Płotek cieszy i chroni roślinki przed psem. Agastache jest moim tegorocznym odkryciem, zdobi każdy kątek podwórka. Mam ją dzięki uprzejmości Ewy. Moja z limonkowymi listkami nie jest tak spektakularna. Dziś zbierałam nasionka.
Gdyby ktoś potrzebował, to się podzielę
Florystyka i mnie kusi od pewnego czasu, Ty pierwsza zaczniesz, więc kciukasy trzymam ja
Papryczki tuż przed zbiorami.
Jolciu i Sebuś przyznam, że bardzo się broniłam przed zdjęciami..a teraz.tak się cieszę ,że je zrobiliście nie wiem , jaki trza talent mieć ,źeby nawet to co niezbyt fajne pokazać jako fascynujące..echhhh.talenta i oko macie oboje podziwiam i zazdraszczam
Imperata cylindryczna (bezodmianowa, nie red baron), rośnie wyżej, do początków sierpnia jest soczyście zielona, a potem zaczyna sie przebarwiać. Przed nią rośnie czyściec wełnisty.
zdjęcia z początku lipca
Dziękuję Aganiu
Z daturami to prawda, potrzebują w upalne dni dwa razy dziennie wody, oprócz tego nawóz, dużo nawozu, przycinania, odpowiedniego przechowywania...
Gołąbek jest Ani ale i u mnie ich nie brakuje. Codziennie kąpią się w strumyku.
Gdybym miała więcej miejsca z pewnością posadziłabym mnóstwo drzew i zrobiłabym wrzosowisko, tak jak to jest u Ciebie buziaki
edit. Fotki Ci nie wstawiłam
Szkarłatka,ciekawa jestem jak się ma u Ciebie ta co Ci wysłałam? Przyjęła się?
Ja Boscobel chciałam, później mi się odwidziała....a w końcu zamówiłam
A nie chciałam pomarańczu i brzoskwini
Princess Alexandra mnie wyleczyła z nielubienia takich róż
Łukasz rozumie ,że fotograf ze mnie taki , jak z koziej dooopy rajzetasza a tak na serio..Sebek I Jolka..oglądają te same zdjęcia mojego ogrodu na ogrodowisku, oboje byli pierwszy raz..i jedno twierdziło ,że po zdjęciach ogród wydawał się większy , a drugie..że mniejszy i być tu babo mądra
Ale najważniejsze ,że fotki Wam się podobają i ja jestem nimi po prostu zachwycona mają talenta w rękach ottt co
A zauważyłeś , jak Twoja mata rojnikowa piknie ozdobiła mój stół ??? w tej nowej donicy ??
Co do Grandiflory to mam dylemat, którego nie rozwiązała wycieczka do Wojsławic. Mam 2 różne krzaki oznaczone jako Grandiflora ( jeden z nich na początku jest bardzo podobny do Limelight ale znacznie jaśniejszy i z drobniejszymi płatkami, które dopiero później się delikatnie zwijają przez co kwiatostan robi się bardziej lekki, ażurowy i drugą roślinę bardziej "książkową", obie nie wydzielają jakiejś interesującej woni( albo to ja mam uszkodzony węch). W Wojsławicach też tabliczkę Grandiflora znalazłam przy 2 na pierwszy rzut oka różniących się roślinach. Ot zagadka
Klasycznie powinna wyglądać tak
Dobranoc che wam pokazać moje cudeńko co mam pod palmą jest słoneczne i cudne jeszcze wam go nie pokazałem w tym sezonie to mecardonia prawda że ładnie kwitnie jest urocza
Ameli Na razie sobie chyba odpuszczę ... aktualnie nakarmiłam trawnik (jestem z niego bardzo zadowolona - rośnie mi gęściutki żywozielony dywan w ogrodzie - piękna sprawa, zniszczyłam plagę gąsienniczek na orlikach i rożach, zrobiłam oprysk różom i rozpoczęłam walkę z fytoftorozą smaragdów przy tarasie)... a jutro robię porzadek z donicami we wgłębniku
A wiesz, że moj eM twierdzi, że ta ścianka bardzo mu się podoba i wg niego nic nie trzeba zmieniać?!! No wiesz on ma w pamięci cały czas ten widok