Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wiejski ogród Magdy 14:03, 10 maj 2025

Do góry
Gosia, Wioleta - wszystkie nasiona, jakie miałam, wysiałam do doniczek. Stratyfikowałam je wcześniej w lodówce. Wzeszły.

W poprzednim roku też wzeszły, ale potem zginęły. Nie doczekałam ani jednej rośliny. Kupiłam wtedy znowu nasiona i posadziłam je bezpośrednio w rabacie. Wydaje mi się, że teraz w tym miejscu rośnie kilka roślin podobnych do orlai, ale nie jestem pewna. Nigdy nie widziałam jej "na żywo". Takie koperkowe coś.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:33, 10 maj 2025

Do góry
Mój przezimował u mnie póki co dwa sezony, nieokrywałam go. Tak wygląda obecnie, w tym właśnie narożniku marzy mi się jakiś ażurowy w pokroju klon.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:30, 10 maj 2025

Do góry
W myśl norweskiej filozofii kontaktu z naturą ‘friluftsliv” wybraliśmy się szkółking. Według tej filozofii nie ma złej pogody, jest tylko złe ubranie. Kalosze i płaszcze założone - można było pokonywać hektary wąskimi alejkami między doniczkami. Wózki wypełnione po brzegi. Nie będę wskazywać palcem kto wybrał największy wózek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:13, 10 maj 2025

Do góry
Piwonie

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 12:10, 10 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Wiem o istnieniu tej grupy już od ciebie, liczę jednak, że ktoś tu na forum ma z tą odmianą doczynienia. Facebook ciągle depcze mi po piętach ech...

Pozwoliłam sobie zapytać klonomaniaków w twoim imieniu. Przekażę ci jak się wypowiedzą.
Ten klon jest bardzo lubianą odmianą. Na facebookowej grupie (https://www.facebook.com/groups/470679237352841/?multi_permalinks=1132420674512024&hoisted_section_header_type=recently_seen) w prowadzonej „galerii tygodnia” ma specjalny post opisowy. Jest w nim poza opisem, który cytuję poniżej, ponad 100 zdjęć tego drzewka pochodzących z różnych ogrodów.

Acer palmatum (Klon palmowy) ‘Beni maiko’
Karłowa odmiana klonu palmowego dorastająca po 20 latach do 3 m wysokości i szerokości.
Beni maiko oznacza „rudowłosa dziewczyna tańczy” i jest jednym z najpiękniejszych klonów. Zachwyca zwłaszcza wiosną intensywnie różowo-czerwonymi liśćmi. Latem liście delikatnie zielenieją, zachowując czerwono różowy odcień, a na ich tle fantastycznie kontrastują czerwone letnie przyrosty.
Jesienią korona przebarwia się na ogniście pomarańczowy i czerwony kolor.
Liście są niewielkie, między 5 a 10 cm, o 3 lub 5 klapach, wśród których wiosną pojawiają się niepozorne czerwone kwiaty przekształcające się w owoce, skrzydlaki.
Klon ‘Beni maiko’ został wprowadzony do handlu przez holenderską szkółkę PlantenTuin Esveld w 1989 r, a w 2012 został doceniony przez angielskie Royal Horticultural Society i odznaczony nagrodą Garden Merit.
Odmiana polecana na stanowiska słoneczne i do półcienia.
Wymaga miejsc osłoniętych od wiatru i żyznej, lekko kwaśnej, przepuszczalnej i wilgotnej gleby.
Źródła: Mr Maple, Gardenia, RHS, PlantenTuin Esveld

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:09, 10 maj 2025

Do góry
Bardzo sucho i derenie mają bardzo skąpe przyrosty i przykwiatki

Ale to derenie więc przetrwają

Jakby popadało porządnie można by wysiać trawę

Rodkom też sucho

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:06, 10 maj 2025

Do góry
Irysy zapączkowane

M podlewa

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:05, 10 maj 2025

Do góry
Na jednej rabacie w tym samym czasie - równocześnie kwitnie i lawenda i żonkile… tego jeszcze nie było

Ostatnio sadzone hosty też dobrze byłoby wyściółkować

W Kruklandii 11:09, 10 maj 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
W warzywniku też słabo.
Zimno masakrycznie, rośnie tylko sałata.
Reszta pod włókniną od miesiąca.

A parapety miały być już dawno zwolnione.... a tu taka lipa....

Pomidory niedługo sufitu sięgną

Haha, pomidory jak moje. Nie sądziłam że tak długo będę czekać z wsadzeniem. No nic to, jak będziesz sadzić to sadź na leżąco. Nad ziemię wyciągnij tylko to co już ważne. Ja też tak będę sadzić i zostawiać miejsca na inne dobroci pośrodku grządek np. koper czy papryki
Anna i Ogród 2 11:03, 10 maj 2025

Do góry
A tak wyglądają czereśnie po przymrozkach

Te od środka i od strony altany są spoko ale te od zewnętrznych stron liźnięte mrozem. Ciekawa jestem czy opadną czy jakoś dojrzeją
W Kruklandii 11:00, 10 maj 2025

Do góry
W warzywniku też słabo.
Zimno masakrycznie, rośnie tylko sałata.
Reszta pod włókniną od miesiąca.

A parapety miały być już dawno zwolnione.... a tu taka lipa....

Pomidory niedługo sufitu sięgną

Ogórki domowe może i są, ale tylko po jednej sztuce z krzaka.

Za małe doniczki pewnie mają, za mało dobroci. Miały szybko iść do skrzyń.... a tu mrozy ciągle
Wysiałam do gruntu, bo z tych to raczej nic już nie będzie.
Anna i Ogród 2 10:48, 10 maj 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Dziś wyrwałam koperek do mrożenia. Sporo go wyszło. Więcej niż myślałam

O pychota!
Uwielbiam koper
Problemy z tujami 10:38, 10 maj 2025

Do góry
Dzień dobry. Chciałbym podkreślić, że jestem totalnym nowicjuszem, ale kiedyś trzeba zacząć i będę Wam bardzo wdzieczny za wszelkie porady.
Mianowicie od zeszłego roku zaczęly brozowieć tuje. Co ciekawe kilka sztuk, które zawsze najszybciej rosly i byly zdecydowanie najwieksze wsrod 60 sztuk posadzonych 10 lat temu. Maja wilgotno, z kednej strony ladnie oswietlone. Zona używala nawozu (obornik bydlecy lub azofoska) od pojawienia sie problemu kilkukrotnie byly psikane srodkiem na grzyby (scorpion) oraz doglebowo na fotoftyroze. Nic nie pomaga, choroba sie poglebia i powoli przechodzi na kolejne sztuki. Co robic? Ewidentnie widac ze tuje chca zyc i maja dalej zielone swieze igly ale coraz wiecej galazki sa lyse.
Ożankowy ogród 10:12, 10 maj 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ula ty to Tytan pracy jesteś.
Sama tworzysz te rabaty i rozmnażasz rośliny. Efekty osiagasz znakomite.
A przeciez jest jeszcze życie poza ogrodem.
Podziwiam.

Tu są większe tytany ode mnie, w wolnych chwilach robię, jak współpracuje wolny czas i pogoda. Idę też na łatwiznę-ściółkuję a potem rozmnażam. Przenosiny buka były koniecznością. Czasem jak mam wenę to rzeczywiście mnie nie ma, znikam na dłużej żeby coś zacząć lub skończyć. Między tym po prostu plewię.
Co do efektów, to Twój ogród jest lepszy do podziwiania, u mnie jest nieustanna niedoskonałość tak pasja do zmian
Ostatnio sąsiad się śmiał że trawnika ubywa, a ja twierdziłam że linie są ustalone bo równowaga musi być. No cóż, znów się myliłam.

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 10:10, 10 maj 2025

Do góry
Dla Gosi Polon moja skrzyneczka do przesiewania:
Anna i Ogród 2 10:02, 10 maj 2025

Do góry
Dziś wyrwałam koperek do mrożenia. Sporo go wyszło. Więcej niż myślałam
Podwórkowa rehabilitacja 10:01, 10 maj 2025

Do góry
ryska napisał(a)
Róża Jacqueline du Pre jak to u mnie największa i zupełnie niekłopotliwa.

Pomidory do góry nogami.

Czosnek niedźwiedzi

Mayleen

Co się stało z Mayleen? Przemarzł?
Pomidorki, różyczki, czosnek niedźwiedzi świetnie rosną, zawsze podziwiam te Twoje worki z pomidorami
Pachnący różami, malowany bylinami 09:49, 10 maj 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)
W nowej części posadziłam szpaler lawendy, są po prawej stronie. Jeszcze takie malutkie bidulinki

I dalsze prace

Pas po prawej stronie ( przed cisami) ma zarosnąć floksami szydlastymi i między kulki dam irysy syberyjskie o białych kwitach.

Reszta po południu. Ogród czeka

Fajnie Ci idzie u mnie też rewolucję na całego w kilku miejscach ogrodu, jeszcze muszę z wężem latać żeby wytyczać kształty. Ty masz to już za sobą, teraz ta przyjemniejsza część
A w przyszłym roku będziemy podziwiać

Ożankowy ogród 09:21, 10 maj 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Pięknie ci te kukliki też kwitną i kaliny, w ogóle to super czas teraz mamy, bo jedno kończy kwitnienie a drugie zaczyna, zawsze coś kwitnie na rabatach pytałaś u mnie o drzewo to buk Rohan Pyramid

Chyba już ślepa jestem że buków nie poznaję U siebie mam 7 buków niestety zbyt małe żeby cieszyły jak Twój.
Kukliki u mnie lubią być, szczególnie gdy mokro. Kaliny też to docenią. Wszystkiego mam dużo, potrzeba tylko czasu żeby efekty zobaczyć.
W temacie roboczym prowadzę 3 rewolucję ogrodowe, więc mam straszny bałagan. Nie szybko skończę.
Jedna z nich to przenosiny buka penduli, na którego wchodziła już choina kanadyjska. Celem była też zmiana obrzeża, żeby w efekcie końcowym przysłonić kominek. Ale narazie muszę teren wyściółkować zanim będą nasadzenia. To była konieczna zmiana lini rabaty, bardzo długo się namyślałam wszystko przez buka na tej rabacie mam jeszcze dużo plewienia, miałam dziś kończyć ale nie wiem czy pogoda się utrzyma.
Poza tym rośliny czekają na deszcz, w prawdzie w ziemii jest wilgoć, przynajmniej u mnie, ale 10cm z góry to już skorupa jak kamień.

Fotka robocza
Ożankowy ogród 09:11, 10 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Kukliki śliczne, też mam kilka i rozmnażam, bardzo je lubię.
Pontyjskie u mnie też już kwitną, jedna przed domem, druga nad stawem, pachną niesamowicie.

Wyobrażam sobie co bedzie później, ja mam młodą sadzonkę

Jeszcze zakwitł młody kielichowiec, dogadzałam mu ściółkowanie to się odwdzięcza, już go lubię

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies