Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:37, 07 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widzisz przeczytałam odpowiedź a pytania juz nie. I tak wyszło.
Zrobiłam eksperyment z tym siewem. Myślałam,że się uda. Sporo hakomek kupilam i nie za bardzo rosną u mnie.

Chce wyrzucić juki i posadzić hakomy.

Hakonkom daj czas ,jak się ukorzenią to powinny ruszyć
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:39, 07 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Irenka pisała o siewkach ciemierników.
Hakonki się nie sieją.

Widzisz przeczytałam odpowiedź a pytania juz nie. I tak wyszło.
Zrobiłam eksperyment z tym siewem. Myślałam,że się uda. Sporo hakomek kupilam i nie za bardzo rosną u mnie.

Chce wyrzucić juki i posadzić hakomy.

Bawarka 11:18, 07 mar 2022

Do góry
Kasiu hej co tam słychać.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:21, 07 mar 2022

Do góry

Czytam to ty hakomki wysiewasz czy same się sieją.
Ja w tym roku wysialam w lutym ale nic nie wschodzi trzeci tydzień.

Irenka pisała o siewkach ciemierników.
Hakonki się nie sieją.
Ptasi gaj 09:47, 07 mar 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Też spróbuję ciąć miskanty w rozdrabniarce, myślałam że to za miękki materiał, ale skoro Wam się udaje, to trzeba spróbować

Mirka muszą być suche bo inaczej jak będą giętkie, guzik będzie z tego przemiału.
Miskanty to raczej twarde.
Wszystkie miskanty miele. Nawet proso przeszło.
Rozplenicy nie da rady
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:36, 07 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Wiolu na bank hakonki sobie poradzą, pamiętaj o podlewani.
Moje siewki mają 2 rok, te większe 3 rok, czyli dość szybko zakwitną. pełno tych siewek, potem je zbieram i lokuję w docelowe miejsca.
Ja dalej sprzątanie mam, ale najpierw cięcie, bo zaraz róże, opryski na cmę, nawozy, ufff

Czytam to ty hakomki wysiewasz czy same się sieją.
Ja w tym roku wysialam w lutym ale nic nie wschodzi trzeci tydzień.

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:33, 07 mar 2022

Do góry
Witam Milus

To czyściec humello. Ja nawet nie wiem gdzie posadziłam.

Mam taki kipisz na działce jak nigdy nie miałam. W czwartek pojedziemy to znowu coś zrobię.
U ciebie to elegancja Francja.
Czy u ciebie sosny też tak tracą igły u mnie makabra.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:52, 06 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny z moimi klonami też nie hallo... widzę, że już kolejny suchy. Może to werticilioza nie wiem, nie mogłam się dopatrzeć. Nie mam do nich szczęścia.
Widziałam tu na forum dziewczyny już miały wielkie okazy i im padły, teraz to już nie wiem czy się przy nich upierać a wiadomo jakie są ceny kosmiczne.
ą

Darcia są pewne rośliny które człowiekowi nie wychodzą i trzeba się z tym pogodzić.
Mam ładne tuje, trawy, róże, juki jak chwast same rosną.
Kocimiętki, hortensje, jeżówki, rośliny skalne staram się i rosną.
Przy innych nadskakuje i guzik mają mnie gdzieś.

Mam takiego klina kupiłam w zeszłym roku podobno bez problemowy (2 szt jeden większy drugi mniejszy)
Orlik go zasłania wiosna ma piękne pomarańczowe liście później jasna zieleń i jesienią znowu ciemny pomarańcz.

nie
Ptasi gaj 15:16, 06 mar 2022

Do góry

Scinalam trawy trzcinniki krotkowlose nie związałam ich jesienią po wichurach rozpirzone na wszystkie strony. Między trzcin. rósł ok 60 cm klon palmowy atropurp... Nie zauważyłam i nożycami elektrycznymi ścięłam. A taki ładny już był. Coś nie mam szczęścia do palmowych.

Muszę zamówić tego gwiazdora co ty masz, ale jeszcze za wcześnie.

Ojej, szkoda klona Elu. Mnie tez zdarza się coś niechcący ściąć.
Trzcinniki trzeba wcześnie ścinać, aby nie fruwały, one szybko wiosną startują. Nowe zakupy zacne, uzalezniona jesteś od nowych nabytków.
O, jakiś konkurs był, a ja nie zaglądałam. W sumie nie lubię konkursó, więc nic nie starciłąm.
Ptasi gaj 15:08, 06 mar 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Piszesz ze nie masz szczęścia do klonów to witaj w klubie moje 5 klonów szlak trafił z 6 ostał jeden i tyż ledwie siedzi juz ich nie kupię mam dość.

Piszesz ę gaura szybko rosnie kupiłam ją jesienią nigdy jej nie miałam ciekawa jestem czy przezyła .Czy ona wcześnie startuje?????

Czytam ze mielesz trawy to ciekawe muszę swoją uruchomić na trawy.

Gaura trochę później startuje uważaj abyś jej nie usunęł. Ma zielone listeczki nakrapiane czerwonymi plamkami. Jak już ruszy to szybko się rozwija i kwitnie.
Chyba do ciebie pisałam żebyś ja posadziła na podwyższeniu i przykryła liśćmi i igliwiem.
W tym roku zimy nie było to przeżyje.

Ja co kupiłam klona to zmarzł. Mam jeszcze 2 szt dosyć ładne więc trudno ich nie zauważyć. Ten był maleńki ale urósł dosyć sporo i w tych trawach go nie zauważyłam.
Ptasi gaj 15:00, 06 mar 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

Ja też siekam trawy rozdrabniarką i jest to ogromne ułatwienie. Trzeba tylko pamiętać, że wilgotne pędy zatkają mechanizm. I jest trochę problem z liśćmi, które nawet bardzo suche mogą się wplątywać.

Ja miele tylko grube miskanty tych mam sporo. Gracilimusy też dobrze mieli się. Łamie w połowie i wkładam do rozdrabniarki i tak minimum 4-6 cm są nieraz dłuższe ale to nie szkodzi. Dam pod spód.

Rozplenice nie mieli za cienka i miękka trawa przynajmniej u mnie.
Część rozplenic spaliłam część pociachałam nożycami elektrycznymi i do kompostu na dno.

Z tego mielenia to mam dzisiaj kaszel na wdychałam się kurzu. Trzeba z maseczka mielić.
Ptasi gaj 21:57, 05 mar 2022

Do góry
Kasiu to pilnuj tych żółtych ciemiernikow.

Ja nie wiem ile mam odmian traw ale pewnie też sporo. Część ma nazwę część szczególnie na początku NN.

Byliśmy na wsi dopiero co przyjechaliśmy. Kasiu nie było tak źle jak człowiek się rusza to nie było tak zimno.

EM zagrabił trawnik pod sosnami 15 taczek igliwia zmieszanego w liśćmi brzozowymi. Tyle igieł nigdy nie było co w tym roku. Rozpalił ognisko i powoli palił.

Ja zmieliłam wszystkie trawy będę miała na podsypkę zamiast kory. Narazie wszystko w workach jak wyjdą rośliny to podsypie.
Rozdrabnialam też przycinki sosen 8 raczek dosyć sporo. Zostało pewnie jeszcze ok 20.
Nie ma lekko ledwo żyje.
Jutro nie jadę będę odpoczywać.
U mnie teren też powoli się osusza już nie pompujemy. W studzienkach melioracyjnych ładnie woda odpływa.
Bardzo się cieszę.

Mam jeszcze lód na oczku noce z mrozem.

Zostały hortensje do przycięcia, ale bez paniki. Najważniejsze aby przemielic przycinki sosnowe i wygrabic trawnik na drugiej połowie ogrodu.
Potem przechodzę z robota przy domu.

Mam wysokie sterty tych przycinek. EM obcina te grubsze które nie da rady maszyna rozdrobnić ja resztę.

To Ty wolontariuszka. Ja już zrezygnowałam z oglądania TV. Bardzo mnie ta sytuacja dołuje.
Nie mogę zrozumieć jak taki sk... Może tak postępować.
Moim zdaniem powinni wszystko zarekwirować tym bezdusznym sk....

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:51, 05 mar 2022

Do góry

Zaniedbany tzn nie dobrze nawożony. Widać, że brakuje mu dużo mikroelementów.

Moim zdaniem jest to fytoftoroza. Przyciąć porażone gałązki podlać i opryskać preparatem Previcur. Następnie nawieźć magiczna siła do rododendronów.

Niżej podaje link

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/najczesciej-wystepujace-choroby-rododendronow

Stwierdzam to samo, co Ela. Zrób to i będzie lepiej, chyba że coś siedzi w korzeniach i wtedy na nic wysiłki.
Ja sporo rodków wywaliłam, głównie z braku zadbania. Kolejny do wywalenia, choc jeszcze w pąkach, może go przesadze i dam szansę. Na ich miejsce sadzę laurowiśnie. To jednak wymagające rośliny.
Na głównej rabacie rodkowej tnę rodki i te najlepiej mi się zagęszczają i wyglądają, nie łysieją od dołu.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 00:23, 05 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Ela czy azalie można przesadzić?--chętnie bym to uczyniła tylko bojam się.
Sosnę czarną też mam i wiem że wkoło nie gorzej sprzątać ale piękna jest więc jej wybaczam

Małgosiu możesz przesadzić wiosna. Odkryj trochę korzenia i zobacz jak ona ukorzeniona. O co mi chodzi bo krzaki przesądza się z większą bryła korzeniowa aby nie zrobić krzywdy górze.

Pisałaś że bidule to moga mieć jeszcze mały system korzeniowy abyś nie wykopała za dużej bryły.
Jak rozumiem chcesz przesadzić w inne miejsce i dodać dobrej ziemi. Z dużą bryła byłoby przesadzanie nie korzystne dla azalii.
Pewnie się przyjmą tylko czy zakwitną.
Poczekaj z przesadzaniemnaz będzie cieplej. Czy mają zawiązki kwiatowe?
Ptasi gaj 00:14, 05 mar 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu w poprzednim sezonie miałam po raz pierwszy białą gaurę.
Jesienią ścięłam ją nisko i mam obawy czy przeżyje zimę, ale dookoła rośnie mnóstwo siewek. Zastanawiam się, czy posadzić te siewki do doniczek i przenieść na okno w piwnicy żeby szybciej podrosły, czy przesadzić je dopiero na wiosnę.
Co radzisz?

Radzę to abyś ich teraz nie ruszała. Na pewno wszystkie gaury dobrze przezimowały jeżeli piszesz że siewki są i chcesz przesadzić.
Nic im nie będzie gaura szybko rośnie.
Ptasi gaj 00:10, 05 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, dlaczego ścięłaś klona? Z rozpędu czy z innych powodów? Prac gratuluję.
Piękne te Twoje ciemierniki.

Scinalam trawy trzcinniki krotkowlose nie związałam ich jesienią po wichurach rozpirzone na wszystkie strony. Między trzcin. rósł ok 60 cm klon palmowy atropurp... Nie zauważyłam i nożycami elektrycznymi ścięłam. A taki ładny już był. Coś nie mam szczęścia do palmowych.

Muszę zamówić tego gwiazdora co ty masz, ale jeszcze za wcześnie.
Ptasi gaj 00:07, 05 mar 2022

Do góry

Miałam kupować jeszcze jakieś drzewka wieksze, ale rezygnuje tylko kilka 2-3 klonów palmowych kupię.

Inna sprawa każdej wiosny jak obrabiam mój areał zaklinam się, że już nic więcej. Idę obok do sąsiada i znowu kupuje. Choroba ciągot mnie ogarnia.
Wczoraj stał u nich duży tir ciekawe co przywieźli muszę iść na inspekcję.

To zarazem wada i zaleta mieć taką szkółkę pod nosem.
Ja też bym często chodziła na inspekcje. Pewnie za często .

Masz dużą działkę, jeszcze sporo pomieścisz
Bylinowa łąka 16:06, 04 mar 2022

Do góry
Gosiu piękny ogród masz i nie marudź.

Teraz każdy ma byle co jak przed wiosna. Te dziurki mnie zszokowały. U mnie też się rozpleniły nornice. Ale je odżywiam trutkami. Zaczęły mi zżerać cebulę tulipanów.
Posadziłam w flagę biało czerwone i się wdały do jedzenia.

Mam dużo pracy ale powoli ogarniam ale końca nie widać.

Nic nie kupuje teraz. Nie wiem jak to dalej będzie ale hamulce muszę mieć.

Pozdrawiam Gosiu
Ptasi gaj 16:01, 04 mar 2022

Do góry
Kasiu szukałam i widziałam, ale one nie są całkiem żółte np jak kaczeńce.

Ja o takich myślałam.

Te co są zawsze mają jakiś dodatek a to jasny żółty, albo środek ciemny. Ale też ciekawe, podobają mi się.

Np białe ciemierniki są idealnie białe nawet jak już przekwitają nie tracą koloru. Ciemierniki które kupiłam jesienią zmieniają.

10.01.

. W tej końcowej fazie przekwitania wygląda ciekawie...
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:52, 04 mar 2022

Do góry
Oni tak pisza na wszelki wypadek.
Może w cieplarnianych warunkach. Ciemierniki w szkółkach nie rosną na polu jak inne rośliny tylko gdzieś w szklarniach tam mają inne warunki. Pędzą aby pięknie kwitnące sprzedać.
U nas jest niestety zimno. Jak może ciemiernik tak duży urosnąć zimą.
.
No ja jeszcze nie widziałam takich ciemierników ogromnie dużych w gruncie, ale fajnie by było jak by takie stworzyli ogromniaste ciemierniki Z tym pędzeniem to masz racje bo już w sprzedaży są kwitnące a w gruncie dopiero małe pąki widać w zależności od odmiany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies