieć jej całe mnóstwo.

Może pomożecie mi zidentyfikować co to za róża. Kolor taki jak na zdjęciach od dołu. Pierwsze jest przekłamane.

Mój ogród nad rzeką... 08:26, 25 sie 2016

Do góry
W porannej rosie

Wrzos Peter Sparkes
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1069,wrzos-pospolity-peter-sparkes_calluna-vulgaris-peter-sparkes

Wrzos Boskoop
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/992,wrzos-pospolity-boskoop_calluna-vulgaris-boskoop
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:19, 25 sie 2016

Do góry

Wszystkie rabaty u Ciebie mi się podobają, ale ten widok najbardziej.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 08:16, 25 sie 2016

Do góry
eda napisał(a)
Kocham Twoje wierszyki no i Ciebie Hanusia !!! Pogoda była na medal wyszło słońce wszystko super się udało buziolki

Odwzajemniam i w dalszym ciągu słoneczko niech Wam przyświeca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies