Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

ewsyg 21:59, 01 cze 2026

Joku napisał(a)
Tak się prezentuje aktualnie moja hortensja, denerwują mnie dwa długie odstające pędy ale póki co żal mi je wycinać. Wytnę jak trochę zbrzydną .

Jolu, masz miłe miejsce do posiedzenia na ławeczce.
basia3012 23:38, 01 cze 2026

Joku napisał(a)
Jeżeli masz chłodną piwnicę to masz skarb dla ogrodnika. A jeżeli w piwnicy jest okno to już czysta radość. Ja mam tylko garaż z małym oknem wychodzącym na północ. W dodatku niemal w całości zajęty przez męża (pasjonat motocyklowy). Więc wykombinowałam sobie że na większe mrozy będę wstawiać hortensję do tego garażu (jakiś wolny kącik się znajdzie). Metoda się sprawdzała w zimy z krótkimi okresami mroźnej pogody. Ostatnia zima była inna, długo było zimno więc hortensja się obudziła (temp. ok. 10 st. w garażu) i zaczęła wypuszczać liście. Dlatego tak z nią kursowałam bo w pomieszczeniu było za ciemno. Donica już zrobiła się ciężka ale jeszcze daję radę.
Mieszkam niby w cieplejszym rejonie ale i tutaj hortensjom trudno wyprodukować kwiaty. Wiem, bo obserwuję je chodząc z kijkami na spacery po wsi. Podziwiałam piękny okaz w dodatku rosnący w efektownej donicy, niestety teraz są tylko suche pędy.

Dzięki Jolu. A co z podlewaniem? Nie trzeba? Wstawiasz ją gdy robi się duży mróz np-10 czy wcześniej?
Mam zimną piwnicę z małym okienkiem. Tam będę trzymała te donice z hortensjami. .
Kordina 01:51, 02 cze 2026

Jolu, ale Ci się ładnie zagęściło a te bordowe tulipany wybitnej urody jak dla mnie
Wafel 06:53, 02 cze 2026

Bardzo tu ładnie i soczyście

Ewa777 10:28, 02 cze 2026

Jolu, posadziłaś Genie na rabacie przedogródkowej? Nie mogę jej dojrzeć. Bardzo ładnie trzyma się u Ciebie bukszpan. Ćma go nie atakuje? U mnie to ciągła walka.
Hortensja bardzo ładna i tak pięknie kwitnie. U mnie są dopiero zakążki kwiatów, do kwitnienia daleko.
mirkaka 16:23, 02 cze 2026

Ładnie masz w przedogródku, pięknie rośnie ta bordowa żurawaka, aż niewiarygodne że opuchlaki jeszcze jej nie znalazły
Pierwiosnek i mnie się podoba
Hortensja , no trudno że ma dwa dłuższe pędy, następnym razem obetnij zanim zakwitną, serce będzie mniej bolało Teraz możesz ustawić tak żeby były z tyłu, będzie wyglądać jakby za jedną była jeszcze druga

A orliki masz wyjątkowe, tam w jednej kępie chyba jest kilka siewek, bo u mnie tak jak u Ewy, raczej pojedyncze pędy, no czasami kilka, ale takich bukietów nie mam. Granatowe śliczne ale te różowe lepiej widoczne na rabacie
Joku 18:42, 02 cze 2026

Alu, kot mój własny. Straszny pieszczoch, tylko pilnuje żeby się do nogi przytulić jak gdzieś się położę .

Ewa, na ławeczce siadam raczej na krótko. Jak jest ciepło to moje ulubione miejsce przy obieraniu kartofli. Przy okazji można zerknąć na kwiatki . Najczęściej wylegują się tam koty.

Basiu, skoro piwnica chłodna to dobre miejsce do zimowania hortensji. Póki są w stanie bezlistnym to brak światła im nie przeszkadza. Podlewam bardzo oszczędnie, trzeba uważać żeby nie miały za mokro. Sprawdzam palcem ziemię w donicy jak mi się przypomni, albo sprawdzam czy donica robi się lżejsza.

Bożenko, kilka tygodni wyczekiwałam żeby się zagęściło bo na przedwiośniu wszędzie widać gołą ziemie.

Asiu, rabata straciła nieco fason bo wywaliłam jeden bukszpan. Mający go zastąpić cis w formie kuli dopiero raczkuje.

Ewa, magnolię trudno dostrzec, bo zlewa się kolorem z resztą i póki co jest bardzo "ażurowa". Rośnie w kącie przedogródka, to najwyższy jasnozielony element na tle ogrodzenia za czosnkami. W tym miejscu rósł bukszpan, prawdopodobnie zaatakowany przez ćmę w poprzednim sezonie. Druga kula też pójdzie precz, ale póki co zbieram siły, chęci i odwagę żeby to zrobić.

Mirka, przedogródek znowu mi się "zdefasonował" z tego powodu że pozbyłam się bukszpana. A cisy mające go zastąpić dopiero startują. Opuchlaki grasują raczej z tyłu w ogrodzie i w przejściu gdzie mam skrzynie z truskawkami i warzywami. Co do orlików to zauważyłam że są jakby dwa rodzaje. Te duże bukiety tworzą się na krzaczkach niskich i krępych, to jest jedna roślina. Natomiast wyższe orliki mają tylko kilka pędów kwiatowych. Pamiętam że kiedyś kupiłam kilka orlików z serii Barlow i te są wyższe. Zresztą całe towarzystwo się miesza i wysiewa więc trudno dojść co jest co.
basia3012 22:43, 02 cze 2026

Dzięki Jolu.