Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Co z tym ogródeczkiem począć 13:02, 24 lip 2015

Do góry
Juziek ale one jeszcze nie kwitną
Nie wiem czy to taka niska odmiana jest czy przez to że te slimaki je podjadały są mniejsze od ptasich.
Ale Ci cyknę fotkę

Siaka to moja (była ) piękna kalina
Wychodziła bardzo mocno na drogę i Emuś ją tak ogołocił .
Dobrze że w porę przyjechałam to tyle uratowałam .
Zastanawiam się czy jej całkiem nie wywalić ,bo ozdobna to ona nie jest.

Ewcia umnie chyba odwrotnie ,w realu gorzej wygląda

Kasiek zapytaj Madzi 70 i Beatki jakie były zdziwione ze ja taka grzeczna jestem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:15, 21 lip 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
rzulieta - to musisz może spróbować z jakimiś roślinami z podszytu leśnego. Może sobie dać radę tam np. z drzew-jarzębina czy grab, z krzewów - leszczyna (są też żółte czy bordowe odmiany, można trochę ciąć), albo jakieś dekoracyjne odmiany bzu czarnego (żółte, bordowe), trzmielina, derenie, kalina

wiesz te graby to moze byc dobry pomysl i ten bez to tez kuszące Dziękuję Ci
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:15, 21 lip 2015

Do góry
rzulieta - to musisz może spróbować z jakimiś roślinami z podszytu leśnego. Może sobie dać radę tam np. z drzew-jarzębina czy grab, z krzewów - leszczyna (są też żółte czy bordowe odmiany, można trochę ciąć), albo jakieś dekoracyjne odmiany bzu czarnego (żółte, bordowe), trzmielina, derenie, kalina
Ogród dla moich synków 09:52, 18 lip 2015

Do góry
justajusta napisał(a)
Wpadam z rewizytą, widać zastosowanie punktów z dekalogu Danusi Ja też chcę posadzić chociaż jedną kalinę koralową, jeszcze nie wiem gdzie, ale coś wymyslę

Witaj Justa
Kalina koralowa jest przepięknym i dużym krzewem, niestety bardzo podatnym na mszyce. Sadzonkę kupiłam za 8 zł, a na opryski wydałam juz dużo więcej. Ekologiczne opryski wogóle nie zdały egzaminu, ale wczoraj po chemii (nie chcę stosować ale muszę) zauważyłam że paskudy prawie się wyniosły.
Pozdrawiam
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:45, 11 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Anka, śliczna ta kalina Tylko kurcze compactum, czyli pewnie jakaś mała rośnie.. A ja potrzebuję dużych krzaków żeby cały płot do 2-3 metrów zasłonić. Jakby ci się tam kiedyś rzuciła w oczy zwykła koralowa, to daj proszę znać - ostatnio kilka szkółek wokół Warszawy obdzwoniłam i tylko w jednej była - jedna sztuka, krzew gigant za 100zł... ;/

No to trzeba było tak od razu - Szkółka leśna Kuchary- tam tą zwykłą kalinę mają na pewno. I inne leśne drzewa i krzewy.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:37, 11 lip 2015

Do góry
Anka, śliczna ta kalina Tylko kurcze compactum, czyli pewnie jakaś mała rośnie.. A ja potrzebuję dużych krzaków żeby cały płot do 2-3 metrów zasłonić. Jakby ci się tam kiedyś rzuciła w oczy zwykła koralowa, to daj proszę znać - ostatnio kilka szkółek wokół Warszawy obdzwoniłam i tylko w jednej była - jedna sztuka, krzew gigant za 100zł... ;/
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:21, 11 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
No właśnie szukam tej zwykłej koralowej co ma korale czerwone jesienią

Kasiu jak chcesz to u mnie jest Kalina koralowa 'Compactum', mogę kupić i przy jakiejś okazji podrzucić do stolicy.

Tak wygląda przykładowy krzew (jak obejrzysz to usunę fotkę).

Ogród dla moich synków 22:06, 09 lip 2015

Do góry
Moja kalina w tym roku też fatalnie wygląda ciągle mam na niejjakieś mszyce
Z M tak już jest patrz...mój też jeszcze w pracy.
Magnez na pamięć podobno dobry sama biorę jak sobie przypomnę na zakwasy nie próbowałam ale w środku sezonu to już zakwasów raczej nie mam na początku to zawsze cierpię po całej sobocie niedzielę mam już z głowy.
Aparat weź koniecznie i pamietaj nie zapomnij na fotki wpadnę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:22, 09 lip 2015

Do góry
MartaR
Nie wiem, czy wszystko dobrze doradzę, ale wg mnie poradzą sobie:
mikrobiota syberyjska, berberys Aurea, zadrzewnia, trzmielina oskrzydlona
bukszpan pospolity, cisy w różnych odcieniach, hortensje: bukietowa, dębolistna i ogrodowa, irga Dammera 'Eicholtz', 'Major', 'Skogholm', kalina sztywnolistna, kiścień Waltera, laurowiśnia wschodnia, ligustr pospolity, mahonia, ostrokrzew Meserwy, pieris japoński, porzeczka alpejska, rododendrony (jeśli podłoże kwaśne), z iglaków - choina kanadyjska i żywotnik japoński.
Wpisz w internet "krzewy do cienia" bo jest na ten temat mnóstwo opracowań Czasem wydaje mi się, że cienista rabata jest łatwiejsza w projektowaniu a i gotowych pomysłów też sporo znajdziesz.
Mirkowy ogród (początki) 14:47, 08 lip 2015

Do góry
No nie mam niestety, żadnych fotek z tego okresu bo przecież nie miałam pojęcia o istnieniu Ogrodowiska. Słupki wkopane w ziemię bez betonu bo działka rolna, na dzień dzisiejszy, po roku bez zmian ma się świetnie, siatka wcale nie taka cienka no i ocynk. Jedno co przy wkopywaniu mogę doradzić to rozciągnięcie i przyszpilenie pod samą siatką agrowłukniny , żeby sobie ułatwić koszenie , inaczej zostaje pasek trawy w samej siatce.

Czego ja nie próbowałam rozmnożyć: róże- właśnie chyba poległam, berberysy- poległam, tawuły - poległam, trzmielina - może się uda, irga - poległam, lawenda - poległam, glicynia- na 4 szt udało się 1, kalina wonna- nie wiadomo jeszcze, tuje - na kilkanaście - może ze dwie będą, hortensje- może będą, cisy- nie wiadomo, wierzby - poległam kilka razy. Co Ci będę więcej pisać z nasion udało się tylko ze złotokapem.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:54, 06 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
No właśnie szukam tej zwykłej koralowej co ma korale czerwone jesienią Derenia białego mam Elegantissimę, Ivory halo i Argenteomarginatę, i już mi pstrokatych starczy Zielone są niby Sibirica, ale mają jakiś taki luźny pokrój i za szybko się robią czerwone jesienią U ciebie nie rośnie może właśnie ten Sibirica? Ciągle się nad nim waham, bo jak na razie to jedyny o zielonych liściach jakiego widziałam w CO..

Masz może gdzieś u siebie zdjęcia tych krzewów?
Pęcherznica Diabolo jest dla mnie za bordowa, niby w cieniu robi się bardziej zielona, ale jakoś wygląda dla mnie tak za ponuro Wybredna jestem okropnie, ale co poradzić, że lubię takie zwykłe zielone krzaki Byle wielkością, pokrojem i fakturą liści się różniły

Co do kaliny to u nas była kalina koralowa 'compactum', zajrzę w sobotę do szkółki czy mają.

Co do zielonych dereni to mam dwa, ale nie mam pojęcia co to za odmiany. Ale u mnie to drugoroczne sadzonki i do tego cały czas w donicy. Jeden jaskrawo czerwone pędy zimą, ale krzew mateczny miał ładny, zwarty pokrój (nie wiem czy był cięty). Przebarwia się dość wcześnie ale dla mnie to była zaleta. Drugi- pędy bardziej bordowe niż czerwone, słabo się przebarwia, luźniejszy pokrój rośliny matecznej. Ale jak słusznie napisała Agcia- to można korygować cięciem.
Wstawiam zdjęcia u siebie.

Pęcherznica ma całkiem zielone pędy, można zrobić sadzonkę. I mam jedną siewkę tyle, że ona taka limonkowa w słońcu. Pęcherznice łatwo się sieje, większość siewek jest zielona i szybko rośnie.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:50, 06 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
zwykła kalina a nie ta Roseum

Mówisz o zwykłej koralowej? Tej co owocuje na czerwono jesienią? U mnie była. Dereń biały też mam i będę jeszcze robić sadzonki(mówię tu o zwykłym zielonym, czerwone pędy zimą- choć ten żółto zielony też mam) . Pęcherznica Diablo ma zielone pędy, miałam wycinać- próbować robić sadzonki?
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:41, 06 lip 2015

Do góry
Nie pasuje mi zbytnio pstrokacizna do ogródka o leśnym charakterze, ale za Chiny ludowe nie mogę nigdzie znaleźć zielonych, pierwotnych odmian tych wszystkich pstrokatych krzaczysk. Zielona pęcherznica, zielony dereń, zwykła kalina a nie ta Roseum, zielony dereń biały, zielona kalina hordowina... Takie piękne, a nigdzie nie ma, bo ludziom się nie podobają i wolą żółte, bordowe, w ciapki, w paski, pstrokate... Takie kolorowe też są ładne, ale u mnie akurat nie pasują.

Mam masę pustych miejscówek na działce czekających na konkretne rośliny, których nigdzie nie ma. Jakby gdzieś komuś się rzuciły w oczy, to będę wdzięczna za info
Ogród dla moich synków 00:35, 03 lip 2015

Do góry
I dalej:
Derenie Elegantissima

Tawuła szara

Kalina koralowa

i pięciornik krzewiasty (jednego jeszcze w doniczce straciłam z powodu upałów)

Wszystko takie małe i zielone Może za kilka lat będzie widać efekt.
Jak widać, już mi rabata zaczyna zarastać chwastami, a jeszcze nawet jej nie skończyłam :/
Mój ogród 23:02, 30 cze 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Kochani, byłam cały tydzień na działce i dobrze bo podlewałam bo tak by mi wszystko poschło. Ale w końcu przyszedł wyczekiwany deszcz. Warzywa rosną pięknie, zajadam się sałatą, botwinką, marchewka idzie w górę, najgorzej jest z ogórkami, ale i te w końcu wzięły się i rosną. Stale coś kwitnie, trawy strzeliły w górę, ogólnie jest ok.
To moje fotki z ostatniego pobytu.
Czosnki karatawskie przesadziłam, ale widzę że chyba znowu muszę je przesadzić.

Len ogrodowy podbił moje serce niebieskimi kwiatuszkami.

Kalina już przekwitła, nawet mszyce ją w tym roku nie oblepiły

Skarpa pod klonem, chociaż trudne miejsce dla roślin dla mnie to ulubiony zakątek w moim ogrodzie.
Bluszczowo.

Hosty, tutaj te starsze w prawą stronę hostowisko powiększyłam, na drugi rok efekt będzie.

Czyściec przy szałwii, chociaż w tym roku jakiś gorszy niż w poprzednich latach.

Margarytki wybrały sobie trudne miejsce i wyglądają ciekawie na drogę przez płot.

Naparstnica, bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że się rozsieje i będzie jej więcej.

A to podpatrzony kącik wypoczynkowy.

Co tu dużo mówić, prześlicznie.
Kolorowy ogród na piasku 21:05, 28 cze 2015

Do góry
Czym są wspomnienia????
Każde z nich te większe jak i te mniejsze mają swój kolor, zapach (obwąchana kalina) i smak.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 22:46, 27 cze 2015

Do góry
Czy ogrod musi byc koniecznie caly w jednym stylu i w jednej kolorystyce?

U mnie przedogrodek ma byc glownie w kolorach fioletowym i zoltym (szalwia, budleja, Achilea filipendulia, Anthemis tinctoria, bukszpan )

tyl jest podzielony na 2 "pokoje", jeden jest w cieniu drzewa, hortensja biala, jarzmianka, zawilec japnski, hosty, bergenia, kalina viburium carlesii, irysy syberyskie, bukszpan, paprocie oraz bluszcz na scianie jako tlo

Drugi pokoj z tylu, odzielony od pierwszego scianka z cisow bedzie w kolorach zoltym, niebieskim - irsy syberyskie oraz Anchusa azurea, i rozowym - Gladiolus communis byzantinus oraz zoltym(zieonym)- Alchemilla + bukszpany, ciete cisy oraz bluszcz na scianie jako tlo

Rabaty sa wzorowane glownie na ogrodach angielskich z elementami formowanch cisow i bukszpanow
Norweski ogródek... 07:41, 23 cze 2015
Do góry
u ciebie jednak wszystko później...kalina to u mnie początkiem czerwca się juz obsypywała.

ale ciekawie te rabaty sobie wymysliłaś

Norweski ogródek... 21:14, 22 cze 2015

Do góry
kilka fotek pyknelam sa dzisiejsze wiec beda widoczne roznice miedzy tym co u mnie a u was
piwonia szykuje sie

roza rowniez

kalina kwitnie

lilak

Ogród dla moich synków 19:51, 22 cze 2015

Do góry
Zrobiłam dzisiaj moje pierwsze szkółkowe zakupy!
Kupiłam takie roślinki:
Janipurus sabina "Blue danube"
Cornus alba 'Elegantissima"
Spiraea "Grefsheim"
Pyracantha "Kuntayi"
Cotoneaster Perpusillus
Carpinus "Fasigiata"
Pinus mugo "Pumilio"
Perovskia "Blue spire"
Weigela Florida "Nana Variegata"
Kalina koralowa "Roseum"
Potentilla fruticosa "Lovely Pink"

6 gatunków niestety nigdzie nie było, więc zostaną na razie dziury na rabacie

Lovely Pink kupiłam tylko 5 sztuk (ostatnich) z 16-stu mi potrzebnych. Teraz tak sobie myślę, że mogłam się wstrzymać do następnej dostawy, żeby wszystkie roślinki były równe. Trudno, dopiero się uczę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies