Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 01:09, 01 cze 2026

Magara napisał(a)
Vita - bardzo, ale to bardzo, życzę Ci jak najszybszego powrotu do dobrego stanu ogrodowego.
Bardzo dobrze rozumiem Twój obecny nastrój, zasadniczo tak mam rok w rok. Może nie tyle z powodu zimy, ale wiosennych, kwietniowych, majowych a i czerwcowych przymrozków, które sieją zniszczenie i powodują, że mi się odechciewa.
Ja, w moich reakcjach, jestem bardziej radykalna - myślę nie o sianiu trawy, ale o zabetonowaniu wszystkiego, bo trawa to przecież też roślina
Wierzę, że jak najszybciej znajdziesz coś, co Ci radość ogrodowania przywróci
Mnie w tym roku uratowały tulipany - pierwszy raz mam takie jakie chciałam

Mój dobry stan ogrodowy wraca do normy, potrzebowałam trochę czasu Dzięki za wsparcie i podrzucenie pomysłu- tulipany Idąc dalej pokombinowałam z nowymi nasadzeniami, nie jest najgorzej, chociaż mogłoby być lepiej. Może w przyszłym roku?
vita 01:19, 01 cze 2026

Zauważyłam dopiero jak rozwinął kwiaty, mój jedyny różanecznik, który tnę bo zajmuje mi przestrzeń dla innych cieniolubów. Mirka, poznajesz roślinę z wymiany śmietnikowej? Chyba zrobi mi ten rok ta roślina

LIDKA 08:06, 01 cze 2026

Vita dobrze że wracasz do formy. Wieloletni ogród czasem wymaga zmian a czasem ogrodnik musi odpocząć.
Trawnik to nieustająca robota i kupa wody i kasy na nawozy . To już lepiej te wodę i kasę wpakować w rabaty.

Zawsze jak tu przyjdę to się czegoś nauczę i dowiem . I na to liczę nadal .

LIDKA 08:11, 01 cze 2026

vita napisał(a)
Zauważyłam dopiero jak rozwinął kwiaty, mój jedyny różanecznik, który tnę bo zajmuje mi przestrzeń dla innych cieniolubów. Mirka, poznajesz roślinę z wymiany śmietnikowej? Chyba zrobi mi ten rok ta roślina

Jednak coś kwitnie .
Piwonia śliczna. Moim zaschły pączki . Z 9 krzewów kwitnąć będą 3. Nie wiem czy mróz czy susza.
Będę linie rozkładać do podlewania.
ewsyg 09:58, 01 cze 2026

Wiktorio, Twój ogród mnie zachwyca nawet wtedy, kiedy kwitnie mniej roślin. Każdy z nas w tym roku liczy straty. No cóż, nie da się wygrać z matką naturą, a ogród uczy pokory i pokazuje, że nic nie jest wieczne.
Joku 20:38, 01 cze 2026

Mnie się wydaje że przywykliśmy do ostatnich łagodnych zim, udaje się uprawiać takie rośliny których przed laty się nie sadziło bo było za zimno. Np. lawendy można było oglądać tylko na zdjęciach bo nie dawały rady w naszym klimacie. A dzisiaj lawenda jest w wielu ogrodach. Moje tej zimy nie przetrwały, musiałam posadzić nowe.

Ach, zapomniałam pochwalić przepiękne obuwiki w łanowych nasadzeniach.
Gosialuk 21:46, 01 cze 2026

Obuwiki przepiękne. Chwalę i ja.
Mogę spytać co dolega twoim piwoniom? Dla mnie to są bezproblemowe rośliny.
Kordina 01:05, 02 cze 2026

vita napisał(a)
...

Jakie piękne! Zachwyciłam się
A Twój ogród zawsze zachwyca ze względu na unikalność odmian i nic mu nie jest w stanie zaszkodzić
April 10:09, 02 cze 2026

vita napisał(a)

Co to za roślinka?

Dzień dobry Wiktorio. Cieszę się że mimo wszystko optymizm zaczyna wracać. To dla wszystkich była ciężka zima. Pocieszające, że takie zdarzają się rzadko. Oby
Moje cisy też mają masę żółtych igiełek. Otrząsam i liczę, że się zregenerują bo mam ich kilkadziesiąt. Straciłam wiele róż i derenia kousa. Nie licząc jakichś częściowych przemrożeń krzewów, lub jak u ciebie, skarlałych bylin np host. A trawnik zakładam od nowa.
Ale, i to jest ważne, cudnie kwitnie ci rododendron. Wspaniale wyglądają obuwiki, kwitnie imponująco arcydzięgiel. I wszystko powoli zaczyna wracać do normy.
Będzie dobrze Szukajmy pozytywów
Ewa777 10:15, 02 cze 2026

Vita, cieszę się, że poprawił Ci się nastrój. Obuwiki zachwycają.
Mnie też zawsze dołują problemy ze szkodnikami w ogrodzie. Bardzo nie lubię robić oprysków, bo zawsze szkoda mi owadów. Mimo, że zawsze robimy opryski o zmierzchu, gdy owady nie są aktywne, ale mam obawę, że mogę im szkodzić. Dlatego chemii używam tylko w ostateczność.