Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:45, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest przecena w LM?

Nie było jeszcze przeceny, ale mam zamiar Emusia wysłać w któryś dzień bo i tak musi śrub dokupić to może dokupiłby mi czosnków w łąkę jeszcze, bo sobie umyślałam jeszcze w łąkę dać Może coś przecenią już bo się sezon kończy....
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:44, 21 paź 2020

Do góry
Moja rabata jest narysowana w skali , twoja nie, jest zbyt długa, nieproporcjonalna. Skoro ma 3 na 8 metrów, to twoja wychodzi za długa. 3 m to jakby 1/3 długości a u ciebie ma więcej... nie 3 razy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:43, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najbardziej rozśmieszyło mnie jak eMuś włazi tyłem do budy My zamierzamy zrobić ogrzewaną podłogę i domek dla kotów
Pusia wystraszyła się nowych kotków i sama się wygnała, ale teraz trochę już wraca do "starego" domku...Pchyka na kotki..Przyda się jej zimowy domek na wszelki wypadek. Obecnie pomieszkuje w namiocie, zrobiłam jej przesmyk...

Kotki potrafią się obrazić, a czasem i wyprowadzić jak się pojawia konkurencja Może się przyzwyczai Nasze na razie maja do dyspozycji całą stodołę, ale w przyszłości też trzeba będzie pomyśleć o czymś gdy będzie budowa szła
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:40, 21 paź 2020

Do góry
Czyli dobrze zrobiłam, masz już rabatę, patrzysz na nią od domu.

Zrób szpaler hortensji przed bukowymi żywopłotami, placyk osłoń żywopłotem z cisa. Włączysz to do całości, bo wszystko masz oderwane od siebie.
Dodaj klony polne na wysokim pniu lub inne ale 3 jednakowe drzewa. Lewa strona dodaj 3 miskanty 'Variegatus'.
Rabatę 1 masz zaprojektowaną.

Rabata 1.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:26, 21 paź 2020

Do góry
Ja też nie jadłam obiadu, bo wysyłam zdjęcia do książki kolejnej
Obawiam się, że zaraz pojadę w teren, ale co tam - nie zjem kolacji i pomogę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:25, 21 paź 2020

Do góry
Jest przecena w LM?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:21, 21 paź 2020

Do góry
Najbardziej rozśmieszyło mnie jak eMuś włazi tyłem do budy My zamierzamy zrobić ogrzewaną podłogę i domek dla kotów
Pusia wystraszyła się nowych kotków i sama się wygnała, ale teraz trochę już wraca do "starego" domku...Pchyka na kotki..Przyda się jej zimowy domek na wszelki wypadek. Obecnie pomieszkuje w namiocie, zrobiłam jej przesmyk...
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 13:19, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obwódki z turzyc (są zimozielone) - kolor do wyboru. Stipa odpada, nadaje się na suche stanowiska na słońce, preriowe ogrody, jeżówki itp. a hortensja to całkiem nie ten klimat

Dziękuję. U mnie właśnie trochę preriowo. Cały ogród w pełnym słońcu, hortensje jakoś dają radę, choć kwiatki popalone.
A ta Hakonechloa?
Tulipany w donicach 12:25, 21 paź 2020

Do góry
Ależ nie, Wiaan - nie taki był mój cel...ja już teraz nie mam takich porywów i takiej ilości, lata nie te
Ogrodowe kreacje 12:19, 21 paź 2020

Do góry
Warzywnik bardzo klimatyczny zaintrygowało mnie użycie żółtych aksamitek z rozchodnikami - super połączenie kolorystyczne, niespotykane. Pozdrowienia.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:09, 21 paź 2020

Do góry
Przede wszystkim jak się na nią patrzy, czy ze wszystkich stron?

Ale masz już gotowca więc, oddychaj swobodnie jakby co. Będzie efekt wow!
Cornus capitata - dereń głowiasty 12:01, 21 paź 2020

Do góry
Gdybyś mieszkała w Anglii to powiedziałabym że przezimuje, ale u nas to loteria. Warto dla tych owoców wyglądających jak truskawki i dla siarkowożółtych kwiatów, ale to roślina do łagodniejszego klimatu niż nasz.

Ktoś u nas pytał co to jest, zdjęcie owoców widziałam na forum dawno temu. Próbuj, ja też próbuję, np. Phormium mi przezimowało w gruncie bez okrycia a też nie powinno. Powodzenia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:54, 21 paź 2020

Do góry
Narobiło się konkurencji i psują niestety rynek, firma która robi dobrze i chce swoją cenę, nie ma szans się przebić Przerabiam to obecnie.... Klienci biorą byle co i taki jest oto skutek. A my nie mamy roboty Partacze wygrywają w dobie koronawirusa.

Siali siewnikiem wózkowym, bo widać te pasy, co do równania...no cóż mam powiedzieć. ...Nic.

Teraz to ewentualnie posypuj ziemią, żeby wyrównywać te rowy...gdyby pogoda była ok, to dosiewaj, a jak nie to czekaj do wiosny, zobaczysz co wzejdzie i wtedy podosiewasz.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:42, 21 paź 2020

Do góry
Ciemierniki kropki ciemnozielone

Jeśli natomiast na tę rabatę patrzy się z różnych stron, to drzewa należy rozmieścić pośrodku, a hortensje przysunąc do pni drzew, ale nie rządkiem. Przemieszać. Resztę dokończ sam. Nie wariuj w żadnym wypadku, na świecie i tak tego wariactwa jest za dużo
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:40, 21 paź 2020

Do góry
Jeśli patrzysz od tej strony co strzałka zielona, to mogłoby to wyglądać tak:

1. Prunus cerasifera Nigra 2 szt (na wysokim pniu min 150 cm)
2. Hydrangea 'Vanille Fraise' 4 - 5 szt
3. Buxus kula 2 szt
4. Buxus kula na pniu 80-100 cm wys. pieniek
5. Heuchera (ciemne bordo) lub berberys 'Bagatelle' kulki 15 szt
6. Carex 'Evergreen' - ciemnozielona turzyca zimozielona 11-15 szt
pomiędzy turzyce rój 150 szt tulipanów w kolorze burgund, czarnym i różowym
Plus białe krokusy 100 szt.

Chaotycznie należy rozmieścić białe ciemierniki (Helleborus niger) - jakieś 15 szt.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:22, 21 paź 2020

Do góry
Jak ta rabata dolega do płotu, czy do domu, nie wariuj tylko daj więcej informacji, jak projektować jak nie wiadomo do czego się odnieść. Damy radę Tylko narysuj położenie rabaty i skąd się na nią patrzy. Ugryzę, tylko daj info. Projektowanie to nie bułka z masłem, trzeba coś więcej wiedzieć a nie dałeś takich informacji
Osiedlowy ogródek 11:19, 21 paź 2020

Do góry
Prawe zdjęcie jak dla mnie katalogowe odjazdowe
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:17, 21 paź 2020

Do góry
Martynko, na pewno, ja bym najpierw sprawdziła czy nie jest za głęboko zakopana, od tego zacznij, bo to najważniejsze, no i trawnik - wytnij kółko lub kwadracik.
Powodzenia, na pewno się uda

Ostatnio ratowaliśmy aż dwie magnolie, były bardzo głęboko zasypane. Przesadzenie powiodło się.
Zieleń, drewno i antracyt 11:15, 21 paź 2020

Do góry
Super kolor (to chyba pięciornik?), obecnie poszukuję takich kolorów bylin
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 08:34, 21 paź 2020

Do góry
Obwódki z turzyc (są zimozielone) - kolor do wyboru. Stipa odpada, nadaje się na suche stanowiska na słońce, preriowe ogrody, jeżówki itp. a hortensja to całkiem nie ten klimat
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies