Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Tulipany w donicach 12:25, 21 paź 2020

Do góry
Ależ nie, Wiaan - nie taki był mój cel...ja już teraz nie mam takich porywów i takiej ilości, lata nie te
Ogrodowe kreacje 12:19, 21 paź 2020

Do góry
Warzywnik bardzo klimatyczny zaintrygowało mnie użycie żółtych aksamitek z rozchodnikami - super połączenie kolorystyczne, niespotykane. Pozdrowienia.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:09, 21 paź 2020

Do góry
Przede wszystkim jak się na nią patrzy, czy ze wszystkich stron?

Ale masz już gotowca więc, oddychaj swobodnie jakby co. Będzie efekt wow!
Cornus capitata - dereń głowiasty 12:01, 21 paź 2020

Do góry
Gdybyś mieszkała w Anglii to powiedziałabym że przezimuje, ale u nas to loteria. Warto dla tych owoców wyglądających jak truskawki i dla siarkowożółtych kwiatów, ale to roślina do łagodniejszego klimatu niż nasz.

Ktoś u nas pytał co to jest, zdjęcie owoców widziałam na forum dawno temu. Próbuj, ja też próbuję, np. Phormium mi przezimowało w gruncie bez okrycia a też nie powinno. Powodzenia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:54, 21 paź 2020

Do góry
Narobiło się konkurencji i psują niestety rynek, firma która robi dobrze i chce swoją cenę, nie ma szans się przebić Przerabiam to obecnie.... Klienci biorą byle co i taki jest oto skutek. A my nie mamy roboty Partacze wygrywają w dobie koronawirusa.

Siali siewnikiem wózkowym, bo widać te pasy, co do równania...no cóż mam powiedzieć. ...Nic.

Teraz to ewentualnie posypuj ziemią, żeby wyrównywać te rowy...gdyby pogoda była ok, to dosiewaj, a jak nie to czekaj do wiosny, zobaczysz co wzejdzie i wtedy podosiewasz.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:42, 21 paź 2020

Do góry
Ciemierniki kropki ciemnozielone

Jeśli natomiast na tę rabatę patrzy się z różnych stron, to drzewa należy rozmieścić pośrodku, a hortensje przysunąc do pni drzew, ale nie rządkiem. Przemieszać. Resztę dokończ sam. Nie wariuj w żadnym wypadku, na świecie i tak tego wariactwa jest za dużo
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:40, 21 paź 2020

Do góry
Jeśli patrzysz od tej strony co strzałka zielona, to mogłoby to wyglądać tak:

1. Prunus cerasifera Nigra 2 szt (na wysokim pniu min 150 cm)
2. Hydrangea 'Vanille Fraise' 4 - 5 szt
3. Buxus kula 2 szt
4. Buxus kula na pniu 80-100 cm wys. pieniek
5. Heuchera (ciemne bordo) lub berberys 'Bagatelle' kulki 15 szt
6. Carex 'Evergreen' - ciemnozielona turzyca zimozielona 11-15 szt
pomiędzy turzyce rój 150 szt tulipanów w kolorze burgund, czarnym i różowym
Plus białe krokusy 100 szt.

Chaotycznie należy rozmieścić białe ciemierniki (Helleborus niger) - jakieś 15 szt.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:22, 21 paź 2020

Do góry
Jak ta rabata dolega do płotu, czy do domu, nie wariuj tylko daj więcej informacji, jak projektować jak nie wiadomo do czego się odnieść. Damy radę Tylko narysuj położenie rabaty i skąd się na nią patrzy. Ugryzę, tylko daj info. Projektowanie to nie bułka z masłem, trzeba coś więcej wiedzieć a nie dałeś takich informacji
Osiedlowy ogródek 11:19, 21 paź 2020

Do góry
Prawe zdjęcie jak dla mnie katalogowe odjazdowe
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:17, 21 paź 2020

Do góry
Martynko, na pewno, ja bym najpierw sprawdziła czy nie jest za głęboko zakopana, od tego zacznij, bo to najważniejsze, no i trawnik - wytnij kółko lub kwadracik.
Powodzenia, na pewno się uda

Ostatnio ratowaliśmy aż dwie magnolie, były bardzo głęboko zasypane. Przesadzenie powiodło się.
Zieleń, drewno i antracyt 11:15, 21 paź 2020

Do góry
Super kolor (to chyba pięciornik?), obecnie poszukuję takich kolorów bylin
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 08:34, 21 paź 2020

Do góry
Obwódki z turzyc (są zimozielone) - kolor do wyboru. Stipa odpada, nadaje się na suche stanowiska na słońce, preriowe ogrody, jeżówki itp. a hortensja to całkiem nie ten klimat
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:23, 21 paź 2020

Do góry
Jeśli chodzi o tę tylko rabatę, należy przesadzić/oddać/pozbyć się świerka - to jest za duże drzewo na taką rabatę, no chyba że będziesz je cięła na stożek na pniu, inaczej zdominuje wszystko, dom, podjazd, wszystko.

Potem ustal, czy brzoza ma być punktem centralnym tej rabaty. Kamienie wywal. nie wiadomo po co leżą, bo są? Nie ma na nie miejsca na frontowej rabacie.
Trzmieliny zgrupuj. Co chcesz jeszcze mieć na tej rabacie?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:15, 21 paź 2020

Do góry
dorszeczek napisał(a)
Przeglądając Ogrodowisko, to z pewnością jest tak jak Pani mówi- za dużo pojedynczych roślin, ale jak to zrobić inaczej, jak mi się tyle podoba, a ogród malutki i jeszcze miejsce do zabawy dla dzieci być musi Dlatego szukam pomocy u specjalistów.

dorszeczek napisał(a)

Przeczytaj moją książkę https://sklep-ogrodnik.pl/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen-danuta-mlozniak-multico-p-2422.html to nieduży wydatek, a korzyści duże, napisałam to co ważne, zrozumiesz o co w tym projektowaniu chodzi. Na pewno prześledzisz cały proces tworzenia ogrodu i da to do myślenia.

Po prostu nie ma wyjścia, musisz się na coś zdecydować. Na styl, sposób poprowadzenia linii rabat (proste, zaokrąglone czy całkiem zawijasy?) na kolorystykę ogrodu, czy dużo kwitnących, czy raczej zimozielonych. Bez tego nie stworzysz spójnego ogrodu.

Zaczynanie od pojedynczej rabaty generalnie nie ma sensu, gdy nie ustalone jest, co będzie się działo dalej w ogrodzie. Powiem jedno: Ogrodowisko to dobra szkoła na powstanie pięknego ogrodu, wystarczy prześledzić kilka wątków, co było kiedyś a co mają teraz najpiękniejsze ogrody. Ja nie chcę źle, ale tę drogę pewnie przejdziesz boleśnie, bo jak piszesz: tyle się podoba. To nic, niech się podoba, ale zdecyduj się, inaczej będzie to droga bez końca.

Po zdjęciu widzę: to nie jest kompozycja, to jest kolekcja roślin...a do pięknej rabaty nie jest aż tak daleko...pomogę Ci w tym.

Zacznij od stworzenia listy zadań, czyli co chcę mieć w ogrodzie i gdzie to ma być usytuowane?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:23, 20 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz astry, więc mam w astrach

pieknie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:58, 20 paź 2020

Do góry
Teraz astry, więc mam w astrach
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:06, 20 paź 2020

Do góry
Dla dalii warto Dorii być cierpliwym, ja swoje sadziłam w czerwcu, ale ziemia na tej rabacie bardzo ciepła i żyzna. Zakwitły. Na pewno się uda w przyszłym roku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:16, 20 paź 2020

Do góry
Ja jeszcze patrzę na nie. Też mnie serce boli
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:15, 20 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dalie moje ulubione kolorki Napisałam odnośnie wykopywania. Śnieg? nie wierzę

Nie śnieg tylko przymrozek..
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:15, 20 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Basiu, proponuję już wykopywać. Choć ja czekam na przymrozki, u mnie nie ma jeszcze. Najlepiej zrobić tak: obciąć kwiaty, zostawić 10 cm łodygi. Odwrócić do góry nogami, żeby obeschły. Można umyć i osuszyć np. w garażu, namiocie foliowym, potem owinąć w gazety i złożyć w skrzynkach już w dobrą stronę, łodygą do góry. Ustawić w chłodnym miejscu do wiosny.

Można też w trocinach przechowywać albo w torfie, różne są sposoby, każdy ma swój co się sprawdza. Bez niczego też można gdy nie są myte. Nam najbardziej sprawdziło się jednak mycie karp i w gazety.

Dziękuję tak zrobię zatem.. tzn mąż będzie musiał bo mam zakaz prac...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies