Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

tulucy 23:07, 15 wrz 2016

Ja to nawet w tym roku kupiłam specjalnie różne kolory pelargonii celem zimowania i mnożenia na wiosnę, może się uda.

Jak zawsze wzdycham i wracam po parę razy do zdjęć. Podoba mi się liriope, ale ponoć słabo zimuje... Więc nie ryzykuję póki co.
mira 23:10, 15 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rozchodniki to chyba roślinki gleb ubogich i miejsc słonecznych. Mam je w ogrodzie na różnych stanowiskach. Najbardziej zwarte, kompaktowe we wzroście są tam, gdzie gleba najdłużej była nieużytkiem pobudowlanym. Przekopałam ją tylko i rozluźniłam piaskiem. Na żyznej glinie rosną zwarte, ale wysoko. W miejscach półcienistych słabo przyrastają i na szerokość i na wysokość.
U mnie kleome już odmówiło współpracy. W sierpniu padało raz, we wrześniu ani razu.
Bratki i pelargonie w donicach to wybór może nieoryginalny, ale bezkonkurencyjny jeśli chodzi o długość kwitnienia i pielęgnację.
Koktajlowe pomidorki często się same wysiewają na rabatach.
Świetne to sito do kompostu. i lampki takoż.

Ja rozchodniki staram się sadzić w słońcu. W ub roku postanowiłam mieć ich więcej i rozmnożyć na wiosnę. Ponadto odmłodzić bo były bardzo marne.Na wiosnę wykopałam karpy podzieliłam i wsadzałam do kompostu w nowych albo starych miejsach. I się bujneły, mają wielkie talerze co mnie cieszy.
Kiedyś myślała że to roślina bez wymagań teraz zdaje mi się że jednak nie i na pewno też trzeba je podlewać. Pewnie się wykłada bo ma za dobrze.

Mój nowy powojnik jakaś Frau, taki bidak stał już przeceniony

mira 23:13, 15 wrz 2016

Katkak napisał(a)
Zapomniałam westchnąć jeszcze do lampek. Prześliczne są, więc wzdycham .

To się cieszę muszę je jeszcze odpalić
mira 23:17, 15 wrz 2016

tulucy napisał(a)
Ja to nawet w tym roku kupiłam specjalnie różne kolory pelargonii celem zimowania i mnożenia na wiosnę, może się uda.

Jak zawsze wzdycham i wracam po parę razy do zdjęć. Podoba mi się liriope, ale ponoć słabo zimuje... Więc nie ryzykuję póki co.

Ja też tak zrobiłam mam 3 pelargonie które chcę przechować, najbardziej podoba mi się taka fuksjowa z pomarańczowym oczkiem, - ja jeszcze z nich zrobię teraz sadzonki

tą bluszczolistną też bym przechowała ale nie wiem jak one się mnożą

Liriope mam już kilka lat trzeba mu dobre stanowisko wybrac osłonięte
mira 23:20, 15 wrz 2016

Pozdrawiam wszystkich
miłego ogrodniczkowania

kasja83 07:39, 16 wrz 2016

Energii to i ja bym złapała. Szkoła i zajęcia dodatkowe mojego syna mnie wykańczają
margaretka3 08:13, 16 wrz 2016

mira napisał(a)

Miro, nareszcie jesteś Stęskniłam się za ogrodowiskową Babcią Tak lubię Twoje ogrodowe opowieści...
Ddoczekałaś się karczocha??? Gratulacje
Kasya 08:21, 16 wrz 2016

Widzę mnóstwo pięknych fotek muszę obejrzeć wieczorem na komputerze
Rozchodniki podobno się pokladaja jak maja za dużo wody
A ogorecznika tez lubię jak jest młody a potem tez się kładzie i tego nie lubię
mira 13:15, 19 wrz 2016

Hej ogrodnicy pracusie!!!!

No to mamy jesień i upragniony czas na ogrodowe szaleństwo.
U mnie pół soboty było piękne lato, potem przyszła burza z mega piorunami a potem zaczęło lać już tak na poważnie ku mojej uciesze no i się skutecznie oziębiło.

Nic tylko do roboty, właśnie tylko żeby mieć ten wigor kiedy zimno nagle się robi i ciuchy upalne jeszcze się gdzieś przewijają.

Ja ciutkę popracowałam w ogrodzie ale nie umie sobie uprzytomnić co robiłam a kilka taczek pojechało na kompost. W każdym razie ogarnęłam ciut rabatę bylinową wkopałam oczekującego bodziszka, liliowca i rozchodnika.
Co z tego jak doniczki zostały zajęte przez wykopane inne rzeczy do wsadzenia gdzie indziej hmm.

Cebulek mi przybywa w koszyku ale o sadzeniu jeszcze nie myślę. Na razie chcę wszystkie rabaty oblecieć i wsadzić , wysadzić co tam zaplanowane.
W jagodniu pracy teraz masa ale jakoś udaję że jeszcze czas.

przynudzam wiem
przed deszczem zebrałam nasiona będzie na wymianę

i troszkę warzyw co czekają właśnie aż skończę to pisanie

no i narobiłam bukietów do domu bo po co mają moknąć jak mogą mnie cieszyć zwłaszcza jak już o 19 jest ciemno!!!!!!!!!!!!!!! brrrrrrr

Chopin się ostał

a to nowa różyczka w donicy do wysadzenia przed zimą Cinco de Mayo - kolor zachwyca - niestety coś mi liście strasznie żre

mira 13:19, 19 wrz 2016

kasja83 napisał(a)
Energii to i ja bym złapała. Szkoła i zajęcia dodatkowe mojego syna mnie wykańczają

Kasja jak ja się cieszę że nie mam już szkoły za to nadsłuchuję co tam w przedszkolu - tak czy siak wcale Ci nie zazdroszczę

dla energii - banan, jarmuż i sok z cytryny może być i jablo - bzzzzzzy i już

moja rugosa z serii Pavement
kolor ciemny fiolet na fotce nie jest dosłowny - ta to ma energię cudo! znaczy dla oka energię bo tak wogóle rośnie wolniej od rugos