Aurelllia
14:46, 21 paź 2020
Pani Danusiu tak się ucieszyłam jak zobaczyłam, że Pani zajrzała do mnie i zostawiła wpis
To połączenie rozchodników i aksamitek na tej rabacie to mój taki eksperyment trochę - ale chyba wyszedł
Rabatę tę zmieniałam już z 5 razy i w końcu w tym roku mogę powiedzieć, że jej widok mnie satysfakcjonuje. U mnie gleba piaszczysta, a ja sadziłam tam bardzo wilgociolubne rośliny i pomimo dużych ilości wody jakie tam wlewałam to i tak efektu nie było, dlatego w zeszłym sezonie na jesieni podjęłam decyzję o posadzeniu szpaleru rozchodników, miskantów, werbeny patagońskiej, a dla urozmaicenia i przełamania koloru dodałam letnie aksamitki. W czerwcu zza rozchodników wystają jeszcze liliowce i kwitną na fioletowo i pomarańczowo. Ogrodowisko jest dla mnie skarbnicą wiedzy, a Pani wątek odwiedzam regularnie i czerpie inspiracje - jedną z nich jest między innymi w tym roku ten warzywnik w skrzyniach na wsi jaki stworzyłam
Zbiory były bardzo duże, bo i ziemi dobrej do nich nasypałam, a że to na wsi i sąsiedzi mieszkają daleko to i gnojówki z pokrzywy nie żałowałam, bo u siebie na terenie podmiejskim niestety nie mogę tak bez ograniczeń jej podlewać bo zapach mieszkańcom przeszkadza
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie