Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 22:16, 18 paź 2013

Do góry
A ja się obudziłam po awarii interneta i patrzę...Oczom własnym nie wierzę
Rozmnażanie roślin licencjonowanych 22:08, 18 paź 2013

Do góry
Ja też nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, ale wiem, że dopóki nie mamy z tego korzyści finansowych, to nie jest takie rozmnażanie roślin bezprawne.
Karmniki dla ptaków 21:45, 18 paź 2013

Do góry
Witam,

Jest to mój pierwszy post na forum. Pozwólcie, że się krótko przedstawię. Mam 17lat i mieszkam w Szczecinie, forum przeglądam od dawna. W ogrodach szczególnie interesują mnie aspekty techniczne, a najbardziej te związane z wodą. W każdym razie, przeglądając forum tak z miesiąc temu natrafiłem na to zdjęcie:

Gardenarium napisał(a)
W Anglii już dzieciom pokazuje się, jak wspomagać ogród naturalnymi metodami. W jednym z ogrodów pokazowych, urządzono dla dzieci konkurs i powstało sporo domków w dziecięcych ogródkach.

Bardzo mnie zainspirowało, a jako, że stary karmink był już bardzo zużyty wpadłem na pomysł zrobienia nowego, na wzór tego ze zdjęcia. Wprowadziłem kilka zmian, rodzinna wycieczka do Castoramy i takie są efekty (prawie krok po kroku)

Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:32, 18 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie można w domu, po pierwsze będzie czuć kocim moczem, tak ma, a po drugie to roślina musi zimować na zewnątrz. Albo w jasnym garażu, ale podlewany od czasu do czasu.

Przeczytaj pw.

A moje doświadczenie sprzed kilku lat z bukszpanem jest takie, że przez 2 lata miałam bukszpan w domu na parapecie (od czasu, gdy ukorzeniłam sadzonki, bo nie miałam miejsca na wysadzenie do gruntu) i teraz przez kilka sezonów rośnie bardzo ładnie w ogrodzie. Dziwnego zapachu też nie było.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 12:30, 18 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ognik, miskant Variegatus, lawenda.

Ognik, kule z żółtego bukszpanu, Carex Evergold.

Do ognika pasują berberysy o purpurowych listkach, ciemierniki, Cornus alba 'Ivory Halo', Cornus sanguinea 'Midwinter Fire', Acer palmatum 'Atropurpureum', Cotinus coggygria 'Royal Purple', Cornus sericea 'Flaviramea', Perovskia, trawy.

Generalnie to nie są rośliny do typowych kompozycji, to są rośliny na żywopłoty strzyżone, czyli oddzielenie pewnych części ogrodu, tło dla pozostałych roślin.

Może pokażesz miejsce jak i gdzie one rosną w ogrodzie i będzie wiadomo czy w ogóle tam pasują.

Ognik z miskantami musi super wyglądać. Zwłaszcza kiedy owocuje.
Zimozielony ogród przy białym domu 00:31, 18 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Genialne !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:51, 17 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Robię coś fajnego

Zabrzmiało intrygująco
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:16, 17 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, Jestem, jestem, jak widać działam w temacie pomocy doradczej na wszystkich wątkach tematycznych, czasem do późnej nocki

Zobacz sama https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&q=gardenarium&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

Na nasze ogrody a nawet na własny wątek czasu za mało. A pracować też trzeba Wykorzystać ile się da, póki mrozu nie ma. Robię coś fajnego

Widzialam Cię biegającą po wątkach
Róże pnące 16:16, 17 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże sadzimy głęboko, zakopując miejsce szczepienia pod ziemię, Wtedy pędy się też ukorzeniają i róże rosną lepiej. Błędem jest zbyt płytkie sadzenie, wtedy róża gorzej zimuje i gorzej rośnie.

Sadzenie róż z gołym korzeniem

Moczenie

Skracanie korzeni

Wykopanie głębokiego dołka i zaprawienie żyznym podłożem z dodatkiem zleżałego obornika

Podlanie ofite, aby ziemia okleiła korzenie

pamiętajmy, że forum to zbiór naszych doświadczeń, ale oprócz forum trzy lata pisałam artykuły i jest sporo skondensowanych informacji. Np. o różach jest kilka artykułów

https://www.ogrodowisko.pl/tag/roze

I o sadzeniu też jest

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie

Dziękuję za wyczerpujące opisanie! Upewniło mnie to, że dobrze sadzę moje róże! A teraz moczy się kolejne 17
Pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 11:31, 17 paź 2013

Do góry
beta napisał(a)
Danusiu...dziękować to Ci chyba nie przestanę...niezwykle cenne są dla mnie Twoje wskazówki....tuje sadziłam przed ogrodowiskiem....wygląda na to że na wiosnę muszę je poprzesadzać....myślisz, że 60 cm będzie ok?

a z żywopłotem wzdłuż drewnianego płotu to mi dałaś teraz do myślenia...planowałam się go pozbyć, bo zbytnio się ogołocił w niektórych miejscach od dołu,ale teraz to już sama nie wiem

Przesadź po prostu dostawiając na styk, nie wiem czy 60 cm, nie mierz tego linijką a ustaw po prostu żeby tworzyły szczelny ekran i tyle

Przed żywopłotem liściastym posadź derenie Ivory Halo, a żywopłot przytnij bardziej radykalnie w pionie, niech się odbuduje to co gołe, a z przodu zasłonisz dereniem.
Pszczelarnia 11:24, 17 paź 2013

Do góry
Znalazłam Ci link do sklepu z bukami

na pw wysyłam
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 11:10, 17 paź 2013

Do góry
Ognik, miskant Variegatus, lawenda.

Ognik, kule z żółtego bukszpanu, Carex Evergold.

Do ognika pasują berberysy o purpurowych listkach, ciemierniki, Cornus alba 'Ivory Halo', Cornus sanguinea 'Midwinter Fire', Acer palmatum 'Atropurpureum', Cotinus coggygria 'Royal Purple', Cornus sericea 'Flaviramea', Perovskia, trawy.

Generalnie to nie są rośliny do typowych kompozycji, to są rośliny na żywopłoty strzyżone, czyli oddzielenie pewnych części ogrodu, tło dla pozostałych roślin.

Może pokażesz miejsce jak i gdzie one rosną w ogrodzie i będzie wiadomo czy w ogóle tam pasują.
Róże pnące 11:04, 17 paź 2013

Do góry
Galązki zasyp 5-8 cm.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:01, 17 paź 2013

Do góry
Marzenko, Jestem, jestem, jak widać działam w temacie pomocy doradczej na wszystkich wątkach tematycznych, czasem do późnej nocki

Zobacz sama https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&q=gardenarium&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

Na nasze ogrody a nawet na własny wątek czasu za mało. A pracować też trzeba Wykorzystać ile się da, póki mrozu nie ma. Robię coś fajnego
Polecane drzewa i krzewy liściaste 10:56, 17 paź 2013

Do góry
Grujeczniki, brzozy Doorenbos wielopniowe, klon Red Sunset, klon tatarski Ginnala
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:52, 17 paź 2013

Do góry
Podagrycznik przykrywasz kilkoma warstwami mokrych gazet, polewasz wodą i na to sypiesz duże ilości skoszonej trawy.
Borówcowy raj 09:52, 17 paź 2013

Do góry
Napisz co miałam pomóc, wyslij link na stronkę, gdzie to jest na pw
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:45, 17 paź 2013

Do góry
Ale ja mam taki wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1058-nadzieja-na-spelnienie-marzen

i dalej nie rozumiem

Ten wątek nosi tytuł "Nadzieja , że kiedyś będzie pięknie"

Napisz mi konkretnie. Bo podałeś inny tytuł i pod innym tytułem istnieje Beata
Pszczelarnia 09:37, 17 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Witajcie,
mam jesienne dołujące dylematy:
co zrobić z tzw. sąsiedzką miedzą na długości 55 m.? Kierunek pn-pd. W tej chwili mam tam "żywopłot" śnieguliczki (zaniedbany bardzo) z masą drzew potrzebnych i niepotrzebnych (wszystkie możliwe gatunki). Sąsiedzi w rozsądnej odległości od siatki posadzili choinki po całości prawie (ale są marne szanse, że one wyrosną - choć mogłyby rosnąć, bo zasłonią mnie od zimowych północnych wiatrów, ewentualnie, a cienia nie rzucą).
Kolejny rok zbieram się do porządków. I tak:

1. czy posadzić żywopłot naturalny liściasty i zostawić trochę ładnych drzew?
2. czy jednolity (graby) i zostawić trochę ładnych drzew
czy jakimiś sekwencjami raz taki, raz taki i zostawić trochę ładnych drzew?

W kontekście:

Drzewa ładnie podkrzesać, żeby pnie były malownicze. Skoro z boku jest ekran z buka, to może tutaj też buki? A zza nich będą się kołysały korony drzew? Kolorystycznie będzie ciekawie.

No i będzie jakieś nawiązanie do istniejącego otoczenia warzywnika. Może ten buk poprowadzić sporo z przodu drzew? Oddalić nieco, tylko nie wiem, ile tam jest miejsca. Jestem za bukiem.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:24, 17 paź 2013

Do góry
Witajcie zakręceni ogrodnicy i płaczący i robiący ogród

No to jest niesamowite, żeby oboje napisali, prawda? To się zdarza pierwszy raz. Mamy tutaj różen małżeństwa ale chyba tylko Trzyamjący Grabie się ujawniają że są dwoje, ale pisze jedna osoba

Na pewno zdobędziecie wiele sympatii, bo moją już zdobyliście. Potencjał jest, teraz trzeba to wszystko ogarnąć. Ale... skoro już obserwujecie Ogrodowisko od dawna, to wiecie, że z nami się uda Pozdrawiam i będę zaglądać, a jakbym jakimś cudem zapomniała o Was, to dawajcie link na daną stronę, gdzie potrzebujecie wsparcia lub porady

O cholercia, chyba pokręciłam, Grześ to z innego wątku... sorrki bardzo

Wyjaśnijcie dokłądnie o co chodzi.

Grześ z Kasią to inny wątek ? Bo tytuł mi się nie zgadza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies